Overdrive nedir?

Monitörün stok haldeki gecikme süresini daha da düşürmemize olanak sağlayan, monitör üreticisi tarafından OSD Menu'ye eklenmiş hazır "gecikme süresi" profilleridir.

Hangi overdrive ayarı seçilmelidir?

Üreticiye bağlı olarak sayısı değişkenlik gösterir. Kimi modelde 3, kimi modelde 4, kimi modelde 5 adet overdrive profili bulunabilir. Örneğin MSI monitörlerde "Normal", "Fast", "Faster" ve "Fastest" şeklinde 4 tane bulunuyor genelde. Dümdüz bakarsak "fastest" en iyi seçenek gibi gözükebilir lakin en yüksek overdrive profilinin seçilmesi kardan çok zarar getirebilir.

Hepimizin elinde gecikme süresi ölçen cihazlar olmadığı için günlük kullanıcı olarak uygun overdrive profilini seçebileceğimiz yöntemlerden birisi BlurBusters UFO testidir.

Sırasıyla bütün overdrive seçeneklerini deneyip, UFO testinde en az görsel kusur barındıran overdrive seçeneğini seçip devam etmemiz gerekir.

Her monitörde en yüksek overdrive ayarını seçemiyorsak, üretici neden koyuyor?

Bunun tek bir cevabı var: Pazarlama taktiği

Üreticiler, GtG ve MPRT ile alakalı kelime oyunları yapmayı veya göz boyamayı çok severler, bu sebeple saçma sapan yaptıkları overdrive profilinde elde ettikleri 1ms GtG'yi yazmaktan çekinmezler. Kağıtüstü bilgilere bakarak monitör alınmaması gerektiğini hep söylemişimdir.

Overshoot nedir?

Renklerin hatalı basımı demektir. Tepki süresini düşürmek için overdrive profillerinde, piksellere uygulanan voltaj miktarı artırılır. Bu artırılan voltaj, olması gerekenin çok üstünde olursa, sonraki pikseli erken basmaya başlar.

Bu durum, genellikle overdrive profilini yüksek veya en yüksekte kullanınca oluşan bir görsel kusurdur.

1756153686841.webp

Gördüğünüz gibi, olması gereken renkten farklı bir renk gözlemleniyor.

Overdrive, panele zarar verir mi?

Piksellere daha fazla voltaj uygulamak, daha fazla sıcaklık açığa çıkarmakla birlikte piksellere olan stresin artmasına yol açar.

Teoride zarar verdiği söylense de, pratikte overdrive profilini değiştirmenin, piksel degrasyonuna yol açtığına dair resmi bir kanıt bulunmuyor ve herhangi bir deney/gözlem yoluyla elde edilen bir veri bulunmuyor.

Sonuç

Kısa vadede overdrive kaynaklı piksel degrasyonu arızası görmedim, uzun vadede overdrive kaynaklı piksel degrasyonu arızasının da gözlemlendiği bir test veya inceleme verisi yok. Bu sebeple overdrive ayarı yükseltmenin, pratikte zarar verdiğine dair bir kanıt yok lakin piksellere uygulanan voltajın açığa çıkardığı sıcaklık artışı ve piksellerin yaşadığı ilave stres, uzun vadede sorun çıkarmayacağı anlamına gelmez.

Bu sebeple, olabildiğince overdrive ayarı ile değil de, stok halde gecikme süresi performansı iyi olan bir model tercih etmekte fayda var. Tabii tekrar söylüyorum, overdrive kaynaklı bir arıza şikayeti ile alakalı epey forumlarda ve makalelerde gezindim, böyle bir şikayete rastlamadım.​

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam elinize sağlık.

ASUS VG24Q3A model monitörü kullanıyorum OverDrive ayarını 1. düzeye aldığımda bile çok fazla ghosting oluyor, açıkçası uzun süredir bu monitörü kullanıyorum OverDrive ile pek işim olmadığı için bakmadım ama konuyu görünce baktım ve anormal derece de fazla ghosting yapıyor.

Hocam elinize sağlık.

ASUS VG24Q3A model monitörü kullanıyorum OverDrive ayarını 1. düzeye aldığımda bile çok fazla ghosting oluyor, açıkçası uzun süredir bu monitörü kullanıyorum OverDrive ile pek işim olmadığı için bakmadım ama konuyu görünce baktım ve anormal derece de fazla ghosting yapıyor.
Elinizdeki model VG249Q3A mi?

Eger o ise bu rehbere bakabilirsiniz daha detayli bilgi icin.

3-4-5 OD ayarlarinda direkt bariz overshoot var. 1 ve 2'de minimal var. Default halde ise overshoot yok. Bu monitorun overdrive ayarlari epey basarisiz, aktif etmesen de olur.