kr4tenz

Uzman
Merhaba forum üyeleri;

Henüz iki üç gün içinde yeni dizmiş olduğum R5 7500F & RX 9070 XT sistem Windows gelip açıldıktan sonra 10 -15 dk içinde kapanıyor, tekrar açtığımda BIOS sıfırlandı uyarısı alıyorum. Tüm parçaları söküp tekrar taktım, uzay montaj denedim. Maalesef hiçbir durumda düzelme olmadı. Bunun ilk kasa toplama deneyimim olduğunu belirtmek isterim. Hangi kablo nereye bağlanır videolarını izleyerek ilerleyip sistemi ayağa kaldırmıştım.

Sistem bileşenleri;
Ryzen 5 7500F işlemci
Asus Prime B650M-R Anakart
Patriot 16 GB RAM
Ekran kartı : Gigabyte RX 9070 XT
High Power Performance 850W 80+ Gold PSU
Zoko Amiral Kasa
Thermalright Assassin King 120 SE TL-C12C CPU Hava Soğutucu
500 GB Kingston Renegade SSD

12669.webp

BIOS bu ekranda takılı kalıyor bazen ve hiçbir şey tepki vermiyor.

12586.webp

BIOS sıfırlanmış durumu.

CPU üzerine soğutucu tam oturmadığı veya termal macun doğru şekilde uygulanmadığı için işlemci aşırı ısınarak sistemi kapatıyor olabilir. Bunu test etmek için BIOS ekranına girip bir süre bekle; eğer sistem burada da kapanıyorsa, sorun büyük ihtimalle ısınmadan kaynaklanıyordur (Windows’ta doğrudan elektrik kesilmesi gibi bir durum genelde olmaz).

BIOS’un sıfırlanması ise BIOS pilinde bir sorun olabileceğini düşündürüyor. Pili takarken temas problemi yaşamış olabilirsin. Eğer bir voltmetren varsa, pilin 3V verip vermediğini ölçmende fayda var.

Düşük bir ihtimal de olsa, satın aldığın parçalardan biri arızalı olabilir. Bunun dışında sistem bileşenlerin uyumlu ve darboğaz oluşturacak bir parça görünmüyor.

Â

CPU üzerine soğutucu tam oturmadığı veya termal macun doğru şekilde uygulanmadığı için işlemci aşırı ısınarak sistemi kapatıyor olabilir. Bunu test etmek için BIOS ekranına girip bir süre bekle; eğer sistem burada da kapanıyorsa, sorun büyük ihtimalle ısınmadan kaynaklanıyordur (Windows'ta doğrudan elektrik kesilmesi gibi bir durum genelde olmaz).

BIOS'un sıfırlanması ise BIOS pilinde bir sorun olabileceğini düşündürüyor. Pili takarken temas problemi yaşamış olabilirsin. Eğer bir voltmetren varsa, pilin 3V verip vermediğini ölçmende fayda var.

Düşük bir ihtimal de olsa, satın aldığın parçalardan biri arızalı olabilir. Bunun dışında sistem bileşenlerin uyumlu ve darboğaz oluşturacak bir parça görünmüyor.

Merhaba hocam detaylı açıklama ve bilgiler için çok teşekkür ederim 🙏

RAM'leri hangi ayarda çalıştırıyorsun?

Herhangi bir ayar yok hocam default varsayılan ayarlarda çalışıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
RAM'lerden şüpheleniyorsak 8x2 GB ise birini takmadan deneyebilir misin? Tek RAM tek Slot'a takılı dene sonra diğer Slot'a takıp dene? Yeni aldığını RAM'lerin model markaları aynı mı Hertz değerlerini kontrol edebilir misin?

Son düzenleyen: Moderatör: