Ark

Gelişen
Merhaba,

Yeni bir sistem topladım. Ama delirmeme ramak kaldı.
Öncelikle sistem detaylarını paylaşıyım. Unuttuğum bir şey varsa söyleyin eklerim. Sonra sorunu dile getirmeye çalışayım.
  • İşlemci : AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Anakart: MSI MAG X870 Tomahawk Wi-Fi
  • Ekran Kartı: MSI RTX 5080 16G Suprim SoC
  • RAM: G.Skill 64 GB (2x32 GB) Trident Z5 RGB 6000MHz CL30 DDR5
  • SSD: Kingston Renegade 4TB Gen5 NVMe M.2 SSD / Kingston Renegade 2TB Gen5 NVMe M.2 SSD
  • Power Supply: Gigabyte Aorus Elite 1000W 80+ Platinum Gen 5.0 ATX 3.1
  • Sıvı Soğutma: NZXT Kraken Elite 360 AiO LCD 360mm
Bilgisayarda sıcaklık ile alakalı hiçbir problemim yok zaten sıvı soğutmaya pull push yaptırıyorum fanlar ile daha güzel soğutma oluyor.
Bilgisayarı topladığımdan beri uyku modundan uyanınca takılmalar donmalar mevcuttu. Bunun NZXT yazılımı ile alakalı olduğunu düşündüm sonra araştırdım ki gerçekten böyle sorunları olanlar var. Ve Revo ile programı sildim. Ve şu ana kadar uyku modundan uyandırınca donma takılma ile karşılaşmadım ta ki CS2 de PC donup kasa düğmesinden kapatıp açınca takılana kadar, zaten ondan sonra kendi reset attı PC. Daha sonra CS2 de birden oyunun hatta bilgisayarın komple donması gibi problemle karşılaştım. Mecbur kasadaki tuştan uzun basarak kapatıyorum tekrar bilgisayarı açıp oyuna giriyorum yine donuyor yani bilgisayar komple kilitleniyor. Özellikle FACEIT'te bu son 6 maçtır başıma geliyor. FACEIT AC denin istediği Secure Boot ayarlarını BIOS'tan yaptım yapmasam zaten girmeme izin vermeyip AC yi kapatıyor. Normal CS'de de yani rekabetçi oynarken donup donup sonra gidiyor yine. Kafayı yemek üzereyim. DotA, Cities Skylines 2 gibi oyunlarda hiçbir problemim yok ama konu CS2'ye gelince havale geçiriyorum. Ayrıca normalden düşük FPS alıyorum sanırım bu işlemci ve ekran kartı kombinasyonunda. İstediğiniz her türlü testi yapar sonuçlarını yazarım. Yeter ki çözülsün. Format atmak en son iş olarak görüyorum. Çünkü bu lanetin BIOS'un da milyon tane ayar var ve hangisi en doğrusudur en performanslısıdır bilemiyorum.

Not: BIOS güncel. CMOS sıfırlamayı denemedim. Önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings kısmından ayarla. RX-1 TX-2 Control Line-1 ve Burst 8X-8X olacak. Robust Training Enable kalması iyi.
Tamamdır, bu şekilde onaylıyorum.

@Ayhan Dönmez hocam, 20–30 saniye kadar sonra boot etti. Sadece 1 kere masaüstü geldiği zaman siyah ekran verdi; 1 saniye kadar sonra geri düzeldi, az takılıp mouse. Bir şey fazla mı geldi acaba? Bir test yapmaya gerek var mı? Açılış hızında bir fark yok, 13,1 saniye sistemin. Bir kere daha reset attım, herhangi bir takılma, siyah ekran, donma olmadı. Kendi profilimi 1 olarak, bunu 2 olarak kaydettim. Sonunda bana da yaptırdınız tuning, teşekkürler. @LH44 :D İşlemcinin silikonu iyi herhalde, IMC falan. :)

1766762893009.webp

1766762936528.webp

1766762978876.webp

20251226_181817.webp

Tamamdır, bu şekilde onaylıyorum.

@Ayhan Dönmez hocam, 20–30 saniye kadar sonra boot etti. Sadece 1 kere masaüstü geldiği zaman siyah ekran verdi; 1 saniye kadar sonra geri düzeldi, az takılıp mouse. Bir şey fazla mı geldi acaba? Bir test yapmaya gerek var mı? Açılış hızında bir fark yok, 13,1 saniye sistemin. Bir kere daha reset attım, herhangi bir takılma, siyah ekran, donma olmadı. Kendi profilimi 1 olarak, bunu 2 olarak kaydettim. Sonunda bana da yaptırdınız tuning, teşekkürler. @LH44 :D İşlemcinin silikonu iyi herhalde, IMC falan. :)

Eki Görüntüle 213519

Eki Görüntüle 213520

Eki Görüntüle 213521

Eki Görüntüle 213517

@cr0xip 1.4'te eşle 3 voltajı bence. Timing'ler VDD istiyor olabilir. 1.35'te stabil olmayabilir yani. 1.4 zararı olmaz merak etme. Teste al RTP programı ile konu sahibi gibi.

@cr0xip 1.4'te eşle 3 voltajı bence. Timing'ler VDD istiyor olabilir. 1.35'te stabil olmayabilir yani. 1.4 zararı olmaz merak etme. Teste al RTP programı ile konu sahibi gibi.
Hocam, bu Nebi Akgün’ün ayarları daha agresif sanırım; o voltaj değiştirmiyordu galiba. Oyunda bir sorun çıkarmadı, FPS’ler daha kararlıydı sanki. Bakayım RTP programına, şu anlık iyi gibi. 1.35 V ile teste göre değişirim. O voltajlar hangileri? Test uzun sürecek galiba; Auto, sonra 1–90 seçtim.

@Ayhan Dönmez Dakika 30, bir hata yok. 60 dakikası daha var hocam; donma vs. olmuyor sistemde, Chrome da açık.

Hocam, bu Nebi Akgün’ün ayarları daha agresif sanırım; o voltaj değiştirmiyordu galiba. Oyunda bir sorun çıkarmadı, FPS’ler daha kararlıydı sanki. Bakayım RTP programına, şu anlık iyi gibi. 1.35 V ile teste göre değişirim. O voltajlar hangileri? Test uzun sürecek galiba; Auto, sonra 1–90 seçtim.

@Ayhan Dönmez Dakika 30, bir hata yok. 60 dakikası daha var hocam; donma vs. olmuyor sistemde, Chrome da açık.

Test anında arka plan boş olsun, sadece HWiNFO açık kalacak. 6000 CL30 iken verdiğim zamanlamalarda stabilse kalsın, değilse sadece VDD-VDDQ'yu 1.4 yükselt, VDD IO 1.35 kalsın. Bu voltajların bir zararı yok ya da agresiflik ile alakası yok. Sadece bir tık voltaj ihtiyacı doğabiliyor zamanlamaları sıkılaştırınca. Nebi'nin kiti H24M, seninki H16M. H16M voltaj ihtiyacı daha fazla, Nebi ile kendininkini birebir kıyas etmen doğru olmaz. 1-2-1 Nitro ile test ediyorsan 1.2 SoC yetersiz gelme şansı var bir de. SoC voltajı 1.25 ayarlasan iyi olabilir. Onun için SoC/NB Voltage kısmından AMD Overclocking seçeneğini seçip 1.25 olarak uygula. @cr0xip

1766768138133.webp

@cr0xip Böyle olması uygun olur, az pay bırak arada. İşlemci rahat etsin. 1.22 SoC ver, VDDP 1.0, VDDG CCD ve IOD 1.05, DRAM VDD 1.4, VDDQ 1.4 ve VDD IO 1.35 kalsın.

@Ayhan Dönmez hocam RAM'ler şu an 42-45 derece iOD hotspot 47 derece ortalaması 40 gidiyor test devam etsin mi? Stabil biterse voltaj arttırmam Nebi bey de 16m için yazmıştı onları dedim. Kasa havalandırmam iyi dediğim gibi.

@Ayhan Dönmez hocam RAM'ler şu an 42-45 derece iod hotspot 47 derece ortalaması 40 gidiyor test devam etsin mi? Stabil biterse voltaj arttırmam nebi bey de 16m için yazmıştı onları dedim.

Nebi'yi sen boş ver, ben ne diyorsam onu uygula :D geçen tartıştık adamla zaten, boş yere alevlendirmeyelim yine şimdi. Arada az pay bırakmak iyidir, margin vermek deniyor. Zararı yok bu voltajların merak etme. Nebi'nin verdiği ayarlar çoğu kişide boot etmedi, değişmesi gereken ayarları değiştirmedi. O sebepten problem olmuştu.

Nebi'yi sen boş ver, ben ne diyorsam onu uygula :D Geçen tartıştık adamla zaten, boş yere alevlendirmeyelim yine şimdi. Arada az pay bırakmak iyidir, margin vermek deniyor. Zararı yok bu voltajların merak etme. Nebi'nin verdiği ayarlar çoğu kişide boot etmedi, değişmesi gereken ayarları değiştirmedi. O sebepten problem olmuştu.
Test sorunsuz geçerse voltaj vermeye gerek yok hocam no no 😄 az fanları açıyorum RAM'ler düşüyor bile ısıları şu an fanlar yüzde 35 de 47'den 40'a düştü RAM'ler. 😊 @Ayhan Dönmez

Nebi'yi sen boş ver, ben ne diyorsam onu uygula :D Geçen tartıştık adamla zaten, boş yere alevlendirmeyelim yine şimdi. Arada az pay bırakmak iyidir, margin vermek deniyor. Zararı yok bu voltajların merak etme. Nebi'nin verdiği ayarlar çoğu kişide boot etmedi, değişmesi gereken ayarları değiştirmedi. O sebepten problem olmuştu.
Hocam bugün fark ettim sistem açılış hızı 13.2'den 12.4 saniyeye düştü. Battlefield 6 da Quality 2K'da 130'lara düşen FPS 160-180 altına inmiyor ve bunu voltajsız, hatasız yaptı testte. Acaba CL28 deneyip az 1.45 1.5 voltaj ile 420 becerebilir mi bu RAM yoksa zorlamaya gerek yok mu? :D

@Ayhan Dönmez

Test sorunsuz geçerse voltaj vermeye gerek yok hocam no no 😄 az fanları açıyorum RAM'ler düşüyor bile ısıları şu an fanlar yüzde 35 de 47'den 40'a düştü RAM'ler. 😊 @Ayhan Dönmez

Hocam bugün fark ettim sistem açılış hızı 13.2'den 12.4 saniyeye düştü. Battlefield 6 da Quality 2K'da 130'lara düşen FPS 160-180 altına inmiyor ve bunu voltajsız, hatasız yaptı testte. Acaba CL28 deneyip az 1.45 1.5 voltaj ile 420 becerebilir mi bu RAM yoksa zorlamaya gerek yok mu? :D

@Ayhan Dönmez

Voltaj kısmından çekinmene gerek yok dediğim gibi. Hynix'te problem olmuyor. M-Die için 1.65 VDD-VDDQ üzeri uygun değil. VDD IO için 1.45 üzeri uygun değil 1:1 modda. Limitler bunlar. Dışına taşmadıkça parça zararı olmuyor. Sende aktif soğutma yoksa 1.55 VDD üzerine çıkmayacaksın sadece. @cr0xip

1.45 VDD, 1.45 VDDQ, 1.4 VDD IO ile beraber 6000 CL28-36-36 deneyebilirsin. Tutarsa öyle devam et. Primary kısmı sıkılaştırmak voltaj istiyor. O yüzden ikisini 1.45 ayarla HVM açıp. IO sadece 1.4 kalsın, ona ihtiyaç yok.

Voltaj kısmından çekinmene gerek yok dediğim gibi. Hynix'te problem olmuyor. M-Die için 1.65 VDD-VDDQ üzeri uygun değil. VDD IO için 1.45 üzeri uygun değil 1:1 modda. Limitler bunlar. Dışına taşmadıkça parça zararı olmuyor. Sende aktif soğutma yoksa 1.55 VDD üzerine çıkmayacaksın sadece. @cr0xip

1.45 VDD, 1.45 VDDQ, 1.4 VDD IO ile beraber 6000 CL28-36-36 deneyebilirsin. Tutarsa öyle devam et. Primary kısmı sıkılaştırmak voltaj istiyor. O yüzden ikisini 1.45 ayarla HVM açıp. IO sadece 1.4 kalsın, ona ihtiyaç yok.

Hocam 2 profilde kayıtlı boot etmezse onlara geçerim biri tuning'li biri normal eski ayarlarım. Son attığınız resimde ki ayarlar sanırım. Ek bölümlerden açılıyor. 3 ceza yedim yine konu açmadık VS diye kurallardan halbuki sohbet konu sahibiyle aynı muhabbetle ilgili. Son attığınız SS de ki bazı yerler ek bölümlerden açılıyor sanırım onu bulamadım sorayım dedim.