Maalesef elimde XC3 modeli var ve maalesef gereksiz derecede ısınmasından kaynaklı UV'li kullanmak zorundayım. 825mv 1815MHz'de anlayacağınız performanstan kısarak 150-160W çekecek şekilde sınırlandırdım.

AAA oyunlarda stok haliyle 230/240W çekebilen bu kart maksimum 170/180W'ları görüyor, UV'li hali ile 100/110W arasında dolaşıyor. Anlayacağınız zaten AAA oyunlarda bu kartı tam gücüyle kullanamıyorum. Stok haliyle 180W çekiyor hadi sıkıntı yok bir anda 120/130'a düşüyor drop yiyorum, UV'li hali ile 105'lerden bir anda 50W'lara düşüyor yine drop yiyorum. İşin komik yani ise supraland isimli değişik bir oyunda bu lanet kart 240W'lara kadar stok haliyle çıkıyor onda da bir anda 160W civarına düşerek drop yediriyor.

Sürücüyü güncelledik değişen bir şey yok. Hadi BIOS eski, çipset sürücüsü yok dedim güncelledim yine fayda yok. DDU ile sürücü kaldırıp kurdum yine fayda yok. Eski sürücü denedik yine fayda yok. PSU'dan kaynaklıdır diye düşünüyorum o da yeni, iki ayrı güç kablosu girik Piggytail'de değil.

Hadi şimdi bana söyleyin bu kart neden indie diyebileceğimiz bir oyunda tam güçte çalışabilirken AAA oyunlarda 50/60W güç kısıp çalıştığı yetmezmiş gibi genel olarak 50/60W anlık düşürüyor.

Hani AMD şöyle sıkıntılı böyle sıkıntılı deniyor ama herhalde buna vereceğim paraya zamanında 500/600 bilemedim 700 daha ekleyip RX6800 alsaydım herhalde daha sorunsuz, dertsiz tasasız kullanırdım. Dert sahibi etti resmen.

Chipset sürücüsünü kaldırıp dener misiniz? Anlık takılma sorununu son zamanlarda aynı işlemci ama 4060 ekran kartı ile yaşıyorum. Chipset kaldırma ve modem üzerinden Cloudflare DNS(GoodbyeDPI kullanıyorsanız da kapatın) kapatmak CS2 tarafında yaşadığım bu takılmayı çözdü. Tabii net emin değilim ama bayağı bugün uğraştım. En son bunları değiştirmek işe yaradı.

DNS tarafı çok oyunculu oyunda işe yarasa da, çoğu oyun başarım vb. için ağ kullanıyor. Cloudflare 1-2 aydır ağır sorunlar var. Zaten 1-2 yıldır ara ara çöküyordu, bir de galiba Discord için insanlar GoodbyeDPI(engelleyen ISS'lerde kullanıcıları bir nevi DNS sunucusuna bağlıyor) kullanınca sunuculara yüklenme daha fazla olmaya başladı. Normalde basit kullanıcı Cloudflare DNS falan açmayı pek bilmiyor.

Ek olarak takılma sorunu her oyunda oluyorsa sürücüden çok başka bir şey sebep oluyor olabilir. Diğer bileşenleri de belirtin.

Yine de emin olmak adına NvCleanstall ile 569.01 sürücüsüne geri dönün. Kısaca DDU ile kaldırın NvCleanstall ile sürücüyü yükleyin.

Ek olarak genel bir bakım için bağlantıya bakın.

Son düzenleme:
Chipset sürücüsünü kaldırıp dener misiniz? Anlık takılma sorununu son zamanlarda aynı işlemci ama 4060 ekran kartı ile yaşıyorum. Chipset kaldırma ve modem üzerinden Cloudflare DNS(GoodbyeDPI kullanıyorsanız da kapatın) kapatmak CS2 tarafında yaşadığım bu takılmayı çözdü. Tabii net emin değilim ama bayağı bugün uğraştım. En son bunları değiştirmek işe yaradı.

DNS tarafı çok oyunculu oyunda işe yarasa da, çoğu oyun başarım vb. için ağ kullanıyor. Cloudflare 1-2 aydır ağır sorunlar var. Zaten 1-2 yıldır ara ara çöküyordu, bir de galiba Discord için insanlar GoodbyeDPI kullanınca sunuculara yüklenme daha fazla olmaya başladı. Normalde basit kullanıcı Cloudflare DNS falan açmayı pek bilmiyor.

Ek olarak takılma sorunu her oyunda oluyorsa sürücüden çok başka bir şey sebep oluyor olabilir. Diğer bileşenleri de belirtin.

Yine de emin olmak adına nvcleanstall ile 569.01 sürücüsüne geri dönün. Kısaca DDU ile kaldırın nvcleanstall ile sürücüyü yükleyin.

Ek olarak genel bir bakım için bağlantıya bakın.

Çipset sürücüsünü 1,5 saat evvel kurdum.

Modemde Google DNS var, çok oyunculu oynamadığımdan internet ile alakası olamaz.

569.01'de de aynı sıkıntı vardı maalesef, belki ondandır diyerek 577'ye bugün güncelledim aynı tas aynı terane.

Spider-Man 1/2, FC6, AC Mirage, CBP2077 gibi oyunların hepsinde bu sorun bulunuyor. Az önce bir Ghost of Tsushima'da denedim bir sıkıntı yoktu ancak genel olarak böyle.

Dediğim gibi Chipset kaldırıp, modem üzerinden DNS'i de varsayılana alıp bir deneyin. Ben de bugün bayağı uğraştım. Neyin çözdünü net bilmemekle beraber, bu iki şeyi yaptıktan sonra böyle aniden CPU ve GPU kullanımının %10-30 civarına düşüp, FPS'in 7-8 civarına düşme ve 3-4 saniye takılması çözüldü.

Belki BIOS ayarlarını sıfırlama ve PBO'yu disabled yapmakta işe yaramış olabilir. Gerçi kendi kendine geri açılıyor o ayar çözemedim.

Ama bana Chipset sorunu gibi geldi. Yukarıdaki siteminizde haklı olmakla beraber, aktif forumlarda gezen biri olarak söylüyorum AMD sürücü tarafında halen rezil durumda. Nvidia şu ara yapay zekaya odaklandığından bence oyunculara sorun çıkarıyor. Ama AMD'nin odağı nedir belirsiz. Forumda, yeni oyunlarda vb. en çok sorunu genelde AMD ekran kartı kullanıcıları yaşıyor. Aynı sakarlık Chipset tarafına da sıçramış olabilir.

İşlemcinin her çekirdeğini izle. Çekirdeklerden biri tam kapasiteye ulaşıp drop yemene sebep oluyor olabilir. Genel CPU değil direkt çekirdekleri izlemen lazım.

Dediğim gibi chipset kaldırıp, modem üzerinden DNS'i de varsayılana alıp bir deneyin. Ben de bugün bayağı uğraştım. Neyin çözdünü net bilmemekle beraber, bu iki şeyi yaptıktan sonra böyle aniden CPU ve GPU kullanımının %10-30 civarına düşüp, FPS'in 7-8 civarına düşme ve 3-4 saniye takılması çözüldü.

Belki BIOS ayarlarını sıfırlama ve PBO'yu disabled yapmakta işe yaramış olabilir. Gerçi kendi kendine geri açılıyor o ayar çözemedim.

Ama bana chipset sorunu gibi geldi. Yukarıdaki siteminizde haklı olmakla beraber, aktif forumlarda gezen biri olarak söylüyorum AMD sürücü tarafında halen rezil durumda. NVIDIA şu ara yapay zekaya odaklandığından bence oyunculara sorun çıkarıyor. Ama AMD'nin odağı nedir belirsiz. Forumda, yeni oyunlarda vb. en çok sorunu genelde AMD ekran kartı kullanıcıları yaşıyor. Aynı sakarlık chipset tarafına da sıçramış olabilir.

Değişen hiçbir şey olmadı.

İşlemcinin her çekirdeğini izle. Çekirdeklerden biri tam kapasiteye ulaşıp drop yemene sebep oluyor olabilir. Genel CPU değil direkt çekirdekleri izlemen lazım.

İşlemci kullanımlarında bir sorun yok konuyu okuduysanız eğer AAA oyunların birçoğunda 230/240W güç çeken kartın 50/60W kadar düşük güç çerek çalıştığını ve düşen güç kullanımı üzerinden de 50/60W kadar anlık düşüş yaşadığını anlarsınız.

Değişen hiçbir şey olmadı.

İşlemci kullanımlarında bir sorun yok konuyu okuduysanız eğer AAA oyunların birçoğunda 230/240W güç çeken kartın 50/60W kadar düşük güç çerek çalıştığını ve düşen güç kullanımı üzerinden de 50/60W kadar anlık düşüş yaşadığını anlarsınız.
Tamam sen daha iyi bilirsin ben anlamıyorum.

Ha kısmışım ha kısmamışım değişen bir şey yok. İki türlü de çekmesi gerektiği güçten 50/60W az güç çekiyor ve oyunu oynarken anlık 50/60W düşüşler yaşıyor.

İşlemci kullanımlarında bir sorun yok hepsi %40/60 arasında gidip geliyor.

Supralandsiu Screenshot 2025.07.31 - 15.52.31.92.webp

1753966432778.webp

Minimum 175W civarına düştü.

Marvels Spider-Man 2 Screenshot 2025.07.31 - 16.02.37.80.webp

1753967016502.webp

Minimum 80W gördü ortalama 150W civarında oynattı.

En basit bu şekilde örnek verebilirim. Supraland gibi indie bir oyunda ortalama 220W güç çeken bir kart nasıl oluyor da Spider-Man 2 gibi bir oyunda nasıl 70/80W kayıpla ortalama 150W olarak oynatıyor bu oyunu.

Son düzenleme: