Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

nuriC

Çalışkan
Yaklaşık 1 ay önce AM5 sisteme geçiş yaptım.
  • Anakart: Prime B650M-R
  • CPU: Ryzen 5 7500F
  • RAM: XPG Lancer 6400 MHz CL32 2x16 GB
Sorunum ilk olarak EXPO açınca birkaç dakika sonra ekranın gidip kasanın yeniden açılmasıyla gerçekleşti. Belki düzelir diye 6400’den 6000 MHz’ye düşürdüm ama yine oldu. Olay Görüntüleyicisi’nde Kernel Power 41 (63) olarak yazıyordu. Bu sorunu geçen hafta Nebi Akgün’ün timing ayarlarını girerek çözmüştüm, resimde var.

Voltajlar:
  • CPU SOC: 1.25V
  • VDDIO: 1.35V
  • VDD: 1.35V
  • VDDQ: 1.35V
1 hafta bu sorunu yaşamadım ama dün bu lanet sorun tekrardan başıma geldi. 3-4 saat kesintisiz oyundan sonra birden ekran gitti ve sistem yeniden açıldı. Aynı gün kardeşim de uzun oyundan sonra yaşamış. Tam sorunu çözdüğümü sanarken yine başıma gelmesi, bir hafta sorunsuz geçip duruyor başıma gelmesi canımı sıktı. Yardım edebilecek var mı?

1769413073153.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
5200 CL32 bitti hocam. 100dk boyunca yaptim, 50-58 derecelerde gezdi, sorun çıkmadı. Galiba böyle kullanacağım 4800MHz CL40'tan iyidir.

Evet. Bellek kontrolcünde sıkıntı var. 5200 MT/s geçtiyse öyle kullan. İlerleyen süreçte sök tak işlemi yaparsın, bir de BIOS güncellersin. İyice oturduktan sonra belki 5600-6000 MT/s açabilirsin. Ama RAM'lerde bir sıkıntı yok gibi. Ya hatalı montaj, dengesiz pressure kaynaklı sıkıntı var ya da anakartla alakalı problem var. Bu şekilde kullan, en azından Kernel Power yemezsin.
Yaklaşık 1 ay önce AM5 sisteme geçiş yaptım.

Anakart: Prime B650M-R
CPU: 7500F
RAM: XPG Lancer 6400 MHz CL32 2x16 GB

Sorunum ilk olarak EXPO açınca birkaç dakika sonra ekranın gidip kasanın yeniden açılmasıyla gerçekleşti. Belki düzelir diye 6400'den 6000 MHz'ye düşürdüm ama yine oldu. Olay Görüntüleyicisi'nde Kernel Power 41 (63) olarak yazıyordu. Bu sorunu geçen hafta Nebi Akgün'ün timing ayarlarını girerek çözmüştüm, resimde var.

Voltajlar:

CPU SoC: 1.25V
VDDIO: 1.35V
VDD: 1.35V
VDDQ: 1.35V

1 hafta bu sorunu yaşamadım ama dün bu lanet sorun tekrardan başıma geldi. 3-4 saat kesintisiz oyundan sonra birden ekran gitti ve sistem yeniden açıldı. Aynı gün kardeşim de uzun oyundan sonra yaşamış. Tam sorunu çözdüğümü sanarken yine başıma gelmesi, bir hafta sorunsuz geçip duruyor başıma gelmesi canımı sıktı. Yardım edebilecek var mı?

Eki Görüntüle 221368

Merhaba,

EXPO tweaked olarak açar mısınız BIOS'tan?

Ve BIOS'unuz güncel mi?

Merhaba,

EXPO tweaked olarak açar mısınız BIOS'tan?

Ve BIOS'unuz güncel mi?

EXPO profillerini hepsinde denedim. BIOS güncel 3602. En stabil attığım Manuel ayarlarda oldu. Şöyle bir şey fark ettim: PC hızlı boot etsin diye enabled olarak tuttuğum Memory context restore ayarını kapatmak zorunda kaldım. Açık olunca hızlı boot ediyor ama PC açılınca direkt kapanıyordu. Kapatinca yavaş boot ediyor ama stabil çalışıyordu.

EXPO profillerini hepsinde denedim. BIOS güncel 3602. En stabil attığım Manuel ayarlarda oldu. Şöyle bir şey fark ettim: PC hızlı boot etsin diye enabled olarak tuttuğum Memory context restore ayarını kapatmak zorunda kaldım. Açık olunca hızlı boot ediyor ama PC açılınca direkt kapanıyordu. Kapatinca yavaş boot ediyor ama stabil çalışıyordu.

Hocam güncel BIOS kullanıyorsanız madem bir de BIOS ayarlarını sıfırlayın ve öyle kullanın. Hiçbir şeye dokunmayın bir problem olmaz ise sırasıyla ayarları tek tek deneyin. Hangi ayarda problem çıkaracak öğreniriz. Ekran kartı ve chipset driverınız da günceldir diye düşünüyorum zaten.

Hocam güncel BIOS kullanıyorsanız madem bir de BIOS ayarlarını sıfırlayın ve öyle kullanın. Hiçbir şeye dokunmayın bir problem olmaz ise sırasıyla ayarları tek tek deneyin. Hangi ayarda problem çıkaracak öğreniriz. Ekran kartı ve chipset driverınız da günceldir diye düşünüyorum zaten.

Hepsi güncel hocam. Şu an BIOS ayarlarını sıfırladım sadece CPB açık. RAM'ler 4800MHz CL40. Bir hafta böyle kullanacağım sorun olacağını zannetmiyorum zaten yaşamadım stok ayarlarını ile. Ne zaman RAM EXPO açsam veya OC yapsam o zaman yaşıyorum. Yeni BIOS bekliyorum bakalım hayırlısı. Canimi sıkıyor 4800MHz CL40 kullanmak.

OC yapmayın hocam. Ayarları sırasıyla tek tek deneyip nerede hata verdiğini çözelim. Sonrasında alternatiflerini düşünürüz bence bu şekilde ilerlemelisiniz.

Hepsi güncel hocam. Şu an BIOS ayarlarını sıfırladım sadece CPB açık. RAM'ler 4800MHz CL40. Bir hafta böyle kullanacağım sorun olacağını zannetmiyorum zaten yaşamadım stok ayarlarını ile. Ne zaman RAM EXPO açsam veya OC yapsam o zaman yaşıyorum. Yeni BIOS bekliyorum bakalım hayırlısı. Canimi sıkıyor 4800MHz CL40 kullanmak.

RAM MHz ve CL değeri maksimum yüzde 5 etkiliyor hocam. Bunun ile ilgili canınızı sıkmanıza değmez.

OC yapmayın hocam. Ayarları sırasıyla tek tek deneyip nerede hata verdiğini çözelim. Sonrasında alternatiflerini düşünürüz bence bu şekilde ilerlemelisiniz.

Haklısınız hocam zaten 3 haftadır dediğiniz gibi sıra sıra ilerliyorum ve 6000MHz'ye çıkarınca olduğunu fark ettim. Yine de stok ayarlarda tekrar gözlemleyeceğim.

RAM maksimum CL ve MHz değerlerinde kalsın hocam. OC yapmanızı önermem. Bu arada aynı donanıma sahibiz ben de denedim birçok şey oradan biliyorum.

IMG-20250829-WA0005.webp