bestrockn

Çalışkan
Merhaba, daha önce konu açmıştım hazır ayarlardan bir tanesi kısmen işe yaramıştı ama uzun süreli kullanımda yine aynı donma ve siyah ekran ile kapanma sorunları yaşadım.

Özellikle CS2'de oyun ilk açılışta, sunucuya girerken, oyunu oynarken, veya Adobe programlarında ya da hiçbir şey yokken günlük kullanımda karşılaşıyorum. Bir gün açtığımda düzgün çalışırken aynı gün bilgisayarı farklı açışımda sorunu yaşayabiliyorum. Kötünün iyisi olarak sorunun biraz daha az yaşanmasını sağlayan ayar Optimized Platform Profile'de bulunan hazır RAM ayarı ile kullanmak oldu ama o da yukarıda belirttiğim gibi, uzun süreli kullanımda hüsran.

@Ayhan Dönmez ve @ggbye hocalarım, daha önce sorunumun anakart veya RAM kaynaklı olduğunu ya da olabileceğini söyleyenler vardı. Zaten bilgisayarımda sorunla beraber PSU + aynı model anakartın yenisi + aynı model işlemcinin yenisi üç parçayı değiştirmeme rağmen sorunum devam etti ve ediyor.

Detaylı rehber konusunu elimden geldiğince okumaya ve anlamaya çalıştım ama sanırım kafam basmıyor. Gerekli olabilecek görselleri aşağıya bırakıyorum, sorunuma gerçekten yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Bu sorunu yaşamaktan çok sıkıldım, bilgisayarı kullanmaktan tiksiniyorum artık.

RAM'im Patriot Viper Venom 16 GB 6000 MHz CL30 Single
SK Hynix - H-DİE DR sanırım.
Bu arada aktif soğutma yok bilginiz olsun.

1782792276758.webp

1782792451669.webp

1782792324357.webp

Ayrıca ihtiyaç var ise sistem bileşenlerim
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F
  • Anakart: MSI Pro A620M-E
  • RAM: Patriot Viper Venom 16 GB 6000 MHz CL30
  • Ekran kartı: Gainward Ghost RTX 5060 Ti 16 GB
  • SSD: Patriot P410 1 TB
  • Güç kaynağı: NZXT C750 Bronze PA-7B3BB-EU Gen5.1 750W Power Supply

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam açtığınız konu sanki ön konuşmanın devamı gibi. Sorunu çözmek için neler denediniz anlaşılmıyor.
Liste halinde şunu şunu şunu yaptım bu stabilite sorununu çözmek için yazarsanız bide buna uygun şekilde önerilerde bulunalım.

Ayhan hocam yönlendirecektir ancak mevcut ayarların üzerinde PBO ayarları da var mı? Eğer varsa RAM ve CPU stabilite testleri (RAM Test Pro 180 dk ve y-cruncher 9000 saniye VT3) yaptınız mı?

Gözüme çarpan nokta EXPO profili değilse açtığınız; yani üzerinde oynadıysanız sadece EXPO açıp ZenTimings atın.

1-2-0 Nitro zorluyor olabilir.

İlk şüpheli yine hem A serisi hem de MSI maalesef.
@SalimBdk @Ayhan Dönmez

Hocam açtığınız konu sanki ön konuşmanın devamı gibi. Sorunu çözmek için neler denediniz anlaşılmıyor.
Liste halinde şunu şunu şunu yaptım bu stabilite sorununu çözmek için yazarsanız bir de buna uygun şekilde önerilerde bulunalım.

Hocam evet haklısınız, kusura bakmayın. Tek şüpheli böyle bir sorun kaldığı için ve daha önce açmış olduğum konuda bahsedildiği için direkt olarak konuya girdim ama yaşadıklarımı ve denediklerimi paylaşayım.

Bilgisayarım aralık ayında falan alındı ve ilk başlarda kullanmaya çok fazla fırsatım olmadı. Gündelik kullanmaya başladığımda bazen stabil, bazen de absürt davranıyordu. Absürt davranmasından kastım, ani donup 3-4 saniye sonrasında siyah ekranla beraber yeniden başlatma ve bu süreçte bilgisayarın yeniden açılması 5-10 dakika sürerken, Windows sırasında da kendine gelmesi 10-15 dakika daha buluyordu. Bu sorunu oyun açarken de yapabiliyor veya boştayken de yapabiliyor. Tamamen dışarıdan bakınca rastgele gelişen bir sorun mevcut. Sık sık oyun oynamaya başlayınca da çok fazla karşılaşmaya başladım.

Hatanın önce yazılımsal olduğunu düşünüp oyunu sildim, yeniden yükledim. Tabii bu süreçte dediğim gibi, sadece yük altında yapmadığını anlamam ile beraber zaten bir şey ifade etmedi. Ardından Windows'ta sorun olabileceğinden şüphelendim ve sıfırdan Windows kurdum ama yine sorun devam etti.
Bu sefer de BIOS tarafına yöneldim, BIOS'u sıfırladım ama aynıydı. Sonra güncel BIOS'u yükledim, EXPO - XMP veya default gibi RAM ayarlarını denedim. Bazı hazır ayarlarda yani RAM MHz değerlerinde sistem direkt açıldıktan 30 saniye sonra kapanıyordu. Buna rağmen RAM'le alakalı değil diye düşündüm.

Donanımsal sorun olduğunu düşündüm ama bilgisayarı garantiye gönderecek zamanım yok çünkü aynı zamanda gün içerisinde işlerimi bilgisayardan halletmem gerekiyor. Güçle alakalı olabilir diye farklı ve daha kaliteli bir PSU satın aldım. İşe yaramayınca aynı model anakart ve işlemci aldım. Prizi bile değiştirdim açıkçası fakat sorunum yine devam etti.
Bu süreçte dediğim gibi, sürekli olarak hata nedenini bulmaya çalışıyorum. OCCT testleri, günlük kullanım, yük altında test ama her kapanma veya her donma birbirinden bağımsız olduğu için bir anlam ifade etmedi; en azından benim için bir şey ifade etmedi.

Deneyimlerim ve gördüklerim kadarıyla sistem kararsız çalıştığı zamanlarda SSD kullanımı %100 oluyor ve okuma, yazma hızları düşüyor. Ortalama yanıt süresi 4 haneli sayılara ulaşıyor. Yabancı ve yerel forumlarda SSD hakkında birkaç şikayet gördüm açıkçası, özellikle benzer sorunlarda birisi QLC önbelleğine sahip SSD olduğunu vurgulamış ve önbellek dolduğunda yavaşlayan bir SSD olduğunu söylemiş. TLC önbelleğine sahip bir SSD kullanılmasını tavsiye etmiş. SSD'min verilerine programlar ile baktığımda TLC olduğunu görünce o kısmı da elemiş oldum.

En azından şimdilik RAM'e daha çok yöneldim. Çünkü kullandığım RAM ile alakalı forumlarda çok fazla stabilite sorunları yaşayan insanlar gördüm. Hatta benim RAM'lerim ilk başta XMP ve EXPO 6000 MHz'de açılmıyordu bile.Daha önce yaşadığım sorun hakkında Techolay'da açtığım bir konu daha var ve birkaç kişi timing ayarı yapmam gerektiğini, anakartımın günlük kullanımda bile çok stabil olmayan bir anakart olduğunu söylemişti birisi. Farklı anakart ile test etmem istendi fakat yakın zamanda donanımsal bir değişiklik yapamadım.

RAM veya anakart uyumsuzluğu stabilitesi gibi söylemler gelince de bana çok mantıklı geldi. Çünkü farklı XMP, EXPO hazır ayarlarında ya da default değerlerde hepsi birbirinden farklı stabilite sağlıyor. Biri 10/1 sorun çıkarırken bir diğeri 10/7 sorun çıkarıyor. Veya bir başkası 10/10 olarak sürekli sorun yaşatıyor. Aklıma gelen tüm deneyimlerimi paylaştım ama biraz uzun oldu, kusura bakmayın.

------Özet geçmek gerekirse------

-Windows'u sıfırdan kurdum
-Driver'ları sıfırdan kurdum veya güncelledim
-BIOS'u sıfırladım, güncelledim, XMP - EXPO gibi hazır ayarları denedim.
-PSU, aynı model anakart, aynı model işlemci, priz değiştirdim.
-Optimized Platform Profile: Hynix ile başlayan hazır RAM ayarı vardı, onu açtım (En stabil bu çalıştı, hala daha bunu kullanıyorum.)

Ayhan hocam yönlendirecektir ancak mevcut ayarların üzerinde PBO ayarları da var mı? Eğer varsa RAM ve CPU stabilite testleri (RAM Test Pro 180 dk ve y-cruncher 9000 saniye VT3) yaptınız mı?

Gözüme çarpan nokta EXPO profili değilse açtığınız; yani üzerinde oynadıysanız sadece EXPO açıp ZenTimings atın.

1-2-0 Nitro zorluyor olabilir.

İlk şüpheli yine hem A serisi hem de MSI maalesef.
@SalimBdk @Ayhan Dönmez

PBO ayarını daha önce kapatarak veya açarak denedim, bir şey ifade etmediği için son BIOS sıfırlamamdan sonra hiç değiştirmedim. PBO şu anda Auto modda çalışıyor. RAM test Pro yapmadım ama isterseniz yapabilirim.

Evet, sizin gibi birisi daha A serisi ve MSI olması nedeniyle olabileceğini söyledi.

EXPO değil hocam, l6bp5f8.png - Hızlı Resim. Bu ayarı açtım. (Görsel temsili internetten buldum.) EXPO açıp atıyorum o halde.
EXPO profilini açtım ve PBO disabled yaptım hocam.

1782805021121.webp

Bir şeyler atlanıyor olabilir, EXPO açıkken stabil olmayan RAM manuel girince (doğru ayarlar tabii) daha stabil olabiliyor fakat anakart ne kadar müsaade eder bilmiyorum. Zamanında bende de bu RAM vardı ve MSI B650M Pro E vardı, sistem bazen reset atıyordu. Şimdi düşünmeye başladım, acaba o da mı RAM'dan dolayı diye. Peki, hiç EXPO açılmasa yine sorun devam ediyor mu? Yazdın mı bilmiyorum, gözümden kaçmış olabilir.

Bir şeyler atlanıyor olabilir, EXPO açıkken stabil olmayan RAM manuel girince (doğru ayarlar tabii) daha stabil olabiliyor fakat anakart ne kadar müsaade eder bilmiyorum. Zamanında bende de bu RAM vardı ve MSI B650M Pro E vardı, sistem bazen reset atıyordu. Şimdi düşünmeye başladım, acaba o da mı RAM'dan dolayı diye. Peki, hiç EXPO açılmasa yine sorun devam ediyor mu? Yazdın mı bilmiyorum, gözümden kaçmış olabilir.

Evet hocam, default şekilde de sorun devam ediyor. Şu ana kadar kullandığım en az sorun çıkartan Optimized Platform Profile ayarıydı; hatta neredeyse 2-3 gün boyunca hiç sorun yaşamamıştım.

Bir de her çöktüğünde, reset yediğinde yani açılış uzun sürüyor diye, Memory context restore ayarını açtım. Yukarıda dediğim 2 ayar ile beraber açmıştım bunu da. En stabil bu şekilde kullandım; ayrıca kapansa bile yeniden açılırken hızlı şekilde açılıyordu. (2-3 haftadır falan 2 ayar ile kullandım, kullanıyorum)

Öncesinde EXPO dahi açmadan donanımlarda problem olmadığından en olunmalı. Parça parça gidilmeli.

SSD TLC evet ama test edilmeli bad sector ve diğer hatalar için.

TestMem5 ile de ne expo ne de başka ayarlar yapılıyken test ederdim önce donanım sağlamlığı için.

BIOS optimized defaults yapıp donanımları stok halde test etmek lazım.

Evet hocam, güncel.
Az önce EXPO açmıştım, yukarıda yazdım. Sadece Google Chrome forum açıktı, bilgisayar kapandı, açıldı, kapandı, açıldı. Sistem dediğim gibi EXPO ve XMP profillerinde hiç stabil değil. Telefondan yazıyorum şu an.

Öncesinde EXPO dahi açmadan donanımlarda problem olmadığından en olunmalı. Parça parça gidilmeli.

SSD TLC evet ama test edilmeli bad sector ve diğer hatalar için.

TestMem5 ile de ne EXPO ne de başka ayarlar yapılıyken test ederdim önce donanım sağlamlığı için.

BIOS optimized defaults yapıp donanımları stok halde test etmek lazım.

Hocam, teknik olarak doğru söylüyorsunuz ama default ayarlarda da aynı sorun var RAM'de. Sadece tek bir ayarda en stabil şekilde çalışıyor. Şu anda EXPO açık ve kullanılamaz durumda. Default yapıp, dediğiniz gibi test etmeye çalışacağım ama yüksek ihtimalle sorun devam edecek çünkü daha önce default ayarlar ile de denedim, aynı sorunları yaşadım. Değiştirip deniyorum şu anda, bilginiz olsun.

Evet hocam güncel.

Az önce EXPO açmıştım yukarıda yazdım. Sadece Google Chrome forum açıktı bilgisayar kapandı açıldı kapandı açıldı sistem dediğim gibi EXPO ve XMP profillerinde hiç stabil değil. Telefondan yazıyorum şu an.

Hocam teknik olarak doğru söylüyorsunuz ama default ayarlarda da aynı sorun var RAM'de. Sadece tek bir ayarda en stabil şekilde çalışıyor. Şu anda EXPO açık ve kullanılamaz durumda default yapıp dediğiniz gibi test etmeye çalışacağım ama yüksek ihtimalle sorun devam edecek çünkü daha önce default ayarlar ile de denedim aynı sorunları yaşadım. Değiştirip deniyorum şu anda bilginiz olsun.

Bir arkadaş bu anakartın kafa yordurduğunu yazmıştı başka bir konuda. Sanırım öyle düşünmeye başladım. Başka RAM deneme şansın yok değil mi arkadaşından falan?