Zoris

Çalışkan
Selamlar, bileşenlerini aşağıda yazdığım bir sistemim var. Bu sistemde FPS yüksek olmasına rağmen %1 FPS oldukça dalgalanıyor. Öncelikle The Last Of Us 1'de böyle bir sorun yoktu ancak ikinci oyuna geçince bu sorunu fark ettim. Marvel's Spider-Man oyununu oynarken de bu sorun devam etti ve bende sorunu bulup çözmeye odaklandım. Sürücüleri tamamen kaldırıp tekrar yükledim ve biraz düzeldiğini hissettim. Ancak Miles-Morales oyununu oynarken bu devam etti. Yarın Dying Light: The Beast çıkacak ve bu oyunu sorunsuz bir şekilde oynamak istiyorum bu sebeple yalvarırım bana yardımcı olun. Sizce sorun nedir?

Bu bileşenler Miles Morales -ya da herhangi bir yüksek grafikli AAA- oyununda darboğaz yapar mı? Grafikler Ultra, FSR ve Ölçeklendirme -Tam adını hatırlamıyorum, yukarı ölçeklendirme olabilir- açık. Oyunda Grafikleri azalttığım zaman %1 FPS daha da düşüyor. Bunun sebebi CPU'ya daha fazla yük bindirip darboğaz yapması mı?

Sürücüleri DDU -adı sanırım buydu- ile silip tekrar yüklediğimde daha fazla performans aldığımı hatırlıyorum. Bunu bu konuyu paylaştıktan sonra tekrar yapacağım ve emin olacağım. Sorun sürücülerle ilgili olabilir mi?

Sorun RAM, SSD, anakart gibi parçalardan olabilir mi? Önceden açılmış aynı konuda bunun çok muhtemel olduğunu görmüştüm. Eğer öyleyse bunu nasıl kontrol edeceğim?

RX 9070 XT 16 GB, AMD Ryzen 5 7500, B650M anakart, Lexar 32 GB RAM, Lexar 1 TB SSD

Herhangi bir overclock veya undervolt işlemi yaptın mı yapmadıysan bu kısımlardan dolayı olduğunu sanmıyorum.

Genellikle bu tip sorunlar mesh shader kaynaklı oluyor. Herhangi bir oyuna ilk girdiğinde direkt oyuna girmeyin gerekirse 20 dakika bekleyin gölgelendirici önbelleği yüklensin ardından girin.

Test işlemi yapmak istiyorsan;

RAM için Memtest86 yapabilirsin. https://www.memtest86.com/download.htm

Anakart için HWINFO 3.3V 5V ve 12V hattının oyun veya boştayken gibi voltajlarını kontrol edebilirsin.

SSD için alttaki CrystalDiskMark ile hız testi yapıp aynı SSD'leri karşılaştırabilirsin.

Ekran kartı için ise son olarak vulkanmemtest ile 10-15 dakika test yapmanı öneririm aslında VRAM testi için yapılır fakat uygulama kararsız çekirdek frekans ve voltajını bulma konusunda da çok iyidir.

Marvel's spider-man için şu ayarı deneyebilirsin; vsync on, freesync on, FSR quality, FG on.

O oyunda bende de %1 Low dusuktu yapay kare arttirarak %1 Low'u monitor hertz değerine yaklastirdim böylece vsync ile akıcı bir şekilde oynayabildim.

Herhangi bir overclock veya undervolt işlemi yaptın mı yapmadıysan bu kısımlardan dolayı olduğunu sanmıyorum.

Genellikle bu tip sorunlar mesh shader kaynaklı oluyor. Herhangi bir oyuna ilk girdiğinde direkt oyuna girmeyin gerekirse 20 dakika bekleyin gölgelendirici önbelleği yüklensin ardından girin.

Test işlemi yapmak istiyorsan;

RAM için Memtest86 yapabilirsin. https://www.memtest86.com/download.htm

Anakart için HWINFO 3.3V 5V ve 12V hattının oyun veya boştayken gibi voltajlarını kontrol edebilirsin.

SSD için alttaki CrystalDiskMark ile hız testi yapıp aynı SSD'leri karşılaştırabilirsin.

Ekran kartı için ise son olarak vulkanmemtest ile 10-15 dakika test yapmanı öneririm aslında VRAM testi için yapılır fakat uygulama kararsız çekirdek frekans ve voltajını bulma konusunda da çok iyidir.

Hocam overlock veya undervolt yapmadım. Bu konular hakkında pek bir bilgim yok. Ancak her şeyi kontrol edeceğim. Bu arada son AMD sürücü güncellemesi ile gelen sorunlar var mı? Sürücüleri kaldırıp yüklediğimde sorunlar düzeliyor sonra bozuluyor.

Marvel's spider-man için şu ayarı deneyebilirsin; vsync on, freesync on, FSR quality, FG on.

O oyunda bende de %1 Low dusuktu yapay kare arttirarak %1 Low'u monitor hertz değerine yaklastirdim böylece vsync ile akıcı bir şekilde oynayabildim.
Vsync kapalı hatta %1 fps i düşürüyor bence ama yarın bu ayarlarla bakarım

Bütün oyunlarda shader kaplamaları silmeyi anlatıyorum.

AMD Adrenalin Yazılımı Üzerinden Shader Cache Silme​

1. Masaüstünde boş bir alana sağ tıkla → AMD Software: Adrenalin Edition'ı aç.
  2. Sağ üstteki ⚙️ Ayarlar (Settings) simgesine tıkla.
  3. Grafikler (Graphics) sekmesine gir.
  4. Burada "Gölgelendirici Önbelleği (Shader Cache)" seçeneğini bul.
  5. Temizle (Reset/Clear)butonuna tıkla.
    • İşlem 1–2 saniye sürer.
    • Oyuna girdiğinde ilk yükleme biraz uzun sürebilir çünkü önbellek yeniden oluşturulur.

🔹 2. Windows Üzerinden Shader Cache Silme (Manuel Yöntem)​

Shader önbelleği Windows'ta belirli klasörlerde saklanır. Bunları elle temizleyebilirsin:

A) Disk Temizleme Aracıyla​

1. Başlat menüsü → "Disk Temizleme" yaz ve aç.
  2. Sistem diskini (genelde C:) seç.
  3. Listeden "DirectX Shader (Gölgelendirici Önbelleği) Cache" kutusunu işaretle.
  4. Tamam → Dosyaları Sil de.
Malum yöntemle oyun kurduysan bunlar bazen farklı konumlarda olabiliyor yani yeni sürücü yüklesende düzelmeyebiliyor.

Örneğin; The Last of Us Part I D: Diskinde malum yöntemle kurulu D:\The Last of Us Part I-SteamGG.NET\The Last of Us Part I\psolibs\main\cache bu adreste saklanıyor gölgelendirici önbelleği bunları bulup silmelisin.

Yukarıdaki işlemleri düzgün yaparsan sorunun çözüleceğini düşünüyorum.

Bütün oyunlarda shader kaplamaları silmeyi anlatıyorum.

AMD Adrenalin Yazılımı Üzerinden Shader Cache Silme​

1. Masaüstünde boş bir alana sağ tıkla → AMD Software: Adrenalin Edition'ı aç.
  2. Sağ üstteki ⚙️ Ayarlar (Settings) simgesine tıkla.
  3. Grafikler (Graphics) sekmesine gir.
  4. Burada "Gölgelendirici Önbelleği (Shader Cache)" seçeneğini bul.
  5. Temizle (Reset/Clear)butonuna tıkla.
    • İşlem 1–2 saniye sürer.
    • Oyuna girdiğinde ilk yükleme biraz uzun sürebilir çünkü önbellek yeniden oluşturulur.

🔹 2. Windows Üzerinden Shader Cache Silme (Manuel Yöntem)​

Shader önbelleği Windows'ta belirli klasörlerde saklanır. Bunları elle temizleyebilirsin:

A) Disk Temizleme Aracıyla​

1. Başlat menüsü → "Disk Temizleme" yaz ve aç.
  2. Sistem diskini (genelde C:) seç.
  3. Listeden "DirectX Shader (Gölgelendirici Önbelleği) Cache" kutusunu işaretle.
  4. Tamam → Dosyaları Sil de.
Malum yöntemle oyun kurduysan bunlar bazen farklı konumlarda olabiliyor yani yeni sürücü yüklesende düzelmeyebiliyor.

Örneğin; The Last of Us Part I D: Diskinde malum yöntemle kurulu D:\The Last of Us Part I-SteamGG.NET\The Last of Us Part I\psolibs\main\cache bu adreste saklanıyor gölgelendirici önbelleği bunları bulup silmelisin.

Yukarıdaki işlemleri düzgün yaparsan sorunun çözüleceğini düşünüyorum.
Hocam çok bilmiyorum bundan dolayı sormak durumundayım. Shadher Cache nedir? Grafikleri düşürür mü yoksa gereksiz mi?

Selam, bileşenlerini aşağıda yazdığım bir sistemim var. Bu sistemde FPS yüksek olmasına rağmen %1 FPS oldukça dalgalanıyor. Öncelikle The Last of Us 1'de böyle bir sorun yoktu ancak ikinci oyuna geçince bu sorunu fark ettim. Marvel's Spider-Man oyununu oynarken de bu sorun devam etti ve bende sorunu bulup çözmeye odaklandım. Sürücüleri tamamen kaldırıp tekrar yükledim ve biraz düzeldiğini hissettim. Ancak Miles Morales oyununu oynarken bu devam etti. Yarın Dying Light: The Beast çıkacak ve bu oyunu sorunsuz bir şekilde oynamak istiyorum bu sebeple yalvarırım bana yardımcı olun. Sizce sorun nedir?

Bu bileşenler Miles Morales -ya da herhangi bir yüksek grafikli AAA- oyununda darboğaz yapar mı? Grafikler Ultra, FSR ve ölçeklendirme -tam adını hatırlamıyorum, yukarı ölçeklendirme olabilir- açık. Oyunda grafikleri azalttığım zaman %1 FPS daha da düşüyor. Bunun sebebi CPU'ya daha fazla yük bindirip darboğaz yapması mı?

Sürücüleri DDU -adı sanırım buydu- ile silip tekrar yüklediğimde daha fazla performans aldığımı hatırlıyorum. Bunu bu konuyu paylaştıktan sonra tekrar yapacağım ve emin olacağım. Sorun sürücülerle ilgili olabilir mi?

Sorun RAM, SSD, anakart gibi parçalardan olabilir mi? Önceden açılmış aynı konuda bunun çok muhtemel olduğunu görmüştüm. Eğer öyleyse bunu nasıl kontrol edeceğim?

RX 9070 XT 16 GB, AMD Ryzen 5 7500, B650M anakart, Lexar 32 GB RAM, Lexar 1 TB SSD.

Problemin AMD'nin sürücüsü ile alakalı buna eminim.