Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Selam dostlar,

Bir süredir dikkatimi çekiyor işlemci boşta 35 W civarı tüketiyor OCCT programına baktığımda. Minimum 28 W gördüm bir ara. Bu biraz fazla mı? Yoksa ideali bu mu? Mesela bunu düşürmek istersem, nasıl yapabilirim? Arka planda Kaspersky ve Logitech G HUB çalışıyor sadece bu tüketim değeri var iken. Tabii bir de Armoury Crate uygulaması var bilgisayarımda. Dengeli mod ile kullanıyorum bilgisayarı. BPO felan hiç açmadım. Tamamen Stock kullanıyorum işlemcimi.

Merak ettiğim ve öğrenmek istediğim için konuyu açmış bulunmaktayım.

Son düzenleme:
Bende de aynı 28 en düşük 35 civarı boşta Synapse programı DeepCool işlemci GPU sıcaklığı ekran programı var

İşlemcide PBO açık -10 Curve Optimizer +100 MHz şeklinde motherboard seçili halde.

Güç modu ise en iyi performans da bende.

Normal, boşta 30-35W civarı güç tüketiyor, daha da düşürmek için BIOS'tan C-state ayarına bakmak lazım, bu ayar işlemcinin frekansını boştayken çarpan azaltarak düşürüyor.

@Eagles

Ryzen'ler için normal. Eski nesil Intel'den gecti iseniz onlarda 10W'in altina dahi dusebiliyordu idle iken. O yüzden fazla gorunuyordur muhtemelen.

Selam dostlar,

Bir süredir dikkatimi çekiyor işlemci boşta 35 W civarı tüketiyor OCCT programına baktığımda. Minimum 28 W gördüm bir ara. Bu biraz fazla mı? Yoksa ideali bu mu? Mesela bunu düşürmek istersem, nasıl yapabilirim? Arka planda Kaspersky ve Logitech G HUB çalışıyor sadece bu tüketim değeri var iken. Tabii bir de Armoury Crate uygulaması var bilgisayarımda. Dengeli mod ile kullanıyorum bilgisayarı. Bpo falan hiç açmadım. Tamamen stock kullanıyorum işlemcimi.

Merak ettiğim ve öğrenmek istediğim için konuyu açmış bulunmaktayım.

R7 9700X için boşta 28-35 W normal, fazla değil. Daha düşürmek için BIOS'ta C-state'leri aç, PBO kapalı olsun, arka plan uygulamalarını azalt. İçin rahat olsun hissedeceksen.

Bana da öyle geldi hocam.

Bende de aynı 28 en düşük 35 civarı boşta Synapse programı DeepCool işlemci GPU sıcaklığı ekran programı var.

İşlemcide PBO açık -10 Curve Optimizer +100 MHz şeklinde motherboard seçili halde.

Güç modu ise en iyi performans da bende.

Bende tamamen stock hocam. O ayarları hiç yapmadım bile. Dümdüz kullanıyorum tabiri caizse. :)

Normal, boşta 30-35W civarı güç tüketiyor, daha da düşürmek için BIOS'tan C-state ayarına bakmak lazım, bu ayar işlemcinin frekansını boştayken çarpan azaltarak düşürüyor.

@Eagles

Peki hocam onu yapmanın artıları ve eksileri nelerdir genel olarak? W düşürdük diyelim, başka neler götürür sence? Ryzen 7600 varken bende 10-15 W civarında geziyordu yanlış hatırlamıyorsam. Onun tüketimi daha iyiydi boşta. Tam hatırlamıyorum tabi değerleri. @20424

Ryzen'ler için normal. Eski nesil Intel'den gecti iseniz onlarda 10Win altina dahi dusebiliyordu idle iken. O yüzden fazla gorunuyordur muhtemelen.

Hocam işlemci deyince AMD ekran kartı deyince benim için NVIDIA. i7-11800H işlemcili bir laptop var elimde, onun değerlerine bir bakayım müsait zamanda.

R7 9700X için boşta 28-35 W normal, fazla değil. Daha düşürmek için BIOS'ta C-state'leri aç, PBO kapalı olsun, arka plan uygulamalarını azalt. İçin rahat olsun hissedeceksen.

Teşekkür ediyorum hocam. :)

Son düzenleme:
Peki hocam onu yapmanın artıları ve eksileri nelerdir? Genel olarak? W düşürdük diyelim, başka neler götürür sence? Ryzen 7600 varken bende 10-15 W civarında geziyordu yanlış hatırlamıyorsam. Onun tüketimi daha iyiydi boşta. Tam hatırlamıyorum tabii değerleri. @Marix

Sistem boştayken frekansı olabildiğince düşürüyor, güç tüketimine bayağı faydası olur, bunun kademeleri vardı eskiden güncel BIOS'lar da ne durumda hiç kontrol etmedim, tasarruf tarafında kademe çok abartıldığında performans düşüşü de yaratır, ama direk açık vaziyette kullanılırsa faydalı bir özellik.

Son düzenleme:
Sistem boştayken frekansı olabildiğince düşürüyor, güç tüketimine bayağı faydası olur, bunun kademeleri vardı eskiden güncel BIOS'lar da ne durumda hiç kontrol etmedim, tasarruf tarafında kademe çok abartıldığında performans düşüşü de yaratır ama direk açık vaziyette kullanılırsa faydalı bir özellik.

ASUS TUF BIOS ekranında nereden açılıyor hocam acaba orası, bilgin var mı? Bir kontrol edeyim.

F9'a basıp arama kısmını açın, oraya yazıp aratın.

@Eagles

Advanced/AMD CBS/Global C-state yolundaymış.

Son düzenleme: