SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar iyi akşamlar. Yaşamakta olduğum üç farklı sorun var ve bir türlü kaynağını bulamıyorum:

1- Monitörle beraber gelen DP kablosunu çıkarıp kendi aldığım VESA Sertifikalı 1.4 DP kablosu ile sistemimi test ettim. Herhangi bir sorun yoktu normal bir şekilde masaüstüne gelip oyun testi yapabildim. Sonrasında eski DP kablosunu geri taktığımda Windows açılma sesi geldi fakat ekran siyah kalmıştı. Bir türlü görüntü gelmeyince DP kablosunu çıkarıp HDMI ile başlattım - malum öyle görüntü direkt geliyor - sonrasında monitörü tekrar DP'ye ayarlayıp güç tuşu ile bilgisayarı kapattım. HDMI kablosunu çıkarıp DP'yi geri takıp sistemi başlattığımda düzelmesini beklerdim çünkü önceden bu yöntem işe yarıyordu. Fakat bu sefer yine görüntü gelmedi. Dört beş kere DP kablosunu sök tak falan yaptım ancak ondan sonra masaüstü geldi diyebilirim. Böylesine bir saçmalık neden kaynaklanır önce onu sormak istiyorum. Bu ikinci monitör, her ikisinde de aynı sorunu yaşadım.

2- Hazır HDMI ile bağlantı sağlamışken BF1 oyun testi yaptım. Her zamanki gibi frametime ve FPS gayet stabil ilerlediği halde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması meydana geldi. Hatta 1 dakikalık testte 30 saniye nispeten daha az bozulma olurken diğer 30 saniye çok fena görüntü bozulması oldu. Bildiğiniz framepacing tarzı bir bozulmaydı. Görüntü kare kare geliyordu, ekran yırtılması ile karıştırmayalım. Bunun üzerine oyundan çıkmak istediğimde menüye geçiş ekranında sol ve üst kısımda piksellenme fark ettim. Bunu ilk defa yaşamıyorum, DP takılı yaptığım testlerde de oluyordu. Görselini aşağıya iletiyorum incelersiniz.

BF1_test.webp

3- Aylardır çözüm aradığım kısma gelecek olursak HDMI, DP fark etmeksizin sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması devam ediyor. Çok uzatmak istemiyorum ama en kaydadeğer yaptığım denemeler; Anakart, RAM, PSU, monitör ve ekran kartı değişimi oldu. Güncel sorunları RTX 5060 Ti ekran kartı ile yaşamaktayım, belki yine arızalı bir ürün gelmiştir bilemiyorum. Bugüne kadar değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD oldu. Bunlar bu tarz sorunlara sebep olur mu onu sizin donanım bilginize bırakıyorum.

Harici olarak; BIOS güncellemesi, VBIOS ekran kartı güncellemesi, eski yeni ekran kartı sürücüleri, W10/W11 sayısız temiz kurulum, ZenTimings ince RAM ve BIOS ayarları gibi birçok şey denendi. UPS, yeni mouse, mouse 500-1000 Hz, FPS Cap, V-Sync/G-Sync gibi denemeleri saymıyorum bile. OCCT, FurMark, LatencyMon, TestMem5 gibi testlerden de sistem bileşenleri başarı ile geçiyor. Artık ne yapacağımı şaşırmış bir haldeyim. @Recep Baltaş hocam bu konuya hiç dahil olmadınız, belki sizin tecrübeniz bir yol gösterir.

Görüntü bozulmasından ne kastettiğimi videolardan da inceleyebilirsiniz;

GÜNCEL SİSTEM BİLGİSİ:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
Sen hangi CPU ve anakartı almayı düşünüyorsun? AM5 anakart bakarken Tomahawk ile ilgili iyi şeyler okumamıştım; Intel uyumlu versiyonu farklıysa bilemem. CPU tarafında da 14700KF yerine 14700k daha iyi olabilir araştırdığımda kf olanda iGPU olmadığını öğrendim. Bence iGPU olması iyi bir şey, GPU ile ilgili sorun yaşasan test için kullanabiliyorsun. Gerekiyorsa FPS az düşsün ama daha stabil, serin çalışsın kafasındayım. Bu sebepten ötürü başka bir CPU da bakabiliriz. Zira sen de gördün 7800X3D/9800X3D gibi top-tier bir CPU ile bile sorun yaşanabiliyor. Stabilite her şeyden kıymetli.

Ben iGPU olmasını istemem, kapatiyoruz zaten daha ucuz kf modeli daha iyi. Anakart baktım iyi gibi Z serisi bize yeter. Teknik konuştu sinyal falan ben ikna oldum.

Ben iGPU olmasını istemem, kapatiyoruz zaten daha ucuz kf modeli daha iyi. Anakart baktım iyi gibi Z serisi bize yeter. Teknik konuştu sinyal falan ben ikna oldum.

Ben biriyle çok değişik bir ticaret yapacağım şimdi. Ne satığımı ne aldığımı dahi bilmiyorum. Galiba benim ramlara veda edeceğim.

Ben biriyle çok değişik bir ticaret yapacağım şimdi. Ne satığımı ne aldığımı dahi bilmiyorum. Galiba benim ramlara veda edeceğim.
Intel uyumlu anakart ve CPU'yu aldıktan sonra belki ben de DDR5 EXPO uyumlu RAM'leri XMP uyumlular ile takas edebilirim. Malum uyumluluk noktasında illaki faydası oluyordur. Fakat acelesi yok onun.

Intel uyumlu anakart ve CPU'yu aldıktan sonra belki ben de DDR5 EXPO uyumlu RAM'leri XMP uyumlular ile takas edebilirim. Malum uyumluluk noktasında illaki faydası oluyordur. Fakat acelesi yok onun.

Yok be manuel timing gireriz. XMP ve EXPO benim için çöp zaten. 64 GB bendeki kit 32 takas yapacagım.

Yok be manuel timing gireriz. XMP ve EXPO benim için çöp zaten. 64 GB bendeki kit 32 takas yapacagım.
O da doğru düzeleceği varsa default 4800MHz ile bile fark hissetmem gerekir.

------------------------------------------
@CRT_User @Ayhan Dönmez @LH44 @ggbye

Selamlar. Marix hocaya da danistim benzer onerilerde bulundu:

@SunseTTime, LGA 1700'de 14. Nesil alınması lazım, orada 14700 ve üzeri baş belası, Core Ultra serisi de biraz karmaşık, onun içinden Intel de çıkamadı, bu sebeple en mantıklı seçenek 14600, stok hali ile eldeki soğutucun yetme ihtimali de yüksek.

Anakart kısmında da bu seride RAM ve CPU için güç için limitleri oluyor, üst seri bir chipset seçmek lazım, uzun zamandır takip etmediğim için hakim değilim ama hatırladığım kadarıyla Z790'da bu sıkıntılar yok.

Yani i5 14600K CPU ve MSI MAG Z790 Tomahawk anakart alacagim. Insallah artik bu son olur zira sorunu cozmese bile iade etmeyip boyle kullanmak istiyorum artik. Gunun sonunda denenecek son seyi de denemis oluyoruz. Sistemin son hali soyle olacak:

i5 14600K
MSI MAG Z790 Tomahawk
XPG Caster 6000 MHz CL30 2x16 RAM
RTX 5060 Ti 16 GB
High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
ANTEC NX290 Kasa
AOC Q27G4ZR 2K 240Hz

Ne dusunuyorsunuz?

Son düzenleme:

Selamlar. Marix hocaya da danistim benzer onerilerde bulundu:

@SunseTTime, LGA 1700'de 14. Nesil alınması lazım, orada 14700 ve üzeri baş belası, Core Ultra serisi de biraz karmaşık, onun içinden Intel de çıkamadı, bu sebeple en mantıklı seçenek 14600, stok hali ile eldeki soğutucun yetme ihtimali de yüksek.

Anakart kısmında da bu seride RAM ve CPU için güç için limitleri oluyor, üst seri bir chipset seçmek lazım, uzun zamandır takip etmediğim için hakim değilim ama hatırladığım kadarıyla Z790'da bu sıkıntılar yok.

Yani i5 14600K CPU ve MSI MAG Z790 Tomahawk anakart alacagim. Insallah artik bu son olur zira sorunu cozmese bile iade etmeyip boyle kullanmak istiyorum artik. Gunun sonunda denenecek son seyi de denemis oluyoruz. Sistemin son hali soyle olacak:

i5 14600K
MSI MAG Z790 Tomahawk
XPG Caster 6000 MHz CL30 2x16 RAM
RTX 5060 Ti 16 GB
High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
ANTEC NX290 Kasa
AOC Q27G4ZR 2K 240Hz

Ne dusunuyorsunuz?

Ek sipariş:

LGA1700 Frame

Yoksa cayır cayır yanabilirsin. Bir de stabil ise Global SVID Voltage ya da Actual VRM Voltage Negative Offset Mode çekip -0.050 girip denersin. XMP 6000 MT/s CL30 açıp bakarsın. OCCT CPU+RAM Large+Extreme 1 saat geçerse toptan stabildir %95.

İntel Extreme ya da Performance Preset kalsın, BIOS'tan ayarlarsın. OC Profile almana gerek yok. İntel Default'ta kalacak işlemci güç limitleri. Sonra dediğim UV + Frame uygula. Soğutucun kurtarmayabilir, 360 AIO bak. Diğer seçenek Frame + Phantom olur.

Son düzenleme:
Ek sipariş:

LGA1700 Frame

Yoksa cayır cayır yanabilirsin. Bir de stabil ise global svıd voltage ya da actual VRM voltage negative offset mode çekip -0.050 girip denersin. XMP 6000 MT/s CL30 açıp bakarsın. OCCT CPU+RAM large+Extreme 1 saat geçerse toptan stabildir %95.

Intel Extreme'ya da performance preset kalsın, BIOS'tan ayarlarsın. OC profile almana gerek. Intel Default'ta kalacak işlemci güç limitleri. Sonra dediğim UV+frame uygula. Soğutucun kurtarmayabilir, 360 AiO bak.

Kim nereye yanıyor ya? Şimdi güçlendirme kiti sağlam bir macun alıyoruz. 140 hava soğutmayı takıp kullanıyoruz, sorun çıkarmaz.

Kim nereye yanıyor ya? Şimdi güçlendirme kiti sağlam bir macun alıyoruz. 140 hava soğutmayı takıp kullanıyoruz, sorun çıkarmaz.

Macun almayın. Bunun yanında TF-7 geliyorsa yeterli. Katı bir macun, ısıtırsınız uygulamadan sadece. Ya da çarpı ve köşelere nokta bırakın, kafi.

''Global SVID Voltage ya da Actual VRM Voltage Negative Offset Mode çekip -0.050'' Bu ayar stabil ise bu önemli LGA 1700'de. Silikona bağlı değişken. İntel Default ya da Performance-Extreme Preset bırakın. BIOS Update yapmak zorunlu bu sokette, yoksa işlemciyi eline alırsın. 1.5v zıplatıyor random eski Mikrokod.

Selam. Marix hocaya da danistim benzer onerilerde bulundu:

@SunseTTime, LGA 1700'de 14. nesil alınması lazım, orada 14700 ve üzeri baş belası, Core Ultra serisi de biraz karmaşık, onun içinden Intel de çıkamadı, bu sebeple en mantıklı seçenek 14600, stok hali ile eldeki soğutucun yetme ihtimali de yüksek.

Yani i5 14600K CPU ve MSI MAG Z790 Tomahawk anakart alacagim. İnşallah artik bu son olur zira sorunu cozmese bile iade etmeyip boyle kullanmak istiyorum artik. Gunun sonunda denenecek son seyi de denemis oluyoruz. Sistemin son hali soyle olacak:

i5 14600K.
MSI MAG Z790 Tomahawk.
XPG caster 6000 MHz CL30 2x16 RAM.
RTX 5060 Ti 16 GB.
High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU.
Antec NX290 kasa.
AOC Q27g4zr 2K 240Hz.

Ne dusunuyorsunuz?

Hocam siz nerede yaşıyorsunuz? İstanbul'da alım-satım yapan bir yakınım var; 13-14. nesil i7 + Z790 set satıyor. İsterseniz sizi ona yönlendirebilirim, istediğiniz tüm testleri bizzat yanına gidip yapma şansınız olur. Tabii İstanbul'daysanız.

Buradan anladığım sonuç Intel sistemi uzay sistem olarak kullanamayacagiz. Bu üzdü. Alışmıştım iki dakika sök tak yapmaya. FSP 120mm CPU sogutucusu ve Cooler Master Cryofuze5 macun ile uzay sistemde 60-70 FPS'lerde takiliyordum. 7600X / 9700X ikisi de maksimum bu dereceleri goruyordu. Simdi 14600K'yı aynı senaryoda 80'i gecmeden tutamayacak miyiz? Gerci cektigi watt degeri yeterince acikliyor. @Ayhan Dönmez @ggbye

@CRT_User, hocam İstanbul'da yaşasam PC sorunları iki sene önce çözülmüştü. Fethiye çukuruna sıkıştım elim kolum bağlı online alışveriş ile sorunları çözmeye çalışıyorum.

Son düzenleme:
Buradan anladığım sonuç Intel sistemi uzay sistem olarak kullanamayacagiz. Bu üzdü. Alışmıştım iki dakika sök tak yapmaya. FSP 120mm CPU sogutucusu ve Cooler Master Cryofuze5 macun ile uzay sistemde 60-70 FPS'lerde takiliyordum. 7600X / 9700X ikisi de maksimum bu dereceleri goruyordu. Simdi 14600K'yı aynı senaryoda 80'i gecmeden tutamayacak miyiz? Gerci cektigi watt degeri yeterince acikliyor. @Ayhan Dönmez @ggbye

@CRT_User, hocam İstanbul'da yaşasam PC sorunları iki sene önce çözülmüştü. Fethiye çukuruna sıkıştım elim kolum bağlı online alışveriş ile sorunları çözmeye çalışıyorum.

E-Coreleri kapattığınız sürece ısınma sorunu yaşayacağınızı düşünmüyorum. FPS oyunlarında sorun olmuyor.