SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar iyi akşamlar. Yaşamakta olduğum üç farklı sorun var ve bir türlü kaynağını bulamıyorum:

1- Monitörle beraber gelen DP kablosunu çıkarıp kendi aldığım VESA Sertifikalı 1.4 DP kablosu ile sistemimi test ettim. Herhangi bir sorun yoktu normal bir şekilde masaüstüne gelip oyun testi yapabildim. Sonrasında eski DP kablosunu geri taktığımda Windows açılma sesi geldi fakat ekran siyah kalmıştı. Bir türlü görüntü gelmeyince DP kablosunu çıkarıp HDMI ile başlattım - malum öyle görüntü direkt geliyor - sonrasında monitörü tekrar DP'ye ayarlayıp güç tuşu ile bilgisayarı kapattım. HDMI kablosunu çıkarıp DP'yi geri takıp sistemi başlattığımda düzelmesini beklerdim çünkü önceden bu yöntem işe yarıyordu. Fakat bu sefer yine görüntü gelmedi. Dört beş kere DP kablosunu sök tak falan yaptım ancak ondan sonra masaüstü geldi diyebilirim. Böylesine bir saçmalık neden kaynaklanır önce onu sormak istiyorum. Bu ikinci monitör, her ikisinde de aynı sorunu yaşadım.

2- Hazır HDMI ile bağlantı sağlamışken BF1 oyun testi yaptım. Her zamanki gibi frametime ve FPS gayet stabil ilerlediği halde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması meydana geldi. Hatta 1 dakikalık testte 30 saniye nispeten daha az bozulma olurken diğer 30 saniye çok fena görüntü bozulması oldu. Bildiğiniz framepacing tarzı bir bozulmaydı. Görüntü kare kare geliyordu, ekran yırtılması ile karıştırmayalım. Bunun üzerine oyundan çıkmak istediğimde menüye geçiş ekranında sol ve üst kısımda piksellenme fark ettim. Bunu ilk defa yaşamıyorum, DP takılı yaptığım testlerde de oluyordu. Görselini aşağıya iletiyorum incelersiniz.

BF1_test.webp

3- Aylardır çözüm aradığım kısma gelecek olursak HDMI, DP fark etmeksizin sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması devam ediyor. Çok uzatmak istemiyorum ama en kaydadeğer yaptığım denemeler; Anakart, RAM, PSU, monitör ve ekran kartı değişimi oldu. Güncel sorunları RTX 5060 Ti ekran kartı ile yaşamaktayım, belki yine arızalı bir ürün gelmiştir bilemiyorum. Bugüne kadar değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD oldu. Bunlar bu tarz sorunlara sebep olur mu onu sizin donanım bilginize bırakıyorum.

Harici olarak; BIOS güncellemesi, VBIOS ekran kartı güncellemesi, eski yeni ekran kartı sürücüleri, W10/W11 sayısız temiz kurulum, ZenTimings ince RAM ve BIOS ayarları gibi birçok şey denendi. UPS, yeni mouse, mouse 500-1000 Hz, FPS Cap, V-Sync/G-Sync gibi denemeleri saymıyorum bile. OCCT, FurMark, LatencyMon, TestMem5 gibi testlerden de sistem bileşenleri başarı ile geçiyor. Artık ne yapacağımı şaşırmış bir haldeyim. @Recep Baltaş hocam bu konuya hiç dahil olmadınız, belki sizin tecrübeniz bir yol gösterir.

Görüntü bozulmasından ne kastettiğimi videolardan da inceleyebilirsiniz;

GÜNCEL SİSTEM BİLGİSİ:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
USB powered hub bile almıştım bana mısın dememişti. Intel çözerse sağlam reklam kazanır benden. :D

Anakart: Gigabyte B650M S2H.
İşlemci: AMD Ryzen 5 7600X.
RAM: XPG caster RGB 2x16 GB 6000 MHz CL30.
Ekran kartı: ASUS Dual GeForce RTX 5060 Ti 16 GB.
Soğutucu: FSP NC5 120mm.
SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU.
Kasa: Antec NX290.
Monitör: AOC Q27g4zr 2K 240Hz.

Diğer parçalarla uyumlu Intel CPU ve anakart olarak ne alınabilir? Rekabetçi ağırlıklı oynuyorum; stutter, frame pacing ve input jitter gibi konularda gözüm çok hassas. Stabilite önceliğim, dönüşler yağ gibi akmalı. @CRT_User

Ben Intel'in yeni mimarisi bartlett Lake-s bekliyorum. DDR4 desteği sunacak ve en önemlisi e-Core muhabbeti olmayacak. Alternatif olarak şu an için i5-14600KF + Z690 / Z790 kombinasyonu da gayet alınabilir. Tabii bu tarafta BIOS'tan e-Core'ları kapatmak şart. Bu mimari hem DDR4 hem DDR5 destekliyor ama mümkünse b-die DDR4 bellek bulup kullanmak en sağlıklısı. Ve o soğutucu 14600KF için yetersiz olabilir kaliteli bir hava soğutma ya da 240/360mm sıvı soğutma gerekebilir.

Bende yabancı forumlarda dolandım biraz kullanıcı deneyimlerine bakmak için bunlar dikkatimi çekti. :D
Bir kullanıcı i5-3330’dan AM4 5700X3D’ye geçtiğini, ancak 3. nesil i5’in tepki süresinin daha iyi hissettirdiğini söylüyor. Platformlar arasında gerçekten fark olup olmadığını anlamak için bu kez i5-12600K satın alıyor. Yaptığı testlerde gecikme ve fare hissi açısından Intel platformunun belirgin şekilde daha iyi olduğunu belirtiyor. Ayrıca intel uyumlu DDR5 bellek kitine geçtikten sonra performansın daha da arttığını söylemiş.

IMG_20260128_094229.webp

Farklı Bir kullanıcı yorumu: 9800X3D (daha önce 5700X3D benzeri deneyimler de var) sistem kuruyor. Kağıt üzerindeki mükemmel FPS sonuçlarına ve test sitelerinin övgülerine rağmen gerçek kullanımda ciddi sorunlar yaşıyor. Özellikle fare gecikmesi, giriş gecikmesi, tutarsız kare süreleri ve rastgele mikro takılmalar dikkatini çekiyor. FPS yüksek olmasına rağmen oyunlar akıcı hissettirmiyor; hatta bazı durumlarda hafif V-Sync açıkmış gibi bir “yavaşlık” hissi oluştuğunu söylüyor.
Apex Legends gibi yüksek FPS’li rekabetçi oyunlarda bile 300+ FPS’te olmasına rağmen mouse tepkisinin zayıf ve oyun hissinin ağır olduğunu belirtiyor. Windows 11 optimizasyonlarına ve farklı ayarlara rağmen bu hissin kaybolmadığını, benzer şikâyetleri yaşayan başka kullanıcılar da bulduğunu ekliyor.

RAM tarafında Ryzen’in yüksek frekans ve düşük gecikmeye aşırı hassas olduğunu, 6000MHz CL30 ve üstü bellekler olmadan sistemin tam performans vermediğini söylüyor. İnce ayar, voltaj, bellek ayarları derken “tak çalıştır” deneyiminin olmadığını özellikle vurguluyor.

Sonuç olarak kullanıcı AMD X3D işlemcilerin benchmark’ta çok iyi görünmesine rağmen gerçek dünya deneyiminde gecikme ve tutarlılık sorunları yaşattığını, bu yüzden sistemi iade edip Intel platformuna geri döndüğünü söylüyor. Intel + DDR5 (Z790 + 12900K örneği) kurulumdan sonra daha düşük gecikme, daha iyi mouse hissi ve daha stabil bir deneyim elde ettiğini söylüyor.

ss1.webp

ss2.webp

Bende yabancı forumlarda dolandım biraz kullanıcı deneyimlerine bakmak için bunlar dikkatimi çekti. :D
Bir kullanıcı i5-3330’dan AM4 5700X3D’ye geçtiğini, ancak 3. nesil i5’in tepki süresinin daha iyi hissettirdiğini söylüyor. Platformlar arasında gerçekten fark olup olmadığını anlamak için bu kez i5-12600K satın alıyor. Yaptığı testlerde gecikme ve fare hissi açısından Intel platformunun belirgin şekilde daha iyi olduğunu belirtiyor. Ayrıca intel uyumlu DDR5 bellek kitine geçtikten sonra performansın daha da arttığını söylemiş.
Bunun aynısını ben de fark ettim desem?

Sistem ilk geldiğinde arkadaşın evine gittim bendeki RX 9060 XT'yi çıkarıp ondaki RTX 3070 Ti'ı taktım gram fark etmedi. Sonra bendeki 2x16 5600 MHz CL36 RAM'leri çıkarıp ondaki Intel XMP uyumlu G.Skill Ripjaws S5 6000 MHz CL32 RAM'i de taktığım an CS2 %95 oranında iyileşmişti. Görüntüdeki değişimi görene kadar arkadaşım sorun olduğu bile fark etmemişti; bir anda yağ gibi aktı ekran. %5 kullanıcısı beklentisi denip geçilebilir boyutta bir eksiklikti. Sonra benim ekran kartını geri takınca sorunlar geri geldi böylece hem ekran kartı hem RAM sıkıntılı düşüncesi ile ikisini de iade edip RTX 5060 Ti ve XPG 6000 MHz CL30 2X16 GB kaliteli RAM aldık, hop sorunlar geri geldi. Sonrası zaten malum anakart, PSU, CPU, SSD... değişimi şeklinde devam etti ve hiçbiri bir fark yaratmadı.

Özetlemek gerekirse benim de iyileşme gördüğüm tek senaryo NVDIA GPU + Intel uyumlu RAM idi. Evren bana AMD'yi sal diyor sanırım. Ne ekran kartı ne de CPU tarafında yüzümü güldürmedi. :D @CRT_User Bir sonraki sistemde Intel + NVDIA tercih edeceğim. Belki o zamana kadar dediğin yeni nesil CPU'lar çıkmış olur zaman gösterecek.

Son düzenleme:
Bunun aynısını ben de fark ettim desem?

Sistem ilk geldiğinde arkadaşın evine gittim bendeki RX 9060 XT'yi çıkarıp ondaki RTX 3070 Ti'ı taktım gram fark etmedi. Sonra bendeki 2x16 5600 MHz CL36 RAM'leri çıkarıp ondaki Intel XMP uyumlu G.Skill Ripjaws S5 6000 MHz CL32 RAM'i de taktığım an CS2 %95 oranında iyileşmişti. Görüntüdeki değişimi görene kadar arkadaşım sorun olduğu bile fark etmemişti; bir anda yağ gibi aktı ekran. %5 kullanıcısı beklentisi denip geçilebilir boyutta bir eksiklikti. Sonra benim ekran kartını geri takınca sorunlar geri geldi böylece hem ekran kartı hem RAM sıkıntılı düşüncesi ile ikisini de iade edip RTX 5060 Ti ve XPG 6000 MHz CL30 2X16 GB kaliteli RAM aldık, hop sorunlar geri geldi. Sonrası zaten malum anakart, PSU, CPU, SSD... değişimi şeklinde devam etti ve hiçbiri bir fark yaratmadı.

Özetlemek gerekirse benim de iyileşme gördüğüm tek senaryo NVDIA GPU + Intel uyumlu RAM idi. Evren bana AMD'yi sal diyor sanırım. Ne ekran kartı ne de CPU tarafında yüzümü güldürmedi. :D @CRT_User Bir sonraki sistemde Intel + NVDIA tercih edeceğim. Belki o zamana kadar dediğin yeni nesil CPU'lar çıkmış olur zaman gösterecek.

NOT: Başka bir arkadaş birkaç hafta önce bize geldi; RTX 3070 Ti ve ondaki 1x16 6000 MHz RAM'i taktık o 6 ay önceki gibi bir iyileşme bu sefer olmadı. Baktığında aynı ekran kartı fakat RAM'i Intel uyumlu değildi. Bu bilgiyi de vermiş olayım.

Yani çok test yaptım; 6 aylık süreçte ben de yerli yabancı forumları incik cıncık ettim. Intel'e geçiş ile bu tarz sorunları çözenler çokça vardı fakat bir türlü ona şans veremedim. İçimde bir ukte olarak kalacaktır. :D
Bende yorumları okumaya devam ettim görsel bırakayım gördüğüm şeyler hep aynı usb ve mouse tutarsızlıkları.

gerçek kullanıcı deneyimine bakınca resmen facia. 13. nesil Intel’den bu işlemciye geçen adamlar "300 FPS alıyorum ama mouse sanki çamurda gidiyor, V-Sync açıkmış gibi yapay bir ağırlık var" diye isyan ediyor. donanımsal bir tutarsızlık var ortada. Adamlar sorunu çözmek için 480Hz OLED monitör bile almış ama nafile; CapFrameX testlerinde %0.1 low değerleri yerlerde, o mikro takılmalar gitmiyor. İşin sonunda millet sistemi satıp Intel'e geri dönüyor ve takılma bitti, mouse kendine geldi" diyor.

IMG_20260128_113129_279.webp
IMG_20260128_113130_503.webp
IMG_20260128_113131_516.webp

Bende yorumları okumaya devam ettim görsel bırakayım gördüğüm şeyler hep aynı USB ve mouse tutarsızlıkları.

Gerçek kullanıcı deneyimine bakınca resmen facia. 13. nesil Intel'den bu işlemciye geçen adamlar "300 FPS alıyorum ama mouse sanki çamurda gidiyor, V-Sync açıkmış gibi yapay bir ağırlık var" diye isyan ediyor. Donanımsal bir tutarsızlık var ortada. Adamlar sorunu çözmek için 480Hz OLED monitör bile almış ama nafile; CapFrameX testlerinde %0.1 Low değerleri yerlerde, o mikro takılmalar gitmiyor. İşin sonunda millet sistemi satıp Intel'e geri dönüyor ve takılma bitti, mouse kendine geldi" diyor.

Eki Görüntüle 222260Eki Görüntüle 222261Eki Görüntüle 222262

Bende şükür mikro tekleme ve FPS düşmesi yok; sadece mouse input ile ekrana yansıyan görüntü kötü. Ama işte herkeste aynı sorunu yaratmıyor. Bazıları tamamen sorunsuz kullanıyor, kimisi FPS drop/tekleme ile uğraşıyor, azınlık ise benim gibi değerler hep stabilken görüntüdeki bozulmalardan çekiyor.

Ancak dediğin gibi AMD'den Intel'e döndüm sorunlarım geçti diyen kişi çok.

@prime @ggbye @CRT_User @Ayhan Dönmez @Recep Baltaş -> Bu adam fareyi değiştirip çözmüş ben 4-5 mouse denedim bana mısın demedi. Hadi benim videolar neyse, bu videodaki bozulmayı da göremiyorsanız pes derim artık. Benim CS2 tam olarak bu kadar rezalet işte. SW BF2 biraz oynanabilir halde diye sadece ona girer oldum. :D

jjj.webp

Dün oyun oynadığım saatler arasında sürekli Kernel-EventTracing hatası almışım. Bu yaşadığım mouse lag, görüntü jitter sorununu açıklayamaz değil mi? @CRT_User

NOT: PSU kaynaklı mouse sorunu neden olamaz diyorum çünkü kasada 850W Gold kaliteli PSU var, bir kere denendi sonra uzay sisteme geçtim 650W Bronze olanı kullanıyorum. Yani hatanın kaynağı 650W PSU bile olsa mouse sorununun direkt kaynağı olamaz gibi. Ne düşünüyorsun?

@CRT_User, hocam selam. Benim sisteme uygun Intel CPU ve Anakart olarak ne önermiştin? Henüz alamayacağım fakat indirimde görürsem takip edebileyim diye soruyorum. Senin söyleyeceğin parçalar harici şunlar kullanılacak;

XPG Caster 6000 MHz CL30 2x16 RAM
RTX 5060 Ti 16 GB
High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
ANTEC NX290 Kasa
AOC Q27G4ZR 2K 240Hz

Gözünü seveyim uyumlu olsun, stabil çalışsın. Rekabetçi ağırlıklı oynuyorum mouse ile çok sert sol-sağ dönüşlerim var. Frame pacing, Micro jitter, stutter gibi konulara inanılmaz hassasım. Hani Intel ile de Micro jitter yaşarsam artık hiçbir şey deneyemeyeceğim çünkü seçenek kalmıyor. Bütçe vermiyorum sen bana gereken neyse onu söyle ayarlamaya çalışırım. İki üç kuruş kısıp sonra başım ağrısın istemiyorum. Harici olarak RAM'ler EXPO uyumlu diye biliyorum önereceğin CPU ve Anakart ile sorunsuz uyumlu çalışır değil mi? Yani direkt XMP olsa avantajı olur muydu ona göre onu da XMP bir RAM ile takas etmeye çalışırım malum parçalarım hep yeni.

Senden haber bekliyorum hocam.

Son düzenleyen: Moderatör:
Gözünü seveyim uyumlu olsun, stabil çalışsın. Rekabetçi ağırlıklı oynuyorum mouse ile çok sert sol-sağ dönüşlerim var. Frame pacing, Micro jitter, stutter gibi konulara inanılmaz hassasım. Hani Intel ile de Micro jitter yaşarsam artık hiçbir şey deneyemeyeceğim çünkü seçenek kalmıyor. Bütçe vermiyorum sen bana gereken neyse onu söyle ayarlamaya çalışırım. İki üç kuruş kısıp sonra başım ağrısın istemiyorum. Harici olarak RAM'ler EXPO uyumlu diye biliyorum önereceğin CPU ve Anakart ile sorunsuz uyumlu çalışır değil mi? Yani direkt XMP olsa avantajı olur muydu ona göre onu da XMP bir RAM ile takas etmeye çalışırım malum parçalarım hep yeni.

Senden haber bekliyorum hocam.
Selam hocam :) işlemci tarafında i7-14700KF fazlasıyla güçlü bir tercih. Eğer hedefin daha yüksek bellek frekansları ve daha güçlü IMC ise, i9-14900KF tercih edilebilir fakat soğutması ciddi zahmetlidir. Intel platformuna geçtiğinde BIOS tarafında E-core, Wi-Fi, C1E, sanallaştırma, Bluetooth gibi kullanmadığın ek özellikleri kapatmanı öneririm. Sistem hem daha stabil çalışır hem de gecikme açısından daha temiz bir yapı elde edersin. RAM konusunda ise mümkünse Intel uyumlu XMP bellek tercih et. XMP profili düzgün çalışan bir kit.

Anakart tarafında aklımda birkaç sağlam model var: MSI MPG Z790 CARBON WIFI II Buradaki II ibaresi önemli bu modeller refresh sürümler. Hatta EXPO bellekleri bile XMP kadar stabil çalıştırabiliyorlar. ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI II Yine II serisi, bellek uyumu ve genel stabilite konusunda oldukça güçlü. GIGABYTE Z790 AORUS MASTER X Kasan destekler mi bilmiyorum ama teknik olarak iddialı. Gigabyte bu modelde bellek yollarını PCB’nin daha derin katmanlarına gömerek sinyal gürültüsünü azaltıyor diye biliyorum. BIOS arayüzü MSI veya ASUS kadar kullanıcı dostu değil. Fiyat performans tarafında ise MSI MAG Z790 TOMAHAWK MAX WIFI gayet mantıklı bir seçenek. USB port sayısı ve kontrolcü yapısı rekabetçi oyunlar için fazlasıyla yeterli ve stabil. Tek fark: Carbon II kadar extreme RAM frekanslarına çıkamaz.

Selam hocam :) işlemci tarafında i7-14700KF fazlasıyla güçlü bir tercih. Eğer hedefin daha yüksek bellek frekansları ve daha güçlü IMC ise, i9-14900KF tercih edilebilir fakat soğutması ciddi zahmetlidir. Intel platformuna geçtiğinde BIOS tarafında E-core, Wi-Fi, C1E, sanallaştırma, Bluetooth gibi kullanmadığın ek özellikleri kapatmanı öneririm. Sistem hem daha stabil çalışır hem de gecikme açısından daha temiz bir yapı elde edersin. RAM konusunda ise mümkünse Intel uyumlu XMP bellek tercih et. XMP profili düzgün çalışan bir kit.

Anakart tarafında aklımda birkaç sağlam model var: MSI MPG Z790 CARBON WIFI II Buradaki II ibaresi önemli bu modeller refresh sürümler. Hatta EXPO bellekleri bile XMP kadar stabil çalıştırabiliyorlar. ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI II Yine II serisi, bellek uyumu ve genel stabilite konusunda oldukça güçlü. GIGABYTE Z790 AORUS MASTER X Kasan destekler mi bilmiyorum ama teknik olarak iddialı. Gigabyte bu modelde bellek yollarını PCB’nin daha derin katmanlarına gömerek sinyal gürültüsünü azaltıyor diye biliyorum. BIOS arayüzü MSI veya ASUS kadar kullanıcı dostu değil. Fiyat performans tarafında ise MSI MAG Z790 TOMAHAWK MAX WIFI gayet mantıklı bir seçenek. USB port sayısı ve kontrolcü yapısı rekabetçi oyunlar için fazlasıyla yeterli ve stabil. Tek fark: Carbon II kadar extreme RAM frekanslarına çıkamaz.
Not aldım teşekkürler. Peki minimumda tutarak beklentim dahili almam gereken ürünler nelerdir? Hani bütçeyi zorlamadan test edip çözerse de uzunca süre kullanabileceğim bir seçenek var mı CPU ve anakart tarafında? Çünkü bu öneriler ortalama 30-35K tutacak yine havaya giderse üzer. (Malum Intel tarafı da çözemezse öyle olacak.)

NOT: Sadece Amazon'dan bakıyorum, mümkünse Amazon satıcılı. Oynadığım oyunlar; Starwars BF2, Dead by Daylight, Rainbow Six Siege ve BF1 falan. Yani hikayeli hiç oynamıyorum. Haberin olsun hocam. @CRT_User

Not aldım teşekkürler. Peki minimumda tutarak beklentim dahili almam gereken ürünler nelerdir? Hani bütçeyi zorlamadan test edip çözerse de uzunca süre kullanabileceğim bir seçenek var mı CPU ve anakart tarafında? Çünkü bu öneriler ortalama 30-35k tutacak yine havaya giderse üzer. (malum Intel tarafı da çözemezse öyle olacak.)

Not: Sadece Amazon'dan bakıyorum, mümkünse Amazon satıcılı.

İade oluşturacağım için, girdiğim tripler. 😀