Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@kliibapz @lazye İstediğiniz LatencyMon testini 5 dakika kadar yaptım. Metin belgesi olarak yüklüyorum inceleyebilirsiniz;

Link: https://drive.google.com/file/d/1BJSUqD4f_zvTRydlStHY96Pmry2l85Kw/view?usp=drive_link
Tahmin ettiğim gibi nvlddmkm.sys sorunu.

Öncelikle Nvidia App üzerinden oyun ayarlarında Güç Yönetimi ayarını Yüksek Performans yap. Oyuna girip dene.

Olmazsa;
1- Windows'un güç planı>gelişmiş güç planı ayarları kısmından, USB seçmeli askıya alma ayarını devredışı yap. Tekrar gecikme testi yap.
2- Burası önemli, dikkatli ol çünkü birbirine benzeyen çok ayar var. Buradan Power Settings Explorer indir yönetici olarak başlat. İşlemci performansı düşürme eşiği ile İşlemci performansı arttırma eşiği satırlarını bul ve tikleri kaldır. Sonra güç planı gelişmiş ayarlarına git, İşlemci Güç Yönetimi altında biraz önce kaldırdığımız tiklerin aynı isminde iki adet yeni ayar çıktı, onların ikisini de %100 yap. Tekrar gecikme testi yap ve oyuna girip dene.

Olmazsa başka şeyler de deneriz.

Tahmin ettiğim gibi nvlddmkm.sys sorunu.

Öncelikle Nvidia App üzerinden oyun ayarlarında Güç Yönetimi ayarını Yüksek Performans yap. Oyuna girip dene.

Olmazsa;
1- Windows'un güç planı>gelişmiş güç planı ayarları kısmından, USB seçmeli askıya alma ayarını devredışı yap. Tekrar gecikme testi yap.
2- Burası önemli, dikkatli ol çünkü birbirine benzeyen çok ayar var. Buradan Power Settings Explorer indir yönetici olarak başlat. İşlemci performansı düşürme eşiği ile İşlemci performansı arttırma eşiği satırlarını bul ve tikleri kaldır. Sonra güç planı gelişmiş ayarlarına git, İşlemci Güç Yönetimi altında biraz önce kaldırdığımız tiklerin aynı isminde iki adet yeni ayar çıktı, onların ikisini de %100 yap. Tekrar gecikme testi yap ve oyuna girip dene.

Olmazsa başka şeyler de deneriz.
NVDIA App üzerinden güç yönetimi ayarını tek tek oyun bazlı yapmadım, çünkü zaten NVDIA denetim masasından genel ayarlarda yüksek performans seçili kullanıyorum. Güç planına gelecek olursak tasarruf modu ve dengeli mod var, yüksek performans neden yok diye sorgulamadan dengelide kullanıyorum. Kaldı ki oyun testi videolarında dengeli ile yüksek performans arasında ciddi bir FPS farkı bile olmuyor. Yani videoyu izlediyseniz hikaye kısmındaki yırtılma ve video sonuna doğru gösterdiğim sağ sol dönüşlerdeki tekleme böylesine ince bir fark kaynaklı oluşmuyordur diye düşünüyorum. Ancak yine de attığınız dosyayı indirip deneyeceğim.

Son düzenleme:
NVDIA App üzerinden güç yönetimi ayarını tek tek oyun bazlı yapmadım, çünkü zaten NVDIA denetim masasından genel ayarlarda yüksek performans seçili kullanıyorum. Güç planına gelecek olursak tasarruf modu ve dengeli mod var, yüksek performans neden yok diye sorgulamadan dengelide kullanıyorum. Kaldı ki oyun testi videolarında dengeli ile yüksek performans arasında ciddi bir FPS farkı bile olmuyor. Yani videoyu izlediyseniz hikaye kısmındaki yırtılma ve video sonuna doğru gösterdiğim sağ sol dönüşlerdeki tekleme böylesine ince bir fark kaynaklı oluşmuyordur diye düşünüyorum. Ancak yine de attığınız dosyayı indirip deneyeceğim.
Videoyu şimdi izledim. Evet orada gecikme sorunu yok. DirectX 12 yerine 11 kullanma ayarı varsa deneyebilirsin, oyun içi sorun gibi duruyor. Diğer seçenekleri arkadaşlar söylemiş zaten genellikle.

@20424 @Ayhan Dönmez @lazye @Recep Baltaş

Evet şu anda laptop ve monitörü HDMI ile bağlayıp Batman isimli oyunu test ettim. Laptop baya eski o yüzden yüklü olan hafif sayılabilecek bir oyun seçtim: https://drive.google.com/file/d/12vbLxIjPgn_VJxwUnZ-oj4NQ94HdPBMN/view?usp=drive_link

Gözlemlerim: Laptopta ekran çok daha akıcı, monitör tarafında dönüşlerde akıcılık, bozulma hissiyatı dediğim şey yine yaşandı. Yani hem kasa ile hem de laptop ile aynı deneyim. Ayrıca açılış ekranın siyah kalmasını sistemdeki gigabyte anakarta yoruyorduk fakat gördüğünüz üzere laptopta da oldu. Sistemde yaşadığım durumun birebir aynısı.

Bu da dün kasa ile monitörü DP ile bağlayıp yapmış olduğum BF5 testi, burada hikaye kısmında ekran yırtılması, piksel geçişi oldu. Video sonuna doğru ise sağ sol dönüş hareketi yaptım, akıcılık görüntü bozulması olayını göstermiş oldum: https://drive.google.com/file/d/1NxqzaGrmTlRmKpDoWnzSg2g8LNWlcOOQ/view?usp=sharing

Siz videoları izler yorumlarsınız ancak sorun direkt monitör bile olsa anlayamadığım tek bir şey var: Rainbow Six Siege, Starwars BF2 isimli oyunları sürekli oynuyorum ve V-Sync ile ekran cidden yağ gibi akıyor. Sadece nedir zaman zaman bozulma olacak gibi hissediyorum, kendiliğinden gidiyor yani oyun deneyimini olumsuz etkilemiyor. Monitörde ciddi bir sorun olsa V-Sync fark etmeksizin sorunların sürekli devam etmesi gerekmez mi?

Ekran kartı Memory overclock ve sistem bellekleri ve işlemcide overclock veya ayar oynaması var mı?

Ekranın ayarlar menüsüne girince anlık beyaz parıldıyor ve düzeliyor. Yaklaşık 0.5 saniye sürüyor. Bu her iki ekran da oluyor sistemde stabil olmayan %100 bir şey var. Hem laptop hem de monitörde meydana geliyor. Diğer donanımların stabil olduğuna emin miyiz?

Ekran kartı Memory overclock ve sistem bellekleri ve işlemcide overclock veya ayar oynaması var mı?
Hayır hiçbir ince ayar yok.

İlk kurulumu klasik şu şekilde yaptım: BIOS defaults ayarlara çekildi, RAM 6000 Mhz seçildi, chipset ve NVDIA ekran kartı manuel kuruldu, Windows güncellemesi yapıldı, güç ayarı dengeli seçildi, NVDIA denetim masası yüksek performans seçildi, ekran hertz 180 Hz seçildi, BIOS FA4 gelmişti FA5 olarak güncellendi.

Harici olarak denediklerim;

EXPO kapalı/açık
NVDIA 577, 581.09, 581.15, 581.29 sürümleri
Temiz format sil baştan yukarıdaki adımlar uygulandı
Oyunlarda VRR, Vsync, FPS cap deneme yanılma denendi. Vsync ile Rainbow Six Siege, Dying Light ve Starwars BF2'yi akıcı bir şekilde monitörle oynayabiliyorum. Zaman zaman V-sync devre dışı kalıyormuş gibi görüntüde ufak bozulma hissedilebiliyor, ancak bu durum çok kısa sürüyor sonra normal akıcılık devam ediyor. CS2, BF1, BF5, Chivalry ve Titanfall2 ise kesinlikle oynanamaz haldeydi. Vsync ile sabit 180 FPS verdiklerinde bile akıcı olamıyor bunlar. Çok enteresan çözemedim gitti.

Monitör VRR düzgün çalışmıyor gibi hissediyorum. Bazı oyunlar çok optimize olduğu için bunu tolare edebilirken, bazıları oyun motoru hali hazırda sorunlu olduğu için ekstra kötü görüntü veriyormuş gibi hissediyorum. Bu sadece benim düşüncem, eğrisi doğrusu tartışılır. Mesela gigabyte marka anakartımdan şüphelenip @Recep Baltaş ile Clear cmos vesaire de yapmıştık, baktığında laptop ile bağlantı sağlandığında monitör yine siyah ekran veriyor kapat aç yapınca düzeliyor. En azından bu sorun için anakart şüphesini eleyebildik. Akıcılık ve görüntü bozulması ise hala muamma.

Yani günün sonunda monitör kaynaklı bir şey var, bunu görebiliyorum. Sistemi düzgün çalışan bir monitörle test edemedikçe tam teşhis koyamayacağız gibi duruyor.

Son düzenleme:
@SunseTTime

Sorunların en ufağının bile başka cihazda tekrarlaması olayı monitöre yıkmak için yeterli.

Diğer ufak tefek sorunların sistem kaynaklı olma ihtimali var onu çözmek için sağlıklı bir monitör gerekli.

@SunseTTime

Sorunların en ufağının bile başka cihazda tekrarlaması olayı monitöre yıkmak için yeterli.

Diğer ufak tefek sorunların sistem kaynaklı olma ihtimali var onu çözmek için sağlıklı bir monitör gerekli.
Sistemi düzeltene kadar baya uğraştım. Mümkünse artık monitör kaynaklı çıksın.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.