22723

Uzman
Küçükken oynayamadım içimde bir heves var. YKS sonrası bir laptop düşünüyorum. (KYK için mecburi).
Oyunları nedense Ultra ayarlar ve RTX açık oynamak istiyorum. Yani; YouTube'a girip Cyberpunk için grafik ayarı ya da Dying Light the Beast için 8 GB VRAM dolmayan grafik ayarları araştırmak istemiyorum. Laptoplar ortalama 60 bin TL ve 100 bin TL arası hep 2K 1600p ekran ve 8 GB VRAM. Sadece 5000 serisinden 70 Ti 12 GB VRAM kalan alt segment hep 8 GB VRAM.
Haliyle 70 Ti bakıyorum 100k altı yok. 8 GB VRAM'li 4070 Omen 17 laptopum bozulup doa iade olmadan önce 8 GB VRAM'da 2k ekran da mikro stuttering ve FPS düşmesi, lag çok fazla yaşıyordum can sıkıcı idi. AAA oyunlar oynamayı seviyorum. Online oynamak beni sinir ediyor ruh halimi dengesiz yapıyor. 4070 RDR 2 de 60 FPS üstünü almak için ayar gerekiyordu mesela sant dais sanırım bayağıdır oynamayınca unuttum sürekli FPS düşmesi yerdim ve orası oyun zevkimi bozuyordu.
Sorum şu; bir laptop için 100k fazla ama kasa alamayınca mecbur diyelim paranız 5070 Ti laptop almaya yetiyor, alır mıydınız? Yoksa 5060 5070 laptoplar alıp ayar düşürüp mu oynarsınız. (paranız var.) Seçim sizin sadece. Beni vicdana sokan ve insanların bana ön yargı ile baktığı bir konu bu. Kendimi kötü hissediyorum herkes ne yapacaksın o kadar para verip diyor. Ama imkanım olsa bende 70 k kasa ve monitör alır geçerdim. VRAM derdimde olmazdı. Paylaşımlı RAM var mış sanırım VRAM yetmeyince ama bilmiyorum tam nedir?
(19 yaşına kadar bilgisayarınızın olmadığını ve her şeyin üniversite kazanmanıza bağlı olduğunu düşünüp, empati yapmanızı istiyorum.) İsteğimin saçma mı yoksa normal mi olduğunu anlamaya çalışıyorum.

Gayet normal.
Kendini tanıman lazım bu konuda.
Bende ilk bilgisayar aldığımda bütün oyunları Ultra grafikte oynayacağım derken kendimi rekabetçi oyunlarda Low ayarda oynarken buldum.
Gerçekten 3A oyunlarına hevesliysen normal bir heves ancak 3A çok oynamayacak birisiyim diyorsan çok boş bir heves.

RTX açık oyun oynamak laptoplardan biraz fazla şey beklemektir bence.

Gayet normal.
Kendini tanıman lazım bu konuda.
Bende ilk bilgisayar aldığımda bütün oyunları Ultra grafikte oynayacağım derken kendimi rekabetçi oyunlarda Low ayarda oynarken buldum.
Gerçekten 3A oyunlarına hevesliysen normal bir heves ancak 3A çok oynamayacak birisiyim diyorsan çok boş bir heves.

RTX açık oyun oynamak laptoplardan biraz fazla şey beklemektir bence.

Hikayeli oyun seviyorum. CS 2, LoL, PUBG, Valorant oynamak için internet cafelere başvurabilirim ama küçükken oynamayınca alışamıyorum sıkıyor beni. 5 ay laptop kullanabildim ve online oyun oynamadım. Aimim iyi değil. Kendimi kasmayı sevmiyorum bileğim online için alışık değil. Telefondan LoL oynuyorum o ayrı. Kütüphanemde; RDR 2, cp 2077, DL2, Uncharted, GoW 2018 Spider-Man Remastered, Subnautica, AC Unity gibi oyunlar vardı. Ve TLOU 1,2 almak istiyordum, DL the Beast, ve GoW Ragnarok veya resident evcil serisi başlamak istiyordum. Crysis Remastered ve maria seriside vardı bende. Zevklerim bu yönde. Bu oyunları da en rahat 5070 Ti açıyor. RDR 2 Full grafiklerde bile 5070 Ti anca 60FPS veriyordu.

Ayrıca elektrik elektronik mühendisliği okumayı düşünüyorum.

Şunu da ekleyeyim online oyun oynayacak arkadaşım yok, daha doğrusu arkadaşım şu an çok az üniversiteye gidince arkadaşım olur mu fazla olur bilmiyorum yani online oyun oynayacak çevrem olur mu bilmiyorum şu an tek başıma sadece hikayeli oyun zevk veriyor Valorant'a gidip ya da CS'ye gidip tek başıma rank kasmayı ya da gelişmeyi düşünmüyorum vakit kaybı olduğunu düşünüyorum en azından benim için rekabetçi oyun oynamanın, hikayeli oyunlarda en azından insan ilişkileri ya da ne bileyim kendi adıma karakterimi geliştirebileceğim bir şeyler görmek zevk alıyorum, RDR 2 çok şey katmıştı bana. Bütün üniversite hayatında oyun oynayarak geçirmeyi düşünmüyorum ama günde bir iki saat KYK da boş bulunduğum vakitlerde oturup last of of oynamak güzel olabilirdi mesela.

Son düzenleme:
O zaman normal bir istek.
Seni bilmem ama ben genelde Ultra grafikle yüksek grafiği pek ayırt edemiyorum çoğu oyunda.
Bence seninki biraz psikolojik bunun farkına vararsan laptop alma işini kendin için kolaylaştırmış olursun.

O zaman normal bir istek.
Seni bilmem ama ben genelde Ultra grafikle yüksek grafiği pek ayırt edemiyorum çoğu oyunda.
Bence seninki biraz psikolojik bunun farkına vararsan laptop alma işini kendin için kolaylaştırmış olursun.

Daha önce aldığım için tekrar şansımı gg r9t 55hx ve 3D 55hx şansım olursa tercih etmeyi düşünüyorum. Altına bir soğutucu ve kritik GPU sıcaklığını throtling yemesinden kurtarırım diye düşünüyorum. Düşününce 2 tahliye kanalı ve 16 inç için fena değerler değil sanırım. Biraz araştırdım ve sanırım 5000 serisi 4000 serisine göre daha çok ısınıyor mimari tasarım sebebiyle.

@22723, bir incelemesi vardı forumda memo FL08 soğutucunun onu çok övüyorlar ona göz at eğer öyle bir fikrin varsa.
10 12 derece fark ediyor çoğu laptopta.

@22723, bir incelemesi vardı forumda memo FL08 soğutucunun onu çok övüyorlar ona göz at eğer öyle bir fikrin varsa.
10 12 derece fark ediyor çoğu laptopta.

6 aya yakındır elimden 2 cihaz geçti. RTX 5000 serisi cihazlarda özellikle 70 Ti çok araştırdım. Bakıyorum Acer Predator alsan sıvı metal akıyor deniyor. Servisi sıkıntı, aynı şekilde HP Lenovo bdh servisi de sorunlu. ASUS almaya kalksan çok pahalı misalleri için. Monster es geciyorum. En ucuz ve F/P marka GameGaraj kalıyor şayet 2 cihaz alıp 1 tane iade ettim birinde de servis ve Hepsiburada sorunu yaşadım bir düşününce ya model düşmem gerek isteklerim doğrultusunda. Ya da GameGaraj'dan tekrar aynı r9t cihazlara bakmam gerek. R9t de yazılımsal sorunlar yaşadım ama AMD iGPU yüzünden idi. Bir ara ses kartı garip bir ses yaptı ama kalıcı bir sorun yoktu. En son Turbo modda değil de özel spc ayarları ile 45 W CPU 140W GPU RDR 2 oynarken GPU 85.8 yani 86 derece görünce demiştim ki "abi bu cihaz sanırım ileride bana ısınma sorunu yaşatacak ". Şimdi düşününce belki de famlar %100 calismiyordu emin değilim anlık bir hayal kırıklığı aileme ödedittiğim 87 bin TL'nin vicdan azabı ve baskısı yüzünden iade talebi açtım. 16 inç hafif ve KYK da idare edecek cihaz yok başka, 4 ay sonra ya da 5 ay sonra alacağım cihazı düşünmekte saçma ama aklıma geldi bir kere düşünüyorum dünden beri. Memo FL08 ile bu sorunu çözmeyi planlıyorum. MSI Vector ve ASUS ROG serisi en az şu an 125 bin TL veya daha fazla Lenovo Legion zaten 180 bin TL. Ülkemizin alım gücü sağ olsun. Resim ekleyeceğim cihazı orada kullanıyordum belki fanlar arkasında yeterli bir boşluk yoktu arkaya hava uflemedi ya da ekran kartı gerçekten ısınıyor. O kasanın 9955hx veya 3D modeli için yetersiz olduğunu biliyorum ama hiçbir oyunda da 90'a bile yaklasmadıgini net hatırlıyorum. Hatta watt 45 ya da 40'a düşünce 80 altına bile iniyordu. Profilimde inceleme makale konusuda var. O sıralar sorun yoktu cihaz harikaydı sonra anlık olan oldu. @shiedae3 sağ olun.

Dosya Ekleri

• 20260305_043728.webp
    20260305_043728.webp
    5,9 MB · Görüntüleme: 42