Ark

Gelişen
Merhaba,

Yeni bir sistem topladım. Ama delirmeme ramak kaldı.
Öncelikle sistem detaylarını paylaşıyım. Unuttuğum bir şey varsa söyleyin eklerim. Sonra sorunu dile getirmeye çalışayım.
  • İşlemci : AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Anakart: MSI MAG X870 Tomahawk Wi-Fi
  • Ekran Kartı: MSI RTX 5080 16G Suprim SoC
  • RAM: G.Skill 64 GB (2x32 GB) Trident Z5 RGB 6000MHz CL30 DDR5
  • SSD: Kingston Renegade 4TB Gen5 NVMe M.2 SSD / Kingston Renegade 2TB Gen5 NVMe M.2 SSD
  • Power Supply: Gigabyte Aorus Elite 1000W 80+ Platinum Gen 5.0 ATX 3.1
  • Sıvı Soğutma: NZXT Kraken Elite 360 AiO LCD 360mm
Bilgisayarda sıcaklık ile alakalı hiçbir problemim yok zaten sıvı soğutmaya pull push yaptırıyorum fanlar ile daha güzel soğutma oluyor.
Bilgisayarı topladığımdan beri uyku modundan uyanınca takılmalar donmalar mevcuttu. Bunun NZXT yazılımı ile alakalı olduğunu düşündüm sonra araştırdım ki gerçekten böyle sorunları olanlar var. Ve Revo ile programı sildim. Ve şu ana kadar uyku modundan uyandırınca donma takılma ile karşılaşmadım ta ki CS2 de PC donup kasa düğmesinden kapatıp açınca takılana kadar, zaten ondan sonra kendi reset attı PC. Daha sonra CS2 de birden oyunun hatta bilgisayarın komple donması gibi problemle karşılaştım. Mecbur kasadaki tuştan uzun basarak kapatıyorum tekrar bilgisayarı açıp oyuna giriyorum yine donuyor yani bilgisayar komple kilitleniyor. Özellikle FACEIT'te bu son 6 maçtır başıma geliyor. FACEIT AC denin istediği Secure Boot ayarlarını BIOS'tan yaptım yapmasam zaten girmeme izin vermeyip AC yi kapatıyor. Normal CS'de de yani rekabetçi oynarken donup donup sonra gidiyor yine. Kafayı yemek üzereyim. DotA, Cities Skylines 2 gibi oyunlarda hiçbir problemim yok ama konu CS2'ye gelince havale geçiriyorum. Ayrıca normalden düşük FPS alıyorum sanırım bu işlemci ve ekran kartı kombinasyonunda. İstediğiniz her türlü testi yapar sonuçlarını yazarım. Yeter ki çözülsün. Format atmak en son iş olarak görüyorum. Çünkü bu lanetin BIOS'un da milyon tane ayar var ve hangisi en doğrusudur en performanslısıdır bilemiyorum.

Not: BIOS güncel. CMOS sıfırlamayı denemedim. Önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
''Bu sürücüde bir problem yok. Ben de 5080 ile bu sürümü kullanıyorum. Hotfix driverdı zaten.''
@ShadowLegion 2 kere siyah ekran yedim CHROME da Youtube açıkken. 581.80 e döndüm, Donanım hızlandırmayı kapatınca Tarayıcıdan olmamıştı ama olsun bıktırdı. Kasa hayatinda ilk siyah ekranı bu sürücü de yedi.

M-Die çıkma olasılığı yüksek bu modülün. HWiNFO'dan kontrol et istersen, Hynix olması yanı sıra A-Die ya da M-Die ibaresi yer alıyor mu yoksa N/A şeklinde mi belirtiyor? M-Die stabilite sağlaması AM5 sokette zordur. Globalde black magic olarak tabir ediliyor, uzman olmayan kimselerin H16M yani 2Gbit M-Die ile uğraşmaması gerekli. Hele ki X870 Toma gibi bir kartta. En stabil olmayan kartlardan bir tanesiydi vaktiyle. Şimdi düzelmiş midir, emin değilim. @LH44 ile beraber manuel Tuning işlemi uygulayın. Yine @cr0xip verdiği tavsiyeler de manuel Tuning işlemine uygun.

Power down mode : Enabled
Global C-state : Disabled
Load lane Calibration: Auto

Şu kısımlara çok katılmıyorum sadece. Power Down Auto olarak Disable gelmesi lazım Toma'da, ona dokunma. Power saving modu diye geçer, latency ekler boş yere. Yine LLC ve C-State ayarları Auto kalsın. LLC Level 7 vesaire yapılması iyidir, ASUS X870'lerde Level 7 olarak gelir Auto. PBO+Curve Optimizer stabilizasyonu için elzem bir ayar. C-State Disable olması stabillik artırdığı söylense de, kartlarda şu anda Auto olarak Enabled geliyor. C-State Disabled çok gerekli bir ayar değil, eğer ki static OC yapmayacaksan.

Eki Görüntüle 212861

@LH44 Yerli Buildzoid de bahsetmiş zaten, eskiden ziyade, G.Skill özelinde bu kit M-Die çıkıyor. Bir bakarsınız. Drop sebebi X870 Tomahawk + bu 2x32 kit çıkacak yüksek ihtimalle. iGPU kapatılıp manuel Tuning ile optimize etmeniz lazım.

Dual Rank 16 Gbit M-Die sorunsalı sendeki sorun, bir de X870 Toma denen kart diye düşünüyorum. Tak çalıştır sorun yaşarsın şu anki gibi. @Ark
Hocam selam özlendiniz, RAM konusu oldumu kaçırmıyorsunuz :D

Ben daha agresif ayarlar kullanıyorum, MSİ B850 ile biliyorsunuz. x870 Toma daha iyi yonga aynı zaten ama tabi BİOS'u az sıkıntı, ASUS geçemedim sıkıntılar oldu ekstre kesilmedi. Ve ertesi güne stok bitti 20k oldu sonra 18k ya düştü 16800'dü. :D . Ama R23 testi dışında oyun performansım da bir sorun yok.

MCR : Enabled
PDM : Disabled
GDM : Enabled
FCLK : 2000 mhz
Global C-State: Disabled
Load Line Auto
İGPU : kapalı
PBO auto - Curve yok hatırlatıyım dedim.
TRFC1: 420 deneyecektim risk almadım gerek görmedim, 510 öneriyor Nebi hoca bende 810 felan :D

Son düzenleme:
''Bu sürücüde bir problem yok. Ben de 5080 ile bu sürümü kullanıyorum. Hotfix driverdı zaten.''
@ShadowLegion 2 kere siyah ekran yedim CHROME da Youtube açıkken. 581.80 e döndüm, Donanım hızlandırmayı kapatınca Tarayıcıdan olmamıştı ama olsun bıktırdı. Kasa hayatinda ilk siyah ekranı bu sürücü de yedi.

Hocam selam özlendiniz, RAM konusu oldumu kaçırmıyorsunuz :D

Ben daha agresif ayarlar kullanıyorum, MSİ B850 ile biliyorsunuz. x870 Toma daha iyi yonga aynı zaten ama tabi BİOS'u az sıkıntı, ASUS geçemedim sıkıntılar oldu ekstre kesilmedi. Ve ertesi güne stok bitti 20k oldu sonra 18k ya düştü 16800'dü. :D . Ama R23 testi dışında oyun performansım da bir sorun yok.

MCR : Enabled
PDM : Disabled
GDM : Enabled
FCLK : 2000 mhz
Global C-State: Disabled
Load Line Auto
İGPU : kapalı
PBO auto - Curve yok hatırlatıyım dedim.
TRFC1: 420 deneyecektim risk almadım gerek görmedim, 510 öneriyor Nebi hoca bende 810 felan :D
Risklik bir şey yok tRFC konusunda aslında, M-Die ise 510=170 ns oluyor, A-Die ise 390=130 ns oluyor. Bu değerler uygun. tREFI için eğer aktif soğutma yoksa 50K kalacak. Hynix haricinde zaten bir tek Samsung tune'lamaya izin veriyor, o da 6000-6400 aralığı için müsait. Yine B-Die tRFC değeri inemiyor, onda stokta bırakmak iyi o yüzden. Voltaj tolerasyonu da Hynix kadar değil. DDR5'te Hynix harici hiçbir firma başarıyı yakalayamadı yani, ne frekans ne cas latency değeri olarak.

M-Die çıkma olasılığı yüksek bu modülün. HWiNFO'dan kontrol et istersen, Hynix olması yanı sıra A-Die ya da M-Die ibaresi yer alıyor mu yoksa N/A şeklinde mi belirtiyor? M-Die stabilite sağlaması AM5 sokette zordur. Globalde Black magic olarak tabir ediliyor, uzman olmayan kimselerin H16M yani 2Gbit M-Die ile uğraşmaması gerekli. Hele ki X870 TOMA gibi bir kartta. En stabil olmayan kartlardan bir tanesiydi vaktiyle. Şimdi düzelmiş midir, emin değilim. @LH44 ile beraber manuel Tuning işlemi uygulayın. Yine @cr0xip verdiği tavsiyeler de manuel Tuning işlemine uygun.

Power down mode: Enabled
Global C-state: Disabled

Şu kısımlara çok katılmıyorum sadece. Power Down Auto olarak Disable gelmesi lazım TOMA'da, ona dokunma. Power saving modu diye geçer, latency ekler boş yere. Yine LLC ve C-State ayarları Auto kalsın. LLC Level 7 vesaire yapılması iyidir, ASUS X870'lerde Level 7 olarak gelir Auto. PBO+Curve Optimizer stabilizasyonu için elzem bir ayar. C-State Disable olması stabillik artırdığı söylense de, kartlarda şu anda Auto olarak Enabled geliyor. C-State Disabled çok gerekli bir ayar değil, eğer ki static OC yapmayacaksan.

Eki Görüntüle 212861

@LH44 Yerli Buildzoid de bahsetmiş zaten, eskiden ziyade, G.Skill özelinde bu kit M-Die çıkıyor. Bir bakarsınız. Drop sebebi X870 Tomahawk + bu 2x32 kit çıkacak yüksek ihtimalle. iGPU kapatılıp manuel Tuning ile optimize etmeniz lazım.

Dual Rank 16 Gbit M-Die sorunsalı sendeki sorun, bir de X870 TOMA denen kart diye düşünüyorum. Tak çalıştır sorun yaşarsın şu anki gibi. @Ark
HWiNFO'dan dediğiniz gibi baktım durumlar böyle hocam:

1.webp

2.webp

3.webp

5.webp

BIOS’ta Game Boost off ve X3D Gaming seçeneği de disabled şu an.

Bir de işlemci tarafını sorayım, o da kafama takıldı. İşlemci çekirdeği sayısı 8, mantıksal 16 olması gerekmiyor mu? Neden yarı yarıya? Bu Core Parking olayı mı bu? Bir de yapmam gereken optimizasyonlar neler BIOS’tan? Gerçekten bayağı yoruldum bu bilgisayardan. :)

HWiNFO'dan dediğiniz gibi baktım durumlar böyle hocam:

Eki Görüntüle 212909

Eki Görüntüle 212910

Eki Görüntüle 212911

Eki Görüntüle 212912

BIOS’ta Game Boost off ve X3D Gaming seçeneği de disabled şu an.

Bir de işlemci tarafını sorayım, o da kafama takıldı. İşlemci çekirdeği sayısı 8, mantıksal 16 olması gerekmiyor mu? Neden yarı yarıya? Bu Core Parking olayı mı bu? Bir de yapmam gereken optimizasyonlar neler BIOS’tan? Gerçekten bayağı yoruldum bu bilgisayardan. :)
BIOS'tan X3D Game Mode açık; bu durumda 8 mantıksal işlemciniz kapanıyor, o ayarı kapatın. 9800X3D modelinde tek CCD bulunduğu için Core Parking ve X3D Game Mode açmaya gerek yok. O özellikler 2 CCD'li işlemciler için geçerli.

BIOS'tan X3D Game Mode açık; bu durumda 8 mantıksal işlemciniz kapanıyor, o ayarı kapatın. 9800X3D modelinde tek CCD bulunduğu için Core Parking ve X3D Game Mode açmaya gerek yok. O özellikler 2 CCD'li işlemciler için geçerli.
BIOS’ta “Game Boost” off ve X3D Gaming seçeneği de disabled şu an hocam, ama böyle gözüküyor işte.

M-Die çıkma olasılığı yüksek bu modülün. HWiNFO'dan kontrol et istersen, Hynix olması yanı sıra A-Die ya da M-Die ibaresi yer alıyor mu yoksa N/A şeklinde mi belirtiyor? M-Die stabilite sağlaması AM5 sokette zordur. Globalde black magic olarak tabir ediliyor, uzman olmayan kimselerin H16M yani 2Gbit M-Die ile uğraşmaması gerekli. Hele ki X870 Toma gibi bir kartta. En stabil olmayan kartlardan bir tanesiydi vaktiyle. Şimdi düzelmiş midir, emin değilim. @LH44 ile beraber manuel Tuning işlemi uygulayın. Yine @cr0xip verdiği tavsiyeler de manuel Tuning işlemine uygun.

Power down mode : Enabled
Global C-state : Disabled

Şu kısımlara çok katılmıyorum sadece. Power Down Auto olarak Disable gelmesi lazım Toma'da, ona dokunma. Power saving modu diye geçer, latency ekler boş yere. Yine LLC ve C-State ayarları Auto kalsın. LLC Level 7 vesaire yapılması iyidir, ASUS X870'lerde Level 7 olarak gelir Auto. PBO+Curve Optimizer stabilizasyonu için elzem bir ayar. C-State Disable olması stabillik artırdığı söylense de, kartlarda şu anda Auto olarak Enabled geliyor. C-State Disabled çok gerekli bir ayar değil, eğer ki static OC yapmayacaksan.

Eki Görüntüle 212861

Dual Rank 16 Gbit M-Die sorunsalı sendeki sorun, bir de X870 Toma denen kart diye düşünüyorum. Tak çalıştır sorun yaşarsın şu anki gibi. @Ark
Ayrıca board da değiştirebilirim önerdiğiniz bir şey varsa.

Game Boost solda üstteki AI gibi, o kapalı olacak. X3D Game Mode kapalıysa yapmaması lazım. Core Performance Boost açık mı bir de?
Hemen bakıyorum ona da. Auto ve disabled seçeneği var. Auto seçiliydi. Disabled yaptım, yine aynı gözüküyor; 4’e 8. Tekrar Auto’ya çekeyim.

BIOS'ta “game boost” off ve X3D Gaming seçeneği de disabled şu an hocam ama böyle gözüküyor işte.

Her şeyden önce BIOS güncelse DRAM timings kısmını görsel gönder buraya, MSI arayüzü biraz farklı, ona göre değer verelim. Yine EXPO voltaj kısmını da görsel gönder, Memory try ıt kısmından 6000 30-38-38-96* işaretli profili seç. Sonrasında görselleri atabilirsin. iGPU-ıntegrated Graphics kapatılacak. Bir de Advanced-AMD overclocking-DDR options-Nitro settings kısmından Nitro enable dedikten sonra orayı da görsel at. Timing, voltajlar ve Nitro kısımları görsel gerekiyor yani. @Ark
Turbo Game mod vesaire açıp açmamak sana kalmış, 8 mantıksal çekirdeği kısacağı için sadece 8 fiziksel çekirdek kalacağından dolayı sıcaklık düşecektir. Opsiyonel bir şey, senin şu anki durumun sıkıntın bundan başka.

Ayrıca boardda değiştirebilirim önerdiğiniz bir şey varsa.

MSI genel olarak AM5 sokette MPG serisi harici çok stabil değil, tercih edilmiyor. Tak çalıştır uygun değil, optimizasyonla beraber belki sorunun düzelir. Düzelmezse yazılımsal ya da ekran kartıyla falan belki alakalı olabilir. Liste çok uzun bu tarz sorunlarda, DRAM'siz M.2 SSD falan da çıktığı oluyor. Ama 16 gbit m-die + Tomahawk iyi bir ikili değil. Şimdi RAM krizi mevcut, H16m stabilizasyon yoluna gitmen lazım. Anakart değişimi şu aşamada gerekli değil, görselleri atarsan dediğim kısımlardan stabil değerler vereceğim. Beta BIOS'ta olmazsan iyi olur bir de, AGESA 1.2.7.0 kurulu olsun.

Her şeyden önce BIOS güncelse DRAM Timings kısmını görsel gönder buraya, MSI arayüzü biraz farklı, ona göre değer verelim. Yine EXPO voltaj kısmını da görsel gönder, Memory Try It kısmından 6000 30-38-38-96* işaretli profili seç. Sonrasında görselleri atabilirsin. iGPU-Integrated Graphics kapatılacak. Bir de Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings kısmından Nitro Enable dedikten sonra orayı da görsel at. Timing, voltajlar ve Nitro kısımları görsel gerekiyor yani. @Ark

Turbo Game mod vesaire açıp açmamak sana kalmış, 8 mantıksal çekirdeği kısacağı için sadece 8 fiziksel çekirdek kalacağından dolayı sıcaklık düşecektir. Opsiyonel bir şey, senin şu anki durumun sıkıntın bundan başka.

MSI genel olarak AM5 sokette MPG serisi harici çok stabil değil, tercih edilmiyor. Tak çalıştır uygun değil, optimizasyonla beraber belki sorunun düzelir. Düzelmezse yazılımsal ya da ekran kartıyla falan belki alakalı olabilir. Liste çok uzun bu tarz sorunlarda, DRAM'siz M.2 SSD falan da çıktığı oluyor. Ama 16 Gbit M-Die + Tomahawk iyi bir ikili değil. Şimdi RAM krizi mevcut, H16M stabilizasyon yoluna gitmen lazım. Anakart değişimi şu aşamada gerekli değil, görselleri atarsan dediğim kısımlardan stabil değerler vereceğim. Beta BIOS'ta olmazsan iyi olur bir de, AGESA 1.2.7.0 kurulu olsun.
Hocam selam tekrar, umarım her şeyi çekmişimdir. Atıyorum görselleri inanılmaz kafam karıştı. Bulabildiğim her şeyi attım vallahi :) ASUS boarda da geçebilirim. Tak çalıştır en uygunu benim için bu zamana kadar hiç böyle problem yaşamadığım için inanın araştırmadım ve hiçbir bilgim yok bu konularda. Bazı resimlerden 2 tane falan varsa kusuruma bakmayın lütfen.

1.webp

2.webp

3.webp

4.webp

5.webp

6.webp

7.webp

8.webp

9.webp

10.webp

11.webp

1.webp

2.webp

3.webp

4.webp

5.webp

6.webp

7.webp

8.webp

9.webp

10.webp

11.webp

12.webp

advdramconf1.webp

advdramconf2.webp

advdramconf3.webp

advdramconf4.webp

advdramconf5.webp

advdramconf6.webp

dram conf 3.webp

dram conf 7.webp

dram conf.webp

dram conf1.webp

dramconf 4.webp

dramconf2.webp

tryit 1.webp

tryit2.webp

userprofiles.webp

@Ark Gerekli değerleri vereceğim, eksik var mı kısmını tam bilmiyorum. Biraz sonra detaylı inceleyince söylerim.