baris1

Uzman
Bu konu bir şekilde çok ilgi görmeli ve Linux oyuncularının hepsi bu konuyu görmeli. Reddit'de denk geldiğim bir AMD ekran kartı sürücüsü kodlayan yazılım mühendisinin yorumunu ekliyorum.

Açık kaynak sürücü yığını üzerinde çalışan biri olarak, Mint (ayrıca Pop OS, Ubuntu LTS ve Debian) gibi eski dağıtımların kullanıcılarından, yeni bir sürücü sürümüne yükseltilerek basitçe düzeltilen birçok hata raporu aldık.

Eğer böyle bir dağıtım kullanıyorsanız, kendinizi herhangi bir hata düzeltmesinden, iyileştirmeden ya da yeni donanım desteğinden vb. mahrum bırakıyorsunuz demektir. Temel olarak, açık kaynak grafik yığını üzerinde son bir yıl içinde yapılan hiçbir çalışmadan yararlanamazsınız.

Tüm önemli AMD GPU lansmanlarında, hızlı bir şekilde çözdüğümüz sorunlar vardı, ancak bu dağıtımların çeşitli kullanıcılarından bir yıla kadar (bazen daha fazla) şikayetler almaya devam ettik. Bu bizim için çok sinir bozucu çünkü hatayı zaten düzeltmiştik ve dağıtımınızın bu düzeltmeleri size daha hızlı göndermesini sağlamak için hiçbir şey yapamıyoruz. (Bir keresinde Pop OS geliştiricileriyle konuşmayı denedim ancak verdikleri yanıt temelde umursamadıkları yönündeydi).

GPU'nuz için yalnızca "başlangıç desteği" olan bir sürücü sürümü kullanıyorsanız, sürümden bu yana düzelttiğimiz hatalar ve kötü performansa sahip olduğunu garanti ederim.

Somut örnekler için: RX 5700XT'deki sık GPU takılma sorunlarının ve genel istikrarsızlığın çoğu, piyasaya sürüldükten bir veya iki ay sonra çözüldü, ancak Ubuntu uzun, çok uzun bir süre düzeltmeyi göndermedi. Bir diğeri: RDNA2 sürümünden aylar sonra önemli performans iyileştirmeleri (NGG culling gibi) ve özellikler (mesh shaders gibi) uyguladık, böylece eski sürücülere sahip kullanıcılar ölçülebilir derecede daha kötü performans elde edecek veya özelliğe dayanan oyunlarla oynayamayacaktı. Bu da bu dağıtımların kullanıcılara vasatın altında bir kullanıcı deneyimi sunduğu anlamına geliyor. Bu kullanıcılar (ve etkileyiciler, vb.) daha sonra "Linux hala oyun oynamaya hazır değil" diye şikayet edeceklerdi, bu şeyleri zaten çözmüş olsak bile, dağıtımları sadece onlara göndermeyecekti. Bunun için tamamen dağıtımların geliştiricilerini suçluyorum.

Açık kaynak sürücü yığınını kullanmaz ve özel bir sürücü kullanırsanız, bunu o kadar fazla fark etmezsiniz çünkü aynı dağıtımlar kapalı kaynak sürücü paketlerini daha hızlı güncellemekte sorun yaşamazlar. Sanki biz açık kaynak geliştiricilerini kötü göstermek istiyorlarmış gibi.

Uzun açıklama için özür dilerim. Umarım bu konuya biraz ışık tutmaya yardımcı olur.

Benim Arch kullanmamın en büyük sebeplerinden birisi bu. Bir hata var düzeltilmiş, bir özellik var eklenmiş ama bu dağıtımlara gelmiyor.
Ben artık Fedora'dan aşağısını önermeyeceğim. Nobara - Bazzite gibi. Zaten Steam bile immutable arch üzerine sistem kurmuşken millete Mint önermek harbi saçmalık. Linux kavrayan zaten acil arch based geçmeli çünkü fedora tabanlılarda sahipli yazılım kurmak işkence oluyor. ( nobara, bazzite hariç bunlar da hazır geliyor)

Bence distrolar arasında arch (tabanlı da olur), nix os dışında önerilebilecek pek eli yüzü düzgün distro yok.
Bunu cidden demiyorsunuzdur umarım! Ubuntu, Debian, Fedora, RedHat gibi distrolar asıl Linux'dur!

İki üç saçma salak hatalar yüzünden Linux'un babalarını karalayamazsınız.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bunu cidden demiyorsunuzdur umarım! Ubuntu, Debian, Fedora, RedHat gibi distrolar asıl Linux'dur!

Ubuntu ve Debian stabilite açısından iyiler, o yüzden güncel özellikler/hata düzeltmelerini stabiliteye tercih ediyorlar. Sunucu ve iş bilgisayarları benzeri yapılar için bu stabilite iyi olsa da oyun platformları için performans stabiliteden çoğu zaman daha önemli olabiliyor.

Yazar büyük ihtimalle bunu söylemek istedi. Yoksa Ubuntu ve Debian, Arch'ta problem yaşadığımda diyebileceğim güvenli bir liman olarak görüyorum ve üst düzey olmayan kullanıcıların Arch ve Arch tabanlı bir distro kullanmaması gerektiğini düşünüyorum. Kullanılırsa forumdaki çoğu kişi gibi daha Arch Wiki'nin a'sını bilmeyen ve sorunlarla karşılaşınca problem yaşayan kişiler ortaya çıkıyor.

Örneğin bugünkü Arch güncellemesi esnasında bilgisayar kilitlendi, sistem çöktü. Daha önce Linux'ta ustalaşmasaydım bu sorunu çözemez ve bu yüzden Arch'ı suçlardım.

Linux 2 distrodan ibaret değil. Yüzlerce işe yarar amaca yönelik, eğlence amaçlı veya deneyim kazanmak için yapılmış sayamayacağım distrolar var. Günlük kullanım için Arch, server için nix distrolarını daha kullanışlı görüyorum. Diğerleri gibi uğraştırmıyor ve buglarla dolu değil. Ubuntu uyuz olulası bir distro, Debian, fedora, redhat, Opensuse... Hepsi gayet iyidir ama bence dediğim gibi nix os ve arch distroları diğer distrolardan baya önde gidiyor.

Bir distroyu kullanışlı bulmamda ki kriter güncelliği ve paket yöneticisidir. Aur veya nix conf aşırı aşırı yeterli.

Son düzenleme: