R7 5700X3D & GTX 1080 sistemde online oyunlarda FPS düşmesi

Anakart, işlemci ve RAM'ler yeni değişti fakat ekran kartını değiştirmedim. Bazı site veya forumlarda drop ekran kartından olmaz yazıyor. Bazı yerlerde elektrikle alakalı olduğu hatta odadaki prizle alakalı olduğu dahi söyleniyor. Rehberlerde gördüğüm ve yabancı kaynaklarda videolarda gördüğüm her şeyi neredeyse uyguladım.

Fakat şöyle bir durum var: Örneğin CS2 oynarken yüksek grafiklerde 1 gram dahi takılma olmuyor yağ gibi akıyor. Bunun yanı sıra God of War oynuyorum yüksek grafiklerde kesinlikle takılma yok ama Throne and Liberty, Black Desert Online'da takılmalar oluyor.

Ekran kartımı yetersiz desem bugüne dek pek yormadım kartımı ve zamanının güzel kartlarından. Çok kişi bu dertten muzdarip, 4080'li sistem toplayan kişilerde dahi denk geldim bu drop stuttering olayına. İsterse bilgisayar 1000 FPS versin eğer takılma drop varsa hiçbir manası yok verdiği FPS'in. Varsa bir fikriniz açığım arkadaşlar yeter ki çözülsün bu durum.

• GPU: ASUS ROG STRIX GTX 1080 8 GB
  • CPU: Ryzen 7 5700X3D
  • RAM: 2x8 16 GB 3200 MHz CL16
  • Anakart: MSI B550M Pro-VDH
  • İşletim sistemi Windows 10

Son düzenleyen: Moderatör:
Sistem özelliklerinizi bilmeden destek olmamız zor gibi. İşletim sisteminiz nedir? BIOS sürümü ve diğer sürücü sürümleri nedir mesela? Sorun yaşadığınız oyunlar MMORPG oyunlar. Yaşamadıklarınız ise FPS oyunları. Buna bakarak belki sorun ağ kartı sürücünüzde bile diyebiliriz.

Hocam çok haklısın yazmayı unuttum.
  • GPU: ASUS ROG STRIX GTX 1080 8 GB
  • CPU: Ryzen 7 5700X3D
  • RAM: 2x8 16 GB 3200 MHz CL16
  • Anakart: MSI B550M Pro-VDH

Recep hocama katılmakla beraber bazı oyunlarda shader (kaplama-gölgelendirici) önbelleği düzgün yüklenemeyince bu tip sorunlar verebiliyor. Gölgelendirici önbelleğini temizlemeyi de deneyebilirsiniz. Ayrıca sistem gecikmesi de bunu çok etkiler. RAM gecikmesi çok atlanan bir şey mesela. RAM frekansı ve özellikle gecikmesi bu durumları çok etkiler. Örneğin, RTX 4080 sistemde 3200 MHz DDR4 CL16 bellek kullanırsanız o sistemden bir verim alamazsınız. Sıcaklıkta performans kaybı yaşanmaması için çok önemlidir. Eğer yüksek sıcaklıklar ile bilgisayar kullanıyorsanız oyunun ilerleyen saatlerinde bu durumlar yaşanabilir.

Hocam çoğu şeyi denedim. Bazı online oyunlarda takılma yokken bazılarında oluyor. Sistemim yetersiz de değil. Ayrıca anakart RAM işlemci değişti. Şu sorunu bir türlü aşamadım bir çözüm arıyorum.

Ekran kartı bellek gecikmelerinin GDDR5X kullanılmasından ötürü gecikmelerinin yüksek olabileceğini de unutma. Ama sanırsam sen tüm sistem gecikmesinden değil. Belirli oyunlarda bu sorunu yaşadığı söylüyorsun. Yani bu durumda; Windows debloat, RAM bellek timinglerini düşürmeyi deneyebilirsin. Onun dışında söylediğim gibi gölgelendirici önbelleğini temizlemediysen temizle.

Başka yapabileceğin çok bir şey yok.

Oyunların HDD'ye yüklü ise online oyunlarda bu durum sürekli olur. Ayrıca diyelim SSD'ye yüklü. SSD'nin de performansı iyi değilse online oyunlarda sorun oluşturur böyle.

DirectX sürümlerinde bir farklılık gözlemlediniz mi? Atıyorum stutter yapan oyunların 11, yapmayanların 12 (veya tam tersi) olması gibi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…