jeoparadise

Becerikli
RX 9060 XT 16 GB ekran kartı, Ryzen 7 5700 (non x) işlemci ve 16 GB 3200 MHz RAM'im var. RDR2 gibi oyunlarda CPU yoğun olmayan sahnelerde örneğin dağlık arazi gibi oyun gayet akıcı hissettiriyor ve herhangi bir drop gibi bir sorun yok. Ama ne zaman CPU yoğun yerlere Valentine, Saint Denis gibi yerlere gitsem oyun nadiren de olsa drop yaşamaya başlıyor. FPS değerlerim halen çok iyi ama o dağlık arazilerdeki gibi bir akıcılık hissedemiyorum az da olsa. Minecraft gibi oyunlarda da ufaktan drop sıkıntısı yaşıyorum hareket halindeyken vesaire. Bu iki oyun da CPU bağımlısı olduğu için ve benim de CPU'mun oyun performansı rezalet olduğu için sorunu teyit etmek istedim. Hatta 1080p'de ufaktan da olsa CPU yoğun sahnelerde %5 gibi bir ekran kartı darboğazı yaşıyorum. 16MB L3 önbelleği var işlemcinin ve Cezanne mimarili olduğunu biliyorum. Sizce CPU değişmeli miyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam çok kısa bir araştırma ile gerçekten optimizasyon sorunu olduğunu görebilirsiniz. Eğer çok rahatsız etmiyorsa sizi oynamaya devam edin. İyi eğlenceler.

Hocam normal bir şekilde oyunu oynarken oyun crash verdi Unknown error FFFFFF. Nedir bu siz yaşadınız mı hiç?

Grafik API'yi değiştirip deneyin.

Vulkan'dan DX12 geçince çözülüyor. Ama DX12'nin optimizasyonu leş gibi olduğu için stutterlar feci şekilde artıyor ve minimum FPS 14'lere kadar düşebiliyor. Yaptığım araştırmalara göre RDR2'de bellek sızıntısı sorunu var. Oyuna ilk girdiğimde vram 8gb civarı takılırken yarım saat sonra 13gb'lara kadar çıkıyor. Bende overlay olmadan 1 saat civarı oynadığım için muhtemelen VRAM doldu ve bu hatayı verip oyundan attı. 2 çözümü var dediğiniz gibi ya Vulkan'dan DX12 geçeceğiz ya da bios ayarlardan Smart Access Memory (SAM) kapatacağız (bir miktar performansı düşürebiliyor) ama bir oyun için bana çok mantıklı gelmedi. En doğru çözüm VRAM dolmadan önce oyunu kaydedip yeniden başlatmak ve ordan tekrar devam etmek. Sorun uzun süredir devam ediyormuş ama kimsenin çözmeye uğraşmaması komik.