Ben anakartıma Samsung 990 Pro 1TB SSD taktım. Termal padi de var fakat çok ani FPS droplar ve takılmalar oluşuyor. Samsung Magician'ı indirip güncellemeleri yaptım fakat hâlâ aynı. Eksik yaptığım bir şey mi var acaba?
FPS düşüşleri ve takılmalar yaşıyorsanız, aşağıdaki adımları izleyerek sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz:
1.
Sürücü Güncellemeleri:
- Grafik kartı sürücünüzü güncellediğinizden emin olun. NVIDIA veya AMD'nin web sitesinden en son sürücüleri indirin ve kurun.
- Anakart (chipset) sürücülerinizin güncel olduğundan emin olun.
2.
Oyun İçindeki Ayarlar:
- Oyunların grafik ayarlarını kontrol edin. Yüksek ayarlarla oynamak FPS düşüşlerine neden olabilir. Ayarları orta seviyeye düşürmeyi deneyin.
- V-Sync veya G-Sync/FreeSync gibi özelliklerin açık olduğunu kontrol edin. Bunlar bazen FPS dalgalanmalarına neden olabilir.
3.
Arka Plan Uygulamaları:
- Oyun oynarken arka planda çalışan uygulamaları kapatın. Özellikle video akış, tarayıcılar veya büyük güncellemeler yapan uygulamalar FPS düşüşüne neden olabilir.
4.
Isı Kontrolü:
- SSD’nizin, grafik kartınızın ve işlemcinizin sıcaklıklarını izleyin. Aşırı ısınma FPS düşmesine yol açabilir. Gerekirse havalandırmayı iyileştirin veya soğutma çözümleri ekleyin.
5.
Termal Pad Kontrolü:
- Termal pad'in doğru yerleştirildiğinden ve gerekli ölçüde sıcaklık transferi sağladığından emin olun.
6.
Windows Güç Ayarları:
- Güç seçeneklerinde “Yüksek Performans” moduna geçiş yapmayı deneyin. Bunu Denetim Masası > Donanım ve Ses > Güç seçenekleri kısmından yapabilirsiniz.
7.
Disk Kontrolü:
- SSD'nizin sağlığını kontrol edin. Samsung Magician kullanarak SSD'nin sağlık durumunu ve okuma/yazma hızlarını izleyin.
8.
Bellek Kontrolü:
- RAM’inizi kontrol edin. Bellek sorunları FPS düşüşlerine neden olabilir. Windows bellek tanıma aracını kullanarak bir test yapabilirsiniz.
Eğer bu adımlardan biri sorunu çözmezse, daha fazla ayrıntı verebilirseniz (örneğin sistem bileşenleriniz, sıcaklık değerleri gibi) daha spesifik önerilerde bulunabilirim.