Yer
Cintra
Efendim, neden böyle bir şey dediğimi sorarsanız eğer Türklerin asli kökeni Asyadır. Ancak günümüzde Osmanlı'dan sonra gelen Türklere bakınca düşünüş ve yaşam tarzı doğululara çok benzer. Asyadan göçmüş atalarına nazaran çok az özelliğe sahipler. Sizce Osmanlı'ya mensub olan Türkler Doğululaşmış mıdır? Bence Doğululaşmıştır.

Nedenler:

1- İslam, doğu kültürüne ait olan bir dindir. Hatta o sebeple bazı Hristiyan'lar, Müslüman olan birine Arap Hristiyan'ı der.

Düzeltme: Hristiyanların, Müslümanlara neden Arap Hristiyanı dediğini başka bir konuda söyleyeceğim için yazmadım.

2- Tek adam rejimine çok alışığız. Eski Asya kültüründede aynı özellik olsa da bazı değişimlere uğraması sebebiyle Doğuya daha yakınız. "Nasıl yani denebilir?" Açıklıyayim Selçuklu döneminden örnek vereceğim çünkü en sevdiğim Türk uygurlaklarından biridir. Örnek: Alparslan döneminde dahi yönetimi ve yaptıkları sorgulanırdı ve fikir belitmeleri yaşanabilirdi. Bu saray erkanının fikir belirtebilmesini gösterir. Ancak Osmanlı'ya bakarsak çoğu padişah ses çıkaranı asmıştır.

3- Savaş güdümüz Araplara çok benziyor. "Nasıl yani?" diye sorabilirsiniz. Türk kültüründe, savaş "katliam" vb. şeyler değildir. Eksi Türkler savaş alanında hedeflediği şeyi alırdı. Yani mantıklı davranır ve otoritelerini gösterirlerdi. Örnek: Emir Timur, savaşı bitirip barışı getirmek için Harezm, Turfan, Irak, Güney Anadolu, Altın Ordu hanlığı, Delhi Sultanlığı, Suriye ve Osmanlı ile savaşmıştır. Veya Atatürk, Yunan orduları ile savaştığında çoğu esire bir zarar vermemiştir çünkü savaş kazanılmıştır. Eğer işkence etseydiler hem zalimce olurdu hem de boşa zaman kaybetmiş olurlardı. Bu da diğer savaşları tehdit ederdi.

Osmanlı farklı milletlerden oluşan bir imparatorluktu, sadece doğulu mu diye sormak istediğiniz cevabı almanızı sağlamaz bence. Aslında ne doğulu ne de batılı desek daha doğru olur.

Kurucuları doğulu muydu derseniz Oğuz Türkleri'ne mensup olan Kayı boyu aklınıza gelir, Kayı boyu ise orta Asya kökenlidir.

Türkler, zaten doğu toplumudur. Yönetim, kanun gibi konularda batıya ihtiyaç duysa da toplumsal yaşamda her zaman doğu toplumu olarak kalacak bir toplumdur. Doğulu olmak da utanılacak bir şey değildir. Çünkü Doğu-Batı ayrımı iki kutuplu dünya yaratmak için uydurulmuş bir şeydir.
1- İslam, doğu kültürüne ait olan bir dindir. Hatta o sebeple bazı Hristiyan'lar, Müslüman olan birine Arap Hristiyan'ı der.

Düzeltme: Hristiyanların, Müslümanlara neden Arap Hristiyanı dediğini başka bir konuda söyleyeceğim için yazmadım.
Bu arada bunu da tam olarak anlamadım. Arap Hristiyanlar var zaten, Gassaniler, şu an Lübnanlı olan bir kısım Hristiyanlar, bunu açıklar mısınız?

Osmanlı balkanları seven, Anadolu'daki insanını çok da takmayan bir imparatorluktu, ayrıca o zamanın da Amerika Birleşik Devletleri gibi bir şeydi, o kadar milletten insan yaşıyordu ki Osmanlı zamanında.

Ve evet, islamiyet bizi kökenlerimizden ayırdı.

Son düzenleme:
Osmanlı içinde her tip insan yaşıyordu, 3 kıta içinde faaliyet gösteren bir imparatoruktu. Osmanlı zamanında akdeniz bölgesinin ticaret başkentiydi, o yüzden bir çok kültüre ev sahipliği yapıyordu. Ama yönetim tarzının önceki devletlere göre biraz daha farklı olduğu doğru.

Osmanlı farklı milletlerden oluşan bir imparatorluktu, sadece doğulu mu diye sormak istediğiniz cevabı almanızı sağlamaz bence. Aslında ne doğulu ne de batılı desek daha doğru olur.

Kurucuları doğulu muydu derseniz Oğuz Türkleri'ne mensup olan Kayı boyu aklınıza gelir, Kayı boyu ise Orta Asya kökenlidir.

Sorum daha farklı. Sorum: Türkler, Doğu kültürüne asimile olmuş mudur?

Türkler, zaten doğu toplu mudur? Yönetim, kanun gibi konularda batıya ihtiyaç duysa da toplumsal yaşamda her zaman doğu toplumu olarak kalacak bir toplumdur. Doğulu olmak da utanılacak bir şey değildir. Çünkü Doğu-Batı ayrımı iki kutuplu dünya yaratmak için uydurulmuş bir şeydir.

Bu arada bunu da tam olarak anlamadım. Arap Hristiyan'lar var zaten, Gassaniler, şu an Lübnan'lı olan bir kısım Hristiyan'lar, bunu açıklar mısınız?

Efendim, Türklerin asli kökeni Asya'dır bu sebepten ötürü Türk toplumu asimile olmuş mudur olmamış mıdır?

Doguludan kastin nedir tam olarak? Orta Asya daha doguda degil mi zaten? Orta dogu mu demek istiyorsun?

Evet, Orta Doğu'yu kastediyorum. Bir Suriyeliye veya Afgan'a baktığımda eski ve günümüzde azalmakta olsa da devam eden düşünce tarzları dolayısıyla soruyorum. Kısaca: Türkler Orta Doğu kültürüne asimile olmuş mudur?

Osmanlı içinde her tip insan yaşıyordu, 3 kıta içinde faaliyet gösteren bir imparatoruktu. Osmanlı zamanında Akdeniz bölgesinin ticaret başkentiydi, o yüzden birçok kültüre ev sahipliği yapıyordu. Ama yönetim tarzının önceki devletlere göre biraz daha farklı olduğu doğru.

Efendim, yazdığım yazı sadece Osmanlı ile alakalı değil. Günümüz Türk toplumunu ve Osmanlı'yı kapsayan bir yazıdır.

Osmanlı balkanları seven, Anadolu'daki insanını çok da takmayan bir imparatorluktu, ayrıca o zamanın da Amerika Birleşik Devletleri gibi bir şeydi, o kadar milletten insan yaşıyordu ki Osmanlı zamanında.

Ve evet, islamiyet bizi kökenlerimizden ayırdı.

Efendim, Kur'an-ı Kerim'e baktığımda kültürümüzden ayıracak niteliğe sahip olan bir kitap olmamasına rağmen saçma sapan Tarikat ve mezhepler yüzünden dogmalara kurban gitmemiz üzücü oldu.

Son düzenleme:
Efendim, Türklerin asli kökeni Asya’dır bu sebepten ötürü Türk toplumu asimile olmuş mudur olmamış mıdır?
Türk toplumu, Orta Asyalı iken de doğudur (Eğer varsa böyle bir ayrım) Orta Doğulu iken de doğudur.

Anadolu Türkleri ise daha sonradan Orta Doğu kültürüne asimile olmuş, Türk-Fars-Arap (Fars daha fazla olacak şekilde) kültürlerinin melezi Anadolu Türk kültürünü oluşturmuştur. Şu an dini vecibelerimizin bir kısmını Fars kültüründen öğrendiğimiz açık, eski edebiyatımızı da Farslardan aldığımız açık. Toplumsal yaşamda, Anadolu’ya geçerken İran’dan geçmemiz bizim Fars kültüründen etkilenmemizde de başka bir sebeptir.

Kısacası, Orta Asyalı da olsak, Anadolulu da olsak. Doğu toplumuyuz, asimile olduysak da başka bir doğu kültürü olan Orta Doğu kültürüne asimile olduk.

Türk toplumu, Orta Asyalı iken de doğudur (Eğer varsa böyle bir ayrım) Orta Doğulu iken de doğudur.

Anadolu Türkleri ise daha sonradan Orta Doğu kültürüne asimile olmuş, Türk-Fars-Arap (Fars daha fazla olacak şekilde) kültürlerinin melezi Anadolu Türk kültürünü oluşturmuştur. Şu an dini vecibelerimizin bir kısmını Fars kültüründen öğrendiğimiz açık, eski edebiyatımızı da Farslardan aldığımız açık. Toplumsal yaşamda, Anadolu’ya geçerken İran’dan geçmemiz bizim Fars kültüründen etkilenmemizde de başka bir sebeptir.

Kısacası, Orta Asyalı da olsak, Anadolulu da olsak. Doğu toplumuyuz, asimile olduysak da başka bir doğu kültürü olan Orta Doğu kültürüne asimile olduk.
Efendim, bunu bir Suriyeliye veya Türk'e dediğinize benzer bir dil ile söylediğim vakit neden inanmıyorlar?

Efendim, bunu bir Suriyeliye veya Türk'e dediğinize benzer bir dil ile söylediğim vakit neden inanmıyorlar?
İnsanlarda, batılı olma sevdası var. Bana göre böyle bir ayrım yok. Bu ayrım tamamen iki kutuplu bir dünya yaratmak için, insanları kültürüne göre sınıflandırmak için uydurulmuştur. Dünyada farklı kültürler vardır ama farklı iki tane kültürler topluluğu kümesi yoktur. Bu yüzden de insanlar gerçekleri kabullenemiyor, kendilerini bu iki kümeden birine mensup görüyor. Bu zaman da doğu-batı çatışması ortaya çıkıyor.