Merhaba. Crackli uygulama ve oyunları kıran 'cracker'lar, bu işi babalarının hayrına yapmazlar; elbette bir çıkarları vardır ancak bunu tam olarak çözemedim. Bizi 'botnet' olarak kullandıkları zaten kesin bir gerçek. Bildiğiniz üzere, oyun ve program indirmek için Google’da üst sıralarda çıkan siteleri kullanıyoruz ve bunlar zaten crackli içerikler paylaşıyor. Bu içerikleri paylaşan kişiler de bu işi babalarının hayrına yapmıyorlar. Peki, bu tabelanın öteki yüzünde ne yatıyor?

Merhaba. Crackli uygulama ve oyunları kıran 'cracker'lar, bu işi babalarının hayrına yapmazlar; elbette bir çıkarları vardır ancak bunu tam olarak çözemedim. Bizi 'botnet' olarak kullandıkları zaten kesin bir gerçek. Bildiğiniz üzere, oyun ve program indirmek için Google’da üst sıralarda çıkan siteleri kullanıyoruz ve bunlar zaten crackli içerikler paylaşıyor. Bu içerikleri paylaşan kişiler de bu işi babalarının hayrına yapmıyorlar. Peki, bu tabelanın öteki yüzünde ne yatıyor?
Oyun kısmında F!tgirl gibi Repacklar donate sayesinde para kazanıyor diye biliyorum.

Klasik argüman: "Babalarının hayrına yapmazlar."

Bu daima mutlak geçerli bir argüman değildir. Cracker'lar, bir kere destekledikleri dava ve camiada prestij kazanmak için bu işi yaparlar. "Bizi botnet olarak kullanıyorlar" gibi bir ifade kesinlikle doğru değil. Doğru kaynaktan, doğru şekilde indirdiğin sürece korsan oyun böyle bir şeye sebep olmaz.

Genel olarak Scene ve P2P gruplarının para kazanmak gibi bir amacı yok bu işten. Bir ara EMPRESS özel, isteğe bağlı oyun kırmak için kullanıcılardan 500 dolar istiyordu onu bayağı linçlemişlerdi.

Daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, dilerseniz rehberimi okuyabilirsiniz.

Merhaba. Crackli uygulama ve oyunları kıran 'cracker'lar, bu işi babalarının hayrına yapmazlar; elbette bir çıkarları vardır ancak bunu tam olarak çözemedim. Bizi 'botnet' olarak kullandıkları zaten kesin bir gerçek. Bildiğiniz üzere, oyun ve program indirmek için Google'da üst sıralarda çıkan siteleri kullanıyoruz ve bunlar zaten crackli içerikler paylaşıyor. Bu içerikleri paylaşan kişiler de bu işi babalarının hayrına yapmıyorlar. Peki, bu tabelanın öteki yüzünde ne yatıyor?

Crack yapanlar para kazanıyor. Bunu da üç yoldan alıyorlar: Site reklamları, cracke gömülmüş istenmeyen yazılımlardan komisyon ve botnet kurup bunu kiralamak. Yani kimse bu işi hayrına yapmıyor hepsinin net maddi çıkarı var.

Crack yapanlar para kazanıyor. Bunu da üç yoldan alıyorlar: Site reklamları, cracke gömülmüş istenmeyen yazılımlardan komisyon ve botnet kurup bunu kiralamak. Yani kimse bu işi hayrına yapmıyor hepsinin net maddi çıkarı var.
Yanlış bilgi vermeyin lütfen. Bir kere Scene crackerların kendi sitesi bile olmaz. Şimdi bu konuyu teknik bilgilerle doldurmayacağım ancak ufak araştırmalarla sürecin nasıl işlediğini öğrenebilirsiniz.

Aynı zamanda doğru kaynaklardan indirilmiş korsan oyunlarda botnet, PUA gibi bir durum yok. İsterseniz bir gün indirdiğim korsan oyunun farklı farklı AV motoru tarama sonuçları, Hybrid-Analysis, FileScan.io, Kaspersky Threat Intelligence Portal, Any.run rapor sonuçları içeren bir kanıtını sunduğum bir konu açarım. Doğru kaynaklardan indirilen korsan oyunlarda ne virüs olur, ne zararlı yazılım, ne de botnet gibi şeyler. Hiçbir kanıtı olmayan uydurulmuş bilgiler vermeyin lütfen.

Yanlış bilgi vermeyin lütfen. Bir kere scene crackerların kendi sitesi bile olmaz. Şimdi bu konuyu teknik bilgilerle doldurmayacağım ancak ufak araştırmalarla sürecin nasıl işlediğini öğrenebilirsiniz.

Aynı zamanda doğru kaynaklardan indirilmiş korsan oyunlarda botnet, PUA gibi bir durum yok. İsterseniz bir gün indirdiğim korsan oyunun farklı farklı av motoru tarama sonuçları, hybrid-analysis, filescan. IO, Kaspersky threat ıntelligence portal, ANY.RUN rapor sonuçları içeren bir kanıtını sunduğum bir konu açarım. Doğru kaynaklardan indirilen korsan oyunlarda ne virüs olur, ne zararlı yazılım, ne de botnet gibi şeyler. Hiçbir kanıtı olmayan uydurulmuş bilgiler vermeyin lütfen.

Scene gruplarının temiz olduğunu biliyorum, sorun onlar değil. Riskli olanlar Google'da çıkan crack siteleri ve repack paylaşanlar. Senin dediğin sadece scene için geçerli; korsanın geri kalan kısmı aynı değil. Scene grupları zaten temiz, onlara laf yok. Benim dediğim Google'daki crack siteleri ve repackçiler; riskli olanlar onlar. Scene ile korsanın geri kalanını karıştırma.

Scene gruplarının temiz olduğunu biliyorum, sorun onlar değil. Riskli olanlar Google'da çıkan crack siteleri ve repack paylaşanlar. Senin dediğin sadece scene için geçerli; korsanın geri kalan kısmı aynı değil. Scene grupları zaten temiz, onlara laf yok. Benim dediğim Google'daki crack siteleri ve repackçiler; riskli olanlar onlar. Scene ile korsanın geri kalanını karıştırma.
Kullanıcı bilinçsiz ve dikkatsizse, "X oyununu indir" yazıp arama motorunda karşısına çıkan ilk siteden indiriyorsa zaten orada bizim, korsan camiasının yapabileceği bir şey yok. Her repack grupları da sıkıntılı değildir ayrıca.

Örnek vermem gerekirse FitGirl'ün sitesinde reklam bile yok ve dağıtımları büyük oranda güvenilir. Ama dikkatsiz birisi, gidip de FitGirl'ün orijinal sitesinden değil de onu taklit eden bir çakma siteden indirirse virüsü kapabilir.

Dediğiniz gibi Google gibi arama motorlarında çıkan korsan oyun siteleri elbette ki %0 riskli değil. Ben de bunu iddia etmiyorum. Risk tabii ki var. Ancak, madem ki düşünceniz bu yönde; o zaman mesajlarınızı biraz daha açık yazmaya özen gösterin. Çünkü ilk mesajınıza bakılacak olursa sanki korsan oyunlar kesinlikle ve kesinlikle bizi botnet ağına dahil eden, bizim üzerimizden illegal yollarla maddi kazanç sağlayan bir camia gibi anlatmışsınız.

Son düzenleme:
Kullanıcı bilinçsiz ve dikkatsizse, "X oyununu indir" yazıp arama motorunda karşısına çıkan ilk siteden indiriyorsa zaten orada bizim, korsan camiasının yapabileceği bir şey yok. Her repack grupları da sıkıntılı değildir ayrıca.

Örnek vermem gerekirse FitGirl'ün sitesinde reklam bile yok ve dağıtımları büyük oranda güvenilir.

Evet, güvenilir tabii ona dediğim bir şey yok zaten repackler var, sorun bilinçsiz kullanıcıların rastgele indirmesi ve güvenilmeyen sitelerden kaynaklanıyor.