SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar iyi akşamlar. Yaşamakta olduğum üç farklı sorun var ve bir türlü kaynağını bulamıyorum:

1- Monitörle beraber gelen DP kablosunu çıkarıp kendi aldığım VESA Sertifikalı 1.4 DP kablosu ile sistemimi test ettim. Herhangi bir sorun yoktu normal bir şekilde masaüstüne gelip oyun testi yapabildim. Sonrasında eski DP kablosunu geri taktığımda Windows açılma sesi geldi fakat ekran siyah kalmıştı. Bir türlü görüntü gelmeyince DP kablosunu çıkarıp HDMI ile başlattım - malum öyle görüntü direkt geliyor - sonrasında monitörü tekrar DP'ye ayarlayıp güç tuşu ile bilgisayarı kapattım. HDMI kablosunu çıkarıp DP'yi geri takıp sistemi başlattığımda düzelmesini beklerdim çünkü önceden bu yöntem işe yarıyordu. Fakat bu sefer yine görüntü gelmedi. Dört beş kere DP kablosunu sök tak falan yaptım ancak ondan sonra masaüstü geldi diyebilirim. Böylesine bir saçmalık neden kaynaklanır önce onu sormak istiyorum. Bu ikinci monitör, her ikisinde de aynı sorunu yaşadım.

2- Hazır HDMI ile bağlantı sağlamışken BF1 oyun testi yaptım. Her zamanki gibi frametime ve FPS gayet stabil ilerlediği halde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması meydana geldi. Hatta 1 dakikalık testte 30 saniye nispeten daha az bozulma olurken diğer 30 saniye çok fena görüntü bozulması oldu. Bildiğiniz framepacing tarzı bir bozulmaydı. Görüntü kare kare geliyordu, ekran yırtılması ile karıştırmayalım. Bunun üzerine oyundan çıkmak istediğimde menüye geçiş ekranında sol ve üst kısımda piksellenme fark ettim. Bunu ilk defa yaşamıyorum, DP takılı yaptığım testlerde de oluyordu. Görselini aşağıya iletiyorum incelersiniz.

BF1_test.webp

3- Aylardır çözüm aradığım kısma gelecek olursak HDMI, DP fark etmeksizin sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması devam ediyor. Çok uzatmak istemiyorum ama en kaydadeğer yaptığım denemeler; Anakart, RAM, PSU, monitör ve ekran kartı değişimi oldu. Güncel sorunları RTX 5060 Ti ekran kartı ile yaşamaktayım, belki yine arızalı bir ürün gelmiştir bilemiyorum. Bugüne kadar değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD oldu. Bunlar bu tarz sorunlara sebep olur mu onu sizin donanım bilginize bırakıyorum.

Harici olarak; BIOS güncellemesi, VBIOS ekran kartı güncellemesi, eski yeni ekran kartı sürücüleri, W10/W11 sayısız temiz kurulum, ZenTimings ince RAM ve BIOS ayarları gibi birçok şey denendi. UPS, yeni mouse, mouse 500-1000 Hz, FPS Cap, V-Sync/G-Sync gibi denemeleri saymıyorum bile. OCCT, FurMark, LatencyMon, TestMem5 gibi testlerden de sistem bileşenleri başarı ile geçiyor. Artık ne yapacağımı şaşırmış bir haldeyim. @Recep Baltaş hocam bu konuya hiç dahil olmadınız, belki sizin tecrübeniz bir yol gösterir.

Görüntü bozulmasından ne kastettiğimi videolardan da inceleyebilirsiniz;

GÜNCEL SİSTEM BİLGİSİ:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
CPU ve SSD için bütçemi ayarladım. 17K, zorlarsam 20K verebiliyorum. Bu bütçeye 7800X3D ve kaliteli bir SSD olur mu bilmiyorum. Az farka olur diyorsanız arttırmaya çalışırız. Sürprizbozan kısmına sistemin son halini ilettim. Önerinizi bekliyorum. @Ayhan Dönmez @LH44

• Gigabyte B850M Force Wi-Fi 6E Anakart
  • AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 GHz 32MB 105W 5nm Tray Kutusuz-Fansız İşlemci
  • Lexar LNM610 1TB M.2 NVMe Okuma 3300 MB / Yazma 2600 MB SSD
  • XPG Caster RGB 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL30 DDR5 EXPO/XMP RAM
  • ANTEC NX290 Kasa
  • FSP NC5 120mm ARGB Fanlı LGA1700/1851/AM5 6xBakır Borulu Hava Soğutma
  • ASUS Dual GeForce RTX 5060 Ti 16 GB GDDR7 OC Edition
  • High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • AOC Q27G4ZR 2K 240Hz Monitör

7800X3D, 9700X ile arasındaki fiyat farkına değer mi tartışılır. Hem daha çok ısınıyor hem işlevi kısıtlı.

9700X önericeğim ben de.

@LH44 @Ayhan Dönmez, sistemi ilk almadan önce forumda takılan birisi olsaydım önceliği ekran kartına verirdim, malum fiyat farkına bakınca 5070, 5060 Ti'dan daha F/P. Ancak nedir zararın neresinden dönersen kârdır. Simdi önerdiğin 9700X ve 7800x3d kıyas videolarını izledim. Hikayeli oyunlarda 10FPS ya var ya yok, o kadarcık fark için fiyat farkını tutup ekran kartı upgrade için kullanmak çok daha mantıklı, bu konuda size katılıyorum.

Fakat sonrasında oynadigim R6, BF6 isimli oyunların testlerini izlediğimde BF6 1080p'de 60FPS %1 low farkı vardı. R6'da ise 1440p %0.01 low 90 FPS'ye yakın üstündü. Hal böyle olunca biraz kafam karıştı. Malum her iki kart da benim 7600X kadar ısınmıyormuş kaldi ben 7600x ile bile maksimum 70 derece goruyordum yani isinma sorunum yok sayılır.

Bu kapsamda 7800x3d biraz kafamı karıştırdı. (R6 testi 4090, BF6 testi 5090 ile yapılmış. Bizdeki 5060 Ti ile fark bu kadar olur muydu bilmiyorum, yorumlarsiniz. )

Bir de forumlarda videolarda 6000 TL civarı fiyat farkından bahsediliyordu akakce tebilon/amazon/hepsiburada gibi bildiğim firmalardan kiyasladim 3000 TL fiyat farkı var aralarında. Sizce benim gibi rekabetçi odaklı birine mantıklı olmaz mı?

Linkleri iletiyorum:

https://www.hepsiburada.com/amd-ryz...fmpah5v_1fmqteof&adj_campaign=akakce&v=1.64.6

https://www.hepsiburada.com/amd-ryz...fmpah5v_1fmqteof&adj_campaign=akakce&v=1.15.3

Bu da önerdiğiniz SSD, bazilari çok ısınıyor demiş ama aldığımız anakartta SSD nin üstüne konulan koruma aparatı gibi bir sey var. Isıyı düşürmeye yarayan bir şey sanırım. Bizde durum nasıl olur bilmiyorum incelersiniz:

https://www.hepsiburada.com/kioxia-...fmpah5v_1fmqteof&adj_campaign=akakce&v=1.38.4

@Ayhan Dönmez @LH44

Ekran kartından emin miyiz ama, tüm makineyi komple değiştik senin, hazır sistemle alakalı ekran kartı sorunsalı halen devam ediyor ololabilir.
Değiliz ne yazık ki. Malum farklı cpu ve ekran kartı bulamadım test için. Fakat süreci özetledigim yerdeki analiz artık cpu odaklı gibi duruyor diye yorumladiydik. Onun verdiği güvenle hareket ediyorum. Zaten yine devam ederse gpu servise gider malum her şey değişmiş olacak.

@LH44 @Ayhan Dönmez, sistemi ilk almadan önce forumda takılan birisi olsaydım önceliği ekran kartına verirdim, malum fiyat farkına bakınca 5070, 5060 Ti'dan daha F/P. Ancak nedir zararın neresinden dönersen kârdır. Simdi önerdiğin 9700X ve 7800x3d kıyas videolarını izledim. Hikayeli oyunlarda 10FPS ya var ya yok, o kadarcık fark için fiyat farkını tutup ekran kartı upgrade için kullanmak çok daha mantıklı, bu konuda size katılıyorum.

Fakat sonrasında oynadigim R6, BF6 isimli oyunların testlerini izlediğimde BF6 1080p'de 60FPS %1 low farkı vardı. R6'da ise 1440p %0.01 low 90 FPS'ye yakın üstündü. Hal böyle olunca biraz kafam karıştı. Malum her iki kart da benim 7600X kadar ısınmıyormuş kaldi ben 7600x ile bile maksimum 70 derece goruyordum yani isinma sorunum yok sayılır.

Bu kapsamda 7800x3d biraz kafamı karıştırdı. (R6 testi 4090, BF6 testi 5090 ile yapılmış. Bizdeki 5060 Ti ile fark bu kadar olur muydu bilmiyorum, yorumlarsiniz. )

Bir de forumlarda videolarda 6000 TL civarı fiyat farkından bahsediliyordu akakce tebilon/amazon/hepsiburada gibi bildiğim firmalardan kiyasladim 3000 TL fiyat farkı var aralarında. Sizce benim gibi rekabetçi odaklı birine mantıklı olmaz mı?

Linkleri iletiyorum:

https://www.hepsiburada.com/amd-ryzen-7-9700x-3-8-ghz-32-mb-cache-am5-islemci-p-HBCV00006UJL0V?magaza=Dfs Bilgisayar&utm_source=akakce&utm_medium=cpc&utm_campaign=sc:hb-ecom.sr:akakce.md:pricecomp&utm_content=agnm:hb&wt_pc=akakce&adj_t=1fmpah5v_1fmqteof&adj_campaign=akakce&v=1.64.6

https://www.hepsiburada.com/amd-ryzen-7-7800x3d-4-2-ghz-96-mb-cache-am5-islemci-p-HBCV000054T5U2?magaza=Dfs Bilgisayar&utm_source=akakce&utm_medium=cpc&utm_campaign=sc:hb-ecom.sr:akakce.md:pricecomp&utm_content=agnm:hb&wt_pc=akakce&adj_t=1fmpah5v_1fmqteof&adj_campaign=akakce&v=1.15.3

Bu da önerdiğiniz SSD, bazilari çok ısınıyor demiş ama aldığımız anakartta SSD nin üstüne konulan koruma aparatı gibi bir sey var. Isıyı düşürmeye yarayan bir şey sanırım. Bizde durum nasıl olur bilmiyorum incelersiniz:

https://www.hepsiburada.com/kioxia-1tb-exceria-pro-lse10z001tg8-m-2-nvme-2280-7300-6400-ssd-disk-p-HBCV00001MKR7A?magaza=Kuantum&utm_source=akakce&utm_medium=cpc&utm_campaign=sc:hb-ecom.sr:akakce.md:pricecomp&utm_content=agnm:hb&wt_pc=akakce&adj_t=1fmpah5v_1fmqteof&adj_campaign=akakce&v=1.38.4

@Ayhan Dönmez @LH44

Değiliz ne yazık ki. Malum farklı cpu ve ekran kartı bulamadım test için. Fakat süreci özetledigim yerdeki analiz artık cpu odaklı gibi duruyor diye yorumladiydik. Onun verdiği güvenle hareket ediyorum. Zaten yine devam ederse gpu servise gider malum her şey değişmiş olacak.
7800X3D - RAM ilişkisi daha kısıtlı 9700X'e kıyasla. Yapıcağınız ayarlar 3D işlemcilerde çok hissedilmiyor yani. Bunun bilgisini geçmiş olayım.
Ek olarak ileride 2-4k çözünürlük düşünürseniz 7800X3D'nin kayda değer bir artısı yok.

Linkleri iletiyorum:

https://www.hepsiburada.com/amd-ryzen-7-9700x-3-8-ghz-32-mb-cache-am5-islemci-p-HBCV00006UJL0V?magaza=Dfs Bilgisayar&utm_source=akakce&utm_medium=cpc&utm_campaign=sc:hb-ecom.sr:akakce.md:pricecomp&utm_content=agnm:hb&wt_pc=akakce&adj_t=1fmpah5v_1fmqteof&adj_campaign=akakce&v=1.64.6

https://www.hepsiburada.com/amd-ryzen-7-7800x3d-4-2-ghz-96-mb-cache-am5-islemci-p-HBCV000054T5U2?magaza=Dfs Bilgisayar&utm_source=akakce&utm_medium=cpc&utm_campaign=sc:hb-ecom.sr:akakce.md:pricecomp&utm_content=agnm:hb&wt_pc=akakce&adj_t=1fmpah5v_1fmqteof&adj_campaign=akakce&v=1.15.3

https://www.hepsiburada.com/kioxia-1tb-exceria-pro-lse10z001tg8-m-2-nvme-2280-7300-6400-ssd-disk-p-HBCV00001MKR7A?magaza=Kuantum&utm_source=akakce&utm_medium=cpc&utm_campaign=sc:hb-ecom.sr:akakce.md:pricecomp&utm_content=agnm:hb&wt_pc=akakce&adj_t=1fmpah5v_1fmqteof&adj_campaign=akakce&v=1.38.4

@Ayhan Dönmez @LH44

Kioxia'yı M.2_1 slotuna takarsın zaten, Force Gen5 M.2 desteği var biliyorsun ve heatsink mevcut, problem yaşamazsın yani Kioxia 1 TB Pro modelde. 7800x3D termal problemli bir çip, kesinlike 9700x al ve RAM Tuning ile 7800x3D performansını yakala, hatta geçersin çoğu durumda.

@Ayhan Dönmez @LH44 , tamamdir o taktirde bunları sipariş geçiyorum. Benim kasada önde üçlü fan, kasa arkası tek fan, bir de ram dibi işlemci fanı var. 7600x ile oyunlarda 70,75 derece oluyordu diye hatırlıyorum. Bu 9700x yi takınca bios'tan 105W seçmek yetiyor sanırım. O ZenTimings ince ayarları yapmadan 7800x3d ile hep bu şekilde test edilmiş videolarda. Benim kasadaki fanlar yeterli gelir değil mi? Bir de SSD saticisinda yorum hiç yok, Hepsiburada diye seçtim sadece. Başka bir yer var mı daha güvenilir dediğiniz? Direkt buralardan alıp geçeyim mi? İade cart curt ile uğraşmayalım artık. Yordu yeterince 🤭

https://www.hepsiburada.com/amd-ryzen-7-9700x-3-8-ghz-32-mb-cache-am5-islemci-p-HBCV00006UJL0V?magaza=Dfs Bilgisayar&utm_source=akakce&utm_medium=cpc&utm_campaign=sc:hb-ecom.sr:akakce.mdricecomp&utm_content=agnm:hb&wt_pc=akakce&adj_t=1fmpah5v_1fmqteof&adj_campaign=akakce&v=1.64.6

https://www.hepsiburada.com/kioxia-1tb-exceria-pro-lse10z001tg8-m-2-nvme-2280-7300-6400-ssd-disk-p-HBCV00001MKR7A?magaza=Kuantum&utm_source=akakce&utm_medium=cpc&utm_campaign=sc:hb-ecom.sr:akakce.mdricecomp&utm_content=agnm:hb&wt_pc=akakce&adj_t=1fmpah5v_1fmqteof&adj_campaign=akakce&v=1.38.4

@Ayhan Dönmez @LH44 , tamamdir o taktirde bunları sipariş geçiyorum. Benim kasada önde üçlü fan, kasa arkası tek fan, bir de ram dibi işlemci fanı var. 7600x ile oyunlarda 70,75 derece oluyordu diye hatırlıyorum. Bu 9700x yi takınca bios'tan 105W seçmek yetiyor sanırım. O ZenTimings ince ayarları yapmadan 7800x3d ile hep bu şekilde test edilmiş videolarda. Benim kasadaki fanlar yeterli gelir değil mi? Bir de SSD saticisinda yorum hiç yok, Hepsiburada diye seçtim sadece. Başka bir yer var mı daha güvenilir dediğiniz? Direkt buralardan alıp geçeyim mi? İade cart curt ile uğraşmayalım artık. Yordu yeterince 🤭

https://www.hepsiburada.com/amd-ryzen-7-9700x-3-8-ghz-32-mb-cache-am5-islemci-p-HBCV00006UJL0V?magaza=Dfs Bilgisayar&utm_source=akakce&utm_medium=cpc&utm_campaign=sc:hb-ecom.sr:akakce.mdricecomp&utm_content=agnm:hb&wt_pc=akakce&adj_t=1fmpah5v_1fmqteof&adj_campaign=akakce&v=1.64.6

https://www.hepsiburada.com/kioxia-1tb-exceria-pro-lse10z001tg8-m-2-nvme-2280-7300-6400-ssd-disk-p-HBCV00001MKR7A?magaza=Kuantum&utm_source=akakce&utm_medium=cpc&utm_campaign=sc:hb-ecom.sr:akakce.mdricecomp&utm_content=agnm:hb&wt_pc=akakce&adj_t=1fmpah5v_1fmqteof&adj_campaign=akakce&v=1.38.4

@SunseTTime Buradan al garanti olsun, 9700x için DFS güvenilir, onda sorun olmaz.

@SunseTTime Ya da bunu al geç ya, Kioxia fiyat avantajı kalmamış gibi şu anda.

İlk M.2 slota takacaksın bunu, heatsink mevcut Force'ta, ve Windows'u buna kur temiz kurulum.

Günaydın üstadlar. 9700X ve Samsung 990 Pro'yu sipariş ettim. İnşallah artık gün yüzü görebiliriz. @Ayhan Dönmez @LH44

NOT: Yine düzeltemezsek mecbur ekran kartı servis yolcusu.

-------------------------------------------

CPU ve SSD dağıtımda, bilgisayarcı abi ile görüştüm akşam gelecek bir aksilik olmazsa. Şans dileyin üstatlar! :LOL:

NOT: Yeni CPU'yu takıp fark görmezsek, elimde W11 hazır kurulum flashı var yeni SSD'yi de takıp son testi gerçekleştireceğiz. Dolayısı ile sistemin tüm parçaları değişmiş olacak. Hala aynı olursa birkaç gün böyle kullanıp, ekstra ayar deneyelim mi yoksa direkt ekran kartını söktürüp servise mi yollayayım? (En kötü senaryoyu Allah gerektirmesin artık...)

@Ayhan Dönmez @LH44

2 farklı model ve farklı firma çipine sahip GPU'nun aynı sorunu yapma ihtimali bana %0 gibi geliyor.

NVIDIA kartlarda bir özellik var, destekleyen oyunlarda SSD verileri direkt GPU VRAM'ine gönderebiliyor, belki ondan olabilir, ama çok düşük ihtimal bence.

Umarım dediği gibi olur, var bir hayalimiz. ^^

Son düzenleyen: Moderatör:
Günaydın üstadlar. 9700X ve Samsung 990 Pro'yu sipariş ettim. İnşallah artık gün yüzü görebiliriz. @Ayhan Dönmez @LH44

NOT: Yine düzeltemezsek mecbur ekran kartı servis yolcusu.

CPU ve SSD dağıtımda, bilgisayarcı abi ile görüştüm akşam gelecek bir aksilik olmazsa. Şans dileyin üstatlar! :LOL:

NOT: Yeni CPU'yu takıp fark görmezsek, elimde W11 hazır kurulum flashı var yeni SSD'yi de takıp son testi gerçekleştireceğiz. Dolayısı ile sistemin tüm parçaları değişmiş olacak. Hala aynı olursa birkaç gün böyle kullanıp, ekstra ayar deneyelim mi yoksa direkt ekran kartını söktürüp servise mi yollayayım? (En kötü senaryoyu Allah gerektirmesin artık...)

@Ayhan Dönmez @LH44

2 farklı model ve farklı firma çipine sahip GPU'nun aynı sorunu yapma ihtimali bana %0 gibi geliyor.

NVIDIA kartlarda bir özellik var, destekleyen oyunlarda SSD verileri direkt GPU VRAM'ine gönderebiliyor, belki ondan olabilir, ama çok düşük ihtimal bence.

Umarım dediği gibi olur, var bir hayalimiz. ^^
Dediği özellik Resize Bar mı? Onu açık kapalı zaten denemiştin, @Marix hoca dediği gibi GPU şüpheli olabilir halen tabi.

Dediği özellik Resize Bar mı? Onu açık kapalı zaten denemiştin, @Marix hoca dediği gibi GPU şüpheli olabilir halen tabi.
Ben CPU ve SSD değiştikten sonra hala sorun olursa GPU'yu direkt söktürüp servise mi göndereyim yoksa önerdiğiniz başka bir ayar olur mu diye sormuştum. O da bu cevabı verdi. Farklı firma çipine sahip iki kartta da birebir aynı sorun olması kaynaklı kart şüphesi %0 gibi bir şey dedi. NVDIA ile ilgili ne kastetti onu anlamadım fakat Resize Bar kapatmayı denemiştik, onu belirtmiş olayım. Hayırlısı bakalım akşama CPU&SSD bir değişsin, her şey o zaman belli olacak.

20251128_195151.webp

Ürünler geldi şükür çizik falan yok, işlemci için önerdiğin satıcıya helal olsun, 4 kat paketlemiş. @Ayhan Dönmez 🫡

Son düzenleme:
Ben CPU ve SSD değiştikten sonra hala sorun olursa GPU'yu direkt söktürüp servise mi göndereyim yoksa önerdiğiniz başka bir ayar olur mu diye sormuştum. O da bu cevabı verdi. Farklı firma çipine sahip iki kartta da birebir aynı sorun olması kaynaklı kart şüphesi %0 gibi bir şey dedi. NVDIA ile ilgili ne kastetti onu anlamadım fakat Resize Bar kapatmayı denemiştik, onu belirtmiş olayım. Hayırlısı bakalım akşama CPU&SSD bir değişsin, her şey o zaman belli olacak.

Ürünler geldi şükür çizik falan yok, işlemci için önerdiğin satıcıya helal olsun, 4 kat paketlemiş. @Ayhan Dönmez 🫡
DFS sorunsuzdur, güvenilirdir o konuda sıkıntı olmaz. SSD de taş gibi zaten, hiçbir sıkıntı olmaz bundan sonrasında, umalım da ekran kartı sorun çıkmasın @Marix dediği gibi, tekrar tekrar GPU sorunu olursa bu sefer firma ile THH'lik olman gerekecek çünkü. PC'ci ile ekstra bakarsınız durumlara.

@SunseTTime Fresh OS kur Win11, USB'ye yazdırt Rufus ile, boot edip kurulum gerçekleştir, 990 PRO'yu M.2_1 ilk slota takacaksın heatsinkli olan, bunu unutma. Sendekini heatsink olmayan alttaki slotlara tak, ama onlar x16 yuvayı x8 kısmasın, Force'ta hangisi kısıyordu hatırlamıyorum, manuel'den bir bak. Kıssa da bir şey olmaz ama kısmasın anlamsız yere, zaten dilin yeterince yandı mevcut durumdan.

Son düzenleme: