Anladım, cevap veren herkese çok teşekkür ederim. Peki, seçeneklerden hangisi daha mantıklı olur:

1. PSU'yu kendim toplamaya çalışmak mı?
2. PSU'yu bilgisayarcıya toplattırmak mı?
3. yeni bir PSU almak mı?
1773479514964.webp

Şuralarda güç kaynağının çentikleri var, onları sokmadan takamazsınız. O plastik parçayı da fan'ın PWM katına gelecek şekilde takacasınız.

Bu arada fanın içini açıp, onu da yağlasanız iyi olurdu.

Herkes çarpılırsın patlarsın demiş ama fan zaten sekonder tarafta, yani düşük voltaj DC hattından besleniyor. 12 V hattı normal şartlarda tehlikeli değil. 12V ile çarpılan ilk insan olabilir hatta. PSU içinde tehlikeli olan kısım birincil (primary) taraf. Primary hatta dokunulmadığı sürece risk düşük ama tabii ki yine de dikkatli olunması lazım. Normalde Bulk kapasitörlerde genelde bleeder resistor bulunuyor ve bir süre sonra kapasitörler boşalır, fakat buna her zaman güvenilmez. Gerekirse kapasitörler direnç veya eski tip filamanlı ampul ile kontrollü şekilde boşaltılır.

Eki Görüntüle 232984

Çıplak ayaksınız, toprakla temas ediyorsunuz, Birincil hat'a dokundunuz ve 400V yediniz diyelim; o zaman sıkıntı işte. Eğer akım kalpten geçerse tahtalı köyü boylarsınız.

Bu arada güç kaynağı ile çalışırken ben de çarpıldım, çarpılmadım değil. Ama muhtemelen ya düşül voltajla çarpıldım ya da akım kalpten geçmedi.
Zaten 12V kanallarına istersen dilini değdir bir şey olmaz hayatını riske atacak, ama demek istediğim "PSU'nun içini açmak hata mı?" sorusunu soran kişinin muhtemelen bunları bilmeyeceği için baştan uyarmam. Kendisine herhangi bir hakaretim yok ancak bilgisi olmadığı için pisi pisine gitmesi hoş olmaz. Bu tür işler ile uğraşmadan önce iyicene bakılmalı şakası yok bu işin.
Anladım, cevap veren herkese çok teşekkür ederim. Peki, seçeneklerden hangisi daha mantıklı olur:

1. PSU'yu kendim toplamaya çalışmak mı?
2. PSU'yu bilgisayarcıya toplattırmak mı?
3. yeni bir PSU almak mı?
PSU'yu bilgisayarcıya toplattırmak daha mantıklı. Sonuçta yepyeni PSU almak gerekmiyorsa yine gerek yok. Eğer ki ben çok dikkatliyim ve elektronik bilgim var diyor iseniz kendiniz de toplayabilirsiniz. Ancak bilginiz yok ise alınacak risk değil, 240V şakası yok bunun. Vurduğunda ve akım sizden geçtiğinde öldürür.