Herkes full stack olmak zorunda degil. Frontend ve backend ayrimi olan bi sirkette calisirken hic bi anlam ifade etmiyor ikisini birden bilmen. Cok ise aldik hem backend yaparim hem frontend yaparim diyenleri. Kimsenin ikisini birden yapacak vakti yok bu tarz yerlerde. Is yogunlugu fazla oldugu icin zaten ikiye boluyoruz. Kazin ayagi ondan cok daha iyi uygun ortamda.Bunu neden bu kadar acı içinde söylüyorum, ben PHP öğrenmek için, HTML-CSS-Bootstrap ve JS tarafını çok saldım. Hani dedim ki, bir sürü hazır site ve template var oradan çözeriz tasarımı, biz burayı öğrenelim. Ama kazın ayağı öyle olmuyormuş.
Siz 2026'ya gecememissiniz, uygun araclarla gerek kalmiyor oyle seylere;Basit bir veri gönderme işlemi için koca sayfayı en baştan yenileyen, dosyadan dosyaya veri aktarırken bile bin dereden su getiren, "yıl olmuş 2026 hala mı böyle?" dedirten rezalet bir çalışma mantığı var.
Livewire | Laravel
A full-stack framework for Laravel that takes the pain out of building dynamic UIs.
Inertia.js - The Modern Monolith
Inertia.js lets you quickly build modern single-page React, Vue and Svelte apps using classic server-side routing and controllers.
Bootstrap onemli bi teknoloji degil ki. Ogrenmesi zaten isi bilen adamin 1 haftasindan fazlasini almayacak dandirik bi CSS kutuphanesi. Framework vs bi sey degil ki bu. Ki PHP'ile niye cebellestiginizi de anlamadim.İnsanı asıl önemli olan modern teknolojilerden (JS, Bootstrap vs.) Acayip koparıyor. PHP ile cebelleşeceğim diye piyasanın asıl parlayan taraflarını boşluyorsun, resmen insanın vaktini çöp ediyor.
Laravel - The clean stack for Artisans and agents
Laravel is a PHP web application framework with expressive, elegant syntax. We've already laid the foundation — freeing you to create without sweating the small things.
Yani ortalama bi solo developer backendi bu zaten. Daha kompleks seylerde yapilabiliyor. Bizim kendi gatewaylerimiz, chat sistemlerimiz, system monitorlerimiz var PHP/Laravel'i backend olarak kullanan. Yaraticilik dilde degil, sizde bitiyor.Topu topu 4 tane komut (insert, Update, delete, select) üzerine kurulu. Bunları bir kere öğrendikten sonra işin geri kalanı sadece amelelik; sürekli aynı şeyleri kopyalayıp yapıştırıyorsun, zerre bir yaratıcılığı veya heyecanı yok.
Illa her dili bilmek zorunda degilsiniz. Daha once de dedigim gibi, fullstack herkes ve her sirket icin gerekli degil. Bu mentaliteyle gidersek, Go, Rust, Python, C++, Java, C# ve benzeri ne dil varsa hadi oturalim cope atalim ve butun dunyadaki butun web serverlari JS ile yazalim. Konustugunuz sey bu kadar sacma ve anlamsiz.İnsanı tasarım ve güncel kütüphane tarafında "nasıl olsa hazır template var" diye tembelliğe itiyor. Sonra bir bakıyorsun, PHP öğreneyim derken JS tarafında iyice paslanmışsın, her şeyden geri kalmışsın.
Bilmiyormussunuz iste. "Istegi gonder, sayfa yenilensin, cevabi bekle" sart degil. Ayrica PHP ile real time programmingde yapiliyor;Dostum teknik olarak neyin ne olduğunu biz de biliyoruz, PHP ile roket de fırlatırsın ona bakarsan. Mevzu 'PHP neden ekrana buton çizmiyor' değil. Mevzu, 2026 yılındayız ve PHP'nin o hantal 'isteği gönder, sayfa yenilensin, cevabı bekle' kafasının artık hobi projelerinde bile insanın hevesini kursağında bırakması.
Laravel Reverb - Real-time WebSocket
Laravel Reverb brings real-time WebSocket communication to Laravel applications.
Cunku daha rahat scale oluyor. Performansi swoole benzeri runtimelar kullandiginda daha iyi. Laravel var. Laravel'in varligi tek basina PHP'yi JS'in onune koyuyor backend kullaniminda benim icin.JS tarafında bir dünyayı yönetirken, PHP öğrenmeye çalışmak insana 'at arabası sürmeyi öğreniyorum' hissi veriyor. Node.js varken, aynı dille (JS) hem frontendi hem backendi akıtıp gitmek varken neden vaktimi PHP’nin saçma sapan syntax’ıyla harcayayım?
Hic olmamis zaten. Sene 2008 ilk defa PHP'ye baslamis lise ogrencisi gibi gorusleriniz. Bi login page yapilmis if (isset($SESSION["POST"])'da kontrolu gerekiyormus gibi bi mentalle konusuyorsunuz ama gerek yok. Standard web pratiklerine gecerseniz API'ye post istegi atilir, gelen yanita gore is yapilir. API icin de Laravel, Symfony vb sistemler kullanilabilir.'Doğasına aykırı' dediğin o yapı, bugün kullanıcıyı siteden kaçıran şey. En basit post işleminde bile sayfa refresh yiyorsa, o dilin backend yeteneği benim için bitmiştir.
Cikmiyor. Yapay zekayla falan yapmaya calisiyorlar genelde. Vue ve React sana backend yazma becerilerini bahsetmeyecekler durduk yere. Backend odakli sistemlerde ogrenmek gerecek. Tasarim da cop olmak zorunda degil. Minimal JS ve CSS bilgisiyle de isler yapilabiliyor. Her site ucup kacmak zorunda degil.PHP öğrenmek için harcanan mesai, React/Vue ya da modern CSS kütüphanelerinde uzmanlaşmaya harcansa ortaya 'ürün' çıkar. PHP ile sadece 'formu veritabanına yazdım ama tasarım çöp oldu' aşamasında kalıyorsun.
Son düzenleme: