Peltier ile klima yapılabilir mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Melohholem
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 660

Melohholem

Uzman
Makaleler
1
Instagram'da böyle bir video gördüm, buna benzer bir sistem ile kule tipi vantilatörüme bakır borular ile ekstra soğutma eklemeyi düşünüyorum.

Öncelikle Peltier'in gücünü nasıl ayarlayabilirim, kaç Watt/Amper kullanmam gerekiyor? Sıvı ne kullanmam daha iyi olur.

Vantilatörüm bu ve kafamda şimdilik böyle ön kısmına radyatör gibi eklemek var, içini açıp bakacağım eğer yeterince boşluk varsa iç kısmına saklamayı düşünüyorum.

Sıvının soğutulma kısmın, yanı videodaki sistemi balkona koyacağım sıvıyı orada soğutup ön kısımdaki bakır borulardan geçireceğim kısaca bu şekilde olacak.

1709209259849.webp

Fikirlerinizi ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

Öncelikle Peltier'in gücünü nasıl ayarlayabilirim
Voltajı kısarsan gücü de düşer.

kaç Watt/Amper kullanmam gerekiyor?
Genellikle 12v 15 amper oluyorlar, ısınan tarafında soğutucu olmadan 15 amper verirsen anında bozarsın.

Teoride olsa da pratikte pek mantıklı olmaz, sebebi ise peltier aşırı verimsiz bir malzemedir.
Soğuyan tarafı 1 puan soğurken ısınan tarafı 10 puan ısınır, günümüzde kullanılmamasının asıl sebebi de budur.

Ek olarak 3-5 derece soğutacam diye gelen elektrik faturasıyla cebini ısıtırsın, düzgün bir soğutma için 1 değil 10 tane kullanman gerekecek 1 tanesi zaten 180 watt.

Yapılır ama peltierin sıcak tarafını iyi soğutmanız gerekli. Alüminyum blok ya da eski stok fanlardan takabilirsin. Kaliteli termal macun ile soğutma performansına inanamazsın.

Genellikle 12v 15 amper oluyorlar, ısınan tarafında soğutucu olmadan 15 amper verirsen anında bozarsın.

Teoride olsa da pratikte pek mantıklı olmaz, sebebi ise peltier aşırı verimsiz bir malzemedir.
Soğuyan tarafı 1 puan soğurken ısınan tarafı 10 puan ısınır, günümüzde kullanılmamasının asıl sebebi de budur.

Ek olarak 3-5 derece soğutacağım diye gelen elektrik faturasıyla cebini ısıtırsın, düzgün bir soğutma için 1 değil 10 tane kullanman gerekecek 1 tanesi zaten 180 watt.

Katılıyorum. Telefon soğutucucusu filan yapılabilir.

Son düzenleme:

Ek olarak 3-5 derece soğutacam diye gelen elektrik faturasıyla cebini ısıtırsın, düzgün bir soğutma için 1 değil 10 tane kullanman gerekecek 1 tanesi zaten 180 watt.
Ben 3 tane 51.4w olanlardan kullanmayı düşünüyordum, 160W toplamda olur diye hesap etmiştim.

Taş çatlasın 80-90TL yapar aylık diye düşünüyordum fakat çok verimsiz olacağını söylüyorsunuz uğraşım buna değmeyecek gibi duruyor :cry:. Yazları yanmaya devam
160 wattlık Peltier 24 saat çalışırsa günde 3.8 aylık da 115 kwh yakmış olur, bu da yaklaşık 250-300 lira civarı demektir.

Kötü olan 250 TL yakmasına rağmen 30 liralık soğutacak 220 lira havaya gidecek, 30 liralık soğutmayla da odayı soğutamazsın.

10 peltier kullansan 12v 150 amper sağlayabilecek bir güç kaynağı lazım, tamamen para israfı.

Instagram'da böyle bir video gördüm, buna benzer bir sistem ile kule tipi vantilatörüme bakır borular ile ekstra soğutma eklemeyi düşünüyorum.

Öncelikle Peltier'in gücünü nasıl ayarlayabilirim, kaç Watt/Amper kullanmam gerekiyor? Sıvı ne kullanmam daha iyi olur.

Vantilatörüm bu ve kafamda şimdilik böyle ön kısmına radyatör gibi eklemek var, içini açıp bakacağım eğer yeterince boşluk varsa iç kısmına saklamayı düşünüyorum.

Sıvının soğutulma kısmın, yanı videodaki sistemi balkona koyacağım sıvıyı orada soğutup ön kısımdaki bakır borulardan geçireceğim kısaca bu şekilde olacak.

Eki Görüntüle 23303

Evet, Peltier'in bir kısmı ısınırken bir kısmı soğur. Isınan tarafı soğutursak soğuk taraf daha da soğacaktır. Yani ısınan tarafı soğutup soğuyan kısma bir blok ve fan bağlarsak soğuk hava elde ederiz.

Geri
Yukarı Alt