Ark

Gelişen
Merhaba,

Yeni bir sistem topladım. Ama delirmeme ramak kaldı.
Öncelikle sistem detaylarını paylaşıyım. Unuttuğum bir şey varsa söyleyin eklerim. Sonra sorunu dile getirmeye çalışayım.
  • İşlemci : AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Anakart: MSI MAG X870 Tomahawk Wi-Fi
  • Ekran Kartı: MSI RTX 5080 16G Suprim SoC
  • RAM: G.Skill 64 GB (2x32 GB) Trident Z5 RGB 6000MHz CL30 DDR5
  • SSD: Kingston Renegade 4TB Gen5 NVMe M.2 SSD / Kingston Renegade 2TB Gen5 NVMe M.2 SSD
  • Power Supply: Gigabyte Aorus Elite 1000W 80+ Platinum Gen 5.0 ATX 3.1
  • Sıvı Soğutma: NZXT Kraken Elite 360 AiO LCD 360mm
Bilgisayarda sıcaklık ile alakalı hiçbir problemim yok zaten sıvı soğutmaya pull push yaptırıyorum fanlar ile daha güzel soğutma oluyor.
Bilgisayarı topladığımdan beri uyku modundan uyanınca takılmalar donmalar mevcuttu. Bunun NZXT yazılımı ile alakalı olduğunu düşündüm sonra araştırdım ki gerçekten böyle sorunları olanlar var. Ve Revo ile programı sildim. Ve şu ana kadar uyku modundan uyandırınca donma takılma ile karşılaşmadım ta ki CS2 de PC donup kasa düğmesinden kapatıp açınca takılana kadar, zaten ondan sonra kendi reset attı PC. Daha sonra CS2 de birden oyunun hatta bilgisayarın komple donması gibi problemle karşılaştım. Mecbur kasadaki tuştan uzun basarak kapatıyorum tekrar bilgisayarı açıp oyuna giriyorum yine donuyor yani bilgisayar komple kilitleniyor. Özellikle FACEIT'te bu son 6 maçtır başıma geliyor. FACEIT AC denin istediği Secure Boot ayarlarını BIOS'tan yaptım yapmasam zaten girmeme izin vermeyip AC yi kapatıyor. Normal CS'de de yani rekabetçi oynarken donup donup sonra gidiyor yine. Kafayı yemek üzereyim. DotA, Cities Skylines 2 gibi oyunlarda hiçbir problemim yok ama konu CS2'ye gelince havale geçiriyorum. Ayrıca normalden düşük FPS alıyorum sanırım bu işlemci ve ekran kartı kombinasyonunda. İstediğiniz her türlü testi yapar sonuçlarını yazarım. Yeter ki çözülsün. Format atmak en son iş olarak görüyorum. Çünkü bu lanetin BIOS'un da milyon tane ayar var ve hangisi en doğrusudur en performanslısıdır bilemiyorum.

Not: BIOS güncel. CMOS sıfırlamayı denemedim. Önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam, CL30 benim, öyle kalsın. Sıkıntı yeni GPU driver’ı; ondan dolayı voltajı ellemem, biliyorsunuz. Evet, 1.35–1.45 hafif ama garanti durumları sıkıntı; 5k’ya aldığım RAM 25k olmuş. :D Evet, M-Die. Data Auto geliyor, kendisi enabled değil. C-State bende auto, bir de disabled iyi oluyor. tRFC 420 deneyesim vardı, A-Die çıkar mı bir şansa diye ama bütün profili baştan ayarlamak istemiyorum. C-State kapalıyken işlemci sıcaklığı daha düşük. Sağ olun, teşekkürler.
1766746451413.webp

@cr0xip Degredasyon olmuyor Hynix'te, benimki bir de H16M. Kötünün iyisi yani. İnce ayarlar ile ayakta duruyor, yoksa boot sorunu ya da stabilite problemleri var AM5'te H16M'de özellikle. Arkadaş düz EXPO'da dahi sıkıntı yaşadı gördüğün üzere. Bias-Taps-ARD bu üç ayar ayakta tutuyor.

H16M-H24M 1.65 VDD'ye kadar güvenli. H16A 1.8 VDD'ye kadar güvenli, daily yapılıyor. 1.75 VDD ötesi onun için de önerilmez ama. Kısacası sen aktif soğutma yapmayacaksan 1.5-1.55 VDD geçmemen kafi. 1.45 hiçbir şey o yüzden. 1.55 üzerinde aktif soğutma şart verim almak için.

1766746603245.webp

@cr0xip 1 yıldır böyle. H16M olmasına rağmen sorun yok üstelik. H16M için riskli voltajlar, 1.75'te kit patlıyor, boot etmiyor. 1.74 limit o yüzden.

Eki Görüntüle 213421

@cr0xip Degredasyon olmuyor Hynix'te, benimki bir de H16M. Kötünün iyisi yani. İnce ayarlar ile ayakta duruyor, yoksa boot sorunu ya da stabilite problemleri var AM5'te H16M'de özellikle. Arkadaş düz EXPO'da dahi sıkıntı yaşadı gördüğün üzere. Bias-Taps-ARD bu üç ayar ayakta tutuyor.

H16M-H24M 1.65 VDD'ye kadar güvenli. H16A 1.8 VDD'ye kadar güvenli, daily yapılıyor. 1.75 VDD ötesi onun için de önerilmez ama. Kısacası sen aktif soğutma yapmayacaksan 1.5-1.55 VDD geçmemen kafi. 1.45 hiçbir şey o yüzden. 1.55 üzerinde aktif soğutma şart verim almak için.

Eki Görüntüle 213422

@cr0xip 1 yıldır böyle. H16M olmasına rağmen sorun yok üstelik. H16M için riskli voltajlar, 1.75'te kit patlıyor, boot etmiyor. 1.74 limit o yüzden.
Hocam, bizim kitler aynı zaten. Bende hiç sıkıntı çıkmadı; memnun olduğum için, fazlasında gözü olanın gözü çıksın derler ya, o hesap. Arttırmıyorum ayarları. 2:1 kullanıp hiçbir şey yapmayanlar var demiştiniz ya. :) Her şey Auto’da iken farkı en az 30–40 FPS herhalde, bu ayarları yapmadan önce. :D Ben son driver’da siyah ekran yediğim için daha hızla ilgili arttırmıyorum; RAM’de bir şey yok, voltaj vs. hiç yani. tRFC 145 nasıl oluyor sizde ya, :) diğeri de 480.

Hocam, bizim kitler aynı zaten. Bende hiç sıkıntı çıkmadı; memnun olduğum için, fazlasında gözü olanın gözü çıksın derler ya, o hesap. Arttırmıyorum ayarları. 2:1 kullanıp hiçbir şey yapmayanlar var demiştiniz ya. :) Her şey Auto’da iken farkı en az 30–40 FPS herhalde, bu ayarları yapmadan önce. :D Ben son driver’da siyah ekran yediğim için daha hızla ilgili arttırmıyorum; RAM’de bir şey yok, voltaj vs. hiç yani. tRFC 145 nasıl oluyor sizde ya, :) diğeri de 480.

Yüksek voltaj ve Ryzen 9000 ile beraber gelen bazı ince ayarlar var, onlar sayesinde olabiliyor. 1.2.8.0'dan sonra Refresh Mode İntel'deki gibi FGR'ye dönecek kısmen. Ona benzetmeye çalıştılar, sorunlar çıktı. BIOS'lar şu anda geri çekildi. Stabillik sağlanınca H16M daha düşük yapabilecek 90 ns-55 ns civarlarına düşebiliyor tRFC2 ve tRFCsb parametreleri. En iyisi H16A ama, hem stabilite olarak hem de OC potansiyeli olarak. En yaygın kabul gören o şu anda. @cr0xip

Yüksek voltaj ve Ryzen 9000 ile beraber gelen bazı ince ayarlar var, onlar sayesinde olabiliyor. 1.2.8.0'dan sonra Refresh Mode İntel'deki gibi FGR'ye dönecek kısmen. Ona benzetmeye çalıştılar, sorunlar çıktı. BIOS'lar şu anda geri çekildi. Stabillik sağlanınca H16M daha düşük yapabilecek 90 ns-55 ns civarlarına düşebiliyor tRFC2 ve tRFCsb parametreleri. En iyisi H16A ama, hem stabilite olarak hem de OC potansiyeli olarak. En yaygın kabul gören o şu anda. @cr0xip
Sizin de 9800X3D ama anakartınız Asus. Sınırlar daha iyi, o yüzden. Ben bu bellekler Hynix 16A mı 16M mi emin olmak için profili anakarta kaydetsem, tRFC 420 denesem yeterli mi, sadece? Bir de o 50K olayı sanırım var. Steam’iniz varsa ekleyeyim hocam, daha detaylı konuşuruz; bu konu yayıldı gitti. :)

Sizin'de 9800X3D ama anakartınız Asus. Sınırlar daha iyi o yüzden. Ben bu bellekler Hynix 16A mı 16M mi emin olmak için profili Anakarta kaydetsem, TRFC 420 denesem yeterli mi sadece bir de o 50K olayı sanırım var.

400 yaz tRFC değerlerine 6000'deyken. Boot etmezse M-Die oluyor. tREFI 50K olayı safe değer vermek için. 65535 için aktif soğutma lazım. Core Ultra'da 131K-262K kullanıyorlar onu mesela, AM5 desteği henüz gelmedi.

Bu sorunlar sadece ve sadece CS2 kaynaklı. 5800x3D ve RTX 5080 var sistemimde. Birebir bu sıkıntı var bende de. Sürücü fark etmiyor. Diğer oyunlarda hiçbir sorun yokken sadece CS2'de böyle. Siz de konuda onu demişsiniz.

RAM ve BIOS ayarları elbette bir miktar performans ve stabilizasyon sağlayabilir fakat CS2 durumunu çözeceğini hiç sanmıyorum.

400 yaz tRFC değerlerine 6000'deyken. Boot etmezse M-Die oluyor. tREFI 50K olayı safe değer vermek için. 65535 için aktif soğutma lazım. Core Ultra'da 131K-262K kullanıyorlar onu mesela, AM5 desteği henüz gelmedi.
tRFC hani 420’ydi en az? Garanti mi olur bir de 50k? Zen atayım, bir net olsun hocam neler değişmeli. Voltajsız bir anlama yolu olsun mümkünse. :D Bu MSI’da profili kaydettiğimden nasıl emin olurum? Bir kere denemiştim, duruyordur inş. MCR kapalı mı olsun denerken bir de?

Bu sorunlar sadece ve sadece CS2 kaynaklı. 5800x3D ve RTX 5080 var sistemimde. Birebir bu sıkıntı var bende de. Sürücü fark etmiyor. Diğer oyunlarda hiçbir sorun yokken sadece CS2'de böyle. Siz de konuda onu demişsiniz.

RAM ve BIOS ayarları elbette bir miktar performans ve stabilizasyon sağlayabilir fakat CS2 durumunu çözeceğini hiç sanmıyorum.
Adamın msconfig’de CPU kullanımı yarı yarıyaymış zaten, sebep oydu. Bir de birkaç faydalı ayar yapınca daha da iyi oldu.

1766750018908.webp

tRFC hani 420’ydi en az? Garanti mi olur bir de 50k? Zen atayım, bir net olsun hocam neler değişmeli. Voltajsız bir anlama yolu olsun mümkünse. :D Bu MSI’da profili kaydettiğimden nasıl emin olurum? Bir kere denemiştim, duruyordur inş. MCR kapalı mı olsun denerken bir de?

Adamın msconfig’de CPU kullanımı yarı yarıyaymış zaten, sebep oydu. Bir de birkaç faydalı ayar yapınca daha da iyi oldu.

Eki Görüntüle 213457

tRFC tek başına 400 yaz üçüne de, boot etmezse M-Die'dir. Bu modül yüksek oranda H16M zaten. Bir de arka barkod kısmından anlarsın RAM'in. Kasayı açıp bakabileceksen o şekilde bak. Barkod sonu 20-21m ile bitiyorsa H16M, A ile bitiyorsa H16A son harfi.

tRFC tek başına 400 yaz üçüne de, boot etmezse M-Die'dir. Bu modül yüksek oranda H16M zaten. Bir de arka barkod kısmından anlarsın RAM'in. Kasayı açıp bakabileceksen o şekilde bak. Barkod sonu 20-21m ile bitiyorsa H16M, A ile bitiyorsa H16A son harfi.
Hocam, zaten bakmıştık; belki bir hata vardır. M20 yazıyordu, dışarıdayım; eve gidince profili kaydedip denerim. Siz SS’de yazıp atar mısınız, o zamana kadar buraya tam değerleri? :D

Hocam, zaten bakmıştık; belki bir hata vardır. M20 yazıyordu, dışarıdayım; eve gidince profili kaydedip denerim. Siz SS’de yazıp atar mısınız, o zamana kadar buraya tam değerleri? :D

Sonu 20m ile bitiyorsa boş yere deneme tRFC'yi. H16M sendeki. Bu modül A-Die çıkması imkansız zaten, çok düşük oranda yani. 1.35'te bunları dene 2100 FCLK ile o zaman. Konu sahibinin ayarlarından çok farkı yok, onunki gibi ayarlamış olacaksın.

1766751716525.webp