Ark

Gelişen
Merhaba,

Yeni bir sistem topladım. Ama delirmeme ramak kaldı.
Öncelikle sistem detaylarını paylaşıyım. Unuttuğum bir şey varsa söyleyin eklerim. Sonra sorunu dile getirmeye çalışayım.
  • İşlemci : AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Anakart: MSI MAG X870 Tomahawk Wi-Fi
  • Ekran Kartı: MSI RTX 5080 16G Suprim SoC
  • RAM: G.Skill 64 GB (2x32 GB) Trident Z5 RGB 6000MHz CL30 DDR5
  • SSD: Kingston Renegade 4TB Gen5 NVMe M.2 SSD / Kingston Renegade 2TB Gen5 NVMe M.2 SSD
  • Power Supply: Gigabyte Aorus Elite 1000W 80+ Platinum Gen 5.0 ATX 3.1
  • Sıvı Soğutma: NZXT Kraken Elite 360 AiO LCD 360mm
Bilgisayarda sıcaklık ile alakalı hiçbir problemim yok zaten sıvı soğutmaya pull push yaptırıyorum fanlar ile daha güzel soğutma oluyor.
Bilgisayarı topladığımdan beri uyku modundan uyanınca takılmalar donmalar mevcuttu. Bunun NZXT yazılımı ile alakalı olduğunu düşündüm sonra araştırdım ki gerçekten böyle sorunları olanlar var. Ve Revo ile programı sildim. Ve şu ana kadar uyku modundan uyandırınca donma takılma ile karşılaşmadım ta ki CS2 de PC donup kasa düğmesinden kapatıp açınca takılana kadar, zaten ondan sonra kendi reset attı PC. Daha sonra CS2 de birden oyunun hatta bilgisayarın komple donması gibi problemle karşılaştım. Mecbur kasadaki tuştan uzun basarak kapatıyorum tekrar bilgisayarı açıp oyuna giriyorum yine donuyor yani bilgisayar komple kilitleniyor. Özellikle FACEIT'te bu son 6 maçtır başıma geliyor. FACEIT AC denin istediği Secure Boot ayarlarını BIOS'tan yaptım yapmasam zaten girmeme izin vermeyip AC yi kapatıyor. Normal CS'de de yani rekabetçi oynarken donup donup sonra gidiyor yine. Kafayı yemek üzereyim. DotA, Cities Skylines 2 gibi oyunlarda hiçbir problemim yok ama konu CS2'ye gelince havale geçiriyorum. Ayrıca normalden düşük FPS alıyorum sanırım bu işlemci ve ekran kartı kombinasyonunda. İstediğiniz her türlü testi yapar sonuçlarını yazarım. Yeter ki çözülsün. Format atmak en son iş olarak görüyorum. Çünkü bu lanetin BIOS'un da milyon tane ayar var ve hangisi en doğrusudur en performanslısıdır bilemiyorum.

Not: BIOS güncel. CMOS sıfırlamayı denemedim. Önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Ark Gerekli değerleri vereceğim, eksik var mı kısmını tam bilmiyorum. Biraz sonra detaylı inceleyince söylerim.
Teşekkürler hocam, bu arada CPU kısmında da böyleyiz. Araştırırken bir yerde şöyle bir şey gördüm. BIOS pilini çıkartıp 5–10 dk bekleyip yeniden çalıştırınca 8 çekirdek 16 thread’e tekrar dönüyor diyorlar. Bir de SMT seçeneğini açıp X3D Game Mode’u kapatın diyorlar. X3D zaten kapalı ama SMT seçeneğine bakmadım. BIOS pilini çıkarmak biraz zahmetli bu salak boardda, o yüzden en son yapacağım.

grv.webp

Teşekkürler hocam, bu arada CPU kısmında da böyleyiz. Araştırırken bir yerde şöyle bir şey gördüm. BIOS pilini çıkartıp 5–10 dk bekleyip yeniden çalıştırınca 8 çekirdek 16 thread’e tekrar dönüyor diyorlar. Bir de SMT seçeneğini açıp X3D Game Mode’u kapatın diyorlar. X3D zaten kapalı ama SMT seçeneğine bakmadım. BIOS pilini çıkarmak biraz zahmetli bu salak boardda, o yüzden en son yapacağım.

Eki Görüntüle 212976
CPU 4 core çekirdek nasıl olur ya, 8 gözükmesi lazım; sizin sorununuz burada. İşlemciyi nereden aldınız ve kendi başınıza bir ayar yapmadınız, değil mi? Ayhan hocanın atacaklarını yapmadan önce F6 ile BIOS’u sıfırlayıp yapın mutlaka. O 4 çekirdeğin 8, mantıksalın da 16 olması lazım, X3D Mode kapalıyken. :rolleyes:

CMOS reset yeterli, anakartın arkasındaki tuştan. Pili çıkarmanıza çok gerek yok. @Ark

Eki Görüntüle 212976
BIOS pilini çıkartıp takmak = Clear CMOS buton ile BIOS’u sıfırlamak. İkisi aynı şeyler. Senin kartta BIOS sıfırlama tuşu var. PC kapalıyken onu kullanacaksın. BIOS sıfırlama jumper pinleri de mevcut, yine. Pil çıkartma olayını hiç karıştırma yani.

SMT ve Turbo Mode olayını da rafa kaldır, o önemsiz bir detay. Çoğu oyunda negatif etkisi var. CS gibi 8 çekirdeğin 8 tanesini de kullanmayıp 2–3 çekirdeğe abanan oyunlarda etkili; sıcaklığı düşürdüğünden dolayı.

Eki Görüntüle 212976
BIOS’u default ayarlara al. Memory Try It ile 6000 30-38* işaretli profili seç, sadece. Bir de Integrated Graphics’i kapat. Save & Exit yap bu şekilde. Bunların üzerine verdiğim ayarları girip tekrardan kaydedeceksin.

CPU 4 core çekirdek nasıl olur ya, 8 gözükmesi lazım; sizin sorununuz burada. İşlemciyi nereden aldınız ve kendi başınıza bir ayar yapmadınız, değil mi? Ayhan hocanın atacaklarını yapmadan önce F6 ile BIOS’u sıfırlayıp yapın mutlaka. O 4 çekirdeğin 8, mantıksalın da 16 olması lazım, X3D Mode kapalıyken. :rolleyes:

CMOS reset yeterli, anakartın arkasındaki tuştan. Pili çıkarmanıza çok gerek yok. @Ark
Ha, okey; PC kapalıyken sıfırlarım onu. Amazon’dan kapalı kutu olanı sipariş etmiştim. İtopya’dan tray almak istemedim. Bir ayar yapmadım, şunun dışında. PC’de her şey mantıksız gerçekten; çöpe attım, atacağım ramak kaldı. :)

45.webp

1766580453019.webp

@Ark Şu işaretli profili seç mesela, 6000 C32 yazan. Bunun üzerine verdiklerimi gireceksin. iGPU'yu kesin kapat bu işlemcide bir de, 1:1 modda 6000-6400 MT/s arası stabiliteyi ciddi bozuyor.

Ha okey pc kapalıyken sıfırlarım onu. Bir ayar yapmadım şunun dışında. PC de her şey mantıksız gerçekten, çöpe attım atıcam ramak kaldı :)
Bu ayarları hiç kurcalama, default al her şeyi dediğim gibi. Sorun yaşarsın yoksa.

Regedit ile, MSConfig ile falan uğraşma.

Ha, okey; PC kapalıyken sıfırlarım onu. Amazon’dan kapalı kutu olanı sipariş etmiştim. İtopya’dan tray almak istemedim. Bir ayar yapmadım, şunun dışında. PC’de her şey mantıksız gerçekten; çöpe attım, atacağım ramak kaldı. :)

Eki Görüntüle 212986
Bunu yaptığınız için olmuş kapatın onu yarı güçte kullanıyorsunuz resmen CS tabi kasar... :D

Eki Görüntüle 212988

@Ark Şu işaretli profili seç mesela, 6000 C32 yazan. Bunun üzerine verdiklerimi gireceksin. IGPU'yu kesin kapat bu işlemcide bir de, 1:1 modda 6000-6400 MT/s arası stabiliteyi ciddi bozuyor.

Bu ayarları hiç kurcalama, default al her şeyi dediğim gibi. Sorun yaşarsın yoksa.

Regedit ile, MSConfig ile falan uğraşma.
BIOS’u @cr0xip hocamın dediği gibi F6 ile sıfırladım, PC açılınca işlemci düzeldi. Yapmadan önce msconfig kısmını da düzelttim. Şimdi PC’yi kapatıp CMOS’u sıfırlayıp iGPU olayı ve C32-40-40-86 kısmını yapacağım.

5555.webp

Ms config'i 8 çekirdek seçtiğin için 4 gözüküyordu o tiki kapat uygula, tek sorununuz buydu, diğer ayarlar ekstra performans için dostum.
Onu daha önceden kapatıp tekrar denediğimde olmamıştı, o yüzden BIOS’u default ayarlara döndürmenin bir etkisi oldu herhalde hocam.