@20424 aynen hocam. Sadece Auto, disabled ve enabled ayarı var. Aşırı bir seçenek yok. Yok zaten ben memnunum, öğrenmek istiyordum sadece. Bir tek kafama yükte sıcaklık takılıyor bazen. Maksimum 55-56 görüyorum güncel olarak, bunda bir sorun var mı sence? Oyunlarda da böyle bu arada. 2K ve NVIDIA önerilen ayarlarda oynarım genellikle hikaye odaklı. FPS limitlerimi kaldırsam bile maksimum 60. Daha fazla olması gerekmez mi? Yoksa ben mi yanılıyorum. CPU ve GPU fan eğrileri, senin verdiğin gibi hatırlarsın. 7600 ve 240 mm ile OCCT testlerinde 65-72 derece arasını görebiliyordum.

Ekran görüntüsü 2025-10-26 134857.webp

@Ayhan Dönmez dost bunları senin video haline getirmen lazım. YouTube yüklesen, burada paylaşsan keşke. Valla okurken yarısını anlamadım. 😄 40 derece iyi bence ya. 7600 işlemci oda 39-40 derece civarında çalışıyordu. Armory Crate bazen kızdırıyor beni ama, ufak çapta ekosistem var o yüzden. Yoksa hayatta kullanacağım bir program değil. Diyorum ya klavye güncellemelerini bile oradan yapıyorum.

@Hellmonger Gündelik kullanıcı için 9700x kesinlikle çok yeterli ve verimli bence. Ben direkt Stock seviyorum aslında. Fan eğrisini de verince, gayet iyi. Ya 105W verince, aman aman bir şey değişmiyor bence. 88W gayet yeterli aslında kullanıcı isteklerine göre. Gördüğüm tek eksi bu işlemcide, sıcaklık sıçramaları. Oda fanlara yansıyor. Onu da halledince, gayet uslu bir çocuk oluyor aslında. Güç tüketimi biraz daha iyileştirilse, rakipsiz bir işlemci olur.

@20424 aynen hocam. Sadece Auto, disabled ve enabled ayarı var. Aşırı bir seçenek yok. Yok zaten ben memnunum, öğrenmek istiyordum sadece. Bir tek kafama yükte sıcaklık takılıyor bazen. Maksimum 55-56 görüyorum güncel olarak, bunda bir sorun var mı sence? Oyunlarda da böyle bu arada. 2K ve NVIDIA önerilen ayarlarda oynarım genellikle hikaye odaklı. FPS limitlerimi kaldırsam bile maksimum 60. Daha fazla olması gerekmez mi? Yoksa ben mi yanılıyorum. CPU ve GPU fan eğrileri, senin verdiğin gibi hatırlarsın. 7600 ve 240 mm ile OCCT testlerinde 65-72 derece arasını görebiliyordum.

Eki Görüntüle 196058

@Ayhan Dönmez dost bunları senin video haline getirmen lazım. YouTube yüklesen, burada paylaşsan keşke. Valla okurken yarısını anlamadım. 😄 40 derece iyi bence ya. 7600 işlemci oda 39-40 derece civarında çalışıyordu. Armory Crate bazen kızdırıyor beni ama, ufak çapta ekosistem var o yüzden. Yoksa hayatta kullanacağım bir program değil. Diyorum ya klavye güncellemelerini bile oradan yapıyorum.

@Hellmonger Gündelik kullanıcı için 9700x kesinlikle çok yeterli ve verimli bence. Ben direkt Stock seviyorum aslında. Fan eğrisini de verince, gayet iyi. Ya 105W verince, aman aman bir şey değişmiyor bence. 88W gayet yeterli aslında kullanıcı isteklerine göre. Gördüğüm tek eksi bu işlemcide, sıcaklık sıçramaları. Oda fanlara yansıyor. Onu da halledince, gayet uslu bir çocuk oluyor aslında. Güç tüketimi biraz daha iyileştirilse, rakipsiz bir işlemci olur.
Aslında rehber falan yapmak lazım da çok anladığım şeyler değil, sen iyi hallediyorsun rehber işini, benim tarzıma pek hitap etmiyor. Diğer türlü de anlaşılması zor oluyor bu şekilde, ona katılıyorum. Bu söylediğim ayarları BIOS'tan kapatabilirsin ama ya da dediğim gibi ayarlayabilirsin. O kısmı detaylı yazmaya çalıştım.

Aslında rehber falan yapmak lazım da çok anladığım şeyler değil, sen iyi hallediyorsun rehber işini, benim tarzıma pek hitap etmiyor. Diğer türlü de anlaşılması zor oluyor bu şekilde, ona katılıyorum. Bu söylediğim ayarları BIOS'tan kapatabilirsin ama ya da dediğim gibi ayarlayabilirsin. O kısmı detaylı yazmaya çalıştım.

Klavyene sağlık. Tekrar okuyup analiz edeceğim yazdıklarını. Detaylar müthiş zaten. Benim rehber hazırlamam bazen 3-4 saati bulabiliyor, biraz özeniyorum ondan galiba. Yapay zeka zaten kullanmıyorum, beyin tembelliğine alıştırıyor insanı. Güzel bir şey ama, gençlerin aşırı kullanmaması lazım. İşlemci ekran kartını kapattım. @Ayhan Dönmez

@20424 sadece yük sıcaklığı dışında kafamda hiç soru işareti kalmadı hocam. Hem sen hem Ayhan hoca yardımcı oldunuz, teşekkür ediyorum.

@Hellmonger Detaylar bazen beni boğuyor hocam, aşırı girmek istemiyorum. Yoksa senin değerler güzel. Gündelik kullanıcı için güzel detaylar yakalayınca, zorlamıyorum hiç.

Son düzenleme:
@Marix aynen hocam. Sadece Auto, disabled ve enabled ayarı var. Aşırı bir seçenek yok. Yok zaten ben memnunum, öğrenmek istiyordum sadece. Bir tek kafama yükte sıcaklık takılıyor bazen. Maksimum 55-56 görüyorum güncel olarak, bunda bir sorun var mı sence? Oyunlarda da böyle bu arada. 2K ve NVIDIA önerilen ayarlarda oynarım genellikle hikaye odaklı. FPS limitlerimi kaldırsam bile maksimum 60. Daha fazla olması gerekmez mi? Yoksa ben mi yanılıyorum. CPU ve GPU fan eğrileri, senin verdiğin gibi hatırlarsın. 7600 ve 240 mm ile OCCT testlerinde 65-72 derece arasını görebiliyordum.

Stok hali çok sıcak çalışmıyor, PBO +200 ile ısınmaya başlar.

Klavyene sağlık. Tekrar okuyup analiz edeceğim yazdıklarını. Detaylar müthiş zaten. Benim rehber hazırlamam bazen 3-4 saati bulabiliyor, biraz özeniyorum ondan galiba. Yapay zeka zaten kullanmıyorum, beyin tembelliğine alıştırıyor insanı. Güzel bir şey ama, gençlerin aşırı kullanmaması lazım. İşlemci ekran kartını kapattım. @Ayhan Dönmez

@20424 sadece yük sıcaklığı dışında kafamda hiç soru işareti kalmadı hocam. Hem sen hem Ayhan hoca yardımcı oldunuz, teşekkür ediyorum.

@Hellmonger Detaylar bazen beni boğuyor hocam, aşırı girmek istemiyorum. Yoksa senin değerler güzel. Gündelik kullanıcı için güzel detaylar yakalayınca, zorlamıyorum hiç.
Ben biraz ileri düzey yazdım, normal kullanıcının bunları anlayıp yapması zor, video eşliğinde ancak olur rehber tarzı bir şey vesaire olursa, o işlere de hiç girmedim, imkanım da vardı aslında. Çünkü biliyorsun soruların ardı arkası kesilmiyor. Fark ettiysen Nebi sektöre girdi benim bu tarzda insanları bilgilendirdi, çok ilgi alaka çekti. Sonra baktı gelen saçma sapan soruların haddi hesabı yok, adamı gece 3'te arayıp teknik servis gibi rahatsız etmeye başladılar, adam şu anda direkt olarak sponsorlu içeriklere geçiş yaptı. Bu işin sonu o yöne doğru evriliyor malesef. Onun çektiği rehberler de ileri düzey değil, giriş-orta seviyede kalır, ama günlük kullanıcı için fazlasıyla yeterli. Ben sana ileri düzey bilgi vermeye çalıştım, kaynak-video da attım, Türkçe kaynak malesef yok bu konuda.

Mantığı şöyle anlatayım, 8 tane çekirdeğin var, 1 tanesi en iyi çekirdek golden, diğeri en iyi 2. çekirdeğin silver çekirdek. Ryzen Master'de ya da HWiNFO'da bunlar yazıyor, HWiNFO'da #1 ve #2 olarak belirtilen çekirdek etkili saatlerdeki çekirdeklerin, en iyi 1 ve 2. çekirdeklerin. @Eagles

En iyi çekirdeğin core 0 ise mesela, diğer core 1-2-3-4-5-6-7 çekirdeklerini core 0'daki voltaja eşitliyorsun, niye dersen, core 0 1.1v çekiyor 5.2 GHz boostluyor, diğerleri 1.15v çekiyor 5.2 GHz boostluyor mesela, sonra baktın tüm çekirdekleri 0'da per core undervolt ile eşitledin, hemen hemen aynı voltajı çekiyorlar, eşitlediğin voltaj değeri de 1.1v olsun mesela nihayetinde, sonra toplu olarak eksi değeri artırıp 1.08v yapıyorsun mesela ve orada duruyor gerekli testleri eğer geçiyorsa başarılı şekilde, mantık bu. Direkt static OC ile 1.1v 5.2 GHz yapmaktansa bunu yaparsan PBO algoritmasından da faydalanıyorsun ve çip buz gibi çalışıyor, yöntem ve mantık bu şekilde.

@Eagles Bu işlemi yapmaktaki amaç da şu, all core -20 verirsen mesela, 1.1v'ta 5.2 GHz yapan golden çekirdeğin, diğer kötü çekirdeklere ayak uyduracak diye 1.1 yerine 1.13v'ta mesela 5.2 yapmaya başlıyor, çünkü core 0'da per core ile eşlememiş oldun artık, direkt all core vermiş oldun. Yükte mesela 70 derece olacakken 73-75 oldu belki, fark bu.

Bahsettiğim boştaki sıcaklık-watt değerini de SoC power belirliyor sayılır, CCD'nin çektiği watt da var tabi, Global C-State Enable geliyor zaten Auto olarak ve Windows güç planı performans yerine dengelide kullanıyorsun, bunlar da etkili. SoC voltajı 1.25 Auto'dan 1.1-1.15 kısabilirsen 40 dereceden 37-38 olacaktır boştaki derecen. Arkada çerçöp çalışan programlar olmasa daha da düşer muhtemelen ama onları da mecburen kullanıyorsundur. iGPU zaten kullanmıyorsan kapatman gerekiyor, zor gibi görünse de Türkçe bir rehber olsa aslında kolay olurdu, ben de açıkçası uğraşmak istemedim, Nebi'den de böyle bir video beklemek saçma olurdu, adamın kitlesi EXPO açmayı bilmiyor, adam onları öğretmeye çalışıyor çünkü, yine de bir şeyler başardı takdir ediyorum adamı, sonrasında sponsorlu içeriklere yönelip kendini bir miktar bozdu tüm teknoloji editörleri gibi, para hangi yöndeyse o yöne kaymak zorundalar malesef.

Özetlemek gerekirse boştaki sıcaklık belirleyen ana etken SoC voltaj, VDDP ve VDDIO voltajları neredeyse ısı üretmezler, IMC-bellek kontrolcünün PHY-fiziksel katmanına etki ediyorlar, sinyal kuvvetlendiriyor yani yüksek bellek saat frekansı ya da agresif bellek ayarlarında, Nitro ayarlarında, IMC'nin suyunu sıktığında tabiri caizse, o zaman fulluyorsun bunları.

Yükteki sıcaklığı da IO Die(IMC bulunduğu kısım) yerine CCD(core complex die) çekirdeklerinin bulunduğu kısım, core temp-sıcaklık belirliyor. Olay bundan ibaret. Boştaki CCD sıcaklığı ile IMC'nin yer aldığı IO Die kıyaslarsan HWiNFO'dan basitçe görülüyor zaten.

Senin derdin temelde SoC voltaj ve undervolt ile alakalı yani. Bir de arkada çerçöp çok çalışmaması lazım, güvenli modda baksan belki 42 yerine 38 derece gelecek şu anda IO Die sıcaklığı, boştaki sıcaklığı o belirliyor çünkü. Yükte CCD ısınıyor, boşta IO Die, Ryzen mimarisinde bu mevzu var.

Ben en sonda ChatGPT'ye falan hazırlatayım olmazsa tüm bu bilgileri verip adamakıllı bir rehber hazırlasın :D Ben yoksa uğraşmayı hiç sevmem o yönde, zaten sevseydim çoktan video çekip paylaşırdım burada da, Nebi'den de böyle bir video bekleyemeyiz, overclockerlerin uğraştığı mevzular bunlar, 3-5 derece önemli adamlar için, neden all core -20 versin, en iyi çekirdekte eşleyip sonrasında eksiyi basıyorlar, Ryzen mimarisi buna göre dizayn edilmiş ve müsade ediyor, en iyi çekirdeğinde eşlemezsen en kötü çekirdeğindeki performansı ve sıcaklığı alıyorsun.

@Eagles Bu arada Nebi ile de karşılaştım zaten orada burada, adam ASUS ROG Forum, MSI Forum gibi yerlerde globalde takılıp oralardan info çekip mecburen onları videolaştırıyor tahminimce, bizim aynı Türk YouTuber'ler gibi, globalde bakıyor ne çekilmiş, yemek videosu, o zaman hadi yemek videosu çekelim her gün ve 10 milyon abone olalım. Bizim insanımız bundan anlıyor, fazlasından değil. Tembel bir milletiz.

Son düzenleme:
Stok hali çok sıcak çalışmıyor, PBO +200 ile ısınmaya başlar.

Şu anki performansı benim için çok tatmin edici. PBO yaparsam sizi mutlaka etiketlerim ama. 🙏

Buraya aktardıkların bile tek başına rehber aslında. Ben destekliyorum yaparsan öyle bir şey. Marix hoca ve senden bilgi fışkırıyor tabiri caizse. 🫡 @Ayhan Dönmez.

Şu anki performansı benim için çok tatmin edici. PBO yaparsam sizi mutlaka etiketlerim ama. 🙏

Buraya aktardıkların bile tek başına rehber aslında. Ben destekliyorum yaparsan öyle bir şey. Marix hoca ve senden bilgi fışkırıyor tabiri caizse. 🫡 @Ayhan Dönmez.
@Eagles Elimden geldiğince tecrübeleri aktarmaya çalışıyorum, bu işin fiziksel teknik kısmı vesaire olduğu gibi bir de bu kısımları da var, çokça deneyim tecrübe gerekiyor. Elimde AM5 sistem olmasa inan ki ben de bu kadar hakim olamazdım. Ha şunu diyeceksin, hakim oldun da ne oldu, hiçbir şey olmadı. 5090 taksaydım bu makinaya olurdu ama. 4070 super olduğundan zaten FPS oyunları harici GPU'ya bağlı oluyorsun, o yüzden FPS artışı da aşırı tatmin etmiyor seni hem PBO hem de RAM ayarları olarak, sadece CS gibi safi işlemci+RAM abanan oyunlarda ciddi fark görüyorsun, o tarzda da bir rekabetçi oyuncu değilim, eğer öyle olsaydım çok faydasını görürdüm tüm bu ayarların. En optimali anlatmaya çalıştım yani, böyle yaparsan 75 yerine 70 olur yükte, ya da 100 FPS alacakken 110 alırsın. Uğraşmana değer mi değmez mi, o gün sonunda açığa çıkar :D

Bu forumda da çok bilgili insanlar var zaten takdir ediyorum, eminim ki globalde olsak bu tarz forumlarda sınırlı kalmazdık, TR'de olunca çok da piyasaya giresin gelmiyor açıkçası, Nebi şimşek gibi girdi, giriş o giriş oldu. Ben kendisinden memnunum yine, bu tarz bilinmeyenleri anlattı, artık TR'de 1 tane adem çıkıp da anlatmayacak mı bunları diye düşünüp ediyordum. Adam en azından teknik detaya girdi şu şudur bu budur dedi, doğrusuyla yanlışıyla, yanlışları elbet var da casual gamerler için adam bu ayarları anlatıyor sonuçta, fazla fazla yeter anlattığı şeyler. Sonrasında da sponsorlu içeriklere yöneldi baktı iş böyle yürümüyor, kaçınılmaz son bu.

Son düzenleme:
Bn.

@Eagles elimden geldiğince tecrübeleri aktarmaya çalışıyorum, bu işin fiziksel teknik kısmı vesaire olduğu gibi bir de bu kısımları da var, çokça deneyim tecrübe gerekiyor. Elimde AM5 sistem olmasa inan ki ben de bu kadar hakim olamazdım. Ha şunu diyeceksin, hakim oldun da ne oldu, hiçbir şey olmadı. 5090 taksaydım bu makineye olurdu ama. 4070 Super olduğundan zaten FPS oyunları harici GPU'ya bağlı oluyorsun, o yüzden FPS artışı da aşırı tatmin etmiyor seni hem PBO hem de RAM ayarları olarak, sadece CS gibi safi işlemci+RAM abanan oyunlarda ciddi fark görüyorsun, o tarzda da bir rekabetçi oyuncu değilim, eğer öyle olsaydım çok faydasını görürdüm tüm bu ayarların. En optimali anlatmaya çalıştım yani, böyle yaparsan 75 yerine 70 olur yükte, ya da 100 FPS alacakken 110 alırsın. Uğraşmana değer mi değmez mi, o gün sonunda açığa çıkar :D

Bu forumda da çok bilgili insanlar var zaten takdir ediyorum, eminim ki globalde olsak bu tarz forumlarda sınırlı kalmazdık, TR'de olunca çok da piyasaya giresin gelmiyor açıkçası, nebi şimşek gibi girdi, giriş o giriş oldu. Ben kendisinden memnunum yine, bu tarz bilinmeyenleri anlattı, artık TR'de 1 tane adem çıkıp da anlatmayacak mı bunları diye düşünüp ediyordum. Adam en azından teknik detaya girdi şu şudur bu budur dedi, doğrusuyla yanlışıyla, yanlışları elbet var da casual gamerler için adam bu ayarları anlatıyor sonuçta, fazla fazla yeter anlattığı şeyler. Sonrasında da sponsorlu içeriklere yöneldi baktı iş böyle yürümüyor, kaçınılmaz son bu.

Bugün bende çok uğraştım mesela nebinin video yu izlemiştim RAM ayarını onun ki gibi yaptım 6400 RAM'i 6000 yaptım RAM de sorun yok ancak RAM'i böyle yapıp PBO açıp +100 ve curve -10 üstüne asla çıkmıyordu ya kilitleniyor ya kalıyor RAM'den değil çünkü Memtest'i safe bitirdi. Ne zaman RAM'i EXPO'ya alırsam yani düz 6400 CL32 yaparsam ki 1:2 olarak çalışıyor o zaman +100 curve -20 sorunsuz çalışıyor.

Ayrıca RAM asla 6400 de 1:1 çalışmıyor denedim ama olmadı 2133 verdim yok 2100 verdim yok. Olmuyor kontrolcü kaynaklı sanırsam Hynix'a çip ama olmadı.

RAM'den vazgeçtim yani 6400 EXPO da fark yok 6000 de de yok denedim birebir evet Cinebench de fark var ama oyunlarda yok hikayeli oyunlarda fark 2-3 FPS oynuyor gecikme 82'den 68'e düşüyor ama FPS'ye katkısı çok düşük sanırım rekabetçi oyunlarda belki artısı olur ya da 400-500 FPS'li oyunlarda.

RAM'i EXPO ve PBO +100 curve -20 ile kullanıyorum artık 9700X i memnunum. Boşta o kadar garip ki mesela boşta 42-44 oluyorsa
Sadece musicbee MP3 Player'dan müzik dinliyorum direk 50 de sabit kalıyor :D

@Eagles hocam hiçbir türlü PBO olmuyor yani 100 de olmadı yine dün reset attı. Sanırım silikon şanssızlığı diyelim.

Bende şöyle yaptım PBO da OverDrive +100'ü kapatıp sadece - 20 curve verdim şimdi oyunlarda sürekli net 5525 MHz boostluyor hiç dalgalanma vs yok. Önceki gibi sürekli 5650'ye çıkıp inmiyor. Boşta ise 5650 iken MP3 dinlerken 50 olan işlemci şimdi browserdan Twitch yayını + MP3 dinlememe rağmen 44 de çalışıyor.

Daha da uğraşmayacağım artık. DDR4'e göre çok daha zor olmuş bu PBO işleri. Bir de X3dler hep golden chip olunca direk -30 yapıp geçiyorduk bu X3D olmayanlarda şans işi. Ama tabii all Core da 4500 çalışan bir 5800X3D şu an 5525 çalışıyor 1000 MHz fazla yani bu da o farkı bayağı uçuruyor.

Son düzenleme:
Bn.

Bugün bende çok uğraştım mesela nebinin video yu izlemiştim RAM ayarını onun ki gibi yaptım 6400 RAM'i 6000 yaptım RAM de sorun yok ancak RAM'i böyle yapıp PBO açıp +100 ve curve -10 üstüne asla çıkmıyordu ya kilitleniyor ya kalıyor RAM'den değil çünkü Memtest'i safe bitirdi. Ne zaman RAM'i EXPO'ya alırsam yani düz 6400 CL32 yaparsam ki 1:2 olarak çalışıyor o zaman +100 curve -20 sorunsuz çalışıyor.

Ayrıca RAM asla 6400 de 1:1 çalışmıyor denedim ama olmadı 2133 verdim yok 2100 verdim yok. Olmuyor kontrolcü kaynaklı sanırsam Hynix'a çip ama olmadı.

RAM'den vazgeçtim yani 6400 EXPO da fark yok 6000 de de yok denedim birebir evet Cinebench de fark var ama oyunlarda yok hikayeli oyunlarda fark 2-3 FPS oynuyor gecikme 82'den 68'e düşüyor ama FPS'ye katkısı çok düşük sanırım rekabetçi oyunlarda belki artısı olur ya da 400-500 FPS'li oyunlarda.

RAM'i EXPO ve PBO +100 curve -20 ile kullanıyorum artık 9700X i memnunum. Boşta o kadar garip ki mesela boşta 42-44 oluyorsa
Sadece musicbee MP3 Player'dan müzik dinliyorum direk 50 de sabit kalıyor :D

@Eagles hocam hiçbir türlü PBO olmuyor yani 100 de olmadı yine dün reset attı. Sanırım silikon şanssızlığı diyelim.

Bende şöyle yaptım PBO da OverDrive +100'ü kapatıp sadece - 20 curve verdim şimdi oyunlarda sürekli net 5525 MHz boostluyor hiç dalgalanma vs yok. Önceki gibi sürekli 5650'ye çıkıp inmiyor. Boşta ise 5650 iken MP3 dinlerken 50 olan işlemci şimdi browserdan Twitch yayını + MP3 dinlememe rağmen 44 de çalışıyor.

Daha da uğraşmayacağım artık. DDR4'e göre çok daha zor olmuş bu PBO işleri. Bir de X3dler hep golden chip olunca direk -30 yapıp geçiyorduk bu X3D olmayanlarda şans işi. Ama tabii all Core da 4500 çalışan bir 5800X3D şu an 5525 çalışıyor 1000 MHz fazla yani bu da o farkı bayağı uçuruyor.
Boost clock fazla 9700x'te, ama hata veren çekirdeğe göre optimize edebilirsin halen. Zaten 8 çekirdek var, sorunlu çekirdek kendini belli ediyor kısa sürede.

Y-Cruncher VT3 testi yaparsan logical core hatası verecektir, logical core 8 verirse core 4 oluyor, 9 hata verirse de core 4 oluyor, 2'ye böldüğünde core0-7 arası hangi çekirdeğe denk geldiğini buluyorsun.

@Hellmonger 6400 ayarlamak istiyorsan onun için ayrı konu açarsan halledebiliriz. Hynix çip mi var elinde.