Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

DenizÇatal

Çalışkan
Merhabalar, konuda yazdığım gibi sorunum bu şekilde. Sistemi yeni aldım. Fortnite'da 2K çözünürlükte oyuna girdiğimde durmadan drop yedim bayağı canımı sıktı, çözümü bulamadım.

Gelişmiş güç ayarlarından PCI-e güç tasarrufunu kapattım, hiç olmazsa belli bir seviye sabitledi ama hala sistemde benzer sisteme sahip kişilerin altında FPS değerleri alıyorum, nedeni nedir?

Sistem bileşenleri:
  • Amd Ryzen 5 7600X
  • Asus B850 Max Gamıng WIFI 6E W
  • Kingston 32 GB 5600MT/s DDR5 CL36 RAM
  • Deepcool LE520 240mm
  • Gainward Python RTX5070
  • MLD M500 Ultra 1TB 7000-4700 MB NVMe 2280 Gen 4x4 SSD
  • NZXT C750 750W
  • AMD EXPO açık.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sorunumu defalarca türkçe ingilizce farklı farklı şekillerde aratıp 1 hafta sonunda sorunumun çözümünü bir reddit konusunda buldum . ÇÖZÜM Sorun tamamen fortnite kaynaklı olup fortnite'ın Realtek PCIe 2.5GbE Family Controller driverı ile uyumlu çalışmamasından kaynaklı yaşanmaktadır . Aygıt yöneticisinden sürücüyü devre dışı bırakırsanız her 3 saniyede bir ritmik olarak yaşanan drop sorununu çözüyorsunuz . Aynı sorunu yaşayan arkadaşlar umarım konuyu bulur .
İşlemci kullanımı yüksek. Ekran kartı kullanımı ise düşük. Bu değerler darboğaz belirtisi fakat o işlemci o ekran kartı ile darboğaz yapmamalı. Diğer oyunlarda da durum bu şekilde mi?
RAM'leri ayarlatsak düzelir mi, Hynix midir acaba? Gainward sıkıntı bir marka biraz da, bende 4070 super vardı, onda da arada drop oluyordu.

@DenizÇatal Fikir olması açısından bu konuya bakmanı tavsiye ederim.

RAM'leri ayarlatsak düzelir mi, Hynix midir acaba? Gainward sıkıntı bir marka biraz da, bende 4070 Super vardı, onda da arada drop oluyordu.

@DenizÇatal Fikir olması açısından bu konuya bakmanı tavsiye ederim.

Bilmiyorum hocam. İşlemci ve RAM kullanım miktarının RAM ile alakası var mıdır?

Bilmiyorum hocam. İşlemci ve RAM kullanım miktarının RAM ile alakası var mıdır?
RAM stabil değilken mesela devamlı drop yapar, İMC aşırı zorlandığı için zıplatıp duruyor işlemci kullanımını, aynısını yaşadım oradan biliyorum. IMC'yi yok ediyor bu senaryo, benim RAM'lerden biri EXPO açamıyordu direkt, buradaki senaryo muhtemelen bu değil. Ama keşke şu RAM'ler de 6000 c30 olsa da aklımızdan çıkarsak o olasılığı değil mi, bütçem olsa piyasayadaki tüm 6000 aşağı frekansları toplardım, evde koleksiyon niyetine dururdu yani sırf almasın insanlar diye. İş adamı olmak lazım bunun için şu anda, diğer türlü bütçe yetmez.

@DenizÇatal OCCT CPU+RAM testi yap 30 dk en azından tavsiye ederim, benim RAM EXPO açınca patlatıyordu sistemi anlattığın şekilde. Belki fabrikasyon olarak defektlidir, olma ihtimali var. Konu linki de bıraktım, biraz zor bir mevzu bu. OCCT için Large ve Extreme mod ayarlamayı unutma, RAM ağırlıklı test etsin 30dk-1 saat. Belki EXPO defektli bir kit vardır elinde. Benim başıma gelmişti bu olay.

@DenizÇatal Bir de son sürüm BIOS güncellemeni tavsiye ederim, PCIE gen5 olarak seç onboard graphics kısmından olması lazım BIOS'ta Advanced kısmındaydı bu ayar, şansını bu şekilde dene. PBO Enable yapıp deneyebilirsin ekstra. Sorun donanımsalsa bunlar fayda etmeyecektir tabi. Ekran kartı slotunu gen5 seçmek MSI x870'lerde bu anlattığın drop sorununu çözüyordu, Asus'ta denemedim.

Ek olarak aklıma gelen, anakartında lane sharing vardır yüksek ihtimal, PCIE slotunu x16'dan x8'e düşüren slot hangisiyse ona manuel'den bak, ve o slotu pas geç, m.2 SSD takma x8'e düşüren slota. Bende bu slot m2_2 slotu ve boş şu anda. Bu da bazı sıstemlerde stutter sebebi.

İşlemci kullanımı yüksek. Ekran kartı kullanımı ise düşük. Bu değerler darboğaz belirtisi fakat o işlemci o ekran kartı ile darboğaz yapmamalı. Diğer oyunlarda da durum bu şekilde mi?
Şimdi bir tur Marvel rivalste denedim onda hiç bir sorun yoktu . işlemci %80lerde gezdi %100ü hiç görmedi . ekran kartı sabit %96da çalıştı.

RAM stabil değilken mesela devamlı drop yapar, İMC aşırı zorlandığı için zıplatıp duruyor işlemci kullanımını, aynısını yaşadım oradan biliyorum. IMC'yi yok ediyor bu senaryo, benim RAM'lerden biri EXPO açamıyordu direkt, buradaki senaryo muhtemelen bu değil. Ama keşke şu RAM'ler de 6000 c30 olsa da aklımızdan çıkarsak o olasılığı değil mi, bütçem olsa piyasayadaki tüm 6000 aşağı frekansları toplardım, evde koleksiyon niyetine dururdu yani sırf almasın insanlar diye. İş adamı olmak lazım bunun için şu anda, diğer türlü bütçe yetmez.

@DenizÇatal OCCT CPU+RAM testi yap 30 dk en azından tavsiye ederim, benim RAM EXPO açınca patlatıyordu sistemi anlattığın şekilde. Belki fabrikasyon olarak defektlidir, olma ihtimali var. Konu linki de bıraktım, biraz zor bir mevzu bu. OCCT için Large ve Extreme mod ayarlamayı unutma, RAM ağırlıklı test etsin 30dk-1 saat. Belki EXPO defektli bir kit vardır elinde. Benim başıma gelmişti bu olay.

@DenizÇatal Bir de son sürüm BIOS güncellemeni tavsiye ederim, PCIE gen5 olarak seç onboard graphics kısmından olması lazım BIOS'ta Advanced kısmındaydı bu ayar, şansını bu şekilde dene. PBO Enable yapıp deneyebilirsin ekstra. Sorun donanımsalsa bunlar fayda etmeyecektir tabi. Ekran kartı slotunu gen5 seçmek MSI x870'lerde bu anlattığın drop sorununu çözüyordu, Asus'ta denemedim.

Ek olarak aklıma gelen, anakartında lane sharing vardır yüksek ihtimal, PCIE slotunu x16'dan x8'e düşüren slot hangisiyse ona manuel'den bak, ve o slotu pas geç, m.2 SSD takma x8'e düşüren slota. Bende bu slot m2_2 slotu ve boş şu anda. Bu da bazı sıstemlerde stutter sebebi.
Yapmaya başlıyorum haber edicem .
M2 slotu mevzusunda kafam karıştı benim takıtığım slot :
M.2_2 2280(PCIe 4.0 x4 modu) Anakartın sitesinden kopyaladım .
Diğer slotlarım M.2_1 2280(PCIe 5.0 x4 modu) ve M.2_3 2242/2260/2280/22110(PCIe 4.0 x2 modu) .
Yapacağım ayarı sadece bios üzerinden mi yapıcam yoksa direkt ssd'nin yerini değiştirmeli miyim ?

Son düzenleme:
Şimdi bir tur Marvel rivalste denedim onda hiç bir sorun yoktu . işlemci %80lerde gezdi %100ü hiç görmedi . ekran kartı sabit %96da çalıştı.

Yapmaya başlıyorum haber edicem .
M2 slotu mevzusunda kafam karıştı benim takıtığım slot :
M.2_2 2280(PCIe 4.0 x4 modu) Anakartın sitesinden kopyaladım .
Diğer slotlarım M.2_1 2280(PCIe 5.0 x4 modu) ve M.2_3 2242/2260/2280/22110(PCIe 4.0 x2 modu) .
Yapacağım ayarı sadece bios üzerinden mi yapıcam yoksa direkt ssd'nin yerini değiştirmeli miyim ?
m2_2 slotu eğer ekran kartı slotunla paylaşımlıysa drop yapması muhtemel, m2_1 ya da m2_3 slotuna takmaya çalış. Bende m2_2 slotu ekran kartını x8 düşürüyor, bu iyi bir şey değil her ne kadar performans farkı olmayacağı söylense de, bu da bir diğer drop kaynağı. Dediğim ekstra BIOS ayarlarını da denersin ve son BIOS güncellemeyi unutma. SSD yerini 1. slota takacak şekilde değişip dene bence.

@DenizÇatal Eğer işlemci çok ısınıyorsa da bu problemleri yapar, dediği gibi kullanım çok yüksek. Ben olsam remount ederdim her şeyi sıfırdan, tekrar bakardım.

OCCT CPU+RAM testini Large ve Extreme mod aktif olarak yaptım . 1 saat sonunda sonuç no errors detected oldu . 7600X 1 saat sonunda 90 derece , 135w , 5200ghz çalıştı . Şimdi m2 slotuna bakıcam ama m2 slotunu değiştirmeden biostan şu ayarlardan hangisini yaparsam çözülebilir . Benim anakartımda zaten pcıe5 ekran kartı portu var . Anakartta onun modları görseldeki gibi

Dosya Ekleri

• 20250808_145013.webp
    20250808_145013.webp
    5,4 MB · Görüntüleme: 46
  • 20250808_145022.webp
    20250808_145022.webp
    6 MB · Görüntüleme: 47
PCIE X16 GEN5 Mode=GEN5 olarak ayarlayabilirsin, öyle bir ayar mevcuttu bu kısımda, biraz kurcalarsan bulabilirsin. MSI kartlarda bu adım sorunu çözüyordu. Ama sende genel olarak termal bir sıkıntı var gibi, oyunlar adına konuşursak bahsettiğin kullanımlar da yüksek geldi bana da, tam bilemedim o yüzden. M2'yi ilk slota tak dediğim gibi, ya da şu an için GPU-Z adlı program indirip SS atarsan, orada sağ kısımda x16 ya da x8 şeklinde görünmesi lazım. Ben m2_2 slotuna takınca x8 oluyor o kısım, ama x16 yazsa bile yine de ilk slota tak. Biraz deneme-yanılmaya giriyor bundan sonrası.

HWiNFO adlı yazılımı indirip tam mod açıp, soldaki RAM sekmesini genişletip RAM modüllerinden birine tıklayıp SS atarsın ayrıca, modüller Hynix ise optimize etme şansın var. @DenizÇatal

Senin yerinde olsam bu adımlardan sonra, her şeyi remount ederdim, tabii ki tecrübem varsa, eğer hiç sistem toplama vs. tecrübem yoksa mecburen yazılımsal olarak çözmeye çalışırdım. Anakart sitesindeki son sürüm BIOS güncelleyin ilk etapta, dediğim ayarları denedıkten sonra.

PCIE X16 GEN5 Mode=GEN5 olarak ayarlayabilirsin, öyle bir ayar mevcuttu bu kısımda, biraz kurcalarsan bulabilirsin. MSI kartlarda bu adım sorunu çözüyordu. Ama sende genel olarak termal bir sıkıntı var gibi, oyunlar adına konuşursak bahsettiğin kullanımlar da yüksek geldi bana da, tam bilemedim o yüzden. M2'yi ilk slota tak dediğim gibi, ya da şu an için GPU-Z adlı program indirip SS atarsan, orada sağ kısımda x16 ya da x8 şeklinde görünmesi lazım. Ben m2_2 slotuna takınca x8 oluyor o kısım, ama x16 yazsa bile yine de ilk slota tak. Biraz deneme-yanılmaya giriyor bundan sonrası.

HWiNFO adlı yazılımı indirip tam mod açıp, soldaki RAM sekmesini genişletip RAM modüllerinden birine tıklayıp SS atarsın ayrıca, modüller Hynix ise optimize etme şansın var. @DenizÇatal

Senin yerinde olsam bu adımlardan sonra, her şeyi remount ederdim, tabii ki tecrübem varsa, eğer hiç sistem toplama vs. tecrübem yoksa mecburen yazılımsal olarak çözmeye çalışırdım. Anakart sitesindeki son sürüm BIOS güncelleyin ilk etapta, dediğim ayarları denedıkten sonra.
Biosum en güncel sürümde .

Dosya Ekleri

• 20250808_163132.webp
    20250808_163132.webp
    6 MB · Görüntüleme: 42
  • 20250808_163000.webp
    20250808_163000.webp
    4 MB · Görüntüleme: 43
  • 20250808_163108.webp
    20250808_163108.webp
    5,9 MB · Görüntüleme: 44