Yer
Vought Tower
Forumda ve başka sitelerde, Reddit'de, internette, orada burada hemen hemen her yerde bu RAM'i kullanan ve AMD EXPO platformunda olan DDR5 AM5 sistemli kişiler EXPO 1 açtıklarında bilgisayarın POST etmemesi, yani hiç görüntü gelmeyip açılmaması ve anakartta DRAM ışığının yanmasından bahsediyorlar.

Ya bu RAM olmamış ya da AM5 DDR5 platformu olgunlaşmamış demektir.

Almayın, aldırtmayın demem ama bahsettiği mevzular maalesef bu modelde yaygın. Zamanında ağzım yandı, yanana da çok denk geldim. Şu anda da Ayhan hocamızın özel ayarlarıyla kullanabiliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Her yerde bu RAM öneriliyor ve bu kadar önerilmesine rağmen sorun yaşayanların oranı bayağı az. Belki de sizde bir sorun vardır?

1783754016907.webp

Bence ezbere konuşmak yerine biraz detayına inelim. Bu H-Die DR mevzusu aslında yeni değil, H-Die sadece Patriot'un kendine has adlandırması. G.Skill'de bu A-Die DR olabilir. H-Die, M ya da A-Die kapsar, özel bir Die türü değil. Buradaki problem 1 Gbit IC'ler çift taraflı 8+8 şekilde PCB'de dizilim gösteriyor. Daha fazla Watt, daha fazla sıcaklık demek. Ondan öte bellek kontrolcü sorunsalı var. Ryzen 7000 desteği 5200 MT/s, Ryzen 9000 desteği 5600 MT/s. Hal böyleyken giriş seviye A620-B840 ya da B650 kartlarda DR modüller Patriot fark etmeksizin sorun yaratma potansiyeli mevcut. Nitro ayarı ile stabilite sağlanabiliyor. 10 sistemden birkaçında bu tarzda sıkıntılar olabilir. DR oluşu nedeniyle 6000-6400 MT/s kullanıma yatkındır. DR modüller yüksek frekans desteği yok denebilir. 1:1 mod 6000 MT/s normal kullanıcı ayarlayıp kullanmalı. Bellek kontrolcü yetersizse ya da anakart giriş seviyeyse Nitro ayarı denenmeli. Fayda etmezse 5600 MT/s stabil edilip kullanılabilir.

2 Gbit IC, 1x16 GB SR (Single Rank) PCB tek taraflı:

1783756384683.webp

1 Gbit IC, 1x16 GB DR (Dual Rank) Patriot muadili PCB çift taraflı:

1783756534136.webp

Bu sorunların son zamanda artmasının nedeni de AMD'nin son kullanıcıları Beta tester olarak kullanması. Bank Refresh Mode adlı bir zımbırtı getirdiler, training algoritmasını Normal yerine kafalarına göre Mixed olarak değiştirdiler. Haliyle bundan Samsung ve Micron olumsuz etkilendi, bazı sistemlerde Boot etmeme ya da kararsızlık sorunları baş gösterdi. Hynix'i normal koşullarda olumsuz etkileyecek bir durum bu algoritmada yok ama bellek kontrolcü için 1:1 modda Mixed her daim stabil kalamayabilir.

Son düzenleme:
Bu RAM dışında neredeyse başka RAM önerilmiyor forumda. Kimsede sıkıntı yok. Sorun sende.
Aynen skill issue bro.
Almayın, aldırtmayın demem ama bahsettiği mevzular maalesef bu modelde yaygın. Zamanında ağzım yandı, yanana da çok denk geldim. Şu anda da Ayhan hocamızın özel ayarlarıyla kullanabiliyorum.
Anlatamazsın, bunlar patriot, viper, venom fanboyu olmuş. :D
Senin sistemde sıkıntı var platformda değil.
Skill issue yani.
RAM olmamış mı? AM5 platformu olgunlaşmamış mı? Hahahaha 😃
Evet, siz herhalde Reddit AMDHelp kanalında hiç gezmiyorsunuz herhalde.:D