Onlarca araç inceledim geçtiğimiz 6 ay boyunca, anladığım anlamadığım şeylere rağmen inceledim kendimce yorumladım. Usta şoför değilim, herhangi bir arabanın kaputunu açsam silecek suyu dolduramam belki o derece tecrübesizim.
İnceleme videolarını otomobil kanallarını takip ederek bir şeyler öğrenmeye çalıştım, aynı zaman da kendim için araç aradım. Önerilere göre onlarca araç inceledim ve tabii ki bütçeme göre, nihayetinde bana en mantıklı gelen seçim 508 oldu.
Bu süreçte incelediğim araçlar ve artı/eksileri;
• cupra leon 1.5 etsı; sportif görünüm güzel, şanzıman yeni tip DSG, donanım dolu, piyasa canlı sayılır. Buna nazaran etsı motor da alternatör sorunu yaşanabilir ve maliyeti 100k civarıymış.
Adaptif şasi yok arka süspansiyon torsiyon çubuğu.
Malzeme kalitesi ve yalıtım ortalama seviyede.
Temizlerinin piyasası 1.600M ve üstünde.
• golf 1.5 TSI highline; yeni tip DSG, alternatör derdi yok, genç ve aileye uygun, malzeme ve yalıtım kalitesi sınıfının iyilerinden, performans tatmin eder, donanım doluluğu iyi, piyasası epey canlı.
Buna nazaran adaptif şasi yok, görünüm yıllardır aynı aman aman sürüş keyfi yok.
Temizlerinin piyasası 1.400M civarlarında.
• cupra formentor 1.5 TSI; yeni tip DSG, alternatör derdi yok, görünüm ve makyaj sportif, performans tatmin eder, donanım eh işte, adaptif şasi yok ama bağımsız süspansiyon olması iyi.
Malzeme ve yalıtım ortalamanın altında.
Temizini bulmak için 1.600M ve üstü bütçe gerekli.
• A3 Sportback; malzeme kalitesi en iyilerden, görünüm güzel, sürüş dinamikleri keyifli, piyasası canlı, donanım dolu ancak Marka'dan dolayı pahalı, performans tatmin edici.
Buna nazaran DSG eski tip sorunlu versiyon, dolu olanları aşırı pahalı, C segmenti için hem temiz hem dolu paket almak neredeyse 2 milyona dayanıyor.
• 508 1.6 GT; üsttekilere kıyasla en dolu olan model, malzeme kalitesi D segmentinde, adaptif şasi bağımsız süspansiyon var, yüksek performans ve sürüş keyfi çok iyi, görünüm sınıfının en iyilerinden.
Yüksek performans, bol donanım, benzersiz sportif görünüm her şey bir arada.
Piyasası çok zayıf, değer kaybı yaşaması muhtemel, her ne kadar düzeltilse de thp motor sürprize açık.
Bunlar incelediğim araçlardan sadece birkaç tanesi.
Yazmaya üşendiklerim de var;
•Astra 1.2t Ultimate.
•Cla serisi.
•Civic 1.5
•Kia xceed
•İ20n
•Focus st.
•408 ve 308 1.2t
•A5 Sportback 2.0 TFSI/TDI
Bunları da inceleme fırsatım oldu ve hepsini elemiştim çeşitli sebeplerden. Kiminin motoru küçük diye kiminin şanzımanı iyi değil diye kimi eski diye vs vs.
bana önerilen ancak hiç alıcı gözüyle bakmadığım araçlarda var; Corolla, Megane, Clio, SuperB, Passat, fabia, Octavia, BMW.
Çoğu aile arabası ve hiç bana hitap etmiyor, Corolla Megane falan ne bileyim çok sıradan geliyor bana. BMW'yi eleme nedenim iyisine bütçem yetmediği için.
Eleye eleye işin sonunda geldiğim nokta en üstte yazdığım; leon-formentor-GOLF-508-A3 …
Hepsini karşıma aldım, doluluk-performans-kalite-görünüm-sürüş keyfi-segment-kronik durumlar-fiyat-araçtan ne beklediğim. Gibi şeyleri karşılaştırdım.
Beklentimin çoğunu karşılayabilecek olanın 508 olduğuna karar verdim.
Benim araç seçme sürecim bu şekildeydi, umarım pişman olmam.