Boş ver bence başka iş kollarına yönel. Hobi olarak yapıyorsan bi şey diyemem ama iş olarak düşünüyorsan sana göre değil.
Normal de bu kadar uzun yazmayı sevmem evet eleştiri yapılır lakin "bu işi bırak, senden olmaz" demek biraz müneccimliğe girmiyor mu dostum? Kimse anasının karnından Senior Game Developer olarak doğmuyor. Bugün hayran olduğumuz stüdyolardaki adamların ilk projelerini görsen, emin ol bundan hallicedir.
Angry Birds'ü yapan Rovio oyunu yapana kadar 51 tane başarısız oyun yapmış. 51 diyorum bak. Eğer 5. oyunda biri çıkıp senin dediğini deseydi ve onlar da bıraksaydı, şu an o dev şirket yoktu.
Arkadaş 9 ay boyunca disiplinli bir şekilde masada oturup kod yazmış, asset yerleştirmiş. Oyun kötü olsa bile ki potansiyel var bence sadece cila lazım 9 aylık disiplin ve tecrübe takdir edilmesi gerekir.
Oyun tutar veya tutmaz, orasını ben bilemem ama bir ekran görüntüsüne bakıp senden olmaz damgası vurmak, kusura bakma ama vizyonsuzluktur. Yapıcı eleştiri yapacaksan buyur, eksikleri söyle. Ama heves kıracaksan gölge etme, başka ihsan istemez....
Şimdi gelelim diğer konuya. Yahya kardeşim bende eleştiri yapacağım. Ama bunları yanlış anlamanı değil kendini geliştirmen için söylüyorum sakın beni yanlış anlama.
Öncelikle UI:
Oyunun atmosferi dead space ve doom havasında, karanlık, metalik, bilim kurgu bariz belli.. Ama o ekrandaki mavi neon butonlar, 2013 yılı Google Play Store bedava oyunları gibi duruyor. Butonların tasarımı, oyunun gerçekçi/ciddi grafik tarzıyla hiç uyuşmamış maalesef. Daha minimalist, belki biraz daha şeffaf veya askeri bir tema lazım oraya.
Asset Flip:
Burnuma yekten "Unity Asset Store" kokusu geldi. Duvarlar, kaplamalar, silah modeli... Sanki hazır paketi alıp içine karakteri koymuşsun gibi duruyor. Öyle yapmadıysan bile görüntü bu. Işıklandırma fena değil ama mekanlar çok steril. Yani Gliese 581g diyorsun, hayatta kalma diyorsun ama koridorlar AVM tuvaleti gibi tertemiz. Biraz pas, kir, kan, savaş izi lazım oraya ki "hayatta kalma" hissi geçsin.
Hikaye vs. Oynanış:
"Senaryoyu yazmam 2-3 hafta sürdü" demişsin tebrik ederim. Lâkin ben mobil FPS kitlesini tanıyorsam, o senaryoyu okuyacak adam sayısı bir elin parmağını geçmez. Adamlar metroda, otobüste "iki adam vurayım stres atayım" diye giriyor. Senaryoya harcadığın o 3 haftayı keşke vuruş hissiyatına (Recoil, ses efektleri, impact vs) harcasaydın. Hikaye mobilde "Skip" butonuna basılmak için vardır genelde.
Optimizasyon:
Işıklandırmalar, yansımalar falan mobilde cihazı soba niyetine kullandırır mı? "9 ay uğraştım" diyorsun ama asıl sınavın FPS drop yemeden bunu orta segment bir Android cihazda çalıştırmak olacak.
Özetle; Temel sağlam duruyor ama oyunun polish ihtiyacı var. Özellikle UI butonlarını acilen modernleştirmen lazım.
Yolun açık olsun. Hevesin kırılmasın, yapamazsın edemezsin diyenlere kulak asma. Başarılar.