Detaylar
Kim cevapladı?Stardew Valley
Deneyimli
Aslında Osmanlı'ya imparatorluk dememizde bir bakıma yanlış bir kavram. İmparatorluk demek, sömüren devlet demektir. Osmanlı, fethettiği yerleri hiçbir zaman sömürmemiştir.
Requiemm
Üstün
- Makaleler
- 2
Yani hocam, ben bunu bir yerden gördüm, doğru mu hiç sorgulamadım, sadece söyledim. Ama dediğiniz gibi Osmanlı çokuluslu bir devletti, hoşgörü devletiydi.
Yorumum ne için bu kadar tepki gördü anlayamadım, sanırım kendimi açıklayamadım ve açıklayayım şimdi. Osmanlı devletinin bize kötü miraslar bıraktığını ve bu mirasların hala etkisini sürdürüp sorumluluk sahibi olduğunu dile getiriyorum. Nedenlerine gelecek olursak;
Hukukun üstünlüğü yerine otoritenin üstünlüğü bize yeni gelen bir şey değil, Osmanlı zamanında bu bozulmayı çok ağır şekilde yaşadık. Kurumlar değil, kişiler belirleyiciydi.
Felsefe, bilim, ve sorgulama geri plana itilip, medreselerde ezbere dayalı eğitimler verilmiştir.
Aşırı merkeziyetçiydi.
Vatandaş değil de sanki "kul" temelli bir yapıydı.
Sanayi devrimi kaçırıldı, ticaretten çok toprak ve vergi esas alındı.
Din, siyasal meşruiyet aracıydı.
Bunun gibi nedenlerden ötürü o yorumu yaptım lakin bu dediğim neden bu kadar "beğenmedim" aldı çok anlayamadım
ve iyi miraslarının da kalmadığını iddia etmiyorum, değindiğim konu o değil sadece.
Hukukun üstünlüğü yerine otoritenin üstünlüğü bize yeni gelen bir şey değil, Osmanlı zamanında bu bozulmayı çok ağır şekilde yaşadık. Kurumlar değil, kişiler belirleyiciydi.
Felsefe, bilim, ve sorgulama geri plana itilip, medreselerde ezbere dayalı eğitimler verilmiştir.
Aşırı merkeziyetçiydi.
Bunun gibi nedenlerden ötürü o yorumu yaptım lakin bu dediğim neden bu kadar "beğenmedim" aldı çok anlayamadım
Requiemm
Üstün
- Makaleler
- 2
Yorumum ne için bu kadar tepki gördü anlayamadım, sanırım kendimi açıklayamadım ve açıklayayım şimdi. Osmanlı devletinin bize kötü miraslar bıraktığını ve bu mirasların hala etkisini sürdürüp sorumluluk sahibi olduğunu dile getiriyorum. Nedenlerine gelecek olursak;
Aşırı merkeziyetçiydi.
Ben de size öyle dedim hocam. İyi şeyleri de var, kötü mirasları da.
Vikipedi'ye göre diktatörlük, devlet üzerinde tek başına güç sahibi olan mutlakiyetçi veya otokratik hükümdar anlamına gelir. Bu tanım, krallar, hükümdarlar ve padişahlar için de geçerli midir?
Osmanlı padişahlarını modern anlamda diktatör olarak sınıflandırmak aşırı saçma olurdu, hepsinin gücünün bir sınırı vardı çünkü.
Padişah, İslam hukukuna (şeriat) aykırı bir karar aldığında şeyhülislam'dan gelen bir "fetva" ile engellenebilir veya halk nezdinde meşruiyetini kaybedebilirdi. Tarih boyunca birçok padişah (örneğin 2. Osman veya. 3 selim), devletin diğer güç odakları (askerler veya bürokratlar) tarafından devrilmiştir. Bu da gücün her zaman tek bir kişide toplanmadığını gösterir. Özellikle 18. yüzyılda "ayanlar" denilen yerel, merkezin otoritesine ortak olmuşlardır.
Senin belirttiğin tanıma göre Osmanlı, uzun bir süre mutlak monarşi (mutlakiyet) ile yönetilmiştir. Ancak 1876'da ilan edilen kanun-i esasi ile bu yapı meşruti monarşiye (anayasal monarşi) dönüşmeye çalışmıştır.
Osmanlı, çok uluslu bir devletti ve hoşgörü politikası sayesinde bu kadar geniş bir coğrafyada hüküm sürebilmiştir. Eğer çok uluslu olmasaydı, büyük ihtimalle çökerdi diye düşünüyorum.
Evet haklısın bir gerçek daha varki yavuz sultan sselim ve kanuni dönemin büyük evliyalarına sorarlar bu devlet bir gün yıkılırmı
Evliyanın verdiği cevablar günümüz içinde geçerlidir.
Merkezi otoritenin zayıflığı ve imparatorluğun gücünün azalması ile yönetim şekli çok alakasız şeyler. Dikta rejimi her zaman güçlü olacak diye bir kural yok. Örneğin, Hitler iktidarı hep diktatörlüktü ama sonunda güçsüz ve dağılmış bir ülke vardı.Osmanlı Devleti’nin diktatör bir yapıya sahip olması mümkün değildir. Özellikle duraklama döneminden sonra Osmanlı, siyasi ve askerî gücünü giderek kaybetmiş; merkezi otorite zayıflamış ve devlet, topraklarını korumakta dahi zorlanmıştır. Bu nedenle Osmanlı’yı bir diktatörlük olarak tanımlamak tarihsel açıdan doğru değildir. Osmanlı Devleti, yönetim biçimi olarak saltanata dayalı monarşik bir devlettir.
Osmanlıya dönecek olursak, diktatörlükle alakası yoktur. Tamamen monarşi diyemeyiz, 6 asırlık ömründe kuruluşta elitlerin yönetimde söz sahibi olduğu bir monarşi gözlemlenir, yükselişte zayıf teokrasinin olduğu güçlü monarşi, duraklama dönemi için teokrasi-monarşi-stratokrasi üçgeni gerileme döneminde güçlü stratokrasi-oligarşi zayıf monarşi vakai hayriyeye kadar olan dönem için gözlemlenir. Fazla uzatmadan sonra doğruda meşruti monarşi ve demokrasinin temel taşını görüyoruz.
SpeedBeast34
Üstün
Vikipedi'ye göre diktatörlük, devlet üzerinde tek başına güç sahibi olan mutlakiyetçi veya otokratik hükümdar anlamına gelir. Bu tanım, krallar, hükümdarlar ve padişahlar için de geçerli midir?
Osmanlı diktatörlük değildi. Padişah güçlüydü ama mutlak monarşi vardı din, hukuk ve devlet kurumları onu sınırlandırıyordu. Diktatörlük ise modern anlamda tamamen kontrolsüz tek adam yöneti midir?
Aykut11
Gelişen
Bir diktatör kraldan çok daha kuvvetlidir. Osmanlı 1913-1918 arası askeri diktatörlük olarak sınıflandırılır ama tek kişiden ziyade ittihatçıların diktatörlüğüdür, diktatörlüğün gücü birden fazla kişiye dağıldığı için aslında bir grubun diktatörlüğüdür.
Yeni konular
-
-
-
-
-
-
ASUS A55BM-E anakart ile mavi ekran ve performans sorunu
- yigitminer