SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar iyi akşamlar. Yaşamakta olduğum üç farklı sorun var ve bir türlü kaynağını bulamıyorum:

1- Monitörle beraber gelen DP kablosunu çıkarıp kendi aldığım VESA Sertifikalı 1.4 DP kablosu ile sistemimi test ettim. Herhangi bir sorun yoktu normal bir şekilde masaüstüne gelip oyun testi yapabildim. Sonrasında eski DP kablosunu geri taktığımda Windows açılma sesi geldi fakat ekran siyah kalmıştı. Bir türlü görüntü gelmeyince DP kablosunu çıkarıp HDMI ile başlattım - malum öyle görüntü direkt geliyor - sonrasında monitörü tekrar DP'ye ayarlayıp güç tuşu ile bilgisayarı kapattım. HDMI kablosunu çıkarıp DP'yi geri takıp sistemi başlattığımda düzelmesini beklerdim çünkü önceden bu yöntem işe yarıyordu. Fakat bu sefer yine görüntü gelmedi. Dört beş kere DP kablosunu sök tak falan yaptım ancak ondan sonra masaüstü geldi diyebilirim. Böylesine bir saçmalık neden kaynaklanır önce onu sormak istiyorum. Bu ikinci monitör, her ikisinde de aynı sorunu yaşadım.

2- Hazır HDMI ile bağlantı sağlamışken BF1 oyun testi yaptım. Her zamanki gibi frametime ve FPS gayet stabil ilerlediği halde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması meydana geldi. Hatta 1 dakikalık testte 30 saniye nispeten daha az bozulma olurken diğer 30 saniye çok fena görüntü bozulması oldu. Bildiğiniz framepacing tarzı bir bozulmaydı. Görüntü kare kare geliyordu, ekran yırtılması ile karıştırmayalım. Bunun üzerine oyundan çıkmak istediğimde menüye geçiş ekranında sol ve üst kısımda piksellenme fark ettim. Bunu ilk defa yaşamıyorum, DP takılı yaptığım testlerde de oluyordu. Görselini aşağıya iletiyorum incelersiniz.

BF1_test.webp

3- Aylardır çözüm aradığım kısma gelecek olursak HDMI, DP fark etmeksizin sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması devam ediyor. Çok uzatmak istemiyorum ama en kaydadeğer yaptığım denemeler; Anakart, RAM, PSU, monitör ve ekran kartı değişimi oldu. Güncel sorunları RTX 5060 Ti ekran kartı ile yaşamaktayım, belki yine arızalı bir ürün gelmiştir bilemiyorum. Bugüne kadar değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD oldu. Bunlar bu tarz sorunlara sebep olur mu onu sizin donanım bilginize bırakıyorum.

Harici olarak; BIOS güncellemesi, VBIOS ekran kartı güncellemesi, eski yeni ekran kartı sürücüleri, W10/W11 sayısız temiz kurulum, ZenTimings ince RAM ve BIOS ayarları gibi birçok şey denendi. UPS, yeni mouse, mouse 500-1000 Hz, FPS Cap, V-Sync/G-Sync gibi denemeleri saymıyorum bile. OCCT, FurMark, LatencyMon, TestMem5 gibi testlerden de sistem bileşenleri başarı ile geçiyor. Artık ne yapacağımı şaşırmış bir haldeyim. @Recep Baltaş hocam bu konuya hiç dahil olmadınız, belki sizin tecrübeniz bir yol gösterir.

Görüntü bozulmasından ne kastettiğimi videolardan da inceleyebilirsiniz;

GÜNCEL SİSTEM BİLGİSİ:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
@SunseTTime Ben kesinlikle AM5 platformu kaynaklı diyemiyorum, şahsen teknolojinin azizliği diyebiliyorum. Seninle tıpatıp aynı parçalarla aynı mouse ile kullanan binlerce insan vardır dünyada.

Bu arada videoları bilgisayardan da izledim ben cidden sorun farkedemiyorum. Mouse lagı harici görüntü bozulması vs göremedim, onun da nedeni muhtemelen mouseyi senin yönetmen sonucu yaptığın hareketle görüntü senkron gelmeyince senin farketmenin daha kolay, bizim farketmemizin daha zor olmasıdır diye düşünüyorum.

@SunseTTime Ben kesinlikle AM5 platformu kaynaklı diyemiyorum, şahsen teknolojinin azizliği diyebiliyorum. Seninle tıpatıp aynı parçalarla aynı mouse ile kullanan binlerce insan vardır dünyada.

Bu arada videoları bilgisayardan da izledim ben cidden sorun farkedemiyorum. Mouse lagı harici görüntü bozulması vs göremedim, onun da nedeni muhtemelen mouseyi senin yönetmen sonucu yaptığın hareketle görüntü senkron gelmeyince senin farketmenin daha kolay, bizim farketmemizin daha zor olmasıdır diye düşünüyorum.

Ben videoda da görebiliyorum fakat tabii ki canlı test ederken çok daha net görülüyor. Zaten diyorum ya algısal değil; bilgisayarı açtıktan birkaç saniye sonra ciddi mouse lag başlıyor ne zaman mouse hertz rastgele bir değere değiştiriyorum anında düzeliyor. Oyuna girince yine sapıtıyor mouse laglanıyor, yine mouse hertz değiştirerek oyun içi mouse lag / mouse jitter görüntü bozulmasını minimize etmiş oluyorum.

Intel CPU + NVDIA ekran kartlı üç laptop denedim; hiçbirinde böyle bir sorun yoktu. Onlarda rahatsız olduğum şey Animation Error tarzı bir şeydi, doğru tabiri bilmediğimden micro stutter yaşadığımı düşünüyordum. Aslında bakarsan frametime, FPS onlarda da stabil ilerliyordu. Böylesine rezil bir belaya bulaşacağımı bilsem iade etmez laptopta kalırdım cidden. Üç laptop sonrası hazır sistem alıp tüm parçaları değiştirmişim hala sorunlarla uğraşıyorum. İki yıldır gün yüzü göremiyorum valla.

Tüm bu deneyimlerimden yola çıkarak bu sorunun AMD CPU kaynaklı çıkacağını düşünmeye başladım. Yine de keyfi bir karar vermemek adına sizlere danışıyorum. Tüm parçaları satıp AM4'e mi geçilmeli yoksa AM5'de kalıp Intel CPU + Intel uyumlu anakart mı alınmalı?

Bu soruya mantıklı bir cevap bulursam süreci hızlandıracağım. Şimdiden herkese teşekkürler. @Recep Baltaş @Ayhan Dönmez @ggbye @CRT_User @michaelscofield @LH44

Son düzenleme:

Ben videoda da görebiliyorum fakat tabii ki canlı test ederken çok daha net görülüyor. Zaten diyorum ya algısal değil; bilgisayarı açtıktan birkaç saniye sonra ciddi mouse lag başlıyor ne zaman mouse Hertz rastgele bir değere değiştiriyorum anında düzeliyor. Oyuna girince yine sapıtıyor mouse laglanıyor, yine mouse Hertz değiştirerek oyun içi mouse lag / mouse jitter görüntü bozulmasını minimize etmiş oluyorum.

Intel CPU + NVIDIA ekran kartlı üç laptop kullandım; hiçbirinde böyle bir sorun yoktu. Onlarda rahatsız olduğum şey animation error tarzı bir şeydi, doğru tabiri bilmediğimden Micro stutter yaşadığımı düşünüyordum. Aslında bakarsan frametime, FPS onlarda da stabil ilerliyordu.

Tüm bu deneyimlerimden yola çıkarak bu sorunun AMD CPU kaynaklı çıkacağını düşünmeye başladım. Yine de keyfi bir karar vermemek adına sizlere danışıyorum. Tüm parçaları satıp AM4'e mi geçilmeli yoksa AM5'te kalıp Intel CPU + Intel uyumlu anakart mı alınmalı?

Bu soruya mantıklı bir cevap bulursam süreci hızlandıracağım. Şimdiden herkese teşekkürler. @Recep Baltaş @Ayhan Dönmez @ggbye @CRT_User @michaelscofield @LH44

R7 5800X3D, denemek lazım.

üm bu deneyimlerimden yola çıkarak bu sorunun AMD CPU kaynaklı çıkacağını düşünmeye başladım. Yine de keyfi bir karar vermemek adına sizlere danışıyorum. Tüm parçaları satıp AM4'e mi geçilmeli yoksa AM5'de kalıp Intel CPU + Intel uyumlu anakart mı alınmalı?
Farenin DPI ve Hz ayarlarını yapıp mutlaka onboard memory’sine kaydetmeni öneririm. Razer, Logitech gibi mouse yazılımlarını arka planda çalıştırmamak en iyisi.

AM4 tarafında da geçmişte ciddi USB sorunları vardı, yanlış hatırlamıyorsam epey kişi bu konudan şikâyetçiydi. AM5’te de benzer durumlar zaman zaman görülebiliyor. Bunun sebebi büyük ihtimalle AMD işlemcilerin mimarisi. USB kontrolcüsünün bulunduğu io birimi ile çekirdekler arasında Infinity Fabric üzerinden bir iletişim var. Bazı sistemlerde bu yapı USB interruptlarında senkron tutarsızlık yaratabiliyor. Ne kadarlık bir ihtimal bilemem :D

Intel tarafı ise bu konuda daha monolitik bir yapıya sahip ve yıllardır USB yönetimi açısından daha stabil. Intel tercih edilmesinin sebebi çoğu zaman bu tarz input ve USB kararlılığı oluyor.

Bu arada ben de son zamanlarda işi biraz ileri taşıdım. :D Komple Windows 7’ye geçtim, DWM kompozitörü kapattım, klasik tema kullanıyorum. Tüm sürücüleri de olabildiğince “raw” hâlde, ekstra yazılımlar olmadan kurdum.

Sonuç gerçekten anlatılacak gibi değil; sistem inanılmaz akıcı. Mouse tepkisi, pencere hareketleri, genel hissiyat bambaşka. Modern sistemlerde alıştığımız o hafif gecikme hissi tamamen yok oluyor. Hatta ekran görüntüsü de ekleyebilirim. :D

1769551079512.webp

1769551124696.webp

Farenin DPI ve Hz ayarlarını yapıp mutlaka onboard Memory'sine kaydetmeni öneririm. Razer, Logitech gibi mouse yazılımlarını arka planda çalıştırmamak en iyisi.

AM4 tarafında da geçmişte ciddi USB sorunları vardı, yanlış hatırlamıyorsam epey kişi bu konudan şikâyetçiydi. AM5'te de benzer durumlar zaman zaman görülebiliyor. Bunun sebebi büyük ihtimalle AMD işlemcilerin mimarisi. USB kontrolcüsünün bulunduğu IO birimi ile çekirdekler arasında Infinity fabric üzerinden bir iletişim var. Bazı sistemlerde bu yapı USB interruptlarında senkron tutarsızlık yaratabiliyor. Ne kadarlık bir ihtimal bilemem :D

Intel tarafı ise bu konuda daha monolitik bir yapıya sahip ve yıllardır USB yönetimi açısından daha stabil. Intel tercih edilmesinin sebebi çoğu zaman bu tarz input ve USB kararlılığı oluyor.

Bu arada ben de son zamanlarda işi biraz ileri taşıdım. :D komple Windows 7'ye geçtim, dwm kompozitörü kapattım, klasik tema kullanıyorum. Tüm sürücüleri de olabildiğince “raw” hâlde, ekstra yazılımlar olmadan kurdum.

Sonuç gerçekten anlatılacak gibi değil; sistem inanılmaz akıcı. Mouse tepkisi, pencere hareketleri, genel hissiyat bambaşka. Modern sistemlerde alıştığımız o hafif gecikme hissi tamamen yok oluyor. Hatta ekran görüntüsü de ekleyebilirim. :D

Eki Görüntüle 222186

Eki Görüntüle 222187

Valorant çalışıyorsa, denerim her şeye açığım. Ama Riot bambaşka oyun tmp zorunlu, mahkum edildik.

Farenin DPI ve Hz ayarlarını yapıp mutlaka onboard memory’sine kaydetmeni öneririm. Razer, Logitech gibi mouse yazılımlarını arka planda çalıştırmamak en iyisi.

AM4 tarafında da geçmişte ciddi USB sorunları vardı, yanlış hatırlamıyorsam epey kişi bu konudan şikâyetçiydi. AM5’te de benzer durumlar zaman zaman görülebiliyor. Bunun sebebi büyük ihtimalle AMD işlemcilerin mimarisi. USB kontrolcüsünün bulunduğu io birimi ile çekirdekler arasında Infinity Fabric üzerinden bir iletişim var. Bazı sistemlerde bu yapı USB interruptlarında senkron tutarsızlık yaratabiliyor. Ne kadarlık bir ihtimal bilemem :D

Bu arada ben de son zamanlarda işi biraz ileri taşıdım. :D Komple Windows 7’ye geçtim, DWM kompozitörü kapattım, klasik tema kullanıyorum. Tüm sürücüleri de olabildiğince “raw” hâlde, ekstra yazılımlar olmadan kurdum.

Eki Görüntüle 222186

Eki Görüntüle 222187
Yani 7600X, 9700X iki farklı AMD CPU nasıl birebir aynı sorunu devam ettirebilir aklım sadece bunu almıyor. Intel CPU ve Intel uyumlu anakart alır denerim fakat sorun devam ederse naparım bilmiyorum. :D

Valorant çalışıyorsa, denerim her şeye açığım. Ama Riot bambaşka oyun tmp zorunlu, mahkum edildik.

Ben Half-Life oyuncusu olduğum için Windows 98 XP ve 7 gibi eski sistemleri hâlâ rahatlıkla kullanabiliyorum. Ancak Valorant tarafı malum; TPM gibi ek gereksinimler istiyor. AMD tarafında bir dönem fTPM kaynaklı stutter problemleri de yaşanmıştı.

Sistem ne kadar güçlü olursa olsun, Windows tarafında dwm üzerinden fark etmeden bir VSync/kompozit katmanı devreye giriyor ve bu da kaçınılmaz olarak input lag yaratıyor. Sistem seviyesinde gecikmeye maruz kalıyorsun.

Şu an pratikte en düşük gecikme; monolitik Intel işlemci + b-die DDR4 RAM kombinasyonunda elde ediliyor. Yazılım tarafında ise Windows 10 LTSC 2021 çok daha tutarlı çalışıyor. Özellikle HPET kapalı, sistem tsc timer kullandığında bu tarz mikro takılmalar ve input kaynaklı tutarsızlıklar ciddi şekilde azalıyor.

Yani 7600X, 9700X iki farklı AMD CPU nasıl birebir aynı sorunu devam ettirebilir aklım sadece bunu almıyor. Intel CPU ve Intel uyumlu anakart alır denerim fakat sorun devam ederse naparım bilmiyorum. :D
Niye ben r7 7800x3d kullanıyordum. Cpu,anakart,psu dediler. Hepsini değiştirdim r7 9800x3d aldım, hala aynı sorun DDR5 başka açıklaması yok. Yada millet başka windows kulanıyor.

Ben videoda da görebiliyorum fakat tabii ki canlı test ederken çok daha net görülüyor.
Yanımda bilgisayar olmadığı için bu sefer telefondan izledim ama yine hiç bir sorun göremedim maalesef.
Görüntü yırtılmasına falan mı benziyor sen nasıl görüyordun sorunu tam olarak?

Yani 7600X, 9700X iki farklı AMD CPU nasıl birebir aynı sorunu devam ettirebilir aklım sadece bunu almıyor. Intel CPU ve Intel uyumlu anakart alır denerim fakat sorun devam ederse ne yaparım bilmiyorum. :D

7600X ile 9700X farklı işlemciler olabilir ama ikisi de aynı AM5 altyapısını, aynı I/O die tasarımını ve aynı USB interrupt yönetimini kullanıyor. Bu yüzden farklı AMD CPU'larda birebir aynı hissin devam etmesi teknik olarak pek de şaşırtıcı değil. :D platform aynı kaldığı sürece davranış da benzer oluyor. Bu noktada Intel denemek daha mantıklı bir test olur. USB'nin çalışma şekli, interrupt yönetimi, çekirdek yapısı ve genel platform davranışı Intel tarafında farklı. Eğer orada da düzelmezse, artık gerçekten yapılacak bir şey kalmamış demektir. 😄