RAM stabil değilken mesela devamlı drop yapar, İMC aşırı zorlandığı için zıplatıp duruyor işlemci kullanımını, aynısını yaşadım oradan biliyorum. IMC'yi yok ediyor bu senaryo, benim RAM'lerden biri EXPO açamıyordu direkt, buradaki senaryo muhtemelen bu değil. Ama keşke şu RAM'ler de 6000 c30 olsa da aklımızdan çıkarsak o olasılığı değil mi, bütçem olsa piyasayadaki tüm 6000 aşağı frekansları toplardım, evde koleksiyon niyetine dururdu yani sırf almasın insanlar diye. İş adamı olmak lazım bunun için şu anda, diğer türlü bütçe yetmez.
@DenizÇatal OCCT CPU+RAM testi yap 30 dk en azından tavsiye ederim, benim RAM EXPO açınca patlatıyordu sistemi anlattığın şekilde. Belki fabrikasyon olarak defektlidir, olma ihtimali var. Konu linki de bıraktım, biraz zor bir mevzu bu. OCCT için Large ve Extreme mod ayarlamayı unutma, RAM ağırlıklı test etsin 30dk-1 saat. Belki EXPO defektli bir kit vardır elinde. Benim başıma gelmişti bu olay.
@DenizÇatal Bir de son sürüm BIOS güncellemeni tavsiye ederim, PCIE gen5 olarak seç onboard graphics kısmından olması lazım BIOS'ta Advanced kısmındaydı bu ayar, şansını bu şekilde dene. PBO Enable yapıp deneyebilirsin ekstra. Sorun donanımsalsa bunlar fayda etmeyecektir tabi. Ekran kartı slotunu gen5 seçmek MSI x870'lerde bu anlattığın drop sorununu çözüyordu, Asus'ta denemedim.
Ek olarak aklıma gelen, anakartında lane sharing vardır yüksek ihtimal, PCIE slotunu x16'dan x8'e düşüren slot hangisiyse ona manuel'den bak, ve o slotu pas geç, m.2 SSD takma x8'e düşüren slota. Bende bu slot m2_2 slotu ve boş şu anda. Bu da bazı sıstemlerde stutter sebebi.