Hatırladığım kadarıyla Windows 7 Ryzen anakartlar ilk kurulumda tanımıyor ve sorun yaşanıyor bana iş icabı lazım olmuştu mecbur kurmuştum ama Windows 7 ISO dosyasına anakart sürücüleri ekleyerek yapmıştım.

Son düzenleme:
Kanki o zaman Linux kur. Çünkü AMD Linux uyumu, Windows 7 kullanmaktan bin kat iyidir yani.
Mesela Xfce + modern temalar ile çok düşük kaynak kullanımı ve performanslı oluyor. Modern de gözüküyor.

G'li işlemci olsa, anakart sitelerinde Windows 7 için chipset, GPU ve Audio sürücüsü mevcut oluyor.

Linux kadar lanet bir işletim sistemi görmedim. Deneyimledim birkaç kere. Berbattı.

Arch kötü, Debian kötü. Ubuntu'da 18'den sonra bozdu ama yine de güncel ve az kaynak tüketimi olan dağıtımlar kullanmak, Windows 7 kullanmaktan iyidir.

Hocam sorunum tam olarak Windows 7'ye geçmek değil. Bilgisayarım aşırı fazla kasmaya başladı son günlerde tabii içinde 4 RAM + HDD olunca normal olarak kasıyor. Bende direkt Windows 7'ye geçmek istedim ama laptopun sadece Windows 10 ve 11 desteği var mış. Laptop modeli Acer Aspire A315-41G

Hocam sorunum tam olarak Windows 7'ye geçmek değil. Bilgisayarım aşırı fazla kasmaya başladı son günlerde tabii içinde 4 RAM + HDD olunca normal olarak kasıyor. Bende direkt Windows 7'ye geçmek istedim ama laptopun sadece Windows 10 ve 11 desteği var mış. Laptop modeli Acer Aspire A315-41G
Doğrudan Linux desteği yoksa mecbur Windows 10 kullanman gerek. SSD alsan aslında o kadar da fena olmaz. Ben 3.2 GB Ram ve 256 GB SSD ile Windows 10 kullandım. İşlemci de Ryzen 3 5300U idi. Performansı fena değildi. Kodlama ve LoL için kullandım.

Bence günlük kullanım için olacaksa 128 GB SSD ve 4 GB daha RAM alın Windows 10 veya 11 kurun.

i7 3630QM 10 - 12 senelik laptop ile Windows 11 kullanıyorum günlük işler için yeterli oluyor 256 GB SSD ve 6 GB RAM ile kullanıyorum.

Zaten direkt olarak bu sistemin Windows 7 desteği falan gözükmüyor. Farklı yöntemler var ama sorumluluk sizin.

Sırf bu konuya yazmak için hesabımı geri açtım hocam. Zamanında bu rehberi ben yazmıştım lakin laptop üreticilerinin çoğu adamakıllı BIOS dosyası bile yayinlamiyorken chipset sürücüsü yayınlamaya uğraşmamislardir diye düşünüyorum. Ki yayınlanmış olsa bile artık 2024 yılında Windows 7 kullanmanın hiçbir mantığı yok.

Güncelleme:

Reddit üzerinde aratirken böyle bir kaynağa denk geldim, rehberi yazan arkadaş 13600K ile kurulum yapabildiğini belirtmiş. Rehberde verilen tool ne kadar güvenilirdir bilmiyorum lakin denemek istersen diye aşağıya link bıraktım.

Son düzenleme:
Linux kadar lanet bir işletim sistemi görmedim. Deneyimledim birkaç kere. Berbattı.
Bence sen doğru dağıtımı bulamamışsın ya da çok önce denemişsin. Fedora'ya bir bak derim. Windows benzeri bir şey istiyorsan Fedora'nın KDE Plasma versiyonunu indir hoşuna gider bence bayağı. Ben normal bilgisayarda dual boot olarak bile kullanıyorum.

Doğrudan Linux desteği yoksa mecbur Windows 10 kullanman gerek. SSD alsan aslında o kadar da fena olmaz. Ben 3.2 GB RAM ve 256 GB SSD ile Windows 10 kullandım. İşlemci de Ryzen 3 5300U idi. Performansı fena değildi. Kodlama ve LoL için kullandım.

Almaya çalışacağım yakında para biriktiriyorum.

Bence sen doğru dağıtımı bulamamışsın ya da çok önce denemişsin. Fedora'ya bir bak derim. Windows benzeri bir şey istiyorsan Fedora'nın KDE Plasma versiyonunu indir hoşuna gider bence bayağı. Ben normal bilgisayarda Dual boot olarak bile kullanıyorum.

O versiyonu deneyeceğim yanımda eski bir bilgisayarım var ona kuracağım.