Selam dostlar,

Bu sefer PPF kaplamalara değineceğim. Ben de aktif olarak yıllardır kullanıyorum. Seramik kaplama ve PPF korumayı birlikte uyguluyorum. Tabii, eklemek istedikleriniz olursa konu altında yorumlarda buluşalım. Özellikle ufak tefek kazalarda ve yeni araçlarda hayat kurtarıcı olabiliyor. Bakalım konu bizi nerelere götürecek. Umarım beğenirsiniz.

PPF KAPLAMA​

Aslında ismi Paint Protection Film diye geçer. Kaput kısmına çok yapıldığı için akıllarda kaput koruması diye de kalabiliyor. İsterseniz şeffaf bir film tabakası da diyebilirsiniz. Özellikle sıfır veya sıfır kondisyona yakın araçlar için kesinlikle çok başarılı bir yöntem olarak buluyorum. Bizzat kendim de uzun yıllardır araçlarımda kullanıyorum. Eskiden bu ürünler çok sıkıntılıydı, ama gerçi o eski tip filmler artık kalmadı. O kısımlara eksi yönlerinde değineceğim.

ppf-kaplama-nedir.webp

ARTILARI​

Özellikle ufak tefek kaza durumları, sürtme, UV ışınları, dış etkenler derken seramik kaplamadan çok daha etkili bir yöntemdir. Araç fiyatları yüksek olduğu için, insanlar da doğal olarak aldığı gibi yaptırıyorlar. Özellikle son çıkan araçlar metalik renk ağırlıklı olduğu için ekstra değer kazandı. Metalik renk, biliyorsunuz, lokal boya tutma sorunları yaşıyor. PPF ile kafanız bir miktar daha rahat olabilir. Tabii, %100 koruyabilir diyemem. Onlar da sonuçta bir film tabakası, koruması bir yere kadar. Yeni çıkanlar artık kendi kendine yenileme yapabiliyor ısı ile birlikte. Bazı çizikleri giderebiliyor. Aracınızı komple kaplatmak bayağı faydalı. Benim aracım 6 yaşında olduğu için ben gerek duymuyorum. Sadece kaput, kapı kenarlarına uygulatıyorum. Tabii, sıfır araç alsam uğraşmamak için kaplatırım ben de. Çok güzel artıları var gerçekten. Hatta duruma göre boyanızı daha parlak hale getirebiliyorsunuz tercihe göre. Çeşitlilik bu konuda fazla.

ppf-kaplama-nedir1-_9mjrhxx5em.webp

EKSİLERİ​

Biliyorsunuz, bunlar ömürlük materyaller değiller. Belirli bir yıl sonra sökülüp değiştirilmesi gerekiyor. Ama fiyatları ciddi manada uçuyor artık. Şimdi birçok yorum var bununla ilgili. Kimisi 10 sene garanti veriyor. Bazı firmalar 7 yıl verebiliyor. Kimi de 5 yıl garantili ürünler takıyor. Yıllardır bu işi yapan ustalarımla konuştuğumda maksimum 5 sene içerisinde değiştirilmesini tavsiye etmişlerdi bana. Şartlar çok değişiyor çünkü. Özellikle kalitesiz yerde söküm yapılırsa, boyanıza zarar gelebilir. O yüzden ucuza çok kaçmayın, üzülürsünüz yoksa daha sonra. Komple PPF yapılırken araç sıfır bile olsa sökülmesi gereken yerler olabiliyor. Bazen kırılan parçalar olabiliyor, karşılıyorlar bunu. Bu da sizin tercihinize bağlı aslında. İsterseniz hiçbir yeri söktürmeden yaptırabilirsiniz, sonuçta bu ürün kesilebiliyor. Uygulanma esnasında çizilmeler de olabilir, aracınızı detaylı daha sonra kontrol edin. İnce detaylara araç üzerinden müdahale ediliyor çünkü. En negatif yönü fiyatlar diyebilirim. Yine PPF kaplama ile birlikte pH nötr şampuanlar kullanmanızı öneriyorum. Merdiven altı yerlerde yaptırmayın bu işlemleri. Şimdi kaput filmi sökülüp yeniden yapılması aşırı yoğun değil, ama komple araçtan PPF söktürüp baştan yaptırmak ciddi iş. Eski tip kaplamalar özellikle hiç iyi değiller. Zamanla aşırı çirkin bir görüntüye sebebiyet veriyorlar. Yeni nesil kendi kendini onaranlar çok daha başarılı. Her parçaya da uygulanamıyor komple PPF ile kaplansa bile, onu da danışmanız gerekli.

ppf-kaplama-nedir2-_dje4tuoepr.webp

SONUÇ​

Kaliteli malzeme ve işçilik ile kesinlikle yaptırılır. Bu söylediklerim yenileme aşaması için de geçerli. Ama bir tık yaşlı aracınız var ise bunlara girmenize gerek yok. Eski araçlara da yapılabilir, ama o kısmı tartışılır. Şayet maliyetler aşırı derecede yükseldi. Bunlar ile uğraşmak istemeyen insan sayısı da çok, onlara da saygı duymak gerekli. İyi sosyaller dilerim.

DSC04905-copy-scaled.webp

Üst düzey araçlar dışında mantıklı gelmiyor bana. Yapılırken kapı içleri vs. söküldüğü için de trim sesi arttırabiliyor tabii başka uygulama şekli varsa bilmiyorum.

Ticari araç olmasına rağmen Trim sesi hiç yok bende. Yıllardır yaptırıyorum, yaptırdığın yer gerçekten fark ediyor. Amcam da Full kaplattırdı Torres EVX modeline, onda da hiç yok.

Eline sağlık hocam.

Kalitesi ve işçiliği gerçekten çok önemli.
Öyle dandikleri var ki sökülürken kaportada yanıp parçalanıyor, sökülmüyor. Kimisinin yapışkanı yine kaportada iz olarak kalıyor vs.

Ben sökülürken boyayı kaldıranını bile gördüm. Kalitesiz boya+kalitesiz PPF eseri o da sanırım.

Eline sağlık hocam.

Kalitesi ve işçiliği gerçekten çok önemli.
Öyle dandikleri var ki sökülürken kaportada yanıp parçalanıyor, sökülmüyor. Kimisinin yapışkanı yine kaportada iz olarak kalıyor vs.

Benim kaput öyle bir hâl aldı ki güneş yanığı oldu zannettik. Şükür, iz bırakmadan söktüler.

Ben sökülürken boyayı kaldıranını bile gördüm. Kalitesiz boya+kalitesiz PPF eseri o da sanırım.

İşçilik, bu işlerde çok kıymetlidir. Boya kalkması, uzun süre beklemesinden de kaynaklanıyor. Değişmesi gereken kaplamayı bekletip geciktiriyorlar.