R7 7800X3D & RTX 4080 Super sistemde Micro-Stuttering sorunu

crystallreed

Uzman
Merhaba,

Micro stutter: belirli aralıklarla oyunun anlık/milisaniyelik donması ve ardından bir şey yokmuş gibi her şeyin devam etmesi. PUBG'de rakiple 1v1 kaldığınızı ve fight ortasında tam çatışırken oyunun saniyelik donduğunu düşünün. İşte o yaşamak istemediğiniz hissi yaşıyorum ve buna çözüm arıyorum.

Sistemimde anakart değişikliği sonucunda micro-stuttering sorunum başladı. İnternette yerli ve yabancı forumlarda ne kadar şey önerildiyse de çözüm bulamadım. Bende problemin artık anakart değişikliğinden sonra CPU-RAM-Anakart arasında uyumsuzluğundan şüphelenmeye başladım. Kağıt üzerinde ne kadar her şey dört dörtlük ve sorunsuz dursada R7 7800X3D CPU bellek kontrolcüsünün çok iyi olmamasından kaynaklı ve anakartında değişmesiyle bu sorunun körüklendiğini düşünüyorum ancak öyle bir durum ki yazılımsal her şeyi denedikten sonra çözülmediği için donanımsal değişikliğe gitme fikri mantıklı gelmeye başladı ancak bu da kesin çözüm olmazsa yaptığım ekstra masraf ile kalma durumum söz konusu. Eski anakartın I/O portları arızalı olduğundan dolayı tekrar takıp denemedim ve sattığım içinde artık tekrar deneme şansım yok. Bu konu hakkında fikir ve düşüncelerinize ihtiyacım var.

Ram değiştirme düşüncesine iten şey, yabancı bir forumda kullandığım ram kiti XMP destekli olmasına rağmen bir öneri olarak EXPO açıp 5800Mhz sabitlendiğinde 2-3 kullanıcı olumlu olduğu yönünde dönüşler yapmış. XMP kitte denediğimde bende verim aldım ancak sorun tamamen kalkmadı büyük oranda azaldı. Bende acaba değiştirsem çözüm olur mu diye düşünmüyo değilim çünkü oyuna odaklandığımda anlık takılmalardan dolayı akıcılık olmaması heves bırakmıyor.

Bir diğer kullanıcı: FRAME PACİNG durumu yaşadığımı iletti. Tam bir bilgim olmayan konu bu. Bu durumda FPS ve Monitör Hz aynı sabitlersem çözüleceğini söyledi, denemedim. Buna karşıyım. 100 Bin liralık bir PC diziyorum ve alabildiğim en yüksek FPS almak hakkım. Tamamını evet monitörün Hz sınırından dolayı fazlasını göremiyorum insan yapısı olarakta ancak bir başka yayıncı/oyuncu ya da herhangi biri aynı sistemle sıkıntısız ve yüksek FPS alarak oynarken ben neden sabitleyerek oynayayım?

BIOS Güncel, Windows güncelleştirme, Temiz kurulum, BIOS ayarları, AM5 sistem ayarları, Re-Size Bar, vs. vs. aklınıza gelebilecek sorabileceğiniz (PBO hariç) her şeyi yaptım.

R7 7800X3D
NVIDIA RTX 4080S TUF GAMING
MSI MAG X670E TOMAHAWK Wİ Fİ
CORSAIR VENGEANCE 6000Mhz CL30 2X16 XMP RAM
KİNGSTON 1TB KC3000 M2 SSD
İCUE 4000D AİR FLOW KASA + 850W 80 PLUS GOLD PSU
PEERLESS ASSASINS 120 SE HAVA SOĞUTUCU
2560*1440 Çözünürlükte 180 Hz Monitör kullanıyorum.

Önceki anakart Asrock B650M PG Riptide

Son düzenleme:
Corsair DDR5 RAM'lerin AM5 platformunda sıkıntı çıkardığını duymuştum. Bir de 800 serisi Asus anakartlar daha stabil. 1080P'de çok yüksek FPS hedefiniz yoksa X3D işlemci o kadar da şart değil. Konuyu toparlarsak sezgisel olarak Corsair RAM sonra MSI anakarttan şüpheleniyorum. Ben de MSI Mag B870 Tomahawk Wifi anakarttan çok çektim Asus Rog Strix B850 anakarta geçtim rahat ettim. İşlemcim R7 7700, RAM 2X24 GB XPG 6400 MHZ CL32.

2560*1440 180 Hz Monitör onu eklemeyi unutmuşum. 800 serisi alacaktım aldığım dönemde bütçem yetmedi. Dediğiniz gibi alıp deneyebilirim ama bunlarda maddiyat ve çözmezse kaybettiğim vakitte cabası olacak. Öneri olarak sizce QVL listesinde olan bir ram mi almalıyım farklı marka?

Ben de 1440P çözünürlük 180 HZ monitör kullanıyorum. Mümkünse QVL listesinde 6000 MHZ'i de geçme. Daha yüksek RAM frekansı stabilite sorunu veya performans düşüşü yapabilir.
Ben MSI anakartımın sorunu bazen elkektrik yokmuş gibi açılmaması idi. MSI anakartımın uyum listesinde idi RAM'ler. Şu anki Asus anakartın uyum listesinde değil RAM'ler ama sorunsuz çalışıyor.

Ona benzer ufak problemim var kasayı arka on/off tuşundan kapatıyorum ve açtığımda tuşa bastığımda 1-2 saniye sonra pc çalışmaya ışık gelmeye başlıyor. Acaba hiç RAM ticaretine girmeyip anakart mı alsam yoksa ram deneyerek mi çözmeye çalışsam, ramle çözülürse maddi olarak hiç bir problem olmaz ancak çözülmezse elimde fazladan bir ram kiti olacak. Anakart alırsamda yine fazladan bir anakart ve biraz daha fazla harcanmış bir para olacak.

Denemek en mantıklısı. Bu arada benim sorunlu anakartta açılmadıktan sonra ilk açılışta RAM arıza ışığı yanıyor ve sistem açılmıyordu. Ta ki Clear Cmos yapıncaya kadar. Öyle düzeliyordu. MSI 800 serisi anakartlarda sorun. Almadan önce soruşturdum AMD 800 serisinde Asus en iyi bioslara sahip.

Beş küsür sene sonra topladım bu sistemi GTX960 İ54690 gibi bir külüstürden büyük heveslerle ve ilerleyen teknolojiyi iş-okul dönemi çok takip edemedim. Artık dedim nirvana olmuştur her şey ama maşallah problemlerde fazlasıyla beraberinde gelmiş. Eskiden tak-çalıştır. Driver indir. Ayarları full ya da low yap istediğin memnun olduğun FPS Değerinde oyna devamdı. şimdi dert bitmiyor.

Sorunsuzluk anlamında Intel işlemci Nvidia ekran kartı klıma gelir hep. Bu yaz Intel'in çıkaracağı işlemcilerden umudum olsa Core Ultra 7 işlemcili sistem toplayacaktım. Ama Intel'in yol haritasını Intel de bilmiyor bence. Bu yazdan sonra platformu yine değiştirecek. O sebeple AMD Ryzen 7 7700 işlemci aldım. 2026'da da tek CCD'de 12 çekirdekli olan Ryzen 7 X3D işlemciyi alır uzun yıllar rahat ederim. Bu değişiklikle çıkan veya çıkacak RTX 6000 ekran kartına da geçebilirim.

Eski sistemimde 10700F ve 3060 kullanıyordum artık yetmiyordu komple sistem değiştireyim dedim AMD yüzünden dilim çok yandı özellikle ekran kartı tarafında RX500 ve 5000 serisi dolayısı ile soğudum.

Fakat AMD işlemcileri herkes öneriyordu 7500F ve B650S2H ve 6000 MHz Kingston RAM seti aldım sürekli stabilite ve çökme mavi ekran BIOS neler neler uğraştım bir yandan ödediğim paraya acıdım 1 hafta böyle uğraştım ve RAM hariç anakart ve işlemciyi 2.elden zararına sattım.

Soğudum gittim Gigabyte Z790 ud anakart ve Intel i5 14600KF işlemci aldım RAM taktım ve BIOS Update'ler için uğraşmadan stabil şekilde oyun render ne varsa sıkıntısız şekilde hala kullanıyorum AMD bana yaramadı size de belki öyle bir durum olmuş olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…