grigandalf

Üyecik
Selam,

Hayatımda ilk defa sistem topladım ve elimdeki sistem şu şekilde:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran Kartı: NVIDIA RTX 4070 Super
  • SSD: Samsung 980 Pro 2TB M.2
  • RAM: Corsair Vengeance RGB DDR5 32 GB (2x16 GB) DDR5 6000MHz CL36 AMD EXPO Intel XMP iCUE Uyumlu bilgisayar Belleği
  • Anakart: MSI MAG X670E Tomahawk Wi-Fi Soket AM5 6600MHz (O.C.) M.2 Anakart
  • Güç kaynağı: MSI MAG A850GL Gen5 850W Power Supply
  • Soğutma sistemi: Thermalright Peerless Assassin 120 Siyah İşlemci Soğutucu
  • Kasa: XPG Invader X Temperli Camlı Full-Tower Siyah bilgisayar Kasası-INVADERXMTWOF-BKCWW
Dediğim gibi ilk kez kasa topladığım için içimi bir korku sardı. İki temel sorum var.
  1. Soğutma sistemim bu işlemci için yeterli mi? (Bol bol AAA oyunlar oynanacak ve yer yer render alınacak)
  2. 4 adet 120mm kasa fanı yeterli mi?
Rica ediyorum destek olur musunuz?

Sevgiler...

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle hayırlı olsun. Ben de 9. nesil Ryzen sistem ve tek bloklu Thermalright soğutma kullanıyorum. Ortalama 42 derece, benchmarkta 75 dereceyi geçmedi. Soğutmanız gayet yeterlidir. 4 fan da yeterlidir ama üste 2 tane daha fan takarsanız sıcaklık daha da düşebilir.

Teşekkür ederim Hocam. Sürekli 360 sıvı soğutma gerektiğini düşündüren içerikler görüyorum ve açıkçası biraz da korktum. 9800x3d çok aşırı ısınan bir işlemci mi? Fikirlerinizi alabilir miyim

Selam,

Hayatımda ilk defa sistem topladım ve elimdeki sistem şu şekilde:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran Kartı: NVIDIA RTX 4070 Super
  • SSD: Samsung 980 Pro 2TB M.2
  • RAM: Corsair Vengeance RGB DDR5 32 GB (2x16 GB) DDR5 6000MHz CL36 AMD EXPO Intel XMP iCUE Uyumlu bilgisayar Belleği
  • Anakart: MSI MAG X670E Tomahawk Wi-Fi Soket AM5 6600MHz (O.C.) M.2 Anakart
  • Güç kaynağı: MSI MAG A850GL Gen5 850W Power Supply
  • Soğutma sistemi: Thermalright Peerless Assassin 120 Siyah İşlemci Soğutucu
  • Kasa: XPG Invader X Temperli Camlı Full-Tower Siyah bilgisayar Kasası-INVADERXMTWOF-BKCWW
Dediğim gibi ilk kez kasa topladığım için içimi bir korku sardı. İki temel sorum var.
  1. Soğutma sistemim bu işlemci için yeterli mi? (Bol bol AAA oyunlar oynanacak ve yer yer render alınacak)
  2. 4 adet 120mm kasa fanı yeterli mi?
Rica ediyorum destek olur musunuz?

Sevgiler...
1. Soğutma Sistemi:
- Thermalright Peerless Assassin 120 ile AMD Ryzen 7 9800X3D için genel olarak iyi bir soğutma sağlar. Ancak, işlemci yüksek performans gerektiren senaryolarda (AAA oyunlar ve render alma) daha fazla ısınabilir.
- Öneri: İşlemci sıcaklıklarını izleme yazılımları (örneğin, HWMonitor veya Core Temp) kullanarak yük altındaki sıcaklıkları kontrol et. Eğer yük altında 85°C’den yüksek sıcaklıklar görüyorsan, daha güçlü bir soğutucu düşünmekte fayda var.

2. Kasa Fanları:
- 4 adet 120mm kasa fanı, full-tower kasanda yeterli bir hava akışı sağlamalıdır. Ancak, fanların yerleşimi ve yönlendirilmesi de önemlidir.
- Öneri:
- Önde 2 fan (giriş) ve arkada 2 fan (atıcılık) olacak şekilde yerleştir. Böylece hava akışını optimize edersin.
- Eğer sıcaklık sorunları varsa, ek fan eklemeyi düşünebilirsin ya da fan hızlarını artırabilirsin.

Ayrıca, soğutma performansını artırmak için işlemci soğutucusunun termal macunun düzgün uygulandığından emin ol. Bu durum, sıcaklıkların düşmesine yardımcı olabilir. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsan, belirt!