Hellmonger
Becerikli
Boşta kaç derece hocam bu arada bir de soğutucunuz nedir?
Boşta kaç derece hocam bu arada bir de soğutucunuz nedir?
Hocam cool Master Atmos 360 kullanıyorum. Boşta değerleri değişken bende 41-45 arası gidip geliyor. Şu anda sadece tarayıcı açık mesela 42.4 derece gösteriyor OCCT. Sizde nasıl? Siz ne kullanıyorsunuz?
Marix hocam çok fark etmedi gibi sanki. Auto mod ile çalışıyordu orası. Enabled yaptım ve denedim. Zaptedilemeyen evin yaramaz çocuğu misali biraz işlemci. 10 dakika takip ettim 29-30 gibi geldi ve gitti. 35 civarlarına pek çıkmadı. Tabii 15-20W pek mümkün değil gibi kendisiyle anlaşılan. Normalmiş zaten bu değerler sizlerin dediğine göre. Diğer ayarlara hiç dokunmadım, çünkü ne olduklarını bilmiyorum.@20424
Eki Görüntüle 195957
Eki Görüntüle 195958
Hocam bende ID-Cooling frozn A720 Black Extreme 2x140mm kullanıyorum boşta 41-45 arası merak daha önce 5800X3D vardı onda 35 derece oluyordu ama tabii -30 Curve Optimizer vardı bunda -10 oldu ancak. Gerçi iyi bir değer ama başka birine de sormak istedim.
@Eagles SoC voltaj 6000 MT/s için manuel mod 1.15 deneyebilirsin, Auto 1.25 olmalı. SoC Uncore OC Mod disable deneyebilirsin. Global C-State ayarı zaten Auto olarak Enable geliyor ASUS BIOS'ta, ona ellemene gerek yok. All Core -20 Undervolt verebilirsin stabilse, boost clock vermediğin için stok halinde stabil olacaktır, PBO üzerinden verebilirsin -20. Bir de en önemlisi iGPU-Integrated Graphics kapalı kalacak. Arkada çalışan çerçöp yazılımlardan bahsetmiyorum bile, Windows'un kendisi bloatware, Armory Crate-MSI Center gibi yazılımlar kullanıyorsan geçmiş olsunSelam dostlar,
Bir süredir dikkatimi çekiyor işlemci boşta 35 W civarı tüketiyor OCCT programına baktığımda. Minimum 28 W gördüm bir ara. Bu biraz fazla mı? Yoksa ideali bu mu? Mesela bunu düşürmek istersem, nasıl yapabilirim? Arka planda Kaspersky ve Logitech G HUB çalışıyor sadece bu tüketim değeri var iken. Tabii bir de Armoury Crate uygulaması var bilgisayarımda. Dengeli mod ile kullanıyorum bilgisayarı. BPO felan hiç açmadım. Tamamen Stock kullanıyorum işlemcimi.
Merak ettiğim ve öğrenmek istediğim için konuyu açmış bulunmaktayım.
ECO mod zaten PPT/TDC/EDC belirlemekten başka bir işe yaramıyor diye biliyorum. 65/105w vesaire, bu çipe zaten sonradan 105w TDP modu eklendi, şu an 65w kullanıyor olsa gerek, tabi 65 yazsa da 88'e kadar çekmesine müsade ediyordu diye hatırlıyorum. Benim tavsiyelerime uyarsa ciddi düşüş elde edecek, denedi mi bilmiyorum, konuyu tam okuyamadım açıkçası.@Eagles, eco mod işine hiç girmeyin, güç istediğinizde frenlemez, eskiden seviyesi vardı onu da ayarlayabiliyorduk, şu an yok anladığım kadarıyla.
O zaman bu şekilde bırakıyorum ayarları. Güç istediğimizde, kendini frenlemiyor değil mi bu ayarlarla @20424 hocam?
Bir de AMD eco mod gördüm ama, oda Auto mod şeklinde çalışıyor şu anda bende. Onda da tpd limiti koyuyor sanırım, ona gerek var mı?
Hocam aslında önemli olan yükte kaç derece. O iyiyse gerisi kolay bence. Boşta daha yüksek sıcaklıklara çıkanlar var bu işlemci ile, onu biliyorum. Senin değerlerin güzel bence.
Bu undervoltu düz -15 -20 falan vermek şu anda çok işe yaramıyor. En kötü çekirdeğe göre kendini ayarlıyor en iyi çekirdek de. O yüzden per core yapıp en iyi çekirdeğinde diğer 7 tanesini eşitlemen lazım, PBO+Undervolt o zaman tam olarak çalışıyor. Rehber atacağım, onu takip edersen dediğimi anlayacaksın.Aslında amacım Max'ı yakalamak. Ama şöyle ki
Bundan önce 5800X3D kullanıyordum onda kolaydı curve -30 yapıp geçiyordum direk kabul ediyordu. Boşta 35 dereceydi ve zaten Max Boost da çalışıyordu.
Bunda ise curve asla -30 olmuyor yani yapıyorsun Windows da siyah ekran yiyorsun. -15'i bile kabul etmiyor.
PBO da ise Max 100MHz'yi kabul ediyor 200 de donma vs yapıyor.
Ve işlemci Max sıcaklık olarak CPU thermal throttle limit de ise
Üstte curve -10 ve +100 MHz Boost ile ben limiti 85 yapsam da direk Max Boost da 85 derece oluyor. 90 yaparsam 90 derece oluyor
Yani sanırım soğutucu yetmiyor galiba anladığım kadarı ile hani 95'i denemedim nerede frenleyecek göremedim ama 90 değil de 85 ideal. Zaten sürekli bu değerde olmuyor oyunlarda 60-75 arası oyununa göre
Sadece işlemciyi 105 watt TDP yaparsam 82 Max oluyor. Onda da all Core da Boost tabii daha kısıtlı oluyor.
Yani X3D olmayan işlemcilerde biraz daha komplike oluyor bu iş. Ama bayağı iyi işlemci çok memnunum 5800X3D ye göre. Özellikle oyun dışı misal browser YouTube sayfaları Windows bile aşırı hızlı ve tepkisel.