Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SHERLOCKED

Başarılı
Selam. Sistemim:
  • 9600X/9900X3D
  • MSI Pro B850-P Wi-Fi
  • 2x16 GB 6000MHz CL38 Apacer RAM.
  • Gigabyte RX 9070 XT gaming OC.
  • Gigabyte GP-P750GM PSU.
Az önce sistemden 9600X'i çıkartıp 9900X3D taktım ama şu an görüntü vermiyor. CPU ve DRAM ışığı yanıyor. Memory training olabileceğini düşündüm ama 5 dakikadır görüntü vermiyor. 9600X'i çıkartırken kasayı yatırmamıştım. Bu yüzden işlemcinin üst kenarı pinlere dokunmuş olabilir biraz ama bir yamukluk göremedim.

İşlemciyi tekrardan sök tak. Muhtemelen çözülür. AM5 pinleri hassas, bu tarz şeyler oluyor. Yine kontrol edersin bent pin olup olmadığını. Soğutucuyu aşırı sıkma, karşılıklı 2-3 tur sıkarak ilerle ve dönmediği yerde bırak.
Aynen çok sıktığı için görüntü gelmeyen gördüm çok. Az gevşetince düzeliyordu. Aşırı baskı pinlerin tam oturmasını engellemeye veya eğilmesine neden oluyor temas olmadığı için sorun çıkıyor. @SHERLOCKED

Son düzenleyen: Moderatör:

Vddcr ve Memory channel a-b pin temas kusuru nedeniyle sendeki sorun oluyor. Ya pin bent ya da pressure sorunu var. Remount işlemi sonrası düzelir eğer bellek kontrolcü sorunu değilse.

Hocam şu an soldan 2. kanala belleklerden birini yakınca görüntü veriyor. Diğerini aynı kanala takınca vermiyor.

İşlemci üstünde normal AM5 soket baskısı var sadece. Soğutucuyu yerinde tutacak kadar sıktım sadece.

Yanlış bilgi: Micron'un Crucial markasını kapatması hakkındaki açıklamasında tüketici tercihi ve talebiyle alakalı bir bilgi yer almamaktadır, firma kurumsal müşterilerine sağladığı tedarik ağını geliştirmek amacıyla bu kararı aldığını açıklamıştır.
Hocam şu an soldan 2. kanala belleklerden birini yakınca görüntü veriyor. Diğerini aynı kanala takınca vermiyor.

Bu modül zaten Micron diye biliyorum. AM5 sokette uyumsuzdan kastım aslında o. Sorun çıkartmaya çok aday. Zaten pazardan çekildi adamlar talep görmediği için. Kimse tercih etmiyordu. Bu sebepten tüketici tarafından çekilip AI tarafına kaydılar. Samsung ise DDR4 üretimine yönelerek bu krizi çözme peşinde. Yine aynı şekilde ASUS'un DDR5 pazarına gireceği söylentileri mevcut. AM5'te Hynix harici sadece B-Die tercih ediyorlar. O da kötünün iyisi DDR5'te.

Remount işlemi yapman lazım, bent pin olup olmadığını kontrol etmen lazım. Sokete iyice oturduğundan emin olacaksın, yine klipsi ileri geri yaparak iyice oturmasını sağlayabilirsin. Pin organizasyonunu o şekilde oturtabilirsin yani. Dikkatli şekilde bakarsan bent olup olmadığı zaten anlaşılıyor. Sonrasında AIO montajını da dediğim tarzda yap.

Zaten kit şeklinde aldığını hatırlıyorum. Birini A2 takınca görüntü var, diğerini A2 takınca görüntü yok. A2-B2 taktığında zaten görüntü yok. Training 1 dakika'yı geçmez MSI kartta. Clear CMOS yap, düzelmiyorsa remount sonrası tekrar dene.

Görüntü vermeyen modülü 4 slotta da dene, hiçbirinde görüntü yok mu? Durduk yere de arızaya düşmez aslında.

Kaynak: Micron, Crucial'ı kapatıyor.

1767000410578.webp

1767000423051.webp

Globalde kullanıcı yorumları da bu yönde. Genel konsensüs bu yönde, bunu kimse inkar etmemeli. DDR5'te sadece Hynix kabul gördü, özellikle son kullanıcı değerlendirmeleri ve yaşanılan sıkıntılar buna işaret ediyor. Kişisel deneyim ile de tecrübe edilmiştir. @LH44 @Bandırmalı1965

M-Die için ekleme, H16M:

1767001225999.webp

XOC camiasında da tek kabul gören H16A'dır AM5 sokette, H24M yeni revize M-Die oluşu sebebiyle onda problem mevcut değil. H16A-H24M ikisi de 9000+ frekans sorunsuz görebiliyor. H16M 7200'de tıkanıyor ve stabilizasyon sorunları mevcut uzun testlerde.

1767001380072.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
@Ayhan Dönmez az izopropille sildim. Şu an çalışıyor diğer modül de :D

Bu da olabilir, evet. Ama işlemci değişimi dediğin için ilk o düşünülür. Zaten halihazırda çalışan modüller.

@Ayhan Dönmez az izopropille sildim. Şu an çalışıyor diğer modül de :D

Vee şu an(3) yine çalışmıyor. 4'te çalışıyordu.

Remount işlemi yap dediğim gibi. Daha fazla uğraşma derim. Birebir bu sıkıntıyı yapar.

Bu da olabilir, evet. Ama işlemci değişimi dediğin için ilk o düşünülür. Zaten halihazırda çalışan modüller.

Remount işlemi yap dediğim gibi. Daha fazla uğraşma derim. Birebir bu sıkıntıyı yapar.
Yaptım hocam şimdi deniyorum. Bana eğik pin yok gibi geldi.

Hocam zaten 2 ve 4. Slotları kullanamayacak mıyım? Ben niye 3. Slotu deniyorum eşşek gibi sabahtan beri.

Dosya Ekleri

• IMG_0310.webp
    IMG_0310.webp
    5,2 MB · Görüntüleme: 61
  • IMG_0309.webp
    IMG_0309.webp
    3,6 MB · Görüntüleme: 72
Yaptım hocam şimdi deniyorum. Bana eğik pin yok gibi geldi.

Hocam zaten 2 ve 4. Slotları kullanamayacak mıyım? Ben niye 3. Slotu deniyorum eşşek gibi sabahtan beri.

2 ve 4'ü kullanacaksın. A2-B2 denk geliyor. A1-B1 uygun değil 2 DPC kartlarda. JEDEC 4800 MT/s açmasına açar ama 6000 MT/s yüksek ihtimalle boot etmez. Öncelik 2-4'te. @SHERLOCKED