Hocam mesela ASUS TUF ekran kartının değerleri böyle ya RPM benim ekran kartından düşük fakat yüzde fazla. RPM aynı ise çıkan seste aynı desibel demek mi oluyor?

Her markanın/modelin maximum dönüş hızı farklı. Örnek Gigabyte 3000RPM'e kadar çıkarken ASUS 2500RPM değerine kadar çıkıyor. Soğutma/fan kalitesi üründen ürüne göre değiştiği için aynı RPM değerinde aynı sıcaklıkta/seste olmazlar. 2500RPM %50'si 1250RPM. 3000 RPM %50'si 1500RPM.
Fanın yüzdelik hızı değil RPM değeri daha önemli. Farklı kartlarda RPM aynı ise desibel ve sıcaklık farklı, kartın dönüş hızı aynı oluyor. Çünkü kartların içindeki malzeme kalitesi farklı. Yüzdelik kısım çok da önemli değil. Kartların soğutma kalitesi kıyaslanırken yüzdelik kısım değil RPM değeri gösterilir çünkü kartın gerçekte dönüş hızı o oluyor.
Yüzdelik kısım kartın kendi çıkabileceği fan hızıyla alakalı bilgi verir.

Hocam mesela ASUS TUF ekran kartının değerleri böyle ya RPM benim ekran kartından düşük fakat yüzde fazla.

Düşük RPM daha az ses demektir. Malzeme ve fan kalitesi eşit olduğu takdirde ASUS olan daha sessiz olacak. ASUS'un Dual 4070 Super, MSI Gaming X Slim 4070 Super ve şimdi de Galax 4070 Ti süper kullanıyorum. ASUS net bir şekilde daha sessiz. ASUS'ta 1500RPM de ses bile yoktu neredeyse. MSI da biraz ses vardı Galax ise biraz rahatsız ediyordu. Gigabyte kartlar zaten 3000RPM gibi yüksek değerlere çıkabiliyor yüzdeliğinin düşük olması normal. ASUS RPM değerini düşük tuttuğu için yüzde fazla gözüküyor. İlk yazdığım mesajda maximum dönüş hızını örnekledim. Gigabyte daha yüksek devirde dönebildiği için yüzdesi düşük yazıyor. Tam tersi asus için geçerli.

Son düzenleme: