Bizde 2019 130 HP'si vardı. Az kullanmadım, tek sevmediğim yanı plastik parça sesleriydi belki de biraz cam tavan sesi vardı da beni rahatsız etmiyordu. 225 beygiri için pederi darlarken çok daha iyi bir araba için satmıştık ama memnunduk. Bu arada yakıyordu araba genelde 12-13 litreleri görüyordu ama benim kullanışım çok etkiliyor o da var 1.0 TCe'yi bile 11-12 litrelerde kullandığım bir dönem vardı 😃

Bizde 2019 130 HP'si vardı. Az kullanmadım, tek sevmediğim yanı plastik parça sesleriydi belki de biraz cam tavan sesi vardı da beni rahatsız etmiyordu. 225 beygiri için pederi darlarken çok daha iyi bir araba için satmıştık ama memnunduk. Bu arada yakıyordu araba genelde 12-13 litreleri görüyordu ama benim kullanışım çok etkiliyor o da var 1.0 TCe'yi bile 11-12 litrelerde kullandığım bir dönem vardı 😃

Dostum 130'luk eat8 kullanıyorum bende, 6.2 litre ortalamam var. Sen nasıl yaktırdın dizel arabaya o kadar çok?

Dostum 130'luk eat8 kullanıyorum bende, 6.2 litre ortalamam var. Sen nasıl yaktırdın dizel arabaya o kadar çok?
Bilemiyorum dönemden döneme değişiyordu. Antalya'da birkaç yüz metrede bir ışık olduğundan dur kalk dur kalk derken içiyordu. Kullanışımdan da kaynaklanıyor, kalkışlar vb. çok dikkat etmiyordum o dönem ehliyeti alalı 1-2 sene olmuştu.

Ayrıca eat8 şanzıman, arıza yapmadığı ve sorun çıkarmadığı sürece yetkili serviste yağ değişimi yaptıramazsınız. Para verseniz de yapmazlar. Özel servislerde, değişim yapanlar var. Şanzıman yağı değiştirmek yeni nesil tam otomatik araçlarda, öyle basit bir şey değil. Kitapçığında da bununla ilgili bilgi var.
Şanzıman üreticisi firmanın sitesinde yazıyor olması gerekiyordu, 60k kilometrede bir değişim yapılmalı diye. Ömürlük şanzıman yağı diye bir durum yoktur, üreticiden üreticiye farklılık gösterse de ortalama olarak 60k km de bir şanzıman yağı değişimi yapılması araç için en sağlıklısıdır. Ömürlük dense bile bunu diyen aracın üreticisidir, şanzımanın değil; örnek veriyorum üretici araca 250k km ömür biçer ve o km den sonra hurdaya verilmesini farz ederse ömürlük olarak kullanılabilir der, kullanılır demez. Servis değişim yapmıyor ise onların problemidir, özel servise gidip değişim yaptırabilirsiniz; VAG grubunda öyle bir problem bulamazsınız mesela. Ayrıca 50k km'de bir maksimum 5000 TL verip şanzıman yağı/filtresi değiştiremeyecekseniz araba almayın.

Şanzıman üreticisi firmanın sitesinde yazıyor olması gerekiyordu, 60k kilometrede bir değişim yapılmalı diye. Ömürlük şanzıman yağı diye bir durum yoktur, üreticiden üreticiye farklılık gösterse de ortalama olarak 60k km de bir şanzıman yağı değişimi yapılması araç için en sağlıklısıdır. Ömürlük dense bile bunu diyen aracın üreticisidir, şanzımanın değil; örnek veriyorum üretici araca 250k km ömür biçer ve o kmden sonra hurdaya verilmesini farz ederse ömürlük olarak kullanılabilir der, kullanılır demez. Servis değişim yapmıyor ise onların proble midir, özel servise gidip değişim yaptırabilirsiniz; vag grubunda öyle bir problem bulamazsınız mesela. Ayrıca 50k Km'de bir maksimum 5000 TL verip şanzıman yağı/filtresi değiştiremeyecekseniz araba almayın.

Öncelikle ben ömürlük demedim, onu idrak edemedin sanırım. Ayrıca garantim bitmesine rağmen, yetkili serviste bakım yaptırmaya devam ediyorum iyi niyet garantisi ile. Merak etme, kafanı da hiç yorma sen. 10-20 bin lira için aracımı zora sokmam. Gerekli ne var ise, yaptırıyorum da. Kaldı ki ne olduğu belirsiz, bir yeri yaparken başka yerleri bozan özel servislere aracımı götürmem bilmediğim. İyi olanları tenzih ediyorum. Hiçbir yağ ömürlük değildir, doğru. Lakin gereksiz yanlış makinesiz yapılan yağ değişimlerden sonra vuruntu, vites değişim problemleri yaşandığı zaman da bunları daha iyi anlarsın. Ya da anlatırsın diyelim. Diğer hususta evet vag grubunda bunlar problem değil, çünkü sürekli şanzımanlar iniyor aşağı zaten. Genelde modellerinde D200Q tipli kuru tipli çift kavrama şanzımana sahip araç önermenizden, ne kadar bilgili olduğunuzu anlayabiliyorum... Gerçi ıslak kavrama önerseniz de, çalışma prensipleri aynıdır. Önerdiğiniz aracın şanzıman yağ ısınma problemleri, kavrama ve volan bitirmesi, eğimli yollarda kararsızlık, mekanik problemleri, sırf ısınmasın diye sıkışık trafikte Manuel'e alma çilesi, masraflardan doğan ciddi maddi kayıplar bunlardan da bahsedin de bilgilenelim. Onlardan neden bahsetmediniz? Yorum yaparken, objektif ve net olunuz.

Önermek mesele değil, mesele ikinci el araçta en sorunsuz modelleri tercih etmektir. Çift kavrama şanzıman ıslak ya da kuru tip fark etmez, eğer düzgün bakılmadı ise araçtan soğutup aracı bile sattırır adama. Otomatikleştirilmiş manuel araçlara ( çift kavramalara ) tercih edenlere, saygı duyarım o ayrı. Zevkler ve renkler tartışılmaz.

Bilmemek ayıp değildir, öğrenmemek ayıptır. Bilginiz yoksa, gereksiz yorum yapmayınız. Sağlıcakla kalın.

Onlarca araç inceledim geçtiğimiz 6 ay boyunca, anladığım anlamadığım şeylere rağmen inceledim kendimce yorumladım. Usta şoför değilim, herhangi bir arabanın kaputunu açsam silecek suyu dolduramam belki o derece tecrübesizim.
İnceleme videolarını otomobil kanallarını takip ederek bir şeyler öğrenmeye çalıştım, aynı zaman da kendim için araç aradım. Önerilere göre onlarca araç inceledim ve tabii ki bütçeme göre, nihayetinde bana en mantıklı gelen seçim 508 oldu.

Bu süreçte incelediğim araçlar ve artı/eksileri;

• cupra leon 1.5 etsı; sportif görünüm güzel, şanzıman yeni tip DSG, donanım dolu, piyasa canlı sayılır. Buna nazaran etsı motor da alternatör sorunu yaşanabilir ve maliyeti 100k civarıymış.
Adaptif şasi yok arka süspansiyon torsiyon çubuğu.
Malzeme kalitesi ve yalıtım ortalama seviyede.
Temizlerinin piyasası 1.600M ve üstünde.

• golf 1.5 TSI highline; yeni tip DSG, alternatör derdi yok, genç ve aileye uygun, malzeme ve yalıtım kalitesi sınıfının iyilerinden, performans tatmin eder, donanım doluluğu iyi, piyasası epey canlı.
Buna nazaran adaptif şasi yok, görünüm yıllardır aynı aman aman sürüş keyfi yok.
Temizlerinin piyasası 1.400M civarlarında.

• cupra formentor 1.5 TSI; yeni tip DSG, alternatör derdi yok, görünüm ve makyaj sportif, performans tatmin eder, donanım eh işte, adaptif şasi yok ama bağımsız süspansiyon olması iyi.
Malzeme ve yalıtım ortalamanın altında.
Temizini bulmak için 1.600M ve üstü bütçe gerekli.

• A3 Sportback; malzeme kalitesi en iyilerden, görünüm güzel, sürüş dinamikleri keyifli, piyasası canlı, donanım dolu ancak Marka'dan dolayı pahalı, performans tatmin edici.
Buna nazaran DSG eski tip sorunlu versiyon, dolu olanları aşırı pahalı, C segmenti için hem temiz hem dolu paket almak neredeyse 2 milyona dayanıyor.

• 508 1.6 GT; üsttekilere kıyasla en dolu olan model, malzeme kalitesi D segmentinde, adaptif şasi bağımsız süspansiyon var, yüksek performans ve sürüş keyfi çok iyi, görünüm sınıfının en iyilerinden.
Yüksek performans, bol donanım, benzersiz sportif görünüm her şey bir arada.
Piyasası çok zayıf, değer kaybı yaşaması muhtemel, her ne kadar düzeltilse de thp motor sürprize açık.

Bunlar incelediğim araçlardan sadece birkaç tanesi.
Yazmaya üşendiklerim de var;
•Astra 1.2t Ultimate.
•Cla serisi.
•Civic 1.5
•Kia xceed
•İ20n
•Focus st.
•408 ve 308 1.2t
•A5 Sportback 2.0 TFSI/TDI

Bunları da inceleme fırsatım oldu ve hepsini elemiştim çeşitli sebeplerden. Kiminin motoru küçük diye kiminin şanzımanı iyi değil diye kimi eski diye vs vs.
bana önerilen ancak hiç alıcı gözüyle bakmadığım araçlarda var; Corolla, Megane, Clio, SuperB, Passat, fabia, Octavia, BMW.

Çoğu aile arabası ve hiç bana hitap etmiyor, Corolla Megane falan ne bileyim çok sıradan geliyor bana. BMW'yi eleme nedenim iyisine bütçem yetmediği için.

Eleye eleye işin sonunda geldiğim nokta en üstte yazdığım; leon-formentor-GOLF-508-A3 …

Hepsini karşıma aldım, doluluk-performans-kalite-görünüm-sürüş keyfi-segment-kronik durumlar-fiyat-araçtan ne beklediğim. Gibi şeyleri karşılaştırdım.
Beklentimin çoğunu karşılayabilecek olanın 508 olduğuna karar verdim.
Benim araç seçme sürecim bu şekildeydi, umarım pişman olmam.

Öncelikle ben ömürlük demedim, onu idrak edemedin sanırım. Ayrıca garantim bitmesine rağmen, yetkili serviste bakım yaptırmaya devam ediyorum iyi niyet garantisi ile. Merak etme, kafanı da hiç yorma sen. 10-20 bin lira için aracımı zora sokmam. Gerekli ne var ise, yaptırıyorum da. Kaldı ki ne olduğu belirsiz, bir yeri yaparken başka yerleri bozan özel servislere aracımı götürmem bilmediğim. İyi olanları tenzih ediyorum. Hiçbir yağ ömürlük değildir, doğru. Lakin gereksiz yanlış makinesiz yapılan yağ değişimlerden sonra vuruntu, vites değişim problemleri yaşandığı zaman da bunları daha iyi anlarsın. Ya da anlatırsın diyelim. Diğer hususta evet vag grubunda bunlar problem değil, çünkü sürekli şanzımanlar iniyor aşağı zaten. Genelde modellerinde D200Q tipli kuru tipli çift kavrama şanzımana sahip araç önermenizden, ne kadar bilgili olduğunuzu anlayabiliyorum... Gerçi ıslak kavrama önerseniz de, çalışma prensipleri aynıdır. Önerdiğiniz aracın şanzıman yağ ısınma problemleri, kavrama ve volan bitirmesi, eğimli yollarda kararsızlık, mekanik problemleri, sırf ısınmasın diye sıkışık trafikte Manuel'e alma çilesi, masraflardan doğan ciddi maddi kayıplar bunlardan da bahsedin de bilgilenelim. Onlardan neden bahsetmediniz? Yorum yaparken, objektif ve net olunuz.

Önermek mesele değil, mesele ikinci el araçta en sorunsuz modelleri tercih etmektir. Çift kavrama şanzıman ıslak ya da kuru tip fark etmez, eğer düzgün bakılmadı ise araçtan soğutup aracı bile sattırır adama. Otomatikleştirilmiş manuel araçlara ( çift kavramalara ) tercih edenlere, saygı duyarım o ayrı. Zevkler ve renkler tartışılmaz.

Bilmemek ayıp değildir, öğrenmemek ayıptır. Bilginiz yoksa, gereksiz yorum yapmayınız. Sağlıcakla kalın.
Ömürlük bilgisini aklıma geldiği için verdim, sizin demediğiniz farkındayım. Galiba hayatınızda hiç DSG şanzıman kullanmadınız, belli oluyor. 2018 öncesi DQ200 şanzımanlar sıkıntılıdır, deneyimledim, kavrama ve mekatronik değişimine 4 sene önce 48k TL verdik. Ancak 2018 sonrasında gelen ACT'li 1.4TSİ motorlar ve sonrasında çıkan 1.5TSİ/eTSİ motorlar ile şanzımanlar da revize gördü. Çift kavrama kullanmayı bilen insanlar için bir arıza çıkarmayan şanzımanlardır. Bozacak olan bırakın çift kavramaları, en sağlam şanzımanlardan olan ZF'yi de 9G-Tronic'i de bozar. Bir de eklemek istediğim bir şey var 508 GT'nin piyasası 1.4-2m arası değişkenlik gösteriyor, o fiyatlara DQ250 şanzımanlı 2.0TDİ passat veya superb de bulunabiliyor. Ayrıca ben burada kimseye bilgili ya da bilgisiz demiyor ve olanı yazıyorum, ona rağmen gelip "DQ200 önermenizden bilginiz belli oluyor" yazmanız sizin bilgisizliğinizdir; 2018 öncesi DQ200 ben de önermem. Saydığınız problemlerin bir tanesini bile yaşamadım 8 sene bindim o arabaya. Kavrama değişimi de eski sahibinin yanlış ustaya götürmesi sonucu çift vitesleri atan balatanın yamulmuş olmasından kaynaklı idi (2011 1.2tsi Skoda Yeti120k km kullandık). Dediğiniz problemler yanlış kullanım sonucu doğan, her şanzımanda yaşanacak problemlerdir. Daha önce kullanmadıysanız/kullanmayı beceremediyseniz çamur atmayın. Sonuca bağlarsak EAT8 sağlam bir şanzımandır, 508 GT benim asla almayacağım ancak süspansiyon sertliği ve performans yetersizliği dışında alınabilecek üzmeyecek bir arabadır.

Süspansiyon mod tuşu ile ayarlanabiliyor diye biliyorum. Spor modunda sert olabilir normaldir.
Performans yetersizliğini anlamadım aracı inceleyen onlarca kişi gayet beğenmiş.
Kalkışta biraz hantal kalıyor olabilir ama aracın asıl olayı 100km/s hızdan sonra başlıyor zaten.
Belki soft bir yazılımla kalkışta daha atik bir hale getirilebilir.

Superb ve Passat da mantıklı seçenekler dediğiniz gibi, ancak pek bana hitap etmiyorlar. İkiside aile arabası makyajları desen yıllardır aynı, şahsen hiçbir albenisi olduğunu düşünmüyorum iç ve dış tasarım olarak.

Süspansiyon mod tuşu ile ayarlanabiliyor diye biliyorum. Spor modunda sert olabilir normaldir.
Performans yetersizliğini anlamadım aracı inceleyen onlarca kişi gayet beğenmiş.
Kalkışta biraz hantal kalıyor olabilir ama aracın asıl olayı 100km/s hızdan sonra başlıyor zaten.
Belki soft bir yazılımla kalkışta daha atik bir hale getirilebilir.

Superb ve Passat da mantıklı seçenekler dediğiniz gibi, ancak pek bana hitap etmiyorlar. İkiside aile arabası makyajları desen yıllardır aynı, şahsen hiçbir albenisi olduğunu düşünmüyorum iç ve dış tasarım olarak.
Ben de bir kere binmiştim o arabaya ve diğer D segmentlere kıyasla söyledim o yazdıklarımı. Onlar ile kıyaslamazsak iyi bir araba denebilir ancak ben şahsen superb veya passat tercih ederdim. Siz 508 GT beğendiyseniz alın, zaten ona bir lafım yok. Sadece kıyaslarsak belli başlı farklar çıkıyor, onları da belirttim.

Civic 1.5 182 hp kullanıyorum. Bir süredir benim de dikkatimi çekiyor 508 225 hp gt modeli. Ancak bazı yerlerde trigerinin kayış olduğu ve yağ içinde çalıştığı, bazı yerlerde de bu sistemin sadece 1.2 puretech te olduğu, 1.6 puretech te ise farklı bir sistem olduğu yazıyor. Hangisi doğru bunun? Chat gpt bile şaştı kaldı. bir öyle diyor bir böyle diyor. Bunun doğrusu nedir? Trigeri yağ içinde mi yoksa farklı bir sistemmi 1.6 gt'nin?