Ön lisans eğitimi ile bilgisayar tamircisi olunmaz çoğu bölümde de şu an hata ve arıza tespiti dersi verilmiyor onu işin içine girdiğin zaman öğrenirsin bilgisayar bakım ve onarımı ile ilgileniyorsan sektörde çalışarak öğrenebilirsin. Bana kalırsa sırf bilgisayar tamiri için de üniversiteye girersen çok da başarı elde edemezsin ve istediğin bilgiye de ulaşamazsın elektronik bölümünde devre gösteriyorlar cad/cam programları sayısal elektronik zırt pırt çok detaylı şeyler, genel anlamda bilgisayarlarda nasıl bu bilgiler kullanılıyor göstermiyorlar onu kitabını alarak öğrenebilirsin ama bana kalırsa git elektronik haberleşme veya telekomünikasyon oku hem iyi bir eğitim almış olursun bilgisayar ve elektronik anlamında ufkun açılır hem de kendini sırf bilgisayar tamirinde değil işlemci ve sistem olan her alanda ilerletirsin. İşini iyi yapmak demek iyi bir ahlaka sahip olmak demek üniversite sana bunu sağlamaz.

Anakart tamiri ile ilgili şeyler üniversitelerde genel anlamda zaten yok bu kitap okuyarak da öğrenilebilir donanım daha çok elektronik bölümüne giriyor.

Peki MEB onaylı kurslardan öğrenebilir miyiz?

Onu diyecektim ben de. Bilgisayarcı adamın ironik bir şekilde anakart ile işi olmaz, anakart işi elektrik ve elektroniğe giriyor. Konu sahibinin yerinde olsam 2 senelik bir elektrik teknisyenliği okurken bir taraftan da sanayide işe girerdim. Araba beyni vesaire derken anakarta da başlar bir süre sonra. Arkadaşın dediği gibi yolunda bulunmadan okulda öğrenilen şeyler değil bunlar pek.

Ön lisans elektrik okuyarak da anakart tamiri ile ilgili bilgi edinemez hatta direkt olarak elektronik bilgisi edinemez, elektrik bölümü önlisansta biraz daha farklı bir alana kaymış durumda arkadaşım elektrik teknikeri aynı odada kalıyorduk çocuğa elektrik direklerinin kablolarının hava şartlarına göre aşağı sarkma durumu ile ilgili bir çizim ödevi vermişleri elektrik makineleri ile ilgili dersler alıyorlardı daha çok yüksek gerilim ile ilgili şeyler gördüler. Şehir planlaması ile ilgili dersler alır sanayi elektriği dediğimiz pano alanı ile ilgili çok kısmı dersler alır ama ötesine geçmez. Önlisansta yazılımcısı bilgisayar programcısı, kartlarla devrelerle gömülü yazılımla ilgilenenleri elektronik teknolojisi, haberleşme sistemleri ve daha hafif elektronik devreleri ile ilgilenen kişiler ehb teknolojisi, makine ile ilgilenenler zaten makine okur makine iki yıllıklarda da ana bölüm olarak geçiyor ama bu bölümlerin hiçbirinde anakart ile ilgili şeyler göremezsiniz çünkü anakart birden fazla devre ve yazılım içeriyor 2-4 senede kimse bunun eğitimini veremez.
Otomotiv kısmına gelecek olursak otomotivde de artık bölümler dağılmış durumda orada da otomotiv elektriği dediğimiz bir ön lisans bölümü var onlar daha çok otomotiv elektriği ile ilgili bilgiye sahip lafın özünde arkadaşın yerinde olsam işlek olduğunu bildiğim bir bilgisayar tamircisinde işe girerim maaş gibi bir derdim de olmaz harçlık niyetine para verse yeter her gün bir şey öğretse o bile yeter.
Bilgisayar dediğimiz öyle bir meslek grubu ile ortaya çıkarılan ürün değil sektörde yazılımcısı elektronikçisi makine mühendisleri hepsi bir arada çalışıyor bir bölümde bilgisayarın veya anakartın tamirini kimse öğretemez öğretse bile lafta kalır.

Ön lisans elektrik okuyarak da anakart tamiri ile ilgili bilgi edinemez hatta direkt olarak elektronik bilgisi edinemez, elektrik bölümü önlisansta biraz daha farklı bir alana kaymış durumda arkadaşım elektrik teknikeri aynı odada kalıyorduk çocuğa elektrik direklerinin kablolarının hava şartlarına göre aşağı sarkma durumu ile ilgili bir çizim ödevi vermişleri elektrik makineleri ile ilgili dersler alıyorlardı daha çok yüksek gerilim ile ilgili şeyler gördüler. Şehir planlaması ile ilgili dersler alır sanayi elektriği dediğimiz pano alanı ile ilgili çok kısmı dersler alır ama ötesine geçmez. Önlisansta yazılımcısı bilgisayar programcısı, kartlarla devrelerle gömülü yazılımla ilgilenenleri elektronik teknolojisi, haberleşme sistemleri ve daha hafif elektronik devreleri ile ilgilenen kişiler ehb teknolojisi, makine ile ilgilenenler zaten makine okur makine iki yıllıklarda da ana bölüm olarak geçiyor ama bu bölümlerin hiçbirinde anakart ile ilgili şeyler göremezsiniz çünkü anakart birden fazla devre ve yazılım içeriyor 2-4 senede kimse bunun eğitimini veremez.
Otomotiv kısmına gelecek olursak otomotivde de artık bölümler dağılmış durumda orada da otomotiv elektriği dediğimiz bir ön lisans bölümü var onlar daha çok otomotiv elektriği ile ilgili bilgiye sahip lafın özünde arkadaşın yerinde olsam işlek olduğunu bildiğim bir bilgisayar tamircisinde işe girerim maaş gibi bir derdim de olmaz harçlık niyetine para verse yeter her gün bir şey öğretse o bile yeter.
Bilgisayar dediğimiz öyle bir meslek grubu ile ortaya çıkarılan ürün değil sektörde yazılımcısı elektronikçisi makine mühendisleri hepsi bir arada çalışıyor bir bölümde bilgisayarın veya anakartın tamirini kimse öğretemez öğretse bile lafta kalır.

En sağlıklısı bir bilgisayarcıda öğrenmek kısaca. Tanıdık biri var ona gitsek iyi olur hocam.

Peki MEB onaylı kurslardan öğrenebilir miyiz?

Öğrenemezsin çünkü onlar da o kadar bilgi sahibi değiller açık söylüyorum ben 4 sene lisede elektrik elektronik okudum yetmedi ön lisans elektronik okudum o da yetmedi şu an DGS'ye hazırlanıyorum mühendisliğe geçiş yapmayı istiyorum ama o anakart ile ilgili kısımları ve arıza tespitini almış olduğum 6 senede bir gün dahi görmedim. Bunlar öyle okulda veya kursta öğrenilecek şeyler değil lehim yapmayı bilgisayar sistemlerini veya farklı şeyleri kurslarda ve okullarda öğrenmen çok zor bu okullar ve kurslar sana sadece ünvan kazandırır onun da artık ülkemizde değeri yok bilgi sahibi bir kişi ünvan sahibi 100 kişiden daha değerli internetten araştır yapay zekaya zor bulabilirsen ABD'de yayınlanmış ve Türkçe çevirisi olan bir bilgisayar bilimleri veya bilgisayar sistemleri ile ilgili kitap al oku okuduğun şeyleri araştır ve uygulamasını yapmaya çalış çünkü sana okulda öğretecekleri şeyler gerçekten boş, sen bilgisayar donanımını merak edeceksin üniversiteye gideceksin ön lisans elektronik tercih ettin diyelim sana bilgisayar destekli tasarım dersi adı altında AutoCAD öğretmek isteyecekler dersine giren hoca inşaat mühendisi olacak ne alaka AutoCAD ile elektronik ne alaka inşaat mühendisi hocadan ders almak yani böyle böyle saçmalıklarla dolu bir sistem kendin okuyup araştırsan yemin ederim 2 senede çok daha fazla bilgi edinirsin ben ön lisans okudum ama 2 senede kendime elektronik veya bilgisayar anlamında hiçbir şey katamadım (yazılım derslerini bu yazdığımdan muaf tutuyorum yazılım dersimize giren hocalar bölüm anlamında yazılım ile alakasız olsa bile bilgileri yerindeydi yazılım temeli atmamızda faydaları oldu).

En sağlıklısı bir bilgisayarcıda öğrenmek kısaca. Tanıdık biri var ona gitsek iyi olur hocam.

Evet bilgileri yerinde uygulama anlamında dediğin doğru ama onun dışında altta da dediğim gibi kitap alıp onları okumak teorik anlamda +++ faydalı olacaktır. Özellikle bilimsel kitaplardan ve makalelerden faydalanırsan seni çok daha ileriye götürür bu dediklerim. Sertifika, diploma vs bunlar sadece bir işe girip asgari ücretin bir tık üstü maaş almanda sana fayda sağlar benim şu anki aklım 17 yaşımdaki halimde olsaydı hem kendime mesleki bir hedef belirler hem de Almanca öğrenmeye çalışırdım mesleki bilgiyi iş yerinde pratik olarak, kitaplardan teorik olarak öğrenip Almanca da bir seviyeye geldikten sonra Almanya'ya üniversite eğitimi almaya giderdim işte o zaman cidden uluslararası camiada senden değerlisi olmaz.

Evet bilgileri yerinde uygulama anlamında dediğin doğru ama onun dışında altta da dediğim gibi kitap alıp onları okumak teorik anlamda +++ faydalı olacaktır. Özellikle bilimsel kitaplardan ve makalelerden faydalanırsan seni çok daha ileriye götürür bu dediklerim. Sertifika, diploma vs bunlar sadece bir işe girip asgari ücretin bir tık üstü maaş almanda sana fayda sağlar benim şu anki aklım 17 yaşımdaki halimde olsaydı hem kendime mesleki bir hedef belirler hem de Almanca öğrenmeye çalışırdım mesleki bilgiyi iş yerinde pratik olarak, kitaplardan teorik olarak öğrenip Almanca da bir seviyeye geldikten sonra Almanya'ya üniversite eğitimi almaya giderdim işte o zaman cidden uluslararası camiada senden değerlisi olmaz.

Bu arada hocam okumayı pek sevmiyorum. Videolar da etkili olur mu tamir işinde?

Bu arada hocam okumayı pek sevmiyorum. Videolar da etkili olur mu tamir işinde?

Olur ama okumak kadar etkili olmaz çünkü bu sistemlerle ilgili olan şeyleri bulanlar yazılı olarak aktarıyor videolar o yazılı şeylerin söylenmiş hali ve Türkiye'de çok videolu kaynak yok, tabii eğer ingilizcen iyiyse orası başka yabancı çok video kaynak var.