markowic

Çalışkan
Arkadaşlar, herkese iyi akşamlar. Geçtiğimiz hafta AMD tabanlı bir sistem kurdum ancak sistem durduk yere takılıyor, donuyor ve tepki vermiyor. 3-4 kez resetlememe rağmen sorun devam ediyor ama bazen keyfi ne zaman isterse sorunsuz çalışıyor. Bu sorunun bir çözümü var mı, yoksa ekran kartından mı kaynaklanıyor?
@Recep Baltaş

Sistem:
  • PowerColor RX 9070 XT Red Devil.
  • AMD Ryzen R7 9700X.
  • Raijintek cratos 3.0 850W 80+ Gold.
  • Corsair 3000D.
  • Corsair Vengeance LPX 6000 MHz CL30 2x16 GB.
  • Kingston KC3000.
  • ASUS B650M-R
  • Thermalright Phantom spirit 120.
  • Samsung 4K G8 240gaming OLED.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar sistem siyah ekranda kaldı ve şu an görüntü gelmiyor. Ekran kartı dahil bütün fanlar dönüyor ancak siyah ekran. Power tuşunun ışığı yanıp sönüyor sistem kendini boot edemiyor sanırım. Ne yapmam gerekir? Akşam bakacağım işten sonra.

Arkadaşlar sistem siyah ekranda kaldı ve şu an görüntü gelmiyor. Ekran kartı dahil bütün fanlar dönüyor ancak siyah ekran. Power tuşunun ışığı yanıp sönüyor sistem kendini boot edemiyor sanırım. Ne yapmam gerekir? Akşam bakacağım işten sonra.
Clear CMOS işlemi denedin mi? @markowic

1758181837490.webp

Power switch 0 konumdayken şu 2 CLRTC pinine 15 sn yıldız tornavida dokun arasına. Sonra sistemi tekrar aç. Sistem eğer açılırsa BIOS Update işlemi yap. Siteden son sürüme güncelle.

1758181998599.webp

@markowic Görüntü alırsan şu sürüme güncelledikten sonra EXPO açmayı dene. Yine olmazsa konuşuruz. Clear CMOS işlemi ilk etapta yapacaksın, sonrasında bu.

Clear CMOS işlemi denedin mi? @markowic

Eki Görüntüle 185908

Power switch 0 konumdayken şu 2 CLRTC pinine 15 sn yıldız tornavida dokun arasına. Sonra sistemi tekrar aç. Sistem eğer açılırsa BIOS Update işlemi yap. Siteden son sürüme güncelle.

Eki Görüntüle 185909
@markowic Görüntü alırsan şu sürüme güncelledikten sonra EXPO açmayı dene. Yine olmazsa konuşuruz. Clear CMOS işlemi ilk etapta yapacaksın, sonrasında bu.
Öncelikle emeğinizi ve yardımınız için çok teşekkür ederim. Söylediklerinizi uygulardım ve siyah ekran sorunu düzeldi, görüntü alabildim. Daha sonrasında bios’u güncelledim şu an en güncel sürüme sahip. Bios tamamen defult ayarda hiçbir işlem yapmadım, yapmaya da korkar oldum. Bu şekilde kullanım da sorun olur mu bilemiyorum çünkü çok fazla bunu test edecek vaktim de yok açıkçası ama dediğiniz gibi RAM’leri expo açıp, CPU’u 105w’a ayarlayacağım ve başka hiçbir şey yapmayacağım. Biraz gözlemledikten sonra sonucu buraya yazarım.

Tekrardan yardım etmeye çalışan herkese çok teşekkürler.

Öncelikle emeğinizi ve yardımınız için çok teşekkür ederim. Söylediklerinizi uygulardım ve siyah ekran sorunu düzeldi, görüntü alabildim. Daha sonrasında bios’u güncelledim şu an en güncel sürüme sahip. Bios tamamen defult ayarda hiçbir işlem yapmadım, yapmaya da korkar oldum. Bu şekilde kullanım da sorun olur mu bilemiyorum çünkü çok fazla bunu test edecek vaktim de yok açıkçası ama dediğiniz gibi RAM’leri expo açıp, CPU’u 105w’a ayarlayacağım ve başka hiçbir şey yapmayacağım. Biraz gözlemledikten sonra sonucu buraya yazarım.

Tekrardan yardım etmeye çalışan herkese çok teşekkürler.
EXPO açtıktan sonra şu Nitro ayarlarını uygula BIOS içerisinden:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-2 Tx-3 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x

İntegrated Graphics eğer kullanmıyorsan kapat-disable kalsın. Fast Boot da kapalı kalsın. Memory Context ve Power Down ayarları tercihen disabled kalsın, DRAM Timings içinde bunlar AI Tweaker kısmında, DDR Runtime Reduction varsa onu da disabled yap.

PC ilk açışta bir süre RAM Trainlesin, daha stabil kalır uzun vade. @markowic Bunları bir uygulayıp geri dönüş yaparsın.

Sistem açılışı bir tık gecikir ama bu tarz sorunların olmaz. MSI kartlarda artık 2-3 haftada bir bu bellek eğitimini tekrarlattırıyor BIOS, daha stabil kalıyor AM5'te bu şekilde. Sonsuza kadar hafızasında tutmasın RAM eğitimini. Günde 1 kere PC açıyorsun, 30-45 sn civarı beklersin ilk açışta. Restartlarda da bekletir ama, aklında olsun.

MCR ve PDM dediğim 2 ayar DRAM Timings içinde, ikisi çakışırsa mavi ekran sebebi, X870 çipsette biri disable diğeri enable olabiliyor, b650'de ikisi enable ya da disable olacak, ya da auto kalacak. O sebepten ikisi disable olursa her defasında sıfırdan RAM Trainliyor anakart, en stabili böyle şu anda. Rahatsız etmeyecekse bu şekilde kullan. Diğer türlü ikisi Auto iken büyük ihtimal MCR enabledir, 2-3 haftada bir trainletirsin öyle bir durumda disable yapıp. 3-5 ay hafızada tutmasın eğitimi, sağlıklı değil bu platformda.

Son düzenleme: