ErlikÇağlar

Üstün
Makaleler
7
Yer
Iwatodai, Gekkoukan Lisesi Yurdu
PSP'm %50 Load'a girince tık diye kapanıyordu. XMB falan hiç açılmıyordu. Biraz araştırdım internette Reballing veya Reflow gerektiği söyleniyor. Sizce yapmaya değer mi? Reballing'i veya Reflow'u nasıl yapabilirim? Bildiğim kadarı ile Reballing zor bir şey, sadece Reflow yapsam alet geri hayata döner mi?

PSP'nin anakarti cok da kocaman olmadigi icin reflowun basarili olma ihtimali var (PS3/X360 gibi konsollarda anakart cok kocaman oldugu icin reflow yaparken verdiginiz isinin cogunu absorbe ediyor, PSP'de boyle bir sey olmamali zira anakarti ince) ancak reflow yaptiginizda pis ve muhtemelen catlak lehim toplarini tekrar kullandirttiginiz icin, tekrar bozulmasi olasi oluyor. Reballing bile aslinda ''gercek bir tamir'' degilken, reflowa ne kadar tamir diyebilirim bilemiyorum. TR'de zaten PSP gibi bir konsola reballing yapabilecek birini bulmak samanlikta igne aramak gibidir muhtemelen.

Yine de -PSP tamir videolarinda soylenene gore- 455-460 derece ufleyebilecek bir sicak hava istasyonunuz ve biraz flux/lehim pastaniz (bu opsiyonel ancak reflowun basari oranini arttiriyor) varsa denemeye degebilir. Attigim Reddit postunda post sahibinin asil ilham olarak gordugu video atilmis, orada Street model icin nasil yapilabilecegi anlatilmis ancak diger modellerde de reflow sureci ayni oluyordur.

Cihaz yaşlı bir cihaz ısı verilerek çözülebilir veya çözülmeyede bilir çözülse de şansına ne kadar çalışır bilmiyorum bakarsın 2 gün çalışır yine arıza yapar bakarsın 2-3 ay çalışır çünkü anakart yaşlı artık lehimler ister istemez kendini bırakıyor.

kocaman olmadigi icin reflowun basarili
Haklısınız başarılı olma ihtimali var anakartı küçük ama şunu da hesaba katmak gerekir anakart yaşlı bir anakart cevap vermeyede bilir.

@vanillamint Hocam şuan şunu fark ettim, CFW başlattıktan sonra cihaz kapanıyor. CFW açık değilken UMD'ler ile test ettim sorunsuz oynatıyor. Problem başka bir şey olabilir mi?
Oyun kaç dakika denediniz? Birkaç saat oyunu çalıştırıp bekleyin kapanma bir durum olmuyor ise yazılımsal bir hata olabilir eğer yine kapanıyorsa işlemci lehimleri yavaş yavaş ömrünü tamamlıyor demektir.

@vanillamint Hocam şu an şunu fark ettim, CFW başlattıktan sonra cihaz kapanıyor. CFW açık değilken UMD'ler ile test ettim sorunsuz oynatıyor. Problem başka bir şey olabilir mi?
Reflow/reball islemini islemciye degil de NAND ciplerine yapanlar da gordum arastirinca, hatta onlar daha fazlaydi CPU'ya yapanlara kiyasla. Belki sizde de NAND cipiyle alakali bir sorun vardir.

PSP'de CPU'ya reball/reflow yapan neredeyse hic gormedim, pek populer bir sorun degildi cunku hatirladigim kadariyla. Daha cok PS3/X360'larda oluyordu onlar.

Oyun kaç dakika denediniz? Birkaç saat oyunu çalıştırıp bekleyin kapanma bir durum olmuyor ise yazılımsal bir hata olabilir eğer yine kapanıyorsa işlemci lehimleri yavaş yavaş ömrünü tamamlıyor demektir.
Şimdi deniyorum hocam. Aklıma geldi.

Reflow/reball islemini islemciye degil de NAND ciplerine yapanlar da gordum arastirinca, hatta onlar daha fazlaydi CPU'ya yapanlara kiyasla. Belki sizde de NAND cipiyle alakali bir sorun vardir.

PSP'de CPU'ya reball/reflow yapan neredeyse hic gormedim, pek populer bir sorun degildi cunku hatirladigim kadariyla. Daha cok PS3/X360'larda oluyordu onlar.
NAND çipi ile olması daha muhtemel ne zaman CIPL atsam alet kafayı yiyor çünkü.

@Art The Clown Tekken yaklaşık 1-2 saattir Training - VS CPU modda duruyor sıkıntı yok. Sanırsam problem NAND'da.

Son düzenleme: