Konu Başlıkları Gizle
Selam dostlar,
Bugün boya sağlığına değineceğim. Ben de yıllardır aktif olarak seramik kaplama kullanıyorum, artı ve eksilerine şeffaf şekilde dokunacağım bugün. Gerçekten gerekli mi yoksa değil mi, bunları masaya yatırıyor olacağız. Umarım hoşunuza gider, yorumlarda buluşalım. Kısa ve olabildiğince basit tutmaya çalışacağım. İyi okumalar dilerim şimdiden.
Bugün boya sağlığına değineceğim. Ben de yıllardır aktif olarak seramik kaplama kullanıyorum, artı ve eksilerine şeffaf şekilde dokunacağım bugün. Gerçekten gerekli mi yoksa değil mi, bunları masaya yatırıyor olacağız. Umarım hoşunuza gider, yorumlarda buluşalım. Kısa ve olabildiğince basit tutmaya çalışacağım. İyi okumalar dilerim şimdiden.
HANGİ ARAÇLARA YAPILMALI
HANGİ ARAÇLARA YAPILMALIÖzellikle sıfır araçlara ve sıfıra yakın araçlara yapılmasını tavsiye ediyorum. Tabii, daha detaylarına ineceğiz bunun. Bunun sebeplerine gelecek olursak, bir araç yeni bile üretilmiş olsa, maalesef boyası biraz mat kalıyor. Seramik kaplama, boyaların güzel tonlarını çıkartıyor. Kendi aracım kum beji rengine sahip, oradan biliyorum. Sonuçları sizi şaşırtacaktır. Eğer tecrübeli değilseniz bu işe kalkışmayın, kürleşmesi gereken bir madde çünkü seramik kaplama. Bu işte profesyonel ve tecrübeli kişilerin yapması gerekli. Sadece seramik kaplamak ile olmuyor, detaylı yıkamasına varan detaylar var bu işte.
FAYDALI YÖNLERİ
FAYDALI YÖNLERİBu ürünün faydası yok diyenler elbet olacaktır, lakin ciddi faydaları vardır. Su itici özelliği, uzun süreler temiz kalması, dış etkenlerden koruma, renk solması, aşınma derken uzun yıllar kaportanız ışıl ışıl olacaktır. Bu arada dış etken derken, kazalar, ciddi çizikler gibi şeylerde çok faydası olmaz. Onlar için bir miktar daha dayanıklı PPF yaptırmanız daha sağlıklı olacaktır. Mesela kuş pisliklerine ciddi fayda sağlar. Yani bazılarının söylediği gibi kesinlikle faydasız değildir. Yaklaşık 6 yaşında olan aracımı foruma atsam, insanlar boya kondisyonuna şaşırır. Bu da düzenli seramik kaplama ve nötr şampuan ile yıkama kaynaklıdır. Evet, seramik yaptırınca sadece yaptırdım diyemiyorsunuz, devamını getirmeniz gerekli. Arabanızı satarken bile elinizi güçlendirir bu. Çünkü boyanız diri, güzel ve temiz duracaktır. Bilinçsiz şekilde her sene pasta cila gibi mikron zayıflatmaz bu yöntem.
UYGULAMA SONRASI DİKKAT EDİLECEKLER
UYGULAMA SONRASI DİKKAT EDİLECEKLERArtık hayatınızdan fırça ile araba yıkamayı çıkartmanız gerekli. Aynı zamanda kalitesiz şampuanlara elveda diyeceksiniz. Fırça ile araç yıkamak normalde bile zararlı, seramik olduğu zaman sünger sistemine geçmelisiniz. Hatta çift kova tekniğine direkt geçiş yapabilirsiniz. Seramik sağlığı için nötr şampuanlar kriterdir. Bazı yerler görüyorum, seramik kaplama yapıp bilgi bile vermiyormuş. Çok enteresan gerçekten. Çok yakından su tutmak da iyi değil, özellikle bazı yerlerde basınç çok yüksek. Hafif uzaktan su tutarsanız daha sağlıklı olacaktır. Özellikle benzin istasyonlarında köpükler kostik içerebiliyor. Kostik, seramik ve krom ürünleri bile bozabiliyor. İyi bir yerde bu işlemleri yaptırdığınız zaman, bu detayları bizzat verecekler. Ama vermeyenler var mış, o yüzden bunları yapıyorum.
EKSİ YÖNLERİ
EKSİ YÖNLERİFiyatlar artık uçmaya başladı. Ben yıllardır çok kaliteli bir yerde yaptırıyorum, ciddi anlamda indirim yapıyorlar bana. Toyota ve Honda'nın yetkili servisinde sıfır araçlara kaplama yapan çok iyi firma kendileri. Bizzat merkezlerinde yaptırıyorum. Ama bazı firmaların ücret konusunda gözü dönmüş. Seramik sağlığı için her sene bakım yaptırılmalı. Bir kere komple seramik kaplama ve her sene yıllık bakım şeklinde gitmeli. Yıllık bakım ücretleri ortalama 2-3 bin TL civarında değişiyor. Bu yöntem, seramik kaplamanın ömrünü uzatacaktır. Hastalığı ve vakti olmayan insanlar için sünger ile yıkama ciddi zorluk teşkil eder. Bazen "köpük basayım ve tazyikli su ile yıkayıp geçeyim" diyemiyorsunuz. Bunları eksi olarak sıralayabilirim. Eğer yıllık bakımları aksatırsanız, komple tekrar yaptırılması gerekli. Buda maliyetleri yükseltiyor doğal olarak. Bu ürünün dayanımı çok değişkendir. Yani 5 yılda gidebilir, 8 sene de götürebilir.
SONUÇ
SONUÇEğer aracınız sıfır veya sıfıra yakın kondisyonda ise muhakkak yaptırmanızı tavsiye ederim. Ama belirli bir yaşın üstündeki araçlar için fazla lüks bir harcama olur. Güzel boya koruması, yaşı olan araçlar için yeterli olacaktır. Zaten bu işi düzgün yapan ve tecrübeli kişiler de bunları söyler size. Para kazanma hırsı olan yapalım der tabii. Ben neden yaptırıyorum? Kondisyonum iyi seviyede olduğu için. Yoksa sadece boya koruma yaptırırım. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. İyi sosyaller diliyorum.