KaderDiyelimGitsin

Çalışkan
Merhaba, yeni topladığım sistemimde INNO3D RTX 5080 X3 OC modeli ekran kartı ve 9700X mevcut. Öncelikle ilk sorum şu: Ekran kartı için YouTube üzerinde Nebi Akgün'ün bir videosuna denk geldim, Afterburner üzerinden 5000 serisi kartlar için özellikle 5080 için mem. clocku direk +3000 MHz yapıyor, Core MHz ise +300-400 olarak söylüyor. Bu şekilde ayarladım ve Cyberpunk 2077 4K her şey yüksek ayarlarda RT açık şekilde test ettiğimde, 6-7 FPS artışı aldım, diğer şeyleri kontrol ettiğimde herhangi bir sorun gözükmüyor, sıcaklık değerleri voltaj vesaire her şey normal. Fakat merak edip ChatGPT sorduğumda kesinlikle +3000 MHz ve Core içinde +300 önermiyor. Bu ayarlarla kullanmam bir sorun teşkil eder mi?

Ek olarak 9700X için en iyi PBO ayarları ne olmalıdır?

Tamam güzel bir şey ama yapay zekayı gözünüzde çok büyütmeyin.

Her silikon kötü değildir ama 9700X için frekans verecekseniz ofsetleri -5 -10 dan yukarı çıkmamaya çalışın.

Nebi Akgün'ün kanalında PBO ile ilgili videolar da var.

Tamam güzel bir şey ama yapay zekayı gözünüzde çok büyütmeyin.

Her silikon kötü değildir ama 9700X için frekans verecekseniz ofsetleri -5 -10'dan yukarı çıkmamaya çalışın.

Nebi Akgün'ün kanalında PBO ile ilgili videolar da var.

Gözde büyütmek değil hocam, başka kanallara baktığımda genelde en fazla 1500 veya 2000 MHz veriyorlar 3000 vereni görmedim. Ya da ben denk gelmedim. Anladığım kadarıyla MSI Afterburner üzerinden 3000 MHz yapsak bile gerçek 3000 MHz değilmiş effektif olarak 1500'e falan tekabül ediyormuş. Dediğim gibi herhangi bir crash hata oyunda kapanma falan almadım 2-3 saatlik oyun süresince. Her şeyde stabil gözüküyor. Ama yine de içim rahat etmedi sormak istedim. PBO için +200 MHz ve Curve -15 uygun mudur? En stabil bu olduğu söyleniyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, yeni topladığım sistemimde INNO3D RTX 5080 X3 OC modeli ekran kartı ve 9700X mevcut. Öncelikle ilk sorum şu: Ekran kartı için YouTube üzerinde nebi akgün'ün bir videosuna denk geldim, Afterburner üzerinden 5000 serisi kartlar için özellikle 5080 için mem. Clocku direk +3000 MHz yapıyor, Core MHz ise +300-400 olarak söylüyor. Bu şekilde ayarladım ve Cyberpunk 2077 4K her şey yüksek ayarlarda RT açık şekilde test ettiğimde, 6-7 FPS artışı aldım, diğer şeyleri kontrol ettiğimde herhangi bir sorun gözükmüyor, sıcaklık değerleri voltaj vesaire her şey normal. Fakat merak edip ChatGPT sorduğumda kesinlikle +3000 MHz ve Core içinde +300 önermiyor. Bu ayarlarla kullanmam bir sorun teşkil eder mi?

Ek olarak 9700X için en iyi PBO ayarları ne olmalıdır?

6, 7 FPS için ekran kartıma onu yapmazdım. Ömrünü 10 sene ise 8 seneye düşürüyorsun. İşlemciyi Update ile 65W'tan 105W'a çıkar.

Ayrıca ekran kartin şu an sorun vermiyor olabilir, gerekli testleri yap. İleride başına iş açma.

Blackwell mimarisinde +300 MHz üzerinde bir artış, voltaj eğrisini ciddi şekilde zorlar. Cyberpunk gibi ağır bir yükte çökme yaşamadıysanız, elinizdeki silikon kalitesi çok iyiymiş.

Dediğim gibi bir problem yaşamadım hocam, fakat uzun süreli kullanımda problem olur mu diye danışmak istedim bilen kişilere. Nebi Akgün'ün başlangıç olarak direk bu ayarları tavsiye ediyor, ilgili video:

Hangi ekran kartı modeli için söylüyor?

Herhangi bir model sınırlaması yok genel olarak tüm 5000 serileri için söylüyor. Bazı modellerin soğutma güçleri daha iyi olduğundan onlarda Power limiti artırmaya gidilebiliyor, misal bazı kartlarda %100 sınırlıyken bazılarında %110, %120 gibi esnemeler mevcut.

Bende de sizdeki karttan var. Sizin yaptığınız yöntem çok sağlıklı değil. En sağlık yöntem voltaj eğrisi yapmak. Nebi'nin videosunda o konu da anlatılıyor. Ayrıca bizim kartların soğutması piyasadaki en kötüsü değil ama iyi de değil @KaderDiyelimGitsin.
+2000 MHz vermek ile +3000 MHz vermek FPS açısından bazen fark oluşturmayabiliyor.

Şu an benim kart 0.930-0.950 mv arasında hatta çoğu zaman 0.930 mv civarında 2880-2910 GHz gibi müthiş bir değerde çalışıyor ve stok halinden 60W daha az güç çekiyor.

Benim açtığım konu var. Atarım linkini. Mükemmel havalandırması olan kasayı iyice kusursuzlaştırdım ve milletin 75-85k verip kullandığı 5080'i ben 59k vererek kullanıyorum.

Yani silikon kalitesi esas olarak voltaj eğrisinde belli olur. Benim silikon kalitesi 0.930mv değerinde iyi bir değer yakaladı. Kimisi 0.975Mv'da yakalar mesela bu değişir. 2-3 gün harcadım ben en iyi yeri bulmak için. Vakit harcamalısınız böyle giriş seviyesi kartlarda ki stok halinden daha az güç çeksin ve daha yüksek saat hızlarında çalışsın.

Bende de sizdeki karttan var. Sizin yaptığınız yöntem çok sağlıklı değil. En sağlık yöntem voltaj eğrisi yapmak. Nebi'nin videosunda o konu da anlatılıyor. Ayrıca bizim kartların soğutması piyasadaki en kötüsü değil ama iyi de değil @KaderDiyelimGitsin.
+2000 MHz vermek ile +3000 MHz vermek FPS açısından bazen fark oluşturmayabiliyor.

Şu an benim kart 0.930-0.950 mv arasında hatta çoğu zaman 0.930 mv civarında 2880-2910 GHz gibi müthiş bir değerde çalışıyor ve stok halinden 60W daha az güç çekiyor.

Benim açtığım konu var. Atarım linkini. Mükemmel havalandırması olan kasayı iyice kusursuzlaştırdım ve milletin 75-85k verip kullandığı 5080'i ben 59k vererek kullanıyorum.

Yani silikon kalitesi esas olarak voltaj eğrisinde belli olur. Benim silikon kalitesi 0.930mv değerinde iyi bir değer yakaladı. Kimisi 0.975Mv'da yakalar mesela bu değişir. 2-3 gün harcadım ben en iyi yeri bulmak için. Vakit harcamalısınız böyle giriş seviyesi kartlarda ki stok halinden daha az güç çeksin ve daha yüksek saat hızlarında çalışsın.

İyi değeri yakaladığımı tam olarak nasıl anlayabilirim hocam neye göre hareket etmeliyim yardımcı olur musunuz bu konuda?