Ark

Gelişen
Merhaba,

Yeni bir sistem topladım. Ama delirmeme ramak kaldı.
Öncelikle sistem detaylarını paylaşıyım. Unuttuğum bir şey varsa söyleyin eklerim. Sonra sorunu dile getirmeye çalışayım.
  • İşlemci : AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Anakart: MSI MAG X870 Tomahawk Wi-Fi
  • Ekran Kartı: MSI RTX 5080 16G Suprim SoC
  • RAM: G.Skill 64 GB (2x32 GB) Trident Z5 RGB 6000MHz CL30 DDR5
  • SSD: Kingston Renegade 4TB Gen5 NVMe M.2 SSD / Kingston Renegade 2TB Gen5 NVMe M.2 SSD
  • Power Supply: Gigabyte Aorus Elite 1000W 80+ Platinum Gen 5.0 ATX 3.1
  • Sıvı Soğutma: NZXT Kraken Elite 360 AiO LCD 360mm
Bilgisayarda sıcaklık ile alakalı hiçbir problemim yok zaten sıvı soğutmaya pull push yaptırıyorum fanlar ile daha güzel soğutma oluyor.
Bilgisayarı topladığımdan beri uyku modundan uyanınca takılmalar donmalar mevcuttu. Bunun NZXT yazılımı ile alakalı olduğunu düşündüm sonra araştırdım ki gerçekten böyle sorunları olanlar var. Ve Revo ile programı sildim. Ve şu ana kadar uyku modundan uyandırınca donma takılma ile karşılaşmadım ta ki CS2 de PC donup kasa düğmesinden kapatıp açınca takılana kadar, zaten ondan sonra kendi reset attı PC. Daha sonra CS2 de birden oyunun hatta bilgisayarın komple donması gibi problemle karşılaştım. Mecbur kasadaki tuştan uzun basarak kapatıyorum tekrar bilgisayarı açıp oyuna giriyorum yine donuyor yani bilgisayar komple kilitleniyor. Özellikle FACEIT'te bu son 6 maçtır başıma geliyor. FACEIT AC denin istediği Secure Boot ayarlarını BIOS'tan yaptım yapmasam zaten girmeme izin vermeyip AC yi kapatıyor. Normal CS'de de yani rekabetçi oynarken donup donup sonra gidiyor yine. Kafayı yemek üzereyim. DotA, Cities Skylines 2 gibi oyunlarda hiçbir problemim yok ama konu CS2'ye gelince havale geçiriyorum. Ayrıca normalden düşük FPS alıyorum sanırım bu işlemci ve ekran kartı kombinasyonunda. İstediğiniz her türlü testi yapar sonuçlarını yazarım. Yeter ki çözülsün. Format atmak en son iş olarak görüyorum. Çünkü bu lanetin BIOS'un da milyon tane ayar var ve hangisi en doğrusudur en performanslısıdır bilemiyorum.

Not: BIOS güncel. CMOS sıfırlamayı denemedim. Önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam 2 profilde kayıtlı boot etmezse onlara geçerim biri tuning'li biri normal eski ayarlarım. Son attığınız resimde ki ayarlar sanırım. Ek bölümlerden açılıyor. 3 ceza yedim yine konu açmadık VS diye kurallardan halbuki sohbet konu sahibiyle aynı muhabbetle ilgili. Son attığınız SS de ki bazı yerler ek bölümlerden açılıyor sanırım onu bulamadım sorayım dedim.

VDDG ve VDDP Search kısmından aratıp verebilirsin. VDD ve VDDQ 1.45 kalsın dediğim gibi. VDD IO 1.35 olsa da olur, 1.4 olsa da olur. Test edersin onu. 6000 CL28-36-36 profildeki gibi yap Memory Try It kısmında bulunan. VDD-1.45, VDDQ-1.4, VDD IO-1.35 kalabilir mesela, eşlemek zorunda değilsin bunları. @cr0xip

Bu voltajlar bir zararı yok ya da sıcaklığı aşırı artırmaz. VDD IO zaten sinyal voltajı. Sıcaklığa etkisi sıfıra yakın. VDD ve VDDQ ise yine 1.35'ten 1.45 olması maksimum 1-2 derece artırır.

VDDG ve VDDP Search kısmından aratıp verebilirsin. VDD ve VDDQ 1.45 kalsın dediğim gibi. VDD IO 1.35 olsa da olur, 1.4 olsa da olur. Test edersin onu. 6000 CL28-36-36 profildeki gibi yap Memory Try It kısmında bulunan. VDD-1.45, VDDQ-1.4, VDD IO-1.35 kalabilir mesela, eşlemek zorunda değilsin bunları. @cr0xip

Bu voltajlar bir zararı yok ya da sıcaklığı aşırı artırmaz. VDD IO zaten sinyal voltajı. Sıcaklığa etkisi sıfıra yakın. VDD ve VDDQ ise yine 1.35'ten 1.45 olması maksimum 1-2 derece artırır.
Hocam isimleri farklı bazılarının, bazıları çıkmıyor AMD/Overclocking'den çıkıcak sanırım nitro gibi. İşlemci dünkü ayarlardan sonra 45-50'den 50-55 arasına çıktı ama sorun değil.

Hocam isimleri farklı bazılarının, bazıları çıkmıyor AMD/Overclocking'den çıkıcak sanırım nitro gibi. İşlemci dünkü ayarlardan sonra 45-50'den 50-55 arasına çıktı ama sorun değil.

Aslında çıkmaması lazımdı, bellek kontrolcü tarafını biraz sıkınca voltajdan bağımsız olarak sıcaklık artabiliyor. VDD ve VDDQ işlemci ile alakası yok, yine VDDP ve VDD IO işlemci ile alakası olsa da dereceyi artırmaz diye kabul edilir. @cr0xip SoC Voltaj bir tık artırır, o da çok değil.

Aslında çıkmaması lazımdı, bellek kontrolcü tarafını biraz sıkınca voltajdan bağımsız olarak sıcaklık artabiliyor. VDD ve VDDQ işlemci ile alakası yok, yine VDDP ve VDD IO işlemci ile alakası olsa da dereceyi artırmaz diye kabul edilir. @cr0xip SoC Voltaj bir tık artırır, o da çok değil.
Valla voltaj vermedik. MCR, PDM, GDM, C-state fark ediyordu; onlar da aynıydı hocam.

Hocam aklımda B850-F veya E vardı ya oyun iyi olsa da. R23 testi kötü diye bu RAM zamanlamalarını ve voltajı da stabil çalıştırdıktan sonra, Anakart değişmeyi boş masraf görmeye başladım. 17500'e soğutuculu 9100 PRO 2tb aldım dün daha kargolanmadı. (malum fiyatlar 4-5K arttı), çünkü daha çok ihtiyacım vardı (Youtube video işleri için). Daha 6 aylık Anakartım ayrıca. Size de sorayım dedim aynı paraya 17200TL asus B850-F değer mi SSD yi iptal edip? B850-E 20300 olmuş yoksa böyle kalsın mı. Yaza doğru B850-F veya E alırım talep azalırsa.

Son düzenleme:
Valla voltaj vermedik. MCR, PDM, GDM, C-state fark ediyordu; onlar da aynıydı hocam.

Hocam aklımda B850-F veya E vardı ya oyun iyi olsa da. R23 testi kötü diye bu RAM zamanlamalarını ve voltajı da stabil çalıştırdıktan sonra, Anakart değişmeyi boş masraf görmeye başladım. 17500'e soğutuculu 9100 PRO 2tb aldım dün daha kargolanmadı. (malum fiyatlar 4-5K arttı), çünkü daha çok ihtiyacım vardı (Youtube video işleri için). Daha 6 aylık Anakartım ayrıca. Size de sorayım dedim aynı paraya 17200TL asus B850-F değer mi SSD yi iptal edip? B850-E 20300 olmuş yoksa böyle kalsın mı. Yaza doğru B850-F veya E alırım talep azalırsa.

Anakart değişimi AM5'te boşa masraf. B850 Gaming PLUS yeterli bir kart da MSI biraz BIOS kısmını düzeltmesi lazım. Anakart değişmene gerek yok. Performansa etkisi olmaz.

Anakart değişimi AM5'te boşa masraf. B850 Gaming PLUS yeterli bir kart da MSI biraz BIOS kısmını düzeltmesi lazım. Anakart değişmene gerek yok. Performansa etkisi olmaz.
Aynen hocam işlemci Silikonu İMC'si iyi olmasaydı bu zamanlamaları sorunsuz açmazdı, Msi BİOS kaynaklı güç kesiyor galiba dediğiniz gibi oda sorun değil tüm yardımlarınız için teşekkürler cansınız :temenni: :)