Bir arkadaş bu anakartın kafa yordurduğunu yazmıştı başka bir konuda. Sanırım öyle düşünmeye başladım. Başka RAM deneme şansın yok değil mi arkadaşından falan?
Kesinlikle ben de benzer yazılar gördüm bu süreçte hocam. Çevremde DDR5 sistemi olan kimse olmadığı için maalesef hocam. Sorunu çözemezsek de idarelik bilgisayar bulmaya çalışacağım ve garantiye göndereceğim topluca kasayı ama en büyük korkum sistem teknik serviste test edilirken şansına stabil çalışırsa boşa zaman kaybı yaşayacağım. Çünkü ne zaman ne yapacağı gerçekten belli değil.
Ek olarak BIOS'u optimized default yaptım, test5mem testi yapılıyor. Henüz kapanmadı, çok şükür.
Kesinlikle bende benzer yazılar gördüm bu süreçte hocam. Çevremde ddr5 sistemi olan kimse olmadığı için maalesef hocam. Sorunu çözemezsek de idarelik bilgisayar bulmaya çalışacağım ve garantiye göndericem topluca kasayı ama en büyük korkum sistem teknik serviste test edilirken şanslarına stabil çalışırsa boşa zaman kaybı yaşayacağım. Çünkü ne zaman ne yapacağı gerçekten belli değil.
Ek olarak biosu optimized default yaptım test5mem testi yapılıyor. Henüz kapanmadı çok şükür.
SSD ile de sorun yaşadığını yazmıştı yukarıda sanırım. Muhtemelen anakartta hem MSI hem de A serisi. Ancak, donanımları SSD, RAM ve işlemciyi stok halde test ederdim ben olsaydım öncelikle.
Test yapmaya gerek yok. ZenTimings tablosuna bakarsak durum ortada. NA yazan bölümler kısıtlı ve kilitli, yani anakart izin vermiyor. BIOS güncel değilse güncelleyip, ondan sonra XMP EXPO ne varsa onu açıp kullanacak.
Test yapmaya gerek yok. ZenTimings tablosuna bakarsak durum ortada. NA yazan bölümler kısıtlı ve kilitli, yani anakart izin vermiyor. BIOS güncel değilse güncelleyip, ondan sonra XMP EXPO ne varsa onu açıp kullanacak.
BIOS güncelledim yazmıştı ama güncelleyip en basit ayarlarla RAMleri kullanmalı. NA yazan bölümlerin kısıtlı ve kilitli manasına geldiğini bilmiyordum.
ZenTimings programını kurup deneyebilirsin, senin ve konu sahibinin tablosunu karşılaştırabilirsin. Na yazan yerler için, FACEIT ve Vanguard varsa kaldırman gerekli, virüs programını kapatman gerekli, bunlar açıksa ZenTimings doğru çalışmayabilir @bestrockn
SSD ile de sorun yaşadığını yazmıştı yukarıda sanırım. Muhtemelen anakartta hem MSI hem de A serisi. Ancak, donanımları SSD, RAM ve işlemciyi stok halde test ederdim ben olsaydım öncelikle.
Hocam, SSD düşünmüştüm ama SSD'de gözle görülür herhangi bir sorun yok. SSD sağlığı %100 ve bad sector testi yaptım, daha önce herhangi bir hata vermemişti. Bu arada TestMem5 testi devam ediyor. Herhangi bir sorun olmadı ama gitti gidecek gibi sistem. Çünkü anlık takılmalar yaşıyorum, sistem full default BIOS'ta bile stabil değil. Zaten ben default ayarlar ile de test etmiştim daha önce ama yine de testin bitmesini bekliyorum.
Hocam, BIOS'um güncel. XMP veya EXPO açık veya kapalı fark etmeksizin tüm ayarlarda aynı stabilite sorunu var ve kapanma, reset sorunu yaşıyorum hepsinde.
Ekran alamıyorsan, clear CMOS yapıp açman gerekli sistemi @bestrockn
ZenTimings programını kurup deneyebilirsin, senin ve konu sahibinin tablosunu karşılaştırabilirsin. Na yazan yerler için, FACEIT ve Vanguard varsa kaldırman gerekli, virüs programını kapatman gerekli, bunlar açıksa ZenTimings doğru çalışmayabilir @bestrockn
Yok hayır, şu anda sistem açık. TestMem5 testi yapılıyor. BIOS optimized default yaptım, her şey varsayılan ayarlarda. FACEIT'i Ayhan hocamın bir konusunda görerek kaldırmıştım, Vanguard'ı şimdi sileceğim.
En son BIOS optimized default yapıp kaydetmeden çektiğim fotoğraf. PBO default ayarlarda auto bu arada. Şu anda RAM 4800 MT/s default olarak bilgisayar açık.
Şu an güncel olarak ZenTimings bu şekilde. Aktif olarak test devam ettiği için Vanguard'ı kaldırmadım, birazdan bitince dediğinizi yapacağım. Bu arada konu sahibinin tablosunu karşılaştırabilirsin dediniz hocam ama konu sahibi benim, o kısmı anlamadım.
O kısmı @ShadowLegion için dedim. Doğru yoldasınız, testler bitsin, virüs korumasını kapatın, Vanguard ve FACEIT uygulamalarını kaldırın, sistemi yeniden başlatın, bu adımdan sonra ZenTimings programını tekrar açın,NA yazan yerleri kontrol edelim. RAM kaynaklı sorun yaşayacağını sanmıyorum.
O kısmı @ShadowLegion için dedim. Doğru yoldasınız, testler bitsin, virüs korumasını kapatın, Vanguard ve FACEIT uygulamalarını kaldırın, sistemi yeniden başlatın, bu adımdan sonra ZenTimings programını tekrar açın, NA yazan yerleri kontrol edelim. RAM kaynaklı sorun yaşayacağını sanmıyorum.
RAM testi bitti, herhangi bir hataya rastlamadı. Ve bu süreçteki HWiNFO görüntüsünü de ekledim.
BKNZ: Sistemi yeniden başlatmam gerekiyordu, yeniden açtım. Sonra foruma girdim ve bu süreçte yine donup kapandı. Açık olan tek şey tarayıcıda 1 sekme ve 1 fotoğraftı.
-----
Şimdi Valorant'ı, Riot Vanguard'ı ve FACEIT'i bu 3'ü de bilgisayarımda yok, kaldırdım. Antivirüs programı kullanmıyorum. Sistem bu şekilde şu anda