Uzun vadede size, programlama hayatınızda genel olarak fayda sağlaması amacıyla C/C++ önerilmiş konu altında. Bunu yapmak, amacınıza direkt olarak hizmet edemeyecek. Her ne kadar benim de ilk göz ağrım olsa da C/C++, öneresim gelmedi. "Çıktı" göremeyecek olmanızdan dolayı böyle dedim. Yani kod yazacaksınız da konsolda beyaz karakterler okumaktan öteye gitmeyeceksiniz büyük ihtimalle. Dilin temellerini öğrenme aşaması için dedim bunu. Grafiksel arayüzle ilgilenilen alanlar hakkında bilgim yok.
Ben web geliştirmeye yönelmeden önce üniversitedeki dersler gereği C/C++'ın temellerini öğrenmiştim ve sabah akşam C++ ile algoritmik problemler çözüyordum. Temelim iyice oturmuştu ama farkında olmadığım eksiklik, "çıktı" görmekti.
Web tarafına yöneldiğim an kodladığım ilk buton beni büyülemişti. : D Butona basıyorsun, sayaç ilerliyor... İnanılmaz.
Demek ki böyle şeyler de kodlanabiliyormuş. O ana dek ön yargılarımdan ötürü (CSS korkum vs.) bu işlere girişememiştim de hayatımdaki bir dönüm noktası beni itelemişti, "zamanın geldiğini" hissetmiştim.
Bugünkü kafam olsa web tarafına çok daha önceden yönelirdim. Yazdığın kodun dinamik bir web sayfasına bürünmesi acayip motive edici bir durum. Ne var ki programlama hayatımda C-gillerin önemini yadsıyamam. Temelimi sağladılar sonuçta.
Neyse, kendi hikâyemden de bir parça aktarayım istedim size. Fazla uzatmayayım. Gerçekten kararlı ve istekliyseniz C-gillere öneriler doğrultusunda göz atabilirsiniz ama direkt amacınıza yönelik dillere yönelmeniz kulağa daha güzel geliyor. Motivasyon çok önemli bir faktör. Zaman bol, her şeyi öğrenmenin zamanı gelecektir.
Ben mobil uygulama konusunda söz sahibi olamam çünkü bilgim yok, yalnızca teknolojilerin isimlerini bilmekle yetiniyorum. Birtakım öneriler yapılmış zaten, ne güzel. Yalnızca şunu söyleyebilirim ki olur da web uygulaması geliştirmeye yönelmek isterseniz tavsiye ederim. İki alan arasındaki avantajlar ve dezavantajlar hakkında pek bilgim yok fakat web uygulaması geliştirdiğiniz takdirde bu uygulamayı mobil cihazınızdaki tarayıcınız üzerinden de açabileceksiniz. "Standalone" olmayacak mesela, o var. "İnternette yaşatmanız" gerekecek uygulamayı ama onun için de çeşitli ücretsiz servisler mevcut.
Python'un syntaxini beğeniyorum, kendine has ve başlangıç dostu. Renkler ve zevkler tabii, bir şey diyemem düşüncenize.
Diğer konuya değinecek olursak Python'un kütüphane desteğini küçümsememek gerek. Resmen ne yapmak isteseniz o amaca yönelik bir kütüphane mevcut çünkü dil buna çok elverişli. İsviçre çakısı. Mesela benim bu sıralar en haşır neşir olduğum kütüphane
pandas, veriyle uğraşmak için birebir. Bu örnek, sahilde bir kum tanesinden ibaret.
Hem dil hem de kütüphaneleri çok şey sunuyor, saymakla bitmez. Ha, asıl konumuz olan mobil uygulama geliştirmek için ne kadar tercih edilesi, onu bilmiyorum. İkisine aynı cümlede pek rastlamadım.