Klavyene sağlık. Tekrar okuyup analiz edeceğim yazdıklarını. Detaylar müthiş zaten. Benim rehber hazırlamam bazen 3-4 saati bulabiliyor, biraz özeniyorum ondan galiba. Yapay zeka zaten kullanmıyorum, beyin tembelliğine alıştırıyor insanı. Güzel bir şey ama, gençlerin aşırı kullanmaması lazım. İşlemci ekran kartını kapattım.
@Ayhan Dönmez
@20424 sadece yük sıcaklığı dışında kafamda hiç soru işareti kalmadı hocam. Hem sen hem Ayhan hoca yardımcı oldunuz, teşekkür ediyorum.
@Hellmonger Detaylar bazen beni boğuyor hocam, aşırı girmek istemiyorum. Yoksa senin değerler güzel. Gündelik kullanıcı için güzel detaylar yakalayınca, zorlamıyorum hiç.
Ben biraz ileri düzey yazdım, normal kullanıcının bunları anlayıp yapması zor, video eşliğinde ancak olur rehber tarzı bir şey vesaire olursa, o işlere de hiç girmedim, imkanım da vardı aslında. Çünkü biliyorsun soruların ardı arkası kesilmiyor. Fark ettiysen Nebi sektöre girdi benim bu tarzda insanları bilgilendirdi, çok ilgi alaka çekti. Sonra baktı gelen saçma sapan soruların haddi hesabı yok, adamı gece 3'te arayıp teknik servis gibi rahatsız etmeye başladılar, adam şu anda direkt olarak sponsorlu içeriklere geçiş yaptı. Bu işin sonu o yöne doğru evriliyor malesef. Onun çektiği rehberler de ileri düzey değil, giriş-orta seviyede kalır, ama günlük kullanıcı için fazlasıyla yeterli. Ben sana ileri düzey bilgi vermeye çalıştım, kaynak-video da attım, Türkçe kaynak malesef yok bu konuda.
Mantığı şöyle anlatayım, 8 tane çekirdeğin var, 1 tanesi en iyi çekirdek golden, diğeri en iyi 2. çekirdeğin silver çekirdek. Ryzen Master'de ya da HWiNFO'da bunlar yazıyor, HWiNFO'da #1 ve #2 olarak belirtilen çekirdek etkili saatlerdeki çekirdeklerin, en iyi 1 ve 2. çekirdeklerin.
@Eagles
En iyi çekirdeğin core 0 ise mesela, diğer core 1-2-3-4-5-6-7 çekirdeklerini core 0'daki voltaja eşitliyorsun, niye dersen, core 0 1.1v çekiyor 5.2 GHz boostluyor, diğerleri 1.15v çekiyor 5.2 GHz boostluyor mesela, sonra baktın tüm çekirdekleri 0'da per core undervolt ile eşitledin, hemen hemen aynı voltajı çekiyorlar, eşitlediğin voltaj değeri de 1.1v olsun mesela nihayetinde, sonra toplu olarak eksi değeri artırıp 1.08v yapıyorsun mesela ve orada duruyor gerekli testleri eğer geçiyorsa başarılı şekilde, mantık bu. Direkt static OC ile 1.1v 5.2 GHz yapmaktansa bunu yaparsan PBO algoritmasından da faydalanıyorsun ve çip buz gibi çalışıyor, yöntem ve mantık bu şekilde.
@Eagles Bu işlemi yapmaktaki amaç da şu, all core -20 verirsen mesela, 1.1v'ta 5.2 GHz yapan golden çekirdeğin, diğer kötü çekirdeklere ayak uyduracak diye 1.1 yerine 1.13v'ta mesela 5.2 yapmaya başlıyor, çünkü core 0'da per core ile eşlememiş oldun artık, direkt all core vermiş oldun. Yükte mesela 70 derece olacakken 73-75 oldu belki, fark bu.
Bahsettiğim boştaki sıcaklık-watt değerini de SoC power belirliyor sayılır, CCD'nin çektiği watt da var tabi, Global C-State Enable geliyor zaten Auto olarak ve Windows güç planı performans yerine dengelide kullanıyorsun, bunlar da etkili. SoC voltajı 1.25 Auto'dan 1.1-1.15 kısabilirsen 40 dereceden 37-38 olacaktır boştaki derecen. Arkada çerçöp çalışan programlar olmasa daha da düşer muhtemelen ama onları da mecburen kullanıyorsundur. iGPU zaten kullanmıyorsan kapatman gerekiyor, zor gibi görünse de Türkçe bir rehber olsa aslında kolay olurdu, ben de açıkçası uğraşmak istemedim, Nebi'den de böyle bir video beklemek saçma olurdu, adamın kitlesi EXPO açmayı bilmiyor, adam onları öğretmeye çalışıyor çünkü, yine de bir şeyler başardı takdir ediyorum adamı, sonrasında sponsorlu içeriklere yönelip kendini bir miktar bozdu tüm teknoloji editörleri gibi, para hangi yöndeyse o yöne kaymak zorundalar malesef.
Özetlemek gerekirse boştaki sıcaklık belirleyen ana etken SoC voltaj, VDDP ve VDDIO voltajları neredeyse ısı üretmezler, IMC-bellek kontrolcünün PHY-fiziksel katmanına etki ediyorlar, sinyal kuvvetlendiriyor yani yüksek bellek saat frekansı ya da agresif bellek ayarlarında, Nitro ayarlarında, IMC'nin suyunu sıktığında tabiri caizse, o zaman fulluyorsun bunları.
Yükteki sıcaklığı da IO Die(IMC bulunduğu kısım) yerine CCD(core complex die) çekirdeklerinin bulunduğu kısım, core temp-sıcaklık belirliyor. Olay bundan ibaret. Boştaki CCD sıcaklığı ile IMC'nin yer aldığı IO Die kıyaslarsan HWiNFO'dan basitçe görülüyor zaten.
Senin derdin temelde SoC voltaj ve undervolt ile alakalı yani. Bir de arkada çerçöp çok çalışmaması lazım, güvenli modda baksan belki 42 yerine 38 derece gelecek şu anda IO Die sıcaklığı, boştaki sıcaklığı o belirliyor çünkü. Yükte CCD ısınıyor, boşta IO Die, Ryzen mimarisinde bu mevzu var.
Klavyene sağlık. Tekrar okuyup analiz edeceğim yazdıklarını. Detaylar müthiş zaten. Benim rehber hazırlamam bazen 3-4 saati bulabiliyor, biraz özeniyorum ondan galiba. Yapay zeka zaten kullanmıyorum, beyin tembelliğine alıştırıyor insanı. Güzel bir şey ama, gençlerin aşırı kullanmaması lazım. İşlemci ekran kartını kapattım.
@Ayhan Dönmez
@20424 sadece yük sıcaklığı dışında kafamda hiç soru işareti kalmadı hocam. Hem sen hem Ayhan hoca yardımcı oldunuz, teşekkür ediyorum.
@Hellmonger Detaylar bazen beni boğuyor hocam, aşırı girmek istemiyorum. Yoksa senin değerler güzel. Gündelik kullanıcı için güzel detaylar yakalayınca, zorlamıyorum hiç.
Ben en sonda ChatGPT'ye falan hazırlatayım olmazsa tüm bu bilgileri verip adamakıllı bir rehber hazırlasın

Ben yoksa uğraşmayı hiç sevmem o yönde, zaten sevseydim çoktan video çekip paylaşırdım burada da, Nebi'den de böyle bir video bekleyemeyiz, overclockerlerin uğraştığı mevzular bunlar, 3-5 derece önemli adamlar için, neden all core -20 versin, en iyi çekirdekte eşleyip sonrasında eksiyi basıyorlar, Ryzen mimarisi buna göre dizayn edilmiş ve müsade ediyor, en iyi çekirdeğinde eşlemezsen en kötü çekirdeğindeki performansı ve sıcaklığı alıyorsun.
@Eagles Bu arada Nebi ile de karşılaştım zaten orada burada, adam ASUS ROG Forum, MSI Forum gibi yerlerde globalde takılıp oralardan info çekip mecburen onları videolaştırıyor tahminimce, bizim aynı Türk YouTuber'ler gibi, globalde bakıyor ne çekilmiş, yemek videosu, o zaman hadi yemek videosu çekelim her gün ve 10 milyon abone olalım. Bizim insanımız bundan anlıyor, fazlasından değil. Tembel bir milletiz.