@11115 Yerden göğe kadar hakkı var, az bile söylemiş. Kendisiyle şahsi hiçbir sorunumuz yok iken en başından beri Nebi Bey'e destek olmaya çalışıyoruz fakat kendisi yüksek ego'su sebebiyle bizim her yorumumuzu itinayla silmiş, kendisinden iyi bilen birilerinin var olamayacağını düşündüğünden bizleri görmezden gelmiştir. Her şeye rağmen kendisini desteklemeye devam ettik, ta ki bugüne kadar. Her şeyi ben başlattım, ben yaptım, ben olmasam bunların hiçbiri olmazdı tarzında düşünceler hiç doğru değil. Ben merkezli yaklaşım bu platformda, bu sektörde hiçbir zaman kabul görmez, görmemiştir, bu yolda ilerleyenlerin de bir adım dahi ileri gitmesi mümkün değildir. Güçler ayrılığı yerine güçler birliğini tercih etmek icap ederdi, zaten globalde yaygın olan bu tarz içerikler, ülkemizde asla yer almıyordu, her insan hata yapacağı gibi Nebi Bey'in de hataları oldu, fakat kendisi onları hata olarak kabul görüp de düzeltme gayretinde bulunmadı bile. Her şey olacağına varır, gereksiz polemik yaratmaya hiç gerek yok, herkes saygı kuralları çerçevesinde public platformda görüş belirtmekte özgürdür, arkasından sallamak olarak nitelendirilmemelidir, kimsenin yüzüne söylenmeyecek şeyler arkasından da konuşulmamalıdır, doğru değildir. Ben kimsenin yüzüne demeyeceğim, cesaret edemeyeceğim hiçbir şeyi şu ana kadar arkasından konuşmadım, herkese de onu tavsiye ederim.
@11115 yeri ayrıdır, desteği çok değerli, söylediklerinin eksiği var fazlası yok. Umarım Nebi Bey en kısa süre içerisinde kendisini düzeltir, yoksa olduğu yerde saymaya devam edecek. Yaver dediğiniz arkadaşınızı da tekrardan gözden geçirmenizi tavsiye ederim, laf taşıyan tipler çok tehlikelidir ve genelde hiçbir işlevleri de yoktur, bu tarz insanlara hayatta daha mesafeli yaklaşmanızı tavsiye ederim.
@29105
Kimseye kendimizi kanıtlamaya ihtiyacımız yok, her daim bu işin sınırlarını çizerek yardımcı oldum, voltaj ve zamanlamaların limitlerini her daim belirttim, daily safe voltaj nedir ne değildir, aktif soğutma var iken ya da yok iken nasıl RAM OC yapılır, hepsini detaylıca anlattım, tek eksiğim bir rehber hazırlamamak oldu, onu da
@29105 'ün rehberlerini paylaşarak tolere ediyordum, belli ki kendisi o hususta da rahatsız olmuş. Sağlık olsun, burada tek amacımız hiçbir karşılık beklemeden insanlara yardımcı olmak, başka hiçbir amaç da gütmedim şimdiye dek. Gereksiz tartışma ortamı yaratmanın da hiçbir anlamı olmaz. Zira siz bir taraf, ben bir taraf.
@LH44 @Eagles @SunseTTime @Bandırmalı1965 @Ünsal İçmez @behramabi @deadfellow @Melkor @prime @Haluk Albayrak Şu ana kadar ki destekleriniz için ayrıca teşekkürler.
@29105 Kendi üzerimde ancak bu kadar deneyebildim. Daha atmamı istediğiniz görseller var ise belirtmeniz yeterli. Kendi üzerimde denemediğim, test etmediğim, emin olmadığım hiçbir şeyi başkasına asla önermem. Bu işin yöntemi bellidir. Voltaj limitleri de dökümastasyonlarda üretilerin paylaştığı gibi ve XOC camiasında kabul gördüğü gibidir, ben ekstra bu değerlerin üzerinde vererek kendi üzerimde test ediyorum. Hynix'i ancak bu şekilde çözebilirsiniz, Samsung-Micron hazır sistem tanıtarak değil ya da 1.5 VDD verip 8200 CL40 yaparak değil. Tek CCD 1:1 modda daha iyidir, 2 CCD için 8000+ frekanslar ve tercihen 1 DPC kartlar düşünülmelidir.
Sizden önce de ben vardım, benden önce de siz vardınız, sadece bu platformlarda tanınmıyorduk, amacımız insanlara bir şey katmak, kesinlikle tartışma ortamı yaratmak değil. Verdiğiniz bazı yanlış bilgileri tekrardan gözden geçirip videoları düzenlerseniz sevinirim. Tekrar altını çizerek söylüyorum, 1.5 VDD üzeri için tercihen aktif soğutma gerekli, 12 CM 1500 RPM fan üfletilmesi yeterli gelir SR için, DR için kısmen yeterlidir, daha fazla ısınacaktır. 1.65 VDD M-Die ve A-Die için güvenlidir, 1.65 VDD üzeri Dual Rank ve M-Die için piyangodur, daily kullanılmaması, kısa süreli bench için kullanılması gerekmektedir. A-Die 1.65 üzerinde iyi soğutulduğu takdirde 1.8v kadar daily kullanılabilir. H16M aktif soğutma ile 1.74 VDD kullanmama rağmen tek bir degredasyon belirtisi yok. O yüzden kendi üzerinizde denemediğiniz şeyleri, emin olmadan ekstra belirtmeyiniz, insanlar RAM OC yapmaktan çekiniyor, doğru bilgiler ışığında OC yapmanın hiçbir zararı olmadığı gibi, FPS, %1 ve %0.1 değerleri artış gösterecektir, FPS tabanlı oyunlarda bu fark bariz iken hikaye oyunlarında fark daha azdır. 3D Cache'den dolayı RAM erişimi 3D'lerde kısıtlı, o sebepten dolayı bu ayarları 9700x'te yaparsanız eğer fark çok daha belirgin ve tatmin edici olacaktır.
İnsanlara zaten bu tarz ekstrem şeyler tavsiye edilmiyor, Hynix için ve AM5 için Ryzen 7000-9000 max limitler belli, VDDIO 1.55, VDDP 1.2, VDD 1.65, VDDQ 1.65. Bunları aşmadıktan sonra hiçbir problem olmaz, degredasyon dahil buna. SoC voltaj zaten 1.3 üzeri sağlıklı değil, FCLK açamıyorsun hiçbir şekilde. Predictive mod falan açman gerekiyor ya da 1.2 Misc dayayıp 1150 VDDG vermen gerekiyor. 6600 2200 açmak o yüzden 2 DPC kartlarda fazlası ile zor. Burada tavsiye edilen şey, max voltajlardan ziyade 0.95-1.15 VDDP aralığı, 1.35-1.65 VDD-Q aralığı, 1.35-1.45 VDDIO aralığı, 1.15-1.3 SoC Voltaj aralığıdır ve daily %100 safe'tir, 7/24 fan üfletmeden dahi kullanabilir herkes Hynix için. Fan üfletirse tRFC-tREFI bu iki parametreyi tekrardan düzenlemesi gerekmektedir. tRFC A-Die için 120 ns bandına ve tREFI 65K'ya kolaylıkla çekilir bu senaryoda. Bunları siz de iyi bildiğinize göre, bunlar ne bizden sonra geldi, ne de bizimle var oldu, bizden önce zaten varlardı. Diyeceklerim bu kadar. Size kim aktardıysa yanlış aktarmış. O yaverinizi tekrardan gözden geçirin. Saygı çerçevesi dahilinde her türlü görüş belirtmek bu tarz platformlarda serbesttir. Meyve veren ağaç taşlanır ya da her şeyin en iyisi bende kafasından bir an önce kurtulmanızı ve kendinizi araştırmaya, geliştirmeye ve daha yapıcı olmaya adamanızı tavsiye ederim.